Herrojen valheet: Harry Harkimon viimeiseksi työnäytteeksi Jokereissa jää palturi Suomi-kiekon auttamisesta

KHL / Artikkeli
Kotijoukkueen paidassa on nähty yhä vähemmän ja vähemmän suomalaisia Hartwall Arenalla.
Harry Harkimo on ilmoittanut, että hän luopuu Jokerien pääomistajuudesta tämän vuoden loppuun mennessä. Jokerien pitkäaikainen ja legendaarinen puuhamies teki viisi vuotta sitten ennenkuulumattoman ratkaisun ja vei yhden Suomen merkittävimmistä urheiluseuroista ulkomaiseen sarjaan KHL:ään. Siirtymistä perusteltiin suomalaisen jääkiekon kehittymisellä. Luvattiin, että joukkueen runko koostuu KHL:ssäkin kotimaisista pelaajista. Nyt on kulunut viisi vuotta, ja nuo lupaukset on heitetty tylysti, joskin odotetusti, roskakoriin.

Herrojen punakeltaiset valheet

Harry Harkimo on ilmoittanut, että hän luopuu Jokerien pääomistajuudesta tämän vuoden loppuun mennessä. Jokerien pitkäaikainen ja legendaarinen puuhamies teki viisi vuotta sitten ennenkuulumattoman ratkaisun ja vei yhden Suomen merkittävimmistä urheiluseuroista ulkomaiseen sarjaan KHL:ään. Siirtymistä perusteltiin suomalaisen jääkiekon kehittymisellä. Luvattiin, että joukkueen runko koostuu KHL:ssäkin kotimaisista pelaajista. Nyt on kulunut viisi vuotta, ja nuo lupaukset on heitetty tylysti, joskin odotetusti, roskakoriin.
Keskikesä 2013. Suomalainen jääkiekkomaailma elää vuoden rauhallisinta aikaansa.

Porissa aletaan pikkuhiljaa toipumaan mestaruusjuhlista, leijonafanit ovat saaneet nuoltua haavat yhden MM-pettymyksen jälkeen ja suuria kaloja on saatavilla enää mökkilaitureilta pelaajamarkkinoiden sijaan.

Rauha kuitenkin loppuu nopeasti, kun Ilmalasta putoaa uutispommi. Hartwall Arena on myyty venäläisomistukseen ja Jokerit siirtyy alkavan kauden jälkeen KHL:ään.

Tiedotusvälineet sekoavat, Jatkoajan keskustelupalsta täyttyy ja hetken Jokerit on kaikkien huulilla. Samalla jokainen itseään merkittävänä pitävä jääkiekkovaikuttaja tuo julki mielipiteensä siirrosta.

Myös Jääkiekkoliiton puheenjohtajan, rautakansleri Kalervo Kummolan kommentit luonnollisesti kiinnostavat. Tiedossa nimittäin on, että Jääkiekkoliitto Kummolan johdolla oli aiemmin torpannut Bluesin vastaavat aikeet.

Nyt kabineteista kuitenkin näytetään vihreää valoa. Syylliseksi takinkäännökseen Kummola nimeää kaksi miestä. Atte Engren ja Petri Vehanen.

Eikä pidä käsittää väärin. Eivät suomalaismaalivahdit uhanneet muiluttaa Kummolaa rajalle, jos lupaa ei tule. He vain tekivät sopimukset väärään paikkaan.

– Viimeinen pisara oli, kun SM-liigan kaksi parasta maalivahtia Vehanen ja Engren lähtivät Prahan KHL-joukkueeseen, ja itse olen pitänyt Tshekkiä kehitysmaana meihin verrattuna. Että jos he rupeavat viemään meiltä parhaat miehet, niin eihän me sitäkään voida katsoa sivusta, - Kalervo Kummola Iltalehdelle 28.6.2013.

Ei saanut Kummola mitä halusi päästäessään Jokerit KHL:ään, vaan edelleen Liigan vehaset ja engrenit lähtevät KHL:ään.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
"Engrenit ja Vehaset olivat vain Kummolan keppihevonen miehelle tärkeän seuran pelastamiseksi."

Suomeksi sanottu ongelma oli siis, että Liigan tähtipelaajat siirtyvät KHL:ään eikä edes rikkaisiin venäläisseuroihin vaan Tshekkiin. Kummolan maailmankatsomuksessa ongelma ratkaistaan, kun KHL:ään saadaan kilpailukykyinen suomalaisseura.

Toisin kävi. Kuten alla olevasta taulukosta näkyy, on Jokereiden KHL:stä hankkimien suomalaispelaajien määrä ollut viiden vuoden aikana täysin olematon.

Kausi Edelliskaudella KHL:ssä pelanneet suomalaiset Jokereihin KHL:stä siirtyneet suomalaispelaajat Prosenttiosuus
2014-2015 30 2 6,7%
2015-2016 24 0 0,0%
2016-2017 19 0 0,0%
2017-2018 26 2 7,7%
2018-2019 21 0 0,0%

Niko Kapanen. Topi Jaakola. Sami Lepistö. Tommi Kivistö. Tässä ovat ne ainoat neljä pelaajaa, jotka ovat tulleet Jokereihin pelattuaan KHL:ssä edeltävällä kaudella. Tämä siitä huolimatta, että tarjontaa olisi ollut yhtä vajaa kaikilla kausilla yli 20 pelaajan edestä.

Jokerien pelaajakoordinaattori Janne Vuorinen nostaa KHL:stä hankittujen suomalaispelaajien vähyydelle pelaajien KHL-oikeudet.

– KHL:n tapauksessa pelaajan KHL-oikeudet näyttelevät isoa roolia. Aika monen suomalaispelaajan kohdalla oikeudet ovat olleet toisella KHL-seuralla emmekä ole niitä pystyneet hankkimaan esimerkiksi oikeuksien hinnan takia, hän kommentoi Jatkoajalle.

Yksittäisiä nimiä, joita Vuorinen edellä tarkoitti, hän ei suostunut kertomaan. Yksi tällainen voisi olla esimerkiksi Teemu Pulkkinen, joka pelaa parhaillaan Dinamo Minskissä, joka varasi miehen KHL-oikeudet vuoden 2009 KHL-varaustilaisuudessa.

On kuitenkin erittäin epätodennäköistä, että KHL-oikeudet yksin selittäisivät suomalaisten KHL-pelaajien puutetta Jokerien hankintalistalta, vaan taustalla on muita, Jokereista riippumattomia tekijöitä.

Tämä tarkoittaa sitä, että kuten jo aikanaan epäiltiin, olivat Engrenit ja Vehaset vain Kummolan keppihevonen miehelle tärkeän seuran pelastamiseksi.

Varmasti myös hän on nimittäin ymmärtänyt, ettei Jokerit kilpailisi kevyemmin verotettujen Itä-Euroopan seurojen kanssa kaikkein kovimmista suomalaispelaajista KHL:ään siirtymisen jälkeenkään.

Myös Jokerien Vuorinen myöntää, että verotus on yksi tekijä, joka aiheuttaa Jokereille selkeitä haasteita pelaajahankintojen suhteen.

– Tämä (verotus) on asia, johon emme voi vaikuttaa, joten pyrimme kilpailemaan muilla asioilla. Tavoitteena on, että Jokereissa on laadukas valmennus, pelaajat kehittyvät ja joukkueessa on vahva henki. Lisäksi hoidamme jään ulkopuoliset asiat, kuten matkustamisen Finnairilla, asunnot, autot ja muut asiat viimeisen päälle, Vuorinen kertoi.

Suomalaisten entuudestaan tasonsa osoittaneiden KHL-pelaajien vähyys Jokereissa on kuitenkin vain jäävuorenhuippu, kun aletaan perkaamaan herrojen antamia lupauksia KHL-siirron yhteydessä.

"KHL ja Jokerit rikastuttavat suomalaista jääkiekkoa."

Palataanpa hetkeksi takaisin kesään 2013. Luonnollisesti Jokerien KHL-uutinen oli sen verran iso tapaus, että siitä järjestettiin erillinen tiedotustilaisuus.

Tilaisuudessa liikemies Harry "Hjallis" Harkimo kertoi hymyssä suin Roman Rotenbergin ja Gennadi Timtšenkon välissä miten Jokerien tulevaisuus on vakaa.

Lisäksi Harkimo uskalsi luvata, että Jokerien siirto hyödyttää koko suomalaista kiekkoilua. Ymmärrettävä lausunto siirtyvän seuran pääomistajalta.

Vaikeampi on kuitenkin ymmärtää, mikä ajoi Kummolaa jääkiekkoliiton puheenjohtajana seuranneen Harri Nummelan seuraavaan lausuntoon:

– KHL ja Jokerit rikastuttavat suomalaista jääkiekkoa, mies kertoi Ylen haastattelussa. Merkittävää on kuitenkin huomata, että lausunto on annettu vasta keväällä 2017.

Siis hetkinen. Suomen johtavan jääkiekko-organisaation nokkamies on vielä viime keväänä ollut sitä mieltä, että Jokerit ja KHL on suomalaista kiekkoa kehittävä yhtälö.

Voisi kuvitella, että väitteen tueksi olisi esittää vahvat perustelut alkaen suomalaispelaajien suuremmasta virrasta KHL:ään tai Liigan kasvaneesta mielenkiinnosta Jokerien tarjotessa pelaajille luontevan siirtymän seuraavalle tasolle.

Mistään tällaisesta ei kuitenkaan ole tietoakaan. Väitettä vastaan voitaisiin esittää vaikka mitä argumentteja lähtien Jokerien Suomen suurimpien junioriorganisaatioiden rapautumisesta tai Liigan ja Jokerien tulenaroista väleistä.

Alla olevaan taulukkoon on listattu yhtäältä Liigasta KHL:ään siirtyneet pelaajat kokonaisuudessaan, rajaten tarkastelu pelkästään suomalaisiin pelaajiin.

Samalla on laskettu prosenttiosuudet, kuinka moni näistä siirroista on suuntautunut Jokereihin – sen selvittämiseksi, millainen osuus Jokereilla tässä väitetyssä rikastamisprosessissa on ollut.

Kausi Liiga -> Jokerit / Liiga -> KHL Jokerien % siirroista Liiga -> Jokerit (suomalaiset) / Liiga -> KHL (suomalaiset) Jokerien % siirroista
2014-2015 6kpl / 14kpl 42,9% 6kpl / 11kpl 54,6%
2015-2016 2kpl / 14kpl 14,3% 2kpl / 7kpl 28,6%
2016-2017 3kpl / 17kpl 17,7% 2kpl / 11kpl 18,2%
2017-2018 1kpl / 11kpl 9,1% 1kpl / 7kpl 14,3%
2018-2019 0kpl / 10kpl 0,0% 0kpl / 7kpl 0,0%

Kuten huomataan, ovat tulokset suorastaan noloja Nummelan lausunnon kannalta. Toki ne ovat sitä myös Kummolan kannalta, sillä Jokerien avauskautta lukuunottamatta valtaosa Liigan kotimaisista tähdistä on valinnut toisen KHL-joukkueen Jokerien sijaan.

Voisi nimittäin kuvitella, että Jokerit on aikanaan ollut sellaisten Liigasta KHL:ään siirtyneiden nimien perässä kuten Juha Metsola, Francis Pare tai Miika Koivisto.

Jokerien Vuorinen ei ota ymmärrettävästi kantaa Liigan nykytasoon, mutta myöntää suoraan, ettei Jokerien tarkoituksena ole toimia Liiga-pelaajien ponnahduslautana KHL:ään.

– Seuraamme pelaajien kehittymistä sekä pelin tasoa Liigassa tarkalla silmällä ja varmasti jatkossakin joku pelaaja siirtyy sieltä myös Jokereihin. Emme kuitenkaan tee hankintoja pelkän sarjan mukaan vaan tavoitteena on löytää paras mahdollinen pelaaja, joka sopii joukkueeseemme ja pelitapaan, jota valmennus peluuttaa, hän sanoi.

Kotimaisen kiekon rikastumisen ja Nummelan lausunnon kannalta oleellista on kuitenkin Liigan KHL:ään vaihtaneiden pelaajien kokonaismäärän sekä suomalaisten pelaajien määrän vähentyminen.

Kuten huomataan, ovat tulokset suorastaan noloja Nummelan lausunnon kannalta.

Vaikka kappalemäärissä ero ei ole suuri, on trendi kuitenkin vaarallisen laskeva. Lisäksi määrien ollessa pieniä, pienikin kappalemäärän väheneminen tarkoittaa suurta prosenttiosuuden laskua.

Laskun taustalta on helppo löytää yksi selitys. Jokerien lähtö on on heikentänyt kotimaisen Liigan vetovoimaa sekä tasoa, jolloin Liigaan on vaikeampi saada pelaajia, jotka olisivat KHL-hyppäyksen kynnyksellä.

Näin ollen Kummolan havainnoiman oireen, kotimaisten tähtipelaajien siirtyminen KHL:ään, syytä on hoidettu pahentamalla tautia entisestään.

"Suurin osa ja runko tulee olemaan suomalaisia pelaajia."

Jokerien siirtyminen KHL:ään oli luonnollisesti mullistava uutinen seuran organisaation sekä seuran kannattajien kannalta.

Varsinkin fanien joukossa muutos sai pukuherrojen linjaa ristiriitaisemman vastaanoton. Oli paljon puhetta, onko Jokereita muutoksen jälkeen enää olemassa nykymuodossa tai tuleeko seurasta muukalaislegioona. Jopa Jokerien oma mediavastaava Iiro Keurulainen esitti nuo kysymykset Harkimolle muutamia päiviä KHL-siirron jälkeen seuran YouTube-kanavalla julkaistulla videolla.

Kesäisen rento Harkimo vastaili luonnollisesti omaa yltiöpositiivista linjaansa jatkaen Suomen kesän humistessa ja meriveden liplattaessa taustalla kuin faneja rauhoittaen.

– Meidän ykkösprioriteetti on kerätä sellaisia pelaajia, jotka ovat Jokereissa pelanneet ja Jokereissa syntyneet. Seuraava prioriteetti sitten on suomalaiset pelaajat. Me tulemme edustamaan koko Suomea, joten meillä täytyy olla suomalainen runko, Harkimo naulasi tiukasti ja jatkoi:

– Totta kai voi olla, että joudumme hankkimaan muunmaalaisia täsmähankintoina, jos me emme saa suomalaisia. Suurin osa ja runko tulee olemaan suomalaisia pelaajia. Se yhteishenki ja sisu, jonka me siitä saamme, on ainoa tapa millä me menestymme KHL:ssä.

Ei saanut Harkimo mitä halusi viedessään Jokerit KHL:ään. Jokerien runko ei koostu suomalaispelaajista eikä joukkue edusta koko Suomea.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Voiko sitä enää selvemmin sanoa? Suomalaiset tulevat olemaan Jokerien runko ja ydin ja muunmaalaiset sitten vain siihen päälle hankittavia täsmäpelaajia.

Nyt Harkimo, legendaarinen seurajohtaja ja puuhamies suomalaisessa huippu-urheilussa, on luopumassa vuosikymmeniä omistamastaan Jokereista. Hän on ilmoittanut julkisesti, että kauan vireillä ollut kauppa seuran pääomistajuudesta toteutuu tämän vuoden loppuun mennessä. KHL-vuosien ennakkoluulottomuudesta, kyseenalaisuudesta sekä silkoista valheista jää hänen mittavan ja konstikkaan jokeritaipaleensa viimeinen puumerkki.

Kausi Liiga KHL SHL NLA AHL Muut Suomalaiset hankinnat / hankinnat yhteensä Suomalaisuusaste
2014-2015 6 5 4 2 2 0 13kpl / 19kpl 68,4%
2015-2016 2 4 2 0 3 0 3kpl / 11kpl 27,3%
2016-2017 3 1 3 2 4 0 8kpl / 13 kpl 61,5%
2017-2018 1 4 1 2 3 1 6kpl / 12kpl 50,0%
2018-2019 0 3 2 0 3 1 4kpl / 9kpl 44,4%
Yhteensä 12 17 12 6 15 2 34kpl / 64kpl 53, 1%

On selvää, mistä lähtökohdista Jokerien pelaajahankinnoista vastaavat Jari Kurri ja pelaajakoordinaattori Vuorinen aikanaan työnsä KHL:ssä aloittivat.

Kaksikon eduksi on sanottava, että he ovat kasanneet lähes joka kausi maailman toiseksi parhaassa jääkiekkoliigassa hyvin taistelevan joukkueen. Mutta jos mietitään puhtaasti Harkimon peräänkuuluttamaa ja mainostamaa suomalaisuutta, tulokset ovat jääneet erittäin laihoiksi.

Kurrin ja Vuorisen kannalta huolestuttavaa ei ole edes se tosiasia, että Liiga on vasta jaetulla kolmannella sijalla Jokereihin siirtyneiden pelaajien lähtösarjaa vertailtaessa.

Jokerien pitäisikin pystyä kilpailemaan Euroopan huippusarjojen KHL:n, Sveitsin NLA:n sekä Ruotsin SHL:n kanssa parhaista pelaajista.

Ongelmallista on hankintojen suomalaisuusaste, joka vain hädin tuskin on viiden kauden jälkeen yli 50 prosenttia. Lähes joka toinen jokerihankinta on ollut tähän mennessä ulkomaalainen.

– Jokereissa ensisijaisena tavoitteena on rakentaa urheilullisesti menestyvä joukkue. Näin ollen aina ei ole ollut tarjolla sopivaa suomalaispelaajaa, joten olemme päätyneet ulkomaalaiseen ratkaisuun, joka on siinä hetkessä palvellut urheilullisesti paremmin kokonaisuutta. Pelaajaa hankittaessa kokonaisuuteen vaikuttaa aina taloudellinen maksukyky sekä tarjolla oleva rooli joukkueessa, Vuorinen kertoi.

Vuorisen lausunto on sinällään ymmärrettävä, että näinhän menestyvän joukkueen tulee toimiakin. Jos sopivaa kotimaista vaihtoehtoa ei ole, hankitaan tilalle ulkomaalainen.

Jokerien tilanteesta, ja samalla Vuorisen lausunnosta, mielenkiintoisen tekee ulkomaalaisten suuri määrä nyky-Jokereissa. On nimittäin vaikea uskoa, että markkinoilta ei olisi urheilullisesti löytynyt sopivia suomalaispelaajia lähes puolessa Jokerien hankintatilanteista.

Jokerien kannalta karummaksi vertailu käy yhä, jos laskuista jätetään pois Jokerien ensimmäinen kausi KHL:ssä, joka tilastojen valossa näyttää siltä, miltä jokaisen kauden tulisi Harkimon puheiden jälkeen näyttää.

Tällöin lukemiksi saadaan 21 suomalaista pelaajahankintaa yhteensä 45 hankinnasta. Prosenttiosuudeksi tulee 46,7%, joka on "koko Suomea" edustavalle seuralle murskaavan tyly lukema.

"Tällä hetkellä Jokerit ei edusta KHL:ssä oikein ketään."

Lienee sanomattakin selvää, että kesällä 2013 annetut lupaukset Jokerien suomalaisuudesta ja KHL:n positiivista vaikutuksista suomalaiseen jääkiekkoon ovat osoittautuneet valheiksi.

Osassa tapauksista, esimerkiksi Kummolan kohdalla, voidaan jälkiviisaana todeta, että puheista puuttui täysin realismi ja nykykehitys on ollut looginen jatkumo KHL:n ja Jokerien kehityksessä.

Toisaalta taas monet varmasti todella odottivat Jokerien edustavan KHL:ssä Suomea suomalaisin pelaajin. Miksi näin ei tällä hetkellä ole, sen tietävät varmuudella vain jokerijohtajat Kurrin ja Harkimon johdolla.

Onko niin, että suomalaispelaajat eivät kelpaa idän rahapussista otteen saaneille Kurrille ja Vuoriselle? Vai onko niin, että Jokerit ei pysty kilpailemaan matalamman verotuksen omaavien venäläisjoukkueiden kanssa edes kehutuilla olosuhteillaan?

Vai olisiko sittenkin niin, että Jokerien idästä saama rahapussi on yksinkertaisesti liian pieni, jotta se voisi todella kilpailla Euroopassa pelaavista suomalaistähdistä ja massiiviset tappiot ovat selitettävissä dramaattisesti pienentyneellä liikevaihdolla?

Jokerit on tällä hetkellä kuin vailla identiteettiä lähtien nimistä pukuhuoneessa päätyen seuran omistukseen. Tai venäläis-suomalaisilla omistajilla ja rahoittajilla Timtšenkolla sekä Rotenbergilla on kyllä imago, mutta se on Suomessa pelkästään negatiivinen. Heistä on jo tullut Jokerien kasvot, nimellisen pääomistajan Harkimon sijaan.

Hyvät pelaajat ja voittava joukkue tuovat katsojia halliin määränsä verran, mutta sillä on rajansa. Yleisölle tutut ja samaistuttavat pelaajat sekä houkuttelevaksi työstetty brändi ovat ne, jotka täyttävät hallit. Eikä tarvitse paljoa päättelykykyä ymmärtääkseen, että juuri tämä on yksi iso syy, miksi Jokerit vetää tällä hetkellä seitsemästä kahdeksaan tuhanteen katsojaan lähemmäs 13 000:n sijasta.

Jokerit ei edusta tällä hetkellä oikein ketään. Ei Helsinkiä, ei Etelä-Suomea, ei etenkään koko Suomea. Kun toiminnan jatkuminen on niin merkittävästi varsinaisen liiketoiminnan ulkopuolelta – Timtšenkolta ja Rotenbergilta – tulevan rahoituksen varassa, voi olla, ettei ympäröivästä yhteisöstä vieraantuminen ja yleisen merkityksen hämärtyminen ole ratkaiseva ongelma. Se jää nähtäväksi.

Se on kuitenkin jo nähty, ettei Jokerit ole päässyt suomalaisen jääkiekon lisäarvossa tai urheilullisissa arvoissa ylipäätään lähellekään sitä, millä Kummola ja Harkimo KHL:ään lähtöä perustelivat. Pelaajissa on ollut yksilötasolla poikkeuksia, mutta kokonaisuutena se, että Jokerit osallistuu KHL:ään, ei ole edesauttanut suomalaista jääkiekkoa urheilullisesti juuri lainkaan.

Harkimo vei Jokerit pois kotimaisen urheilun viitekehyksestä osaksi Vladimir Putinin lähipiiriä ja perusteli sen valheellisesti suomalaisen jääkiekon etuna. Se on Harkimon Jokerit-uran viimeinen luku.

» Lähetä palautetta toimitukselle