Hermes−KeuPa: Runkosarjan voittajan ja hallitsevan mestarin tasainen taisto ei jätä kylmäksi

MESTIS / Artikkeli
Hermeksen hyökkäys on ollut sarjan tehokkaimpia Samu Markkulan johdolla.
Tämän kauden runkosarjan voittajan ja viime kauden Mestis-mestarin kohtaaminen jo puolivälierissä on hiukan odottamatonta tuoden ottelusarjaan oman jännityselementtinsä. Aiempien kohtaamisten perusteella otteluista on tulossa tasaisia kamppailuja paremmuudesta, joissa mitataan joukkueiden kyky murtaa toisen puolustus.

Kokkolan Hermes jyrää leveydellään

Kokkolan Hermes yllätti monet pelaamalla loistavan runkosarjan ja päättäen sen sijalle yksi. Yllättävää sijoituksessa on se, että joukkue oli viime kaudella karsinnoissa pelaamassa Tampereen Kooveeta vastaan säilyttääkseen paikkansa Mestiksessä. Tuolloin kokkolalaiset keräsivät runkosarjassa 59 pistettä, kun tällä kaudella numerot olivat toisin päin: 95.

Hermeksen päävalmentajana aloitti tällä kaudella Blues Juniors -organisaatiosta Kokkolaan siirtynyt Janne Tuunanen, jolle kausi on ensimmäinen miesten sarjatasolla. Voi siis hyvällä omallatunnolla sanoa, että Tuunanen on onnistunut jo tähän mennessä erinomaisesti tehtävässään.

Hermeksen vahvuus on tasapainoisuudessa. Hyökkäys on tehokasta ja se toimii laajasti nojaamatta vain muutamaan pelaajaan. Tästä huomiosta huolimatta kokkolalaisnipussakin on muutama selvä kärkipelaaja. Heihin eittämättä kuuluu runkosarjan pistepörssikakkonen Samu Markkula, joka on viime vuoden tapaan joukkueensa tehokkain pelaaja. Samassa ketjussa pelaava kapteeni Jussi Nättinen niin ikään on tuttu nimi kärjessä vuoden tauon jälkeen. Myös ykkösketjussa pelaava Joonas Niemelä on nostettava esiin tässä yhteydessä.

Joukkue on sarjan kärkeä niin maalintekotehokkuudessa kuin puolustuksessakin. Maaleja kokkolalaiset ovat latoneet sarjan toiseksi eniten, ja maalinsuu on tilkitty myös toiseksi parhaiten maalieron ollessa selvästi sarjan paras (47). Joukkueen tasapainoisuudesta kertoo myös pelaajien plusmiinus-tilasto, kun häkellyttävät 29 pelaajaa on plussan puolella ja vain neljä on miinuksella. Viimeisen silauksen oman pään suojeluun antaa Samuel Jukuri, joka oli runkosarjassa maalivahtien kärkinimi torjuntaprosentilla 91,86.

KeuPa HT nojaa puolustuksen vahvuuteen

Hallitsevan mestarin KeuPan runkosarja oli heikoin sitten sen ensimmäisen Mestis-kauden 2014−15, vaikka silloinkin keuruulaiset ylsivät pudotuspeleihin. Viime kauden runkosarjan voittoon oikeuttaneesta 97 pisteestä KeuPa jäi tällä kaudella peräti 28 pisteen päähän.

Mikko Heiskasen päävalmentajan paikan perinyt Niko Härkönen onnistui kuitenkin kohtuullisesti ensimmäisellä kaudellaan päävastuussa, eikä KeuPan pelillinen identiteetti ole juuri muuttunut viime vuosista. Hyvänä osoituksena uhrautuvasta puolustuspelistä on se, että KeuPa päästi koko sarjassa kolmanneksi vähiten maaleja.

Sen sijaan KeuPan oma maalinteko oli ajoittain melko tehotonta viime kauteen verrattuna, jolloin KeuPa teki eniten maaleja sarjassa Markus Jokisen ja Miro-Pekka Saarelaisen johdolla. Näiden kahden huippuhyökkääjän poistuminen onkin näkynyt KeuPan maalinteossa, sillä uusia vastuunkantajia ei ole juuri noussut. Hyökkääjistä etenkin Janne Kumpulaiselta ja Jere Heleniukselta odotetaan kovempaa tulosta.

Kapeasta materiaalista kärsinyt KeuPa sai merkittävän vahvistuksen juuri pudotuspelien kynnyksellä, kun Jukureista itseluottamusta otteisiinsa saanut Anttoni Honka palasi johtamaan KeuPan puolustuksen kiekollista peliä. Pudotuspeleissä puolestaan korostuvat kokeneiden Olli Aitolan ja Jani Ollitervon johtajuus.

Muitakin vahvistuksia lienee vielä tulossa, sillä JYPin pelien päättyessä puolustaja Roni Allén ja hyökkääjä Anton Stråka ovat oikeutettuja jatkamaan Mestiksen puolella. Nykyisessä vireessään kumpikin pelaaja on todella tärkeä vahvistus KeuPalle. Maalivahtipelissä KeuPa häviää Hermekselle, vaikka Samuli Tervo ja Paavo Hölsä ovatkin muodostaneet hyvän tandemin.

Joukkueiden keskinäiset kohtaamiset

Runkosarjassa Hermeksen ja KeuPan väliset kohtaamiset kääntyivät kokkolalaisille voitoin 4–2. Kaikki keskinäiset ottelut olivat kuitenkin todella tasaisia, eikä joukkueiden merkittävä ero sarjataulukossa kerro koko totuutta.

Etenkin runkosarjan lopulla pelatut kaksi perättäistä ottelua joukkueiden välillä antoivat hyvää osviittaa tulevasta sarjasta. Kahdesta tasaväkisestä joukkueesta Hermes oli lopulta kummallakin kerralla KeuPaa kärsivällisempi ja kokonaisvaltaisesti parempi, joten se sai varmasti henkistä yliotetta tähän sarjaan.

Toimituksen arvio

Vaikka joukkueet ovat keskinäisiltä suhteiltaan tasaisia ja keuruulaiset ovat ottaneet kiinni kokkolalaisten ylivoimaa alkukaudesta, arvioimme ottelusarjan menevän Hermekselle voitoin 4−2. 

» Lähetä palautetta toimitukselle