Hlinka Gretzky Cupin onnistujat: Lambert Suomen parhaimmistoa, Venäjältä ponnistaa lupaavin maalivahti vuosiin

LIIGA, MAAJOUKKUE, NHL, Muut Sarjat / Artikkeli
Cole Perfetti oli turnauksen pistekuningas.
Kuva © Getty Images
Jokavuotisessa Hlinka Gretzky Cupissa nähtiin jälleen taidonnäytteitä tulevan kesän varaustilaisuuden kärkinimiltä ja myös nuoremmilta huippulupauksilta. Jatkoajan NHL-toimittaja Lassi Alanen listasi eniten osakkeitaan turnauksessa nostaneet pelaajat.

Jaroslav Askarov, maalivahti, Venäjä

Askarov on ollut NHL:n kykyjenetsijöiden kiikareissa jo pitkään. Hän toimi jo viime kaudella Venäjän alle 18-vuotiaiden maajoukkueen ykkösvahtina niin Hlinka Gretzky Cupissa kuin MM-kisoissa, jossa hänet valittiin turnauksen parhaaksi maalivahdiksi. Lisäksi Askarov valittiin tähdistökentälliseen, kun hän torjui Venäjän kultaan alle 17-vuotiaiden World Hockey Challengessa. 

17-vuotias Askarov oli erinomaisessa vireessä myös tämän vuoden Hlinka Gretzky Cupissa. Hän päästi neljässä pelaamassaan ottelussa ainoastaan viisi maalia kirjauttaen huikean torjuntaprosentin 95,97. Välieräottelussa Suomea vastaan ja finaalissa Kanadaa vastaan hän oli Venäjän tärkein yksittäinen pelaaja. 

Askarovissa yhdistyvät kaikki huippumaalivahdin ominaisuudet. Perhostyyliä suosiva venäläisvahti nojaa vahvasti erinomaisiin reflekseihinsä, mutta on samalla rauhallinen ja teknisesti taitava. 191-senttinen Askarov on vakuuttanut jokaisella tasolla niin Venäjän liigoissa kuin kansainvälisissä turnauksissakin.

Askarovilla pitäisi olla hyvät mahdollisuudet toimia Venäjän ykköstorjujana jo tämän vuoden alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Häntä pidetään yleisesti lupaavampana maalivahtina kuin Spencer Knightia, jonka Florida Panthers varasi tämän kesän varaustilaisuuden 13. pelaajana. Tällä hetkellä Askarov näyttää potentiaaliselta top 10 -varaukselta. 

Cole Perfetti, laitahyökkääjä, Kanada

Perfetti oli Kanadan hyökkäyksen kirkkain tähti tekemällä turnauksen pistepörssin voittoon oikeuttaneet tehot 8+4 viidessä ottelussa. Samalla laituri rikkoi Vasili Podkolzinin ja Alexis Lafrenièren hallussa olleen yhden turnauksen piste-ennätyksen Hlinka Gretzky Cupissa. 177-senttinen Perfetti oli erityisen vakuuttava semifinaaliottelussa Ruotsia vastaan iskemällä Kanadan molemmat varsinaisen peliajan maalit ja onnistumalla kolme kertaa voittolaukauskilpailussa. 

Perfettin pelikäsitys ja kyky tehdä maaleja ovat molemmat huippuluokkaa. Hän ei ole huippunopea luistelija, mutta sijoittuu hyökkäysalueella hyvin ja laukoo erityisesti ranteella todella tarkasti ja vaivattomasti. Viime kaudella OHL:ssä jo 37 maalia tehnyt Perfetti voi terveenä pysyessään havitella 50 maalin rajapyykkiä tulevalla kaudella. 

Aleksandr Pašin, laitahyökkääjä, Venäjä

Pašin oli ikäluokkansa kärkinimiä Venäjällä jo viime kaudella, mutta suuren yleisön tietoisuuteen hän murtautui lopullisesti tässä turnauksessa tekemällä viiteen otteluun seitsemän maalia, joista kaksi syntyi loppuottelussa Kanadaa vastaan. Seitsemän maalia riittävät turnauksen kaikkien aikojen maalipörssissä kolmannelle sijalle.

172-senttinen Pašin on pienikokoinen laituri, joka vakuutti erityisesti luistelunopeudellaan ja laukauksellaan. Venäjän juniorisarja MHL:ssä viime kaudella kymmenen pistettä 17 otteluun viimeistellyt Pašin tulee todennäköisesti olemaan maansa kärkinimiä myös ensi kevään alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa. 

Viime kaudella Pelicansia edustanut Lambert oli turnauksessa Suomen parhaimmistoa.

Brad Lambert, laitahyökkääjä, Suomi

Vasta 15-vuotias Lambert pääsi heti isoon rooliin ensimmäisissä alle 18-vuotiaiden maaotteluissaan. HIFK:hon tulevaksi kaudeksi siirtyvä hyökkääjä iski hattutempun alkusarjaottelussa Sveitsiä vastaan, ja myös muissa otteluissa Lambert oli Suomen joukkueen ehdotonta parhaimmistoa.

Lambertilla on kaikki huippuhyökkääjältä vaadittavat ominaisuudet. Hän on dynaaminen luistelija, taitava kiekonkäsittelijä ja lukee peliä hyökkäysalueella mainiosti. En olisi yllättynyt, mikäli vasta kesän 2022 varaustilaisuudessa varattavissa oleva Lambert saisi vyölleen Liiga-pelejä jo ensi kaudella. 

Hendrix Lapierre, keskushyökkääjä, Kanada

Vaikka Lapierre on ollut Kanadassa ikäluokkansa parhaimmistoa jo pitkään, Hlinka Gretzky Cup oli sentterin ensimmäinen esiintyminen vaahteranlehtipaidassa. Viime syksynä järjestetystä World Hockey Challengesta Lapierre joutui jäämään sivuun loukkantumisen vuoksi. Lapierre oli Perfettin jälkeen Kanadan tehokkain pelaaja tekemällä viiteen otteluun tehot 3+8. 

Lapierre on erittäin monipuolinen sentteri, joka pystyy tehtailemaan pisteitä ja samalla hoitamaan puolustusvelvoitteensa hyvin. Hän on erinomainen kiekollisilta taidoltaan ja loistaa erityisesti pelintekijänä. Ennakkoarvioissa Lapierre on nostettu ensimmäisen kierroksen paremmalle puoliskolle ja jopa kymmenen parhaan pelaajan joukkoon. 

Zion Nybeck, laitahyökkääjä, Ruotsi

Nybeck jatkaa listan pienikokoisten laitahyökkääjien teemaa. 172-senttinen ruotsalaislaituri oli joukkueen hyökkäyksen ykköstähti, kun ikäluokan kovimmat nimet Lucas Raymond ja Alexander Holtz olivat alle 20-vuotiaiden maajoukkueen mukana. Nybeck oli turnauksessa Ruotsin toiseksi tehokkain pelaaja neljällä tehopisteellä. 

Viime kaudella yli piste per peli -tahdissa Ruotsin nuorten pääsarja SuperElitissä pelannut Nybeck on nopea luistelija ja pystyy syöttämään sekä laukomaan täydestä vauhdista. Hänen vastuullaan oli myös pyörittää toista Ruotsin ylivoimaviisikkoa. Nybeckiä on povattu varhaisissa ennakkolistauksissa ensimmäiselle kierrokselle. 

» Lähetä palautetta toimitukselle