Patrik Lainetta ei luultavasti hymyilytä sopimusneuvotteluissa.
Kuva © VesaPhoto / Vesa Pöppönen

Haluatko maksaa? – Patrik Laine ei rikastu pelkällä maalinteolla, mistä voi muodostua iso ongelma neuvotteluihin

Artikkeli

Jatkoajan uudessa juttusarjassa taustoitetaan viimeistä sopimuskauttaan pelaavien tulevia sopimusneuvotteluja ja otetaan kantaa siihen, onko seuran kannattavaa käyttää palkkakulujaan kyseiseen pelaajaan.

NHL-toimittaja Riku Isokoski käsittelee toisena tapauksena Winnipeg Jetsin suomalaisen maaliruiskun Patrik Laineen tilanteen.

Mitä Laine on tuonut joukkueeseen ja mitä häneltä odotetaan jatkossa?

Laineen ylivoimaisesti tärkein tehtävä kaukalossa on tehdä maaleja, mikä on käynyt hyvin selväksi viime vuosien aikana. Paljon maaleja ikäistään selvästi vanhemman näköinen Laine onkin tehnyt kahden ja puolen kauden mittaisella NHL-urallaan, sillä syksystä 2016 lähtien vain Aleksandr Ovetškin on kaikista NHL-pelaajista heiluttanut verkkoa useammin kuin Laine.

Laineella on hyvin poikkeuksellinen kyky iskeä maaleja. Hänen suurin arvo joukkueelleen muodostuu ylivoimatilanteissa, joissa Laineen luoma laukaisu-uhka on ollut yksi Jetsin pelätyimmistä aseista. Kahdella ensimmäisellä kaudellaan Laine yllätti koko pohjoisamerikkalaisen kiekkoyleisön maaleillaan, mutta sen jälkeen vastustajat ovat merkanneet Laineen paksummalla tussilla.

per 60 pelattua minuuttia Maalit Laukaukset Syötöt Blokit Kiekonriistot Hankitut jäähyt
2016-2017 1,7 9,4 1,2 1,51 1,97 0,50
2017-2018 2,0 10,7 0,8 1,91 1,29 0,71
2018-2019 1,6 11,6 0,7 2,25 1,13 0,63

Tällä kaudella huimasta marraskuusta huolimatta Laineen maalintekotahti on hyytynyt. Tasakentällisin Laine ei ole pystynyt tuomaan juuri mitään uutta Jetsin peliin, sillä vielä nuoren pelaajan halu ajaa maalille ja ottaa iskuja vastaan ovat oikeastaan vain vähentyneet NHL-uran edetessä. Myös luistelusta on vähitellen muodostunut Laineelle ongelma, sillä sähäkkyys on loistanut poissaolollaan. Laine on näyttänyt monesti liikkeen osalta kankealta veteraanipelaajalta.

Laine poikkeaa monelta osin Jetsin pelaajistosta. Keskisen divisioonan kärkijoukkue on tunnettu työmoraalistaan, mitä ilmentävät parhaiten johtavat hyökkääjät Mark Scheifele ja Blake Wheeler. Laine erottuu joukkueesta juuri valovoimaisena yksilönä, mistä on luultavasti tullut tientynlainen rasite sekä Jetsille että Laineelle. Pelin luistaessa Laine nousee kehujen keskipisteeseen, mikä peittää monesti realiteetit alleen.

Laine tasakentällisin P/60 P1/60 GS/60 Rel CF% Rel xGF%
2016-2017 2,42 1,91 2,15 -2,07 -4,01
2017-2018 1,95 1,61 2,37 -2,25 -7,53
2018-2019 1,55 1,47 1,30 -4,55 -5,17

Tilastoista huomataan, että Laineen panos tasakentällisin on pienentynyt selvästi tällä kaudella, mutta otanta on kuitenkin vielä pieni. Yksi huonompi kausi ei vielä himmennä Laineen sädekehää, mutta silti tehojen kasautuminen ylivoimapeliin on huolestuttavaa. Esimerkiksi pudotuspeleissä tuloksen tekeminen tasakentällisin korostuu, sillä jäähyjen hankkiminen yleensä vaikeutuu.

Onko muita isoja sopimuksia tiedossa lähiaikoina? Miten Laineen tilanne suhteutuu seuran sopimusrakenteeseen?

Jets on tiukassa paikassa, sillä sen täytyy sorvata jatkosopimukset Laineen lisäksi ainakin puolustaja Jacob Trouban sekä hyökkääjä Kyle Connorin kanssa. Kauden päätteeksi Jetsin rajoitettuja vapaita agentteja ovat lisäksi Andrew CoppJoe Morrow, Nic PetanBrendan Lemieux ja kakkosvahti Laurent Brossoit.

Nykyisessä palkkakattotilanteessa Jetsillä olisi ensi kaudeksi vapaana noin 23 miljoonaa dollaria, ja tähän kyseiseen summaan pitäisi näiden pelaajien sopimukset mahtua. Toisaalta venäläispuolustaja Dmitri Kulikovin rahakas sopimus mitä luultavimmin ostetaan ulos.

Varmaa on se, että Jets tarjoaa Connorille pitkän ja rahakkaan sopimuksen. Amerikkalaishyökkääjän sopimuksen kausikohtainen keskiarvo tulee olemaan viidestä kuuteen miljoonaa dollaria kaudessa. Connoriin verraten Laine ei tämän kauden peliesityksillään ansaitse yhtään arvokkaampaa sopimusta. Todennäköistä on, että Laineen ja Connorin nykyarvot ovat melko lähellä toisiaan.

Trouballa puolestaan on historiaa Jetsin kanssa vaikeista sopimusneuvotteluista, sillä syksyllä 2016 Trouba pääsi sopimukseen vasta marraskuussa. Viime kesänä Trouba solmi vain tämän kauden kattavan 5,5 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen, mikä ei kieli pitkästä tulevaisuudesta Jetsissä. Trouba onkin hyvin todennäköisesti kauppatavaraa kuluvan kauden jälkeen.

Miten Laineen tilanne vertautuu muihin NHL-pelaajiin?

Lainetta on monesti pidetty parhaimpana NHL:ään tulleena maalintekijänä sitten Ovetškinin. Kun Ovetškinin jättimäinen 13 vuoden sopimus alkoi kaudella 2008-09, palkkakatto oli tuolloin 56,7 miljoonaa dollaria. Venäläistähden osuus sen ajan palkkakatosta oli tuolloin noin 16,8 prosenttia. Tämän hetken palkkakatossa 16,8 prosenttia tarkoittaisi noin 13,4 miljoonan kausituloja, mikä on täysin epärealistista Laineen kohdalla.

Laineen ikäluokan maalitykeistä paremmiksi vertailukohdiksi käyvät Boston Bruinsin David Pastrňákin ja Nashville Predatorsin Filip Forsbergin sopimukset. Pastrňák allekirjoitti noin 6,7 miljoonan kausikohtaisen sopimuksen syksyllä 2017 tehtyään edeltäneellä läpimurtokaudellaan 34 maalia. Forsberg puolestaan sopi kuuden miljoonan kausikohtaisesta sopimuksesta kesällä 2016, kun hän oli tehnyt päättyneellä kaudella 33 maalia.

Tehdyt maalit per ottelu tulokassopimuksen kausina Pastrňák Forsberg Laine
1. sopimusvuosi 0,22 0,08 0,49
2. sopimusvuosi 0,29 0,32 0,54
3. sopimusvuosi 0,45 0,40 0,45

Tehtyjen maalien perusteella Laineen pitäisi näihin kahteen muuhun eurohyökkääjään olla selvästi arvokkaampi pelaaja. Tällä kaudella Laine luultavasti vielä ylittää Pastrňákin ja Forsbergin tulokassopimusten viimeisen kauden maalimäärät, mutta tamperelaisen kehityskäyrä ei ole lähelläkään niin jyrkkä kuin aiempina kausina.

Auston Matthewsin äskettäin solmima viiden vuoden ja noin 11,6 miljoonan kausikohtaiset ansiot tuova sopimus toimii hyvänä verrokkina kaikille tuleville rajoitetuille vapaille agenteille. Myös Matthewsin tehot ovat tällä kaudella hiipuneet vaikuttavan kauden alun jälkeen. Yhdysvaltalaishyökkääjä on kuitenkin seuransa kiistaton johtotähti, joka pelaa hyvin vastuullisessa ykköskeskushyökkääjän roolissa. Laine on taas saanut paljon anteeksi peruspelistään, kunhan vain verkko on heilunut.

Jatkoajan tuomio

Laine on Winnipeg Jetsin paras maalintekijä ja kirkkain tulevaisuuden toivo. Tämä kausi on kuitenkin osoittanut, että joukkue voittaa siitä huolimatta, vaikka Laine ei tee maaleja. Laine on kuitenkin sen luokan maalintekijä, josta on minkä tahansa joukkueen vaikea luopua.

Yksi mahdollisuus on se, että Laine solmii yhden tai kahden kauden mittaisen ja noin kuudesta seitsemään miljoonaa dollaria kaudessa tuovan pituisen siltasopimuksen, jonka aikana suomalaisen tulisi osoittaa taistelevansa parhaan maalintekijän tittelistä. Vasta tässä onnistuttuaan Laineesta voi puhua yli kymmenen miljoonan dollarin arvoisena pelaajana.

Suureksi ongelmaksi voi muodostua se, että Laineen ja hänen agentin mielestä tulevan sopimuksen arvo pitäisi todella olla lähemmäs kymmenen miljoonaa dollaria. Laine on tunnettu juniorivuosista lähtien melko itsekkäänä persoonana, eikä hän varmasti tyydy Jetsin kannalta optimaalisiin tarjouksiin.

Jos ja kun Jets haluaa kiinnittää Laineen pidemmällä sopimuksella, noin viidestä seitsemään vuoden ajaksi, kausikohtaisen arvon tulee nyt nähdyn perusteella ja vastaaviin tapauksiin verraten olla noin seitsemästä kahdeksaan miljoonaa dollaria.

Tilastolähteet: Hockey Reference ja Corsica
Palkkatiedot: CapFriendly

P/60 = Tehopisteet per 60 pelattua minuuttia.
P1/60 = Maalit ja ykkössyötöt per 60 pelattua minuuttia.
GS/60 = GameScore per 60 pelattua minuuttia.
Rel CF% = Joukkueen Corsi-lukema Laineen ollessa jäällä − joukkueen Corsi-lukema silloin, kun Laine ei ole jäällä.
Rel xGF% = Joukkueen maaliodottama Laineen ollessa jäällä − joukkueen maaliodottama silloin, kun Laine ei ole jäällä.

» Lähetä palautetta toimitukselle