Jatkoajassa sinulle on tilaa, on paras aseesi sitten nauhuri, näppäimistö tai kamera.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Haussa joukkueellinen avainpelaajia Suomen suurimpaan kiekkotoimitukseen: "Jatkoajassa touhuaminen on omien ideoiden ja unelmien toteuttamista"

Artikkeli
Jatkoaika on jo kahden vuosikymmenen ajan tarjonnut sadoilletuhansille lukijoillemme uniikkia sisältöä jääkiekosta. Samalla sadat innokkaat tekijämme ovat saaneet mahdollisuuden oppia toimittajan työtä tai harrastuksenaan seurata lätkää uudesta näkökulmasta.

Tänäkin kesänä Jatkoaika hakee toimitukseemme uusia tulokkaita. Vuoden 2022 draft-tilaisuutemme on tässä ja nyt, ja pyysimme päätoimittajaamme valottamaan mitä Jatkoajan toimitus voi tarjota uusille toimittajan aluille.

Mitä Jatkoajan toimittaminen sitten oikeasti on päätoimittaja Jani Mesikämmen?

− Haluan ajatella, että Jatkoajassa touhuaminen on ennen kaikkea omien ideoiden ja pitkän päälle omien unelmien toteuttamista. Jokainen mukaan rekrytoitava tulee porukkaan omien kiinnostuksen kohteidensa kautta, niitä sovitetaan sitten yhteisön etuihin. Jos seurannassa on tietty seura, hallilla saa käydä vaikka kaikissa kotipeleissä, mutta tätä ei edellytetä.

− Jokainen osallistuu kykynsä ja innostuksensa mukaisesti. Toki ahkera kotihallilla käyminen on sitten tie päästä kirkkaampiin valoihin vaikkapa kansainvälisiin tapahtumiin.

Jatkoaika on kyennyt vuosittain saamaan toimintaansa mukaan noin jääkiekkojoukkueellisen verran uusia tekijöitä. Tulokkailta odotetaan luonnollisesti omaa innokkuutta ja sisäistä motivaatiota, mutta he eivät kuitenkaan joudu opettelemaan uimaan toimitustyössä vain suoraan syvään päähän heitettyinä.

− Tulokkailta toivomme rohkeaa heittäytymistä innostavien aiheiden perään. Ketään ei ajeta suoraan vaativien juttujen tekoon, vaan ensin opetellaan kokeneempien avustuksella perusasiat ja edetään rauhassa esimerkiksi pienten uutisten teosta isompiin juttuihin. Oman halun mukaan etsitään kuitenkin mahdollisimman nopeasti juttuaiheita, jotka kutakin tekijää todella innostavat.

Saat tehdä ja kokeilla − internetistä ei tila lopu

Jatkoajassa on luonnollisesti yhdessä määritellyt raamit ja osa toimittajan tehtävistä on tietysti pakollisia velvoitteita. Kukin toimittajamme saa silti kokeilla hyvin erilaisia juttutyyppejä. Luovaa ajattelua ei kahlita ahtaaseen muottiin, vaan ideointiin kannustetaan avoimesti.

− Jatkiksessa erilaisia rooleja on lukemattomia ja niitä myös luodaan lisää tekijöiden innostuksen tai erityisosaamisen mukaan. Meille on perustettu podcast siitä kiinnostuneille tekijöille, on rekrytty erillisiä someosaajia ja rakennettu datajournalismia siihen perehtyneiden huippuosaajien ympärille. Perustasolla toimituksessa on kirjoittavia toimittajia ja kuvaajia, juttujen julkaisussa tarvitaan lisäksi tukitoimissa muun muassa oikolukijoita ja toimintaa koordinoivia tyyppejä.

− Yhteisen tavoitteen eteen ponnistellessa toisinaan toivotaan ja edellytetään niiden vähemmän innostavien arkijuttujen tekemistä, mutta useimmiten mahdollisuus itseä sytyttävien jännien juttujen tekoon on täysin omasta toimeliaisuudesta kiinni, Mesikämmen linjaa.

Nauhuri käteen ja raivaamaan omaa tonttiasi.
Kuva © Petteri Äikäs

Jatkoajasta voit päätyä minne tahansa journalismin parissa. Tai voit monen tekijämme tapaan kirjoittaa vain harrastuksena. Keskeinen tavoitteemme on auttaa jokaista tekijäämme kehittymään, siihen panostamme jatkuvasti lisää resursseja.

− Yhteisössämme on hyvin monenlaisia ihmisiä monilta elämänaloilta. Osa haluaa media-ammattilaisiksi, toiset taas ovat olleet mukana 20 vuotta innostavan harrastamisen nimissä. Kaikille on tonttinsa, ja kaikkia yhdistää intohimo lätkään, Mesikämmen kertoo.

− Toimittajan ammattiuralle aikoville riittää tontteja ja yleensä he raivaavat sellaisen itselleen kyselemättä. Meille on kunnia-asia ja jopa kirjattu tavoite auttaa eteenpäin kaikkia alalle tähtääviä. Yksilöllisen ohjauksen ja vankan tekemisen rutiinin lisäksi tarjoamme kahdesti vuodessa sisäisesti palkallisen toimitusharjoittelijan roolin motivoituneimmille. Lisäksi suunnitteilla on vielä järjestelmällisempi sisäinen koulutusohjelma.

Jatkoajan näytöt "kasvattajaseurana" ovat vuosien varrella vahvat. Jos mediatalot maksaisivat siirtokorvauksia tai kasvattajarahaa urheilupiirien tapaan, ei verkkolehdessämme olisi välttämättä tarvetta lainkaan näyttää mainoksia. Erityisesti toimittajan työstä kiinnostuneille Jatkoaika on paras mahdollinen alusta antaa näyttöjä.

− Tykkäämme kutsua Jatkista "urheilutoimittajan ammattikorkeakouluksi" ja sille lupaukselle riittää katetta. Vuosien varrella meiltä on edennyt ammattitoimittajiksi yli 60 Jatkoaika-alumnia, ja vielä useampi ansaitsee osin leipänsä freelance-toimittajana. Myös laadukkaita kuvaajiamme on työllistynyt runsaasti mediakentälle. Entisiä jatkislaisia on käytännössä töissä kaikissa maamme suurimmissa mediataloissa ja kutakuinkin jokaisessa suuremmassa maakuntalehdessä.

Lue lisää Jatkoajan tekemisestä ja miten voit hakea mukaan joukkoomme

» Lähetä palautetta toimitukselle