HPK:n pelaaja-arviot 2020–2021: Syksyllä epäonnistumisia nousi kuin sieniä sateella, keväällä lumen alta paljastui koirankakan sijaan jalokiviä

LIIGA / Artikkeli
Eetu Laurikainen käänsi HPK:n kurssin vuodenvaihteen jälkeen.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
HPK:n syksyä leimasivat epäonnistumiset. Vuodenvaihteessa joukkue teki kolme hankintaa, joista kaksi oli merkittäviä kurssin kääntyessä täysin päinvastaiseksi.

HPK:n kulunut kiekkokausi on helppo summata kahteen osaan: alkukausi täysin metsään, loppukausi Liigan kärjen tahdissa. 

Ensimmäisissä 30 ottelussa Kerho esitti jopa historiallisen huonoja otteita. Voittoja kertyi ainoastaan seitsemän ja niistäkin vain kolme varsinaisella peliajalla.

Syyt heikkoon alkuun löytyvät varmasti hukassa olleesta pelitavasta, mutta myös monen pelaajan yllättävän alhaisesta suoritustasosta. Pelaajien tilannetta ei parantanut se, että pelipaikka saattoi lähteä äkisti alta NHL-lainojen, kuten Emil LarminKristian Vesalaisen tai Tarmo Reunasen ottaessa vastaan kärkipaikat kokoonpanosta.

Jälkimmäisestä 27 pelatusta ottelusta HPK taittoi itselleen 15 voittoa ja peli näytti parhaimmillaan jo siltä, että tie pudotuspeleihin on kuin onkin omissa käsissä. Aivan sinne asti ei loppukiri vienyt, mutta joukkueen maineen puolesta nähtiin ainakin osittainen kasvojenpesu. 

Kokonaisuudessaan joukkue jakautui kahden kerroksen väkeen. Pistepörssivoittaja Petri Kontiola, maalinsuulla loistanut Eetu Laurikainen ja puolustuspään ykkönen Elmeri Eronen sekä Kerhon nuoret Jere Innala ja Valtteri Puustinen kantoivat merkittävän osan loppukauden tuloksesta.

Epätasaisuutta tarjoilivat muun muassa yhä ailahteleva Otto Latvala, löysähkösti esiintynyt Tommi Tikka ja edellisellä kaudella lupauksia herättänyt Joona Monto

Maalivahdit

9,5
Eetu Laurikainen
31 ottelua, 92,04%,  2,18 päästettyä maalia per ottelu
Tärkein yksittäinen pelaaja HPK:n uskomattomassa loppukolmanneksessa. Pystyi panoksellaan voittamaan yksittäisiä otteluita. Tuiki tärkeä jatkosopimus tarjoaa Kerholle maalivahdin osalta selkeät eväät menestykseen heti ensi kauden alusta – toisin kuin oli kuluneella kaudella.
7
Daniel Lebedeff
11 ottelua, 86,69%, 3,48
Ei vielä sillä tasolla, että olisi voinut tarjota enemmän lepovuoroja Laurikaiselle, kun pakkovoittoja oli otettava joka kierroksella. Osoitti silti potentiaaliaan tulevaisuuden liigavahtina. Jatkaa HPK:ssa.
6
Joona Voutilainen
7 ottelua, 83,22%, 4,35
Ei pystynyt nousemaan ykkösvahdin saappaisiin ja siirtyi kesken kauden Kouvolaan. Olisi kohtuutonta syyttää yksin Voutilaista synkästä syyskaudesta, mutta ei pystynyt omalla panoksellaan vaikuttamaan otteluiden lopputuloksiin riittävästi. Uran jatkon kannalta tuleva kausi tulee olemaan hyvin merkittävä.

Puolustajat

9,5
Elmeri Eronen
55 ottelua, 9+31=40, +14
Hyökkäyspelissä taas yksi askel eteenpäin. Puolustuspeli edelleen tavaramerkinomaisen varmaa. Iski piste-ennätyksensä uusiksi. Oli HPK:n tärkein yksittäinen kenttäpelaaja. Lähtö takaisin Turkuun on iso menetys Kerholle.
8,5
Arto Laatikainen
34 ottelua, 3+13=16, +11
Laatikainen oli jälleen täsmälääke Kerhon alakertaan. Palasi Rinkelinmäen koppiin samalla ovenavauksella Laurikaisen ja Kankaanperän kanssa. Kokenut ja tyylikäs "peruspakki" näytti edelleen kuuluvansa siihen parempien liigapakkien ryhmään. Pystyi rauhoittamaan HPK:n alakertaa ja tartutti muihin osan suoritusvarmuudestaan.
8
Ossi Ikonen
52 ottelua, 6+4=10, +10
Ikonen oli jopa hieman yllättäen yksi HPK-pakiston parhaimmista onnistujista. Perustekeminen oli viiltävän varmaa, vaikka kärsikin muiden mukana pelillisen HPK-pakan oltua täysin levällään syksyllä. Yleispuolustaja väläytteli loppukaudesta hyökkäyspään kyvyillään. Sopimus HPK:n kanssa myös ensi kaudesta.
7,5
Valtteri Jeskanen
34 ottelua, 0+3=3, +3
Pelasi varsin pienellä vastuulla, mutta näyttöjen perusteella voidaan povata kelvollista tulevaisuutta Liigassa. Sopimus pitää HPK:ssa myös ensi kauden.
7
Santeri Lukka
56 ottelua, 2+16=18, -10
Näytti vuonna 2021 jo sellaisia otteita, minkä takia hänet alun perin Turusta Hämeenlinnaan hankittiin. Ei vielä KalPa-aikojen loistoa, mutta välähdykset aiempaa pidempiä ja kirkkaampia.
6,5
Markus Kankaanperä
30 ottelua, 1+0=1, 0
Konkaripakki oli aivan lirissä palattuaan liigakaukaloihin vuodenvaihteen jälkeen, mutta pystyi nostamaan tasoaan muun joukkueen mukana. Loppukaudella antoi panoksensa niin täytenä, mitä rajalliset ominaisuudet antoivat myöden.
6,5
Otto Latvala
56 ottelua, 1+6=7, -14
Ei tullut läpimurtoa vieläkään, mutta petrasi kuin sika juoksuaan. Vastuusta ei jäänyt tällä kertaa kiinni. Pelinluku ja liike kaipaa vielä tekemistä, jos mielii jatkaa liigajäillä. Sopimus HPK:n kanssa kattaa myös ensi kauden.
6,5
Atso Lehtinen
16 ottelua, 0+2=2, -10
HPK:n oma kasvatti, joka sai kuluneella kaudella vyölleen ensimmäiset Liiga-ottelut. Paljon on vielä kehitettävää, mutta aikaa on. Hyvä aihio liigajoukkueen peruspakiksi.
6
Eemeli Räsänen
26 ottelua, 0+0=0, -8
Vielä ei lähtenyt liigaura lentoon. Isokokoinen puolustaja ei tuntunut löytävän tasaista tekemistä peliinsä, eikä saanut koostaan parasta irti. Räsänen löytyi usein pulasta kulmaväännöissä, joissa miehen voisi olettaa olevan vahvoilla. Oli kevään loppurynnistyksestä pääasiassa sivussa. Sopimuksessa optio ensi kaudesta.

Hyökkääjät

9,5
Petri Kontiola
55 ottelua, 14+41=55, +2
Liigan nimekkäimmän paluumuuttajan tason riittävyyttä ehkä epäiltiin. Harjasi pistepörssin, joten ei epäillä enää. Maaginen klassinen taitosentteri, joka varmaan katsoisi syöttöpaikkaa rangaistuslaukauksessakin. Pientä notkahdusta lukuunottamatta tasaisen varmaa tulosta, erityisesti ylivoimalla. Työmatka lyhenee tulevalla kaudella, kun kausi alkaa Ilves-nutussa.
9,5
Valtteri Puustinen
51 ottelua, 21+20=41, +1
Kuopiolainen iski lisää pökköä pesään ja ylitti 20 maalin rajan. Todellinen läpimurto liigatasolla. Sopimus HPK:n kanssa 2022 asti, mutta viedäänkö jo ensi kaudeksi Pohjois-Amerikkaan?
9+
Jere Innala
42 ottelua, 20+17=37, -4
EHT-korona rokotti Innalan loppukautta, mutta paluun jälkeen sen vaikutusta ei huomannut. Alkukaudesta nautti Petri Kontiolan tarjoilusta ylivoimalla. Ominaisuuksista laukaus oli kehittynyt aiemmasta. Erinomainen luistelija oli myös Liigan rikotuin pelaaja runkosarjassa.
9
Juuso Ikonen
57 ottelua, 13+24=37, +4
Yksi kauden alla tehdyistä nimekkäistä kiinnityksistä. Tuli Hämeenlinnaan sentterinä, mutta pelasi valtaosan laidassa. Loppukaudesta muodosti yhdessä Kontiolan ja Innalan kanssa yhden Liigan kuumimmista trioista. Jatkaa Hämeenlinnassa myös ensi kaudella.
8
Markus Nenonen
57 ottelua, 12+12=24, -4
Nenonen on yhä voimakkaammin profiloitumassa pelkästä maalintekijästä kovasti töitä tekeväksi voimahyökkääjäksi. Se on päättyneen kauden HPK-kapteenin tulevaisuuden kannalta hyvä asia, sillä pelinäkemys jarruttaa isomman hyökkäyspään tuloksen syntymistä. Liigan ahkerimpia laukojia, mutta verkko ei heilu kärkipelaajien tahtiin. Jatkosopimus myös kaudesta 2021–2022.
8-
Santtu Hakanen
31 ottelua, 5+2=7, -1
Pienikokoinen peluri pärjäsi liigavauhdissa hyvin. Ei erotu liikkeellään tai taito-ominaisuuksillaan, mutta pystyi hyvällä pelikäsityksellään ja ennakkoluulottomuudellaan erottumaan edukseen.
7+
Harri Kainulainen
56 ottelua, 7+9=16, -11
Paluumuuttaja näytti syksyllä siltä, että jää pelaajaksi, jolle Mestis on oikea paikka. Löysi muun joukkueen mukana uuden vaihteen kevättä kohden ja oli kuin eri pelaaja. Aktiivinen kiekosta luopuminen vaihtui itsevarmaan suojaukseen, eikä laukaisupaikoissa enää iskenyt paniikki. Kausi kokonaisuudessaan ehkä hienoinen pettymys. Tuleva vuosi on todellinen näytönpaikka onko suunta ylös vai alas.
7
Kristjan Kombe
51 ottelua, 2+0=2, -6
Isokokoinen energiapelaaja alaketjuihin. Pari väläytystä, mutta vielä on oppirahoja maksettavana. Tulevaisuus Liigassa mahdollinen. Hankki pieneen peliaikaansa suhteutettuna runsaasti ylivoimia HPK:lle.
7
Miska Ronkainen
31 ottelua, 1+1=2, -5
Väläytteli ajoittain nopeudellaan ja pysytteli poissa parrasvaloista – niin hyvässä kuin pahassa. Kehityskelpoinen aihio liigakaukaloihin.
7
Tommi Tikka
49 ottelua, 6+14=20, -8
Koko HPK:n tavoin kaksijakoinen kausi näkyi korostetusti Tikan pelaamisessa. Jos ei ollut hyödyksi, oli monesti haitaksi. Likainen työ tai likaiset temput. Tikalta nähtii kauden aikana liikaa virheitä ja turhan vähän tuttua tasaista kovuutta ja suoritusvarmuutta. Sopimus myös ensi kaudesta HPK:n kanssa.
7
Joona Monto
57 ottelua, 3+7=10, 0
Edellinen kausi oli jonkinlaisia lupauksia herättänyt. Monto ei pystynyt niitä nyt lunastamaan. Kelvollinen alivoimapelaaja, mutta erityisesti kiekollinen peli arkaa. Kenties se Mestis olisi paras paikka?
7-
Henri Kanninen
25 ottelua, 2+6=8, -9
Valtaosa kaudesta meni telakalla. Otteluita kertyi lähinnä synkeällä syyskaudella. Luistimessa riittää potkua ja parhaimmillaan tuo energiaa koko joukkueen pelaamiseen. Jatkaa HPK:ssa myös ensi kaudella.
7-
Miro Ruokonen
55 ottelua, 5+4=9, -8
Rooli liigatasolla sementoitunut alempien ketjujen luisteluvoimaiseksi energiapelaajaksi. Fyysisesti varmasti parempaa keskitasoa, mutta pelikäsitys tukkii tietä ylemmäs. Käsistä ei jää kiinni. Sopimus myös ensi kaudesta.
6,5
Mikko Lahtela
51 ottelua, 1+3=4, -12
Yksi nelosketjun sentteri ilman mausteita. Alkukauden loukkaantuminen ei tuonut parasta lähtöä kauteen. Tehotilasto kertoo karua kuvaa ja kehittymistä kaivataan yhä. 

» Lähetä palautetta toimitukselle