Haluatko maksaa? − Mitch Marner on lähellä John Tavaresin ja Auston Matthewsin tasoa, mutta jää palkassa jälkeen

NHL / Artikkeli
Marner oli päättyneellä kaudella Toronto Maple Leafsin paras pistemies.
Kuva © Getty Images
Mitch Marner on Toronto Maple Leafsin parhaita hyökkääjiä, mutta ei voi joukkueen vaikean palkkakattotilanteen vuoksi saada yhtä kovaa palkkaa kuin Auston Matthews ja John Tavares.

Jatkoajan uudessa juttusarjassa taustoitetaan viimeistä sopimuskauttaan pelaavien tulevia sopimusneuvotteluja ja otetaan kantaa siihen, onko seuran kannattavaa käyttää palkkakulujaan kyseiseen pelaajaan.

NHL-toimituspäällikkö Juha Oinonen otti käsittelyyn Toronto Maple Leafsin parhaan pistemiehen Mitch Marnerin tilanteen.

Mitä Marner on tuonut joukkueeseen ja mitä häneltä odotetaan jatkossa?

Vuoden 2015 varaustilaisuudessa neljäntenä varattu Marner on kolmen NHL-kautensa aikana tehnyt Maple Leafs -pelaajista eniten pisteitä − ottelumäärään suhteutettuna kuitenkin Auston Matthews ja vasta yhden kauden Maple Leafsissa pelannut John Tavares ovat Marneria edellä.

Saman varausikäluokan pelaajista vain ensimmäisenä ja toisena varatut Connor McDavid ja Jack Eichel ovat keränneet Marneria enemmän pisteitä. Ottelumäärään suhteutettuna Maple Leafsin laitahyökkääjä on kuitenkin ollut Eichelia tehokkaampi.

Marner voisi tehdä Matthewsin tavoin keskimittaisen sopimuksen ja katsoa, mihin suuntaan päävalmentaja Mike Babcock saa joukkueen ohjattua.

Marner on ollut erityisen tehokas ylivoimalla, ja Maple Leafs onkin ollut kolmen viime kauden aikana neljänneksi tehokkain ylivoimajoukkue Tampa Bay Lightningin, Pittsburgh Penguinsin ja Boston Bruinsin jälkeen. Maple Leafsin ylivoimaa ovat kuitenkin Marnerin lisäksi olleet vahvistamassa Matthews, Tavares, William Nylander ja puolustaja Morgan Rielly.

Maple Leafs on jo kiinnittänyt nuoret hyökkääjänsä Matthewsin ja Nylanderin pitkiin sopimuksiin, lisäksi viime kesänä vapaana agenttina hankitulla Tavaresilla on sopimus voimassa peräti kauden 2024−25 loppuun. Marnerin odotetaan ilman muuta liittyvän samaan pitkäaikaiseen ytimeen.

Onko muita isoja sopimuksia tiedossa lähiaikoina? Miten Marnerin tilanne suhteutuu seuran sopimusrakenteeseen?

Marnerin lisäksi läpimurtokautensa pelanneet Kasperi Kapanen ja Andreas Johnsson pelaavat viimeistä sopimuskauttaan. Lisäksi puolustaja Jake Gardiner on jäämässä rajoittamattomaksi vapaaksi agentiksi.

Patrick Marleaun kolmivuotisen sopimuksen viimeinen kausi rampauttaa pahasti Maple Leafsin pelaajapolitiikkaa, ellei konkari suostu kaupattavaksi.

Tiedossa olevat ensi kauden sopimukset kuluttavat palkkakattoa jo lähes 68 miljoonaa dollaria, ja nykyinen pakisto huutaa vahvistuksia. Vaikka palkkakatto nousisi ensi kaudelle spekuloituun 80 miljoonaan dollariin, joutuu Maple Leafs joka tapauksessa luopumaan joistakin viime kauden runkopelaajistaan.

Tällä hetkellä Marner on ehdottomasti GM Kyle Dubasin ykkösprioriteetti.

Matthewsin sopimus kuluttaa ensi kaudella palkkakatosta 11,63 miljoonaa dollaria, Tavaresin tasan 11 miljoonaa dollaria. Nylanderin sopimuksen palkkakattovaikutus on ensi kaudella 6,96 miljoonaa dollaria. Marner muodostaa Matthewsin ja Tavaresin kanssa Maple Leafs -hyökkäyksen ehdottoman kärjen.

GP P P1/60 GS/60 xGF/60
Mitch Marner 82 94 2,59 3,21 2,97
John Tavares 82 88 2,4 3,59 3,13
Auston Matthews 68 73 2,24 3,23 3,09
William Nylander 54 27 1,27 2,82 3,16

GP = pelatut ottelut, P = runkosarjan tehopisteet, P1/60 = yhteenlasketut maalit ja ykkössyötöt suhteutettuna 60 peliminuuttiin, GS/60 = Game Score suhteutettuna 60 peliminuuttiin, xGF/60 = maaliodottama suhteutettuna 60 peliminuuttiin. P1/60, GS/60 ja xGF/60 poimittu viidellä viittä vastaan -pelistä.

Miten Marnerin tilanne vertautuu muihin NHL-pelaajiin?

Tällä hetkellä Marneria verrataan erityisesti neljään muuhun samassa tilanteessa olevaan pelaajaan eli Brayden Pointiin, Mikko Rantaseen, Sebastian Ahoon ja Matthew Tkachukiin, jotka mahtuivat runkosarjan pistepörssissä 35 parhaan joukkoon. Tkachukia lukuun ottamatta kaikki pelasivat kautensa yli piste per peli -tahdilla.

Edellä mainituista pelaajista vain Rantanen pelasi jo viime kaudella yli piste per peli -tahdilla. Marner petrasi viime kauden saldoaan 25 pisteellä, Pointin vastaava lukema oli 26 ja Tkachukin 28. Ahon kehitysharppaus oli ”vain” 18 pistettä.

Viime kaudella Marner pelasi eniten Marleaun ja Nazem Kadrin kanssa, kun tällä kaudella tuli eniten vastuuta Tavaresin rinnalla. Myös Point hyötyi tällä kaudella siirrosta Nikita Kutšerovin rinnalle.

Huhujen mukaan Marner pyytää vastaavaa sopimusta kuin Matthews, joka on kolmen viime kauden aikana tehnyt ottelumäärään suhteutettuna toiseksi eniten maaleja Aleksandr Ovetškinin jälkeen. Pelintekijäksi profiloitunut Marner ei mahtunut vastaavassa syöttötilastossa kymmenen parhaan joukkoon.

Matthews ja Marner kuuluvat Maple Leafsin tulevaisuuteen.
Kuva © Getty Images

Jatkoajan tuomio

Ilman Marneria Maple Leafsin laitahyökkääjäosasto olisi merkittävästi heikompi, vaikka Marnerin poissaolo tarkoittaisikin sitä, että Kapanen ja Johnsson jatkaisivat. Maple Leafsin ongelmallisen sopimus- ja palkkakattotilanteen yhteydessä on väläytelty jopa offer sheet -vaihtoehtoa.

Viime syksyn hankaluudet Nylanderin sopimusneuvotteluissa − ja kauden alun viivästymisen vaikutukset ruotsalaisen pelaamiseen − ovat vielä tuoreessa muistissa, joten GM Dubasin on syytä tehdä kaikkensa, että Marner on pelaavassa kokoonpanossa kauden alkaessa.

Maple Leafsilla ei kuitenkaan ole varaa antaa kolmatta 11 miljoonan dollarin sopimusta, vaikka vuoden kuluttua Marleaun ja Jake Muzzinin päättyvät sopimukset vapauttavatkin yli kymmenen miljoonaa dollaria palkkabudjettiin.

Nylander teki pitkän väännön jälkeen sopimuksen, jonka keskimääräinen vuosiansio ja vaikutus palkkakattoon ovat kokonaisilta kausilta 6,96 miljoonaa dollaria − pyyntö oli tietojen mukaan kahdeksan miljoonaa dollaria. Marner on Nylanderia tehokkaampi ja vuoden nuorempi pelaaja, minkä pitää näkyä palkassa.

Marner voisi tehdä Matthewsin tavoin keskimittaisen sopimuksen, neljästä viiteen vuotta ja katsoa, mihin suuntaan päävalmentaja Mike Babcock saa joukkueen ohjattua. 8,5−9,5 miljoonan dollarin keskimääräinen vuosiansio jättäisi vielä hieman pelivaraa mahdolliseen toiseen rajoitetun vapaan agentin kiinnittämiseen.

Joka tapauksessa GM Dubasilla on edessä vielä edellistä vaikeampi kesä, jonka ykköstavoite on saada Marnerille jatkosopimus ennen kauden alkua. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että joukkueen rakentamisessa on muitakin keskeneräisiä paloja.

Tilastot: Corsica. Palkkatiedot: CapFriendly

Juttua muokattu 18.5.2019 klo 18.03: Korjattu Patrick Marleaun sopimuksen vaikutus seuran palkkakattoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle