Haluatko maksaa? − Markus Granlund yrittää vakuuttaa itselleen uutta sopimusta

NHL / Artikkeli
Markus Granlund pyrkii vakuuttamaan Canuck johdon uutta jatkosopimusta varten.
Kuva © Getty Images
Markus Granlund solmi viime kesänä yhden vuoden jatkosopimuksen Vancouver Canucksin kanssa, joten hänelle kuluvan kauden esitykset pitkälti määrittävät sen, tarjotaanko hänelle jatkosopimusta vai ei.

Jatkoajan juttusarjassa taustoitetaan viimeistä sopimuskauttaan pelaavien tulevia sopimusneuvotteluja ja otetaan kantaa siihen, onko seuran kannattavaa käyttää palkkakulujaan kyseiseen pelaajaan.

NHL-toimittaja Axel Lindberg otti käsittelyyn Vancouver Canucksin suomalaisen Markus Granlundin tilanteen.

Mitä Granlund on tuonut joukkueeseen ja mitä häneltä odotetaan jatkossa?

Granlundilla on tällä hetkellä menossa neljäs kausi Canucksin organisaatiossa, eikä hän ole missään vaiheessa kyennyt vakiinnuttamaan paikkaansa Canucksin kärkiketjuissa.

Viime kesänä Granlund solmi Canucksin kanssa yhden vuoden jatkosopimuksen, joka oli arvoltaan 1,48 miljoonaa dollaria. Sopimusta voidaan pitää "todista arvosi" -sopimuksena, sillä edelliskaudella Granlund pelasi uransa toistaiseksi parhaimman kauden, mutta viime kausi oli heikko muun muassa loukkaantumisten takia.

kuumin kysymys on, Kuka on organisaation silmissä osana uudelleenrakennusta ja kuka saa etsiä kauden päätteeksi uuden työnantajan.

Pisteiden valossa Granlundin kausi ei ole ollut vakuuttava ja pisteitä on kertynyt 62 ottelussa ainoastaan 19, vaikka peliaikaa ja vastuuta on tullut kohtalaisesti Canucksin painiessa lukuisten loukkaantumisten kanssa. Eniten arvoa Granlund tuo joukkueelleen alivoimapelaamisessa, jota hän on pelannut joukkueen hyökkääjistä ylivoimaisesti eniten.

Canucksilla on toistaiseksi käynnissä joukkueen uudelleenrakennus, joten organisaatiossa on monta nuorta nälkäistä pelaajaa. Suurimmaksi osaksi näiden nuorten taso on kuitenkin tasapaksu, ja Granlundin kanssa vastaavassa sopimustilanteessa on monta samanikäistä ja samantasoista pelaajaa.

Näiden pelaajien osalta kuumin kysymys onkin, kuka on organisaation silmissä osana uudelleenrakennusta ja kuka saa etsiä kauden päätteeksi uuden työnantajan.

Onko muita isoja sopimuksia tiedossa lähiaikoina? Miten Granlundin tilanne suhteutuu seuran sopimusrakenteeseen?

Canucksilla on uudelleenrakennus käynnissä, mikä näkyy myös joukkueen sopimusrakenteessa. Granlundin vuoden mittainen sopimus päättyy tähän kauteen, minkä jälkeen hänestä tulee rajoitettu vapaa agentti monen muun joukkueen pelaajan tavoin.

Kesällä rajoitettuja vapaita agentteja ovat Granlundin lisäksi hänen kanssaan peliajasta kilpailevat Josh Leivo, Tyler Motte, Nikolai Goldobin sekä 22-vuotias tähtihyökkääjä Brock Boeser.

Pelaaja Ikä Pelatut ottelut / Canucks Keskimääräinen peliaika per ottelu Ottelukohtainen pistekeskiarvo CF% (5vs5)
Markus Granlund 25 64 15:08 0,30 48,5
Josh Leivo 25 36 15:09 0,42 54,8
Tyler Motte 23 66 12:53 0,21 43,0
Nikolai Goldobin 23 59 15:02 0,46 50,8

Edellä mainituista ainoastaan Boeserin tulevaa sopimusta voidaan pitää merkittävänä, ja median mukaan Boeser neuvottelee jatkosopimuksestaan vasta kauden jälkeen. Suurella todennäköisyydellä Boeserille tarjotaan pitkäaikaista rahakasta jatkosopimusta, jonka arvo liikkunee 6,5-8 miljoonan dollarin tienoilla. 

Boeserin lisäksi ainoat merkittävät sopimusneuvottelut seura käynee ruotsalaisen Alexander Edlerin kanssa, josta tulee kauden päätyttyä rajoittamaton vapaa agentti. Edlerin keskiarvoinen palkka kuluvalla kaudella on viisi miljoonaa dollaria.

Edlerin sopimusneuvottelut ovat mielenkiintoiset, sillä hän on joukkueen varakapteeni ja pelannut seurassa peräti 13 vuotta, mutta ensi kaudella kokoonpanoon pitäisi mahtua muun muassa puolustajalupaus Quinn Hughes ja mahdollisesti suomalainen Olli Juolevi.

Edlerin agentti Mark Stowe on kertonut Edlerin halusta jäädä Vancouveriin, mutta on toinen asia jos Canucks pitää Edleriä liian kalliina, sillä konkarin rooli olisi todennäköisesti pienempi kuin kuluvalla kaudella.

Palkkakaton alla Canucksilla on runsaasti tilaa − noin yhdeksän miljoonaa dollaria − ja kesän ensimmäinen prioriteetti onkin Boeserin kiinnittämisessä. Seuraava rahallisesti merkittävä sopimus on supertulokas Elias Petterssonin tuleva pitkä jatkosopimus, joka pitää neuvotella ennen kauden alkua vuonna 2021.

Uudelleenrakennuksen myötä Canucks pääsee nauttimaan tulevat kahdesta kolmeen vuotta nuorten lupausten edullisista tulokassopimuksista. Pitkänä riippakivisopimuksena voi mainita vain Loui Erikssonin vuodessa kuuden miljoonan dollarin edestä palkkakattoa rasittavan sopimuksen, joten joukkueen GM:ään Jim Benningiin ei kohdistu lähivuosina paineita palkkakaton takia.

Miten Granlund vertautuu muihin NHL-pelaajiin?

Granlundin tapaan ensi kauden sopimuksestaan pelaavia pelaajia on NHL:ssä pilvin pimein, mutta hyvänä vertailukohtana voi pitää tällä hetkellä Montreal Canadiensissa kiekkoilevaa Joel Armiaa.

Samassa varaustilaisuudessa varattu ja saman ikäinen Armia allekirjoitti viime vuonna Canadiensin kanssa vuoden "näytä mitä osaat" -sopimuksen, joka oli arvoltaan 1,85 miljoonaa dollaria.

Armia pelasi ennen sopimusta Canadiensin kanssa viimeistä sopimusvuottaan Winnipeg Jetsissä, jossa hän oli jäänyt vastaavaan rooliin kuin Granlund. Ei tarpeeksi hyvä kärkiketjuihin, liian hyvä AHL:ään.

Armian viimeinen kausi Jetsissä kului pääsääntöisesti alemmissa ketjuissa, eikä hän juurikaan saanut peliaikaa erikoistilanteissa.

Armia teki viimeisellä Jets-kaudellaan 79 ottelussa piste-ennätyksensä 29 pistettä, mutta on Canadiensiin päästyään nostanut tasoaan ja pelaa tällä hetkellä uransa parasta kauttaan. Ei ole mikään mahdottomuus, että Granlundille vastaavanlainen siirto tekisi uran kannalta ainoastaan hyvää.

Kuluva kausi ei ole sujunut Granlundin odotusten mukaisesti.
Kuva © Getty Images

Jatkoajan tuomio

Kärkiketjuihin Granlundilla ei ole Canucksissa asiaa, joten jatkosopimuksen syntyessä rooli jäänee pienemmäksi kuin nyt Canucksin sairastuvan tyhjentyessä. Granlundin peliesitykset eivät tänä vuonna ole olleet vakuuttavat, vaikka hän onkin monien loukkaantumisten takia saanut kohtalaisesti vastuuta ja päässyt ajoittain pelaamaan jopa ylivoimaa.

Granlundin tilannetta ei edistänyt Canucksin siirtotakarajaa ennen tehty kauppa, jossa laituri Tanner Pearson hankittiin Pittsburgh Penguinsista vaihdossa fyysiseen puolustajaan Erik Gudbransoniin.

Potentiaalia Granlundilla riittää, ja hän voi oikeassa ympäristössä löytää uuden vaihteen vastaavalla tavalla kuin Armia Canadiensissa. Loppukausi määrittää pitkälti Granlundin kohtalon, mutta aika alkaa käydä vähiin, jos hän haluaa vielä nostaa osakkeitaan ennen kesän sopimusneuvotteluita.

Pelaa Granlund sitten ensi kaudella Canucksissa tai muussa joukkueessa, niin todennäköisesti hänelle tarjotaan jälleen vuoden mittaista "todista arvosi" -sopimusta, jonka arvo liikkunee 1,5–2 miljoonan dollarin tietämillä.

Vaikka Granlund on kelpo pelaaja, niin en Canucksin GM:nä solmisi hänen kanssaan uutta jatkosopimusta, koska joukkue on pullollaan hyviä nuoria pelaajia, jotka yksinkertaisesti kiilaavat nokkimisjärjestyksessä Granlundin edelle. 

Toisaalta Granlundin osalta maisemanvaihdos voisi antaa hänelle enemmän vastuuta ja mahdollisesti löytää uuden nosteen uralleen. Granlund on nimittäin NHL-tason pelaaja ja  pelaa liigassa ensi vuonna joko Canucksissa tai muualla. 

» Lähetä palautetta toimitukselle