Haluatko maksaa? − Hurricanesin on pidettävä Teuvo Teräväinen kokoonpanossa ja maltti sopimusneuvotteluissa

NHL / Artikkeli
Tällä kaudella Teräväinen on kerännyt 29 tehopistettä 35 pelissä.
Kuva © Getty Images
Teuvo Teräväinen on Carolina Hurricanesin luottohyökkääjiä, ja nykyisen sopimuksen aikana ovat rikkoutuneet vanhat maali- ja piste-ennätykset. Joukkueen rakentamisessa ja sopimusneuvotteluissa Teräväinen ei kuitenkaan ole Hurricanesin ykkösprioriteetti.

Jatkoaika aloittaa uuden juttusarjan, jossa taustoitetaan viimeistä sopimuskauttaan pelaavien tulevia sopimusneuvotteluja ja otetaan kantaa siihen, onko seuran kannattavaa käyttää palkkakulujaan kyseiseen pelaajaan.

NHL-toimituspäällikkö Juha Oinonen ottaa ensimmäisenä tapauksena käsittelyyn Carolina Hurricanesin suomalaishyökkääjän Teuvo Teräväisen.

Mitä Teräväinen on tuonut joukkueeseen ja mitä häneltä odotetaan jatkossa?

Silloinen Hurricanes-GM Ron Francis hankki Teräväisen palkkakaton kanssa painivasta Chicago Blackhawksista Bryan Bickellin kylkiäisenä kesällä 2016. Taitava suomalaishyökkääjä pelasi kauden 2016−17 vielä tulokassopimuksella ja teki kauden päätteeksi kahden vuoden siltasopimuksen 2,86 miljoonan dollarin vuosiansiolla.

Jo ennen nykyistä sopimustaan Teräväinen teki uransa ennätystehot Hurricanes-paidassa ja lisäsi vielä kierroksia viime kaudella ollen Hurricanesin toiseksi paras pistemies vain pisteen jäljessä ketjukaveriaan Sebastian Ahoa. Kuluvallakin kaudella Teräväinen on joukkueensa toiseksi paras pistemies edellään vain Aho.

5v5-tilastot 2016−19 P1/60 iCF/60 ixGF/60
Teuvo Teräväinen 1,25 12,07 0,57
Sebastian Aho 1,52 15,07 0,87

Laukaisutahdilla ja maaliodottamalla mitattuna Teräväinen on kuitenkin selvästi enemmän Ahon sidekick kuin johtava ratkaisupelaaja. Myös suoritustason epätasaisuus on 24-vuotiaan suomalaisen pelissä ongelma.

Kuluvalla kaudella lokakuun 12 pelissä kertyi tehot 3+8, mutta marraskuun 13 pelin saldo oli 2+5. Joulukuussa Teräväinen on taas ollut tehokas − kymmenen pelin saldo on 3+8.  Myös viime kaudella Teräväisen pistetuotanto ailahteli, ja sekaan mahtui myös yli kuukauden mittainen maaliton putki.

Teräväinen on Hurricanesin luottohyökkääjiä, ja nuorukaisella on edelleen kehittymisen varaa, vaikka erityisesti urheilijan elämäntavoissa onkin tapahtunut edistystä. Nykyinen päävalmentaja Rod BrindAmour pystyisi auttamaan taitavaa Teräväistä muokkaamaan peliään entistä kokonaisvaltaisempaan suuntaan. Ensisijaisesti Teräväiseltä odotetaan kuitenkin kasvavaa roolia kiekollisessa pelissä ja pistetehtailussa.

Hurricanesilla ei ole varaa menettää Teräväisen tasoista kärkiketjujen hyökkääjää, mutta ei myöskään maksaa ylihintaa mahdollisesti ailahtelevista esityksistä.

Onko muita isoja sopimuksia tiedossa lähiaikoina? Miten Teräväisen tilanne suhteutuu seuran sopimusrakenteeseen?

Teräväinen aloitti uransa keskushyökkääjänä, mutta on käytännössä muuttunut laitahyökkääjäksi. Ahon siirryttyä sentteriksi Hurricanesin laiturit kärkiketjuihin ovat vähissä, mikä on Teräväiselle iso neuvotteluvaltti.

Samoja neuvotteluja käy tosin myös kesällä hankittu maalitykki Micheal Ferland. Tulokashyökkääjä Andrei Svetšnikov noussee jo ensi kaudella isompaan rooliin, ja kapteeni Justin Williamsin jatko on epävarmaa.

Tämän jälkeen tarjolla on lähinnä puukätisiä duunareita. Potentiaalinen maalintekijä Valentin Zykov päästettiin siirtolistan kautta Edmonton Oilersiin, eikä farmistakaan ole nostettu tehokkaimpia pelaajia, vaikka Hurricanesilla on suuria ongelmia viimeistelyn kanssa.

Hurricanes siis ilman muuta tarvitsee Teräväisen taitoja ja tehoja jatkossakin. Sitä suurempi prioriteetti on kuitenkin saada joukkueen ykköstähti Aho kiinnitettyä pitkällä sopimuksella. Puolustuksessa tilanne on hyvä, mutta maalivahtiosastolle joukkue kaipaa vahvistusta ja pidempiaikaista ratkaisua.

Hurricanesilla on tällä hetkellä hieman yli 16 miljoonaa dollaria palkkakatossaan, mutta Teräväisen, Ahon ja Ferlandin jatkosopimukset haukkaavat siitä jo leijonanosan. Lisäksi päättymässä ovat Williamsin, Jordan Martinookin, Brock McGinnin ja Phil Di Giuseppen sopimukset.

Myös molempien NHL-kokoonpanossa olevien maalivahtien − Petr Mrazekin ja Curtis McElhinneyn − sopimukset päättyvät tähän kauteen. Farmiin lähetetyn Scott Darlingin sopimus puolestaan kuluttaa joukkueen palkkakattoa yli kolme miljoonaa dollaria, vaikka amerikkalainen pelaa AHL:ssä.

GM Don Waddellilla riittää siis mietittävää ja neuvoteltavaa kauden aikana ja jälkeen.

Teräväinen (vas.) on tällä kaudella muodostanut tehokkaan ketjun Sebastian Ahon ja Micheal Ferlandin kanssa.
Kuva © Getty Images

Miten Teräväisen tilanne vertautuu muihin NHL-pelaajiin?

Hyvä vertailukohta Teräväisen sopimukselle on yhtä vuoroa aikaisemmin varattu San Jose Sharkin Tomas Hertl. Tšekkihyökkääjä rikkoi Teräväisen tavoin maali- ja piste-ennätyksensä tulokassopimuksensa viimeisellä kaudella. Kahden vuoden siltasopimus toi Hertlille yhteensä kuuden miljoonan dollarin tulot.

Jälkimmäisellä kaudella hän sivusi yhden kauden piste-ennätystään ja rikkoi maaliennätyksensä yhdellä osumalla. Kevään pudotuspeleissä kymmenen pelin saldo oli 6+3. Tuloksena oli neljän vuoden sopimus 5,625 miljoonan dollarin keskiansiolla. Teräväisen pistetahti on ollut aavistuksen parempi, Hertl on kuitenkin parilla kaudella kärsinyt loukkaantumisista.

Toisena vertailukohteena voi käyttää saman varausikäluokan kolmantena poimittua Alex Galchenyukia. Tulokassopimuksensa jälkeen amerikkalainen sai lähes identtisen kahden vuoden siltasopimuksen kuin Teräväinen kaksi vuotta myöhemmin.

GM Don Waddellilla riittää mietittävää ja neuvoteltavaa kauden aikana ja jälkeen.

Siltasopimuksensa ensimmäisellä kaudella Galchenyuk rikkoi maali- ja piste-ennätyksensä, mutta toisella kaudella taitavalla hyökkääjällä oli enemmän vaikeuksia. Tällä hetkellä Galchenyuk pelaa toista kauttaan kolmen vuoden sopimuksesta, jonka keskimääräinen vuosiansio on 4,9 miljoonaa dollaria.

Kesällä Arizona Coyotesiin kaupattu Galchenyuk on pelannut kolmikosta eniten NHL-pelejä ja lisäksi parhaalla pistekeskiarvolla. Galchenyuk on myös ainoana yltänyt 30 maaliin yhden kauden aikana. Teräväisellä on kuitenkin kolmikosta paras yhden kauden piste-ennätys.

Jatkoajan tuomio

Hurricanesilla ei ole varaa menettää Teräväisen tasoista kärkiketjujen hyökkääjää, mutta ei myöskään maksaa ylihintaa mahdollisesti ailahtelevista esityksistä. Hertlin sopimusta Waddellin on syytä käyttää maksimina sekä pituuden että palkan suhteen.

Teräväisen tehokkuus on ollut hyvin noususuunnassa, ja Ahon rinnalla kehittymiseen on edelleen hyvät mahdollisuudet. Sekä odotuksissa että sopimusneuvotteluissa kannattaa kuitenkin pitää maltti mukana. Hurricanesin tulevaisuuden kannalta Ahon ja parin vuoden päästä Svetšnikovin kiinnittäminen ovat Teräväisen sopimusta tärkeämpiä.

Äkkiseltään Teräväisen kauppaaminen kuulostaa epätodennäköiseltä, mutta omistaja Tom Dundonin, GM Waddellin ja päävalmentaja Brind'Amourin muodostaman Hurricanes-johdon ratkaisuja on ollut vaikea ennustaa − tai ymmärtää jälkikäteen eli kaikki on mahdollista.

Tulevan sopimuksen tulisi olla pituudeltaan kolmesta neljään vuotta ja vuosipalkaltaan viiden miljoonan dollarin tietämillä.

Oikaisu 27.12.2018 klo 21.02: Poistettu Micheal Ferlandin kohdalta virheellinen tieto joukkueen parhaana maalintekijänä.

» Lähetä palautetta toimitukselle