Haluatko maksaa? – Mikael Granlundille on heikosta jaksosta huolimatta luvassa rahakas jatkosopimus

NHL / Artikkeli
Valmentajavaihdoksen jälkeen Granlund pääsi tuulettamaan entistä useammin.
Kuva © Getty Images
Kesken viime kauden Nashville Predatorsiin siirtyneen Mikael Granlundin alkutaival uudessa seurassaan oli tuskainen. Valmentajanvaihdoksen kirvoittaman ryhtiliikkeen myötä hän on kuitenkin nostanut osakkeitaan sopimusneuvotteluja ajatellen.

Mikael Granlund siirtyi kesken viime kauden vaihtokaupassa Minnesota Wildista viime vuosien kestomenestyjään Nashville Predatorsiin. Granlundin aika kantrimusiikin pääkaupungissa oli pitkään mollivoittoinen, mutta kevätkaudella Granlund nosti valmentajavaihdoksen myötä osakkeitaan seuraavaa sopimusneuvottelua varten. Normaalisti neuvottelut käytäisiin kesällä, mutta koronaviruksen aiheuttaman epävarmuuden myötä neuvottelut saattavat lykkääntyä.

Jatkoajan juttusarjassa taustoitetaan viimeistä sopimuskauttaan pelaavien tulevia sopimusneuvotteluja ja otetaan kantaa siihen, onko seuran kannattavaa käyttää palkkakulujaan kyseiseen pelaajaan.

NHL-toimittaja Axel Lindberg käsittelee Nashville Predatorsin suomalaisen Mikael Granlundin tilanteen.

Mitä Granlund on tuonut joukkueeseen ja mitä häneltä odotetaan jatkossa?

Se ei ole mikään salaisuus, että Granlundin otteet Predators-paidassa ovat toistaiseksi sujuneet alle odotusten. Oli syy heikkoihin peliesityksiin sitten esikoisen syntyminen tai valmentaja Peter Lavioletten epäsuosioon joutuminen, ei tilanne Granlundin osalta vielä vuodenvaihteessa näyttänyt ruusuiselta. Kuusi tehtyä maalia ja kahdeksan annettua syöttöä 35 pelattuun otteluun olivat jo jouduttamassa Granlundia joulun tienoilla vaihtokauppatavaraksi.

Kaikki muuttui kuitenkin 6. päivä tammikuuta Lavioletten saatua seurasta potkut. Kuten Jatkoaika jo aiemmin kirjoitti, oli Granlund valmentajanvaihdon jälkeen yksi Predatorsin tärkeimmistä pelaajista seuran taistellessa ennen koronavirustaukoa pudotuspelipaikasta erittäin tasaisessa Läntisessä konferenssissa.

Granlund vakiinnutti valmentajanvaihdon jälkeen roolinsa kärkiketjuissa sekä ykkösylivoimassa tehden 28 ottelussa 16 pistettä ja alkoi lunastaa hänelle asetettuja odotuksia. Koronaviruksen myötä kausi on toistaiseksi keskeytetty, ja mikäli kausi ei jatku, on Granlund näyttönsä antanut.

Peter Laviolette sai tammikuussa pakata laukkunsa ja etsiä uuden työpaikan.
Kuva © Getty Images

Samaan aikaan kun Predatorsin kallispalkkaiset tähdet Matt Duchene ja Ryan Johansen vaelsivat viime kuukaudet ennen kauden keskeytystä varjojen mailla, pitivät Granlund ja tähdistöpuolustaja Roman Josi Predatorsin mukana pudotuspelitaistelussa.

Granlund toi kevätkaudella joukkueen hyökkäykseen paljon kaivattua johtajuutta. Granlund nousi valmentajavaihdon jälkeen Predators-hyökkäyksen peliaikakuninkaaksi, ja hänen 5vs5 Corsi -lukemansa oli kelpo 52,0 %, joka oli joukkueen hyökkääjistä viidenneksi paras. Predators-luotsi John Hynes myös pyöritteli eri ketjukoostumuksia ennen kauden päättymistä, joten Granlundin Corsi-tilaston mukaan hän onnistui luomaan tilanteita hyökkäyspäähän ketjukavereista riippumatta.

Granlund pelaa tunnollisesti myös puolustussuuntaan, mikä ei ole jäänyt valmentaja Hynesilta huomaamatta. Toisin kuin edeltäjänsä Laviolette Hynes peluutti Granlundia paljon alivoimalla, ja siirto tuotti toivottua tulosta. Lavioletten aikana Predators-alivoima oli liigan kolmanneksi surkeinta (73,9 %), kun Hynesin alaisuudessa alivoimaprosentti (79,3 %) oikeutti tilastossa sijalle 20.

Onko muita isoja sopimuksia tiedossa lähiaikoina? Miten Granlundin tilanne suhteutuu seuran sopimusrakenteeseen?

Predators-GM David Poilen ei juurikaan tarvitse murehtia tulevia sopimusneuvotteluita, kun niiden aika koittaa. Joukkueen runko on lukittu moneksi vuodeksi eteenpäin, ja ainoat merkittävät sopimusneuvottelut käydään Granlundin ja 30-vuotiaan laitahyökkääjän Craig Smithin kanssa. Sekä Granlund että Smith ovat kauden päätteeksi rajoittamattomia vapaita agentteja.

Predatorsilla on tällä hetkellä noin 2,4 miljoonaa dollaria tilaa palkkakaton alla, joten Poilella on tilaa hengittää, kun hän istahtaa pelaajien kanssa seuraavaan kerran neuvottelupöytään. Ennen koronatilannetta palkkakattoon ennustettiin roimaa nousua, mutta seurojen kokiessa taloudellisesti isoja kolauksia tauon vuoksi on täysin mahdollista, ettei mitään nousua tapahdu. Toki vastapainona joukkueen kirjoilta ei ole vapautumassa palkkatilaa merkittävien pelaajasopimusten päättymisten myötä.

Predators-GM David Poile on onnistunut hyvin sopimusneuvotteluissa.
Kuva © Getty Images

Lähtökohdat Granlundin sopimusneuvotteluihin ovat hyvin mielenkiintoiset. GM Poile on onnistunut kiinnittämään monet Predators-pelaajat pitkäaikaisiin sopimuksiin, joiden hintalappuja voidaan pitää erittäin seuraystävällisinä. Poikkeuksena mainittakoon Johansenin ja Kyle Turrisin kalliit ja pitkät sopimukset, joista Poile varmaan hankkiutuisi mielellään eroon.

Todennäköisesti Poile haluaa Granlundin ja Smithin jatkavan Predatorsissa. Smithin rooli on tärkeä alemmissa ketjuissa. Tosin hyökkääjällä alkaa olla ikääkin, joten ennakkoon vaikuttaisi siltä, ettei Poile joudu juurikaan korottamaan Smithin palkkaa sopimuksen päättyessä. Tämä antaisi enemmän pelivaraa Granlundin kiinnittämiseen.

Miten Granlund vertautuu muihin NHL-pelaajiin?

Granlundista tulee ensimmäistä kertaa rajoittamaton vapaa agentti ja on täten vapaa neuvottelemaan jatkosopimuksesta toisten seurojen kanssa. Tässä vaiheessa pelaajat pyrkivät lyömään rahoiksi ja löytämään itselleen pysyvän kodin pitkäaikainen sopimus turvanaan.

Kahden viime kauden aikana kolme pelaajaa on käynyt läpi samantyylisen urapolun kuin Granlund ja onnistunut tuottamaan samantasoisia tehoja hyökkäyssuuntaan. Kyseiset pelaajat ovat Evander Kane, Kevin Hayes sekä tuoreimpana Chris Kreider.

Kyseiset herrat ovat pelanneet kohtuuhintaisilla siltasopimuksilla päästääkseen rajoittamattomiksi agenteiksi nuorella iällä ja onnistuneet tämän jälkeen solmimaan itselleen pitkät rahakkaat jatkosopimukset, kuten alla oleva taulukko näyttää.

Pelaaja Syntymävuosi Sopimuksen pituus vuosissa Vuosittaiset keskiansiot (mUSD) Kolmen viime kauden piste/ottelu keskiarvo
Mikael Granlund 1992 - - 0,70
Evander Kane 1991 7 7,0 0,72
Chris Kreider 1991 7 6,5 0,67
Kevin Hayes 1992 7 7,2 0,66

Myönnettäköön, että vertailupelaajat ovat pelityyliltään hieman erilaisia kuin Granlund, mutta jos Granlundin agentti esittää viimeaikaisia vertailusopimuksia neuvottelupöydässä, ovat nämä todennäköisesti ne, joihin markkinahintaa verrataan.

Granlundin puolesta puhuu myös hänen todistettu potentiaalinsa. Ennen Predators-univormuun siirtymistä, Granlundilla oli takanaan 67 ja 69 pisteen kaudet, kun verrokkipelaajista kukaan ei ole uransa aikana onnistunut rikkomaan 60 pisteen rajaa. Mainittakoon vielä, että Granlund ei Wild-uransa aikana ikinä pelannut todellisten supertähtien rinnalla, vaan tasaisten tuloksentekijöiden kuten Eric Staalin, Mikko Koivun ja Jason Zuckerin kanssa.

Granlund pelasi usein Mikko Koivun kanssa Wild-paidassa.
Kuva © Getty Images

Vertailupelaajista Hayesia voidaan pitää ylipalkattuna, mutta hänen nousunsa välittömästi Flyersin kapteenistoon indikoi sopimuksen sisältävän pukukoppilisän johtajuudesta. Vastaavaan johtajuusbonukseen Granlund oli pelaamassa itseään ennen kuin kausi keskeytettiin.

Jatkoajan tuomio

Granlundin tulevat sopimusneuvottelut tulevat olemaan todella mielenkiintoiset. GM Poile on onnistunut neuvottelemaan pelaajilleen hyvin kohtuuhintaiset sopimukset, joten Granlund ei välttämättä saa parasta mahdollista palkkapussia kantrikaupungista.

todennäköisesti hän allekirjoittaa seuraavaksi yli viiden vuoden jatkosopimuksen, jonka arvo liikkunee 7 miljoonan dollarin tienoilla.

Granlund tienaa tällä hetkellä 5,75 miljoonaa dollaria kaudelta, ja verratessa verrokkipelaajiin hän on ansainnut palkankorotuksensa. Predatorsilla on tilaa palkkakaton alla, eikä muita merkittäviä sopimusneuvotteluja tiedossa, joten seuralla ei ole ongelmaa mahduttaa mahdollista jatkosopimusta palkkakaton alle. Granlund on myös kiekkoilija parhaassa iässään, joten pitkäaikaisen sopimuksen antamisen ei luulisi senkään olevan ongelma.

Pelaa Granlund sitten Predatorsissa tai muussa joukkueessa, todennäköisesti hän allekirjoittaa seuraavaksi yli viiden vuoden jatkosopimuksen, jonka arvo liikkunee 7 miljoonan dollarin tienoilla. Mikäli kuluva NHL-kausi jatkuu kesällä tai jopa syksyllä, olisi Granlundilla vielä mahdollisuus johdattaa Predators pudotuspeleihin ja ansaita sen myötä pieni johtajuuslisä aikaisempaan arvioon.

» Lähetä palautetta toimitukselle