HPK:n pelaaja-arviot 2018-19: Mestaripuolustuksen timantit ja yksi floppi

LIIGA / Artikkeli
Jesper Lindgren oli yksi HPK-puolustuksen parhaita onnistujia.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net

Pelaajien arvosanat on laadittu siten, että runkosarjan mukainen perusarvosana on voinut muuttua pudotuspelien perusteella enimmillään yhden numeron verran ylös- tai alaspäin.

Maalivahdit

9
Emil Larmi
Pelasi hyvän runkosarjan, jonka aikana kiekko pyöri tosin enimmäkseen vastustajan päässä. Vähän laukauksia ja sitä kautta torjuntoja sisältäneet ottelut eivät aina tuoneet parasta virettä esille. Ei kuitenkaan sortunut tappioputkiin, vaan "kosti" aina keskinkertaisen pelin hyvällä. Nosti tasoaan pudotuspeleissä, jonne mahtui vain yksittäisiä vähän heikompia pelejä, kerran Tapparaa ja pari kertaa Kärppiä vastaan. Finaalien kahdessa viimeisessä ottelussa äärimmäisen hyvä. Ura jatkuu Penguinsissa.
6,5
Antti Karjalainen
Kohtalainen kausi kakkosmaalivahtina. Sai Larmin loukkaantumisten myötä tilaisuuksia, mutta mukaan mahtui useissa otteluissa helppoja maaleja. Onnistui kuitenkin myös napsimaan tärkeitä voittoja kyseisissä otteluissa. Ei minuutteja pudotuspeleissä. Sopimus HPK:n kanssa kattaa vielä ensi kauden.

Puolustajat

8
Jesper Lindgren
Tehopisteiden valossa ei mikään superhyvä kausi, mutta todellisuudessa otti kokonaispelissään valtavan harppauksen eteenpäin. Edelliskaudella välillä karmeasti seilannut ruotsalaispuolustaja sai kiinni pelitavasta ja muuttui hyväksi kahden suunnan puolustajaksi. Tehopisteitä olisi enemmän, jos osaisi laukoa paremmin. Jatkoi hyvää puolustuspelaamistaan pudotuspeleissä, joissa vain yksi jäähy! NHL-varausten ykkösonnistuja. Teki sopimuksen Toronto Maple Leafsiin jo vuosi sitten.
10
Niklas Friman
Aiemmin oman pään luutana ensisijaisesti tunnettu Friman otti askeleita kiekollisempaan suuntaan. Tuloksena oli erinomainen kausi, piste-ennätys ja maajoukkuekomennus. Pelaa aiempaa ketterämmin ja mailallaan entistä paremmin, vaikkei edelleenkään mikään raketti luistimilla. Puolustuksen tukipilari etenkin omalla alueella. Loi ennakkoon hankalassa Tappara-sarjassa uskoa erinomaisella kamppailupelaamisellaan. Jatkaa HPK:ssa.
5
Jan Brejcak
Slovakialaispakin ansiolista oli kunnossa tämän saavuttua Hämeenlinnaan. Sveitsissä ja KHL:ssäkin pelannut sekä arvokisoissa esiintynyt puolustaja ei oikein missään vaiheessa päässyt HPK:n pelisysteemiin kiinni, eikä Pennanen antanut enää luottoa lukuisien isojen virheiden vuoksi. Sai kuitenkin kiitosta hyvästä asenteesta harjoituksista, vaikka peliaika olikin kortilla. Ei sopimusta ensi kaudesta.
6
Roope Laavainen
Läpimurto kiekollisesti etevällä nuorukaisella jäi vielä tekemättä. Pääsi pudotuspeleissä pelaamaan Tappara-sarjan flunssapelissä. Otti eniten roolia torijuhlissa. Sopimus kattaa myös ensi kauden.
7,5
Niclas Almari
Ajoittain kelvollista kiekollista pelaamista, mutta vastapainoksi nuoren pelaajan höntyilyä ja isoja virheitä omassa päässä. Teki virheitä myös pudotuspeleissä, mutta ei jäänyt niihin kiinni vaan pystyi parantamaan kevään edetessä. Kehittyi erityisesti luistelemalla puolustamisessa. Jatkaa uraansa Pohjois-Amerikassa.
7,5
Miro Karjalainen
Erittäin kaksijakoinen kausi − onneksi oikeinpäin. Lähes hylätty syyskauden arvosanalla,  teki virheitä, kärsi niistä, puri tuppea. Kevätkaudella kiitettävää tekemistä odotuksiin nähden: luistelu, sijoittuminen ja kiekollinen peli paranivat, minkä ansiosta nousi vakiorooliin kolmosparin luotettavana luutana. Jatkoi tarkkaa peliään pudotuspeleissä. Itseluottamus koheni, vältti typerät jäähyt. Ura, joka syksyllä näytti olevan luisumassa kohti farssia, näyttää nyt paljon paremmalta. Jatkaa HPK:ssa.
9
Arto Laatikainen
Täydellinen täsmähankinta kokonaisuutena kokemattomaan HPK-puolustukseen. Toi esimerkillistä laatua sekä huolellisuutta. Hyvät syötöt ja sijoittuminen, oikeita valintoja. Kohtalaiset pisteet ilman merkittäviä ylivoimaminuutteja. Teki kovalla työllä uralleen jatkoa. Teki kesällä jatkosopimuksen HPK:n kanssa.
7,5
Markus Niemeläinen
Pelasi paljon Karjalaisen pakkiparina ja molemmat olivatkin HPK:n puolustuspelaamisen kasvutarinan ilmentymiä. Isokokoinen, mutta pehmeähkö ja kiekollisesti vielä arka Niemeläinen kehittyi Karjalaisen tapaan luotettavaksi oman pään luudaksi. Ei taikatemppuja, mutta ei myöskään pelkästään kiekkoa rumpuun. Jatkaa uraansa Porin Ässissä.
10
Petteri Nikkilä
Urheilijaksi kasvanut Nikkilä nousi komeetan lailla Liigan eliittiin. Omassa päässä jämäkkää tekemistä ilman turhia ryntäilyjä. Maajoukkuetasosta uupuu vain kamppailuvoimaa, kun mailalla puolustaminenkin on kehittynyt. Pelasi HPK:sta isoimmat minuutit. On aina osannut lukea peliä hyvin, mutta nyt syöttöjen laadussa tapahtui suurta kehitystä. Niin suurta, että Nikkilä voitti runkosarjan syöttöpörssin. Iski runkosarjassa vain neljä maalia, mutta pystyi samaan määrään myös pudotuspeleissä. Sopimus HPK:hon vuoteen 2021.

Hyökkääjät

9
Otto Paajanen
Kapteeni Paajasen HPK-ura ei tässä vaiheessa olisi voinut saada parempaa päätöstä. Runkosarjassa suoritti tasaisen varmasti kahteen suuntaan, ollen vähintään kohtalaisen hyvä läpi kauden. Ohipelit harvassa. Ei varsinaisesti säihkynyt aina, mutta toteutti pelitapaa ja oli muista senttereistä poiketen jopa hieman tehokkaampi pudotuspeleissä kuin runkosarjassa. Ura jatkuu HIFK:ssa.
8,5
Filip Riska
Kolmas kesken kauden tehdyistä kotimaisista täsmähankinnoista. Riskasta on aina tiedetty, mitä saadaan ja sama päti myös Hämeenlinnassa. Pelasi oman ruutunsa nelosketjun keskellä hyvin ja omaksui joukkueen pelitavan. Pudotuspeleissä tärkeä palanen, sillä oli joukkueen harvoja pelaajia, joilla oli ennestään kokemusta mestaruuksien voittamisesta. Ei jatka HPK:ssa.
9,5
Jere Innala
Todellinen läpimurto Liigassa 21-vuotiaana. Eniten edelliskaudesta tasoaan nostanut HPK-pelaaja. Innala iski runkosarjassa peräti 24 kaappia. Pudotuspeleissä maalihanat olivat tukossa, mutta ei kadonnut silti täysin kuvasta. Pystyi ajoittain hyödyntämään hyvää liikettään pudotuspeleissäkin sekä hyökkäysalueen pyörityksissä että karvauspelaamisessa. Sopimus HPK:n kanssa kevääseen 2021 asti.
7
Filip Krivosik
Isokokoinen slovakialaisnuorukainen pääsi haistelemaan liigaympyröitä 24 runkosarja- ja kahdeksan pudotuspeliottelun verran. Esiintyi pirteästi, mutta tehopisteitä olisi voinut tulla hänen ominaisuuksillaan enemmänkin. Hakee varmasti HPK:sta ensi kaudella muuta kuin pelkän rotaatiopelaajan paikkaa.
8
Markus Nenonen
Nenosen kausi oli täynnä nenosmaisia käänteitä. Loistava laukoja paikasta kuin paikasta, asennosta kuin asennosta − mutta laukaukset voisivat painua vielä paremmalla prosentilla maaliin. Tehojen putkimaisuus on ajankohdasta riippuen hyvä tai huono juttu. Kokonaisuutena Nenosen pelaamisesta on löydettävissä hyvin vähän valitettavaa, mutta paikkoja olisi niin paljon enempään. Yksi ratkaisi onneksi mestaruuden. Ei valitettavaa, mutta se todellinen pankin räjäytys jäi vielä uupumaan. Jatkaa HPK:ssa ja hyvä niin.
6,5
Miro Ruokonen
Nopea ja fysiikaltaan valmis liigapelaaja. Hyvä alaketjujen energiapelaaja, jolta ei kuitenkaan vielä löytynyt ominaisuutta, jolla ansaitsisi enemmän vastuuta. Komea maali Tappara-sarjassa ehdoton kauden kohokohta. Jatkaa HPK:ssa.
5
Erkka Seppälä
Murtautuminen liigatasolle jäi tekemättä, kun 18 runkosarjapeliä ja yksi pudotuspeli eivät tuottaneet vielä yhtään liigapistettä, mutta LeKissä syntyi mukavasti pisteitä. Seppälän fysiikka ei vielä riitä tehokkaaseen pelaamiseen liigatasolla, joten tarvitsee vielä lisää treeniä, aikaa ja tehoja Mestiksestä. Tai selkeästi lisää ruutia.
7,5
Janne Tavi
Tavin runkosarja ja pudotuspelit olivat kuin yö ja päivä. Saapui viime tingassa ennen siirtorajaa Mikkelistä, jonka jälkeen haki tuntumaa uudesta pelitavasta. Näytti tehottomalta ja hitaahkolta. Pudotuspeleihin mennessä pääsi sisälle HPK:n pelaamiseen, jonka jälkeen oli yksi parhaista Kerho-hyökkääjistä älykkäällä kahden suunnan pelaamisellaan. Ei kookas, mutta löysi hyvin rakoja maalinedustalta, pelasi purkukiekot hyvin, voitti kaksinkamppailuja, teki tärkeitä maaleja. Kahdeksan runkosarjapeliä, heikko, pudotuspeleissä rooliinsa nähden kympin peliä. Teki vuoden jatkon HPK:n kanssa.
6
Henri Kanninen
Rooli jäi loukkaantumisten takia pieneksi, mutta väläytteli osaamistaan. Ansaitsee vielä lisää aikaa.
9,5
Valtteri Puustinen
Nappasi yllättäen jo 19-vuotiaana paikan liigajoukkueesta, eikä siitä sen koommin luopunut. Kymmenen maalia runkosarjassa oli varmasti enemmän kuin kukaan olisi odottanut. Nuorten maailmanmestaruuden voittanut Puustinen oli finaalisarjassa yksi HPK:n isoimpia onnistujia. Iski pudotuspelien viidestä tehopisteestään kolme finaaleissa, mukaan lukien seiskapelin upea pesäpallosyöksyllä annettu syöttö Laatikaisen tasoitusmaaliin. Sopimus jatkuu ensi kaudellakin, lisäksi optio kaudesta 2020-2021. Kesä toi myös NHL-varauksen.
7,5
Philippe Cornet
Loukkaantuminen pilasi upean kauden osittain. Oli tehopisteitään parempi pelaaja, kun teki toistuvasti tilaa ja voitti kaksinkamppailuja, ollen usein se "kolmas syöttäjä" maalien alustuksissa. Loukattuaan kätensä selvisi pudotuspeleihin takaisin, jossa luistelu oli vähän arkaa, eikä kokonaispelaaminen ihan optimitasolla. Jatkaa HPK:ssa, ansaitusti.
8
Robert Leino
Sai kauden alussa tilaisuuden napata selkeä ykkössentterin viitta HPK:sta. Välillä pelasi sen mukaisesti, välillä pisteitä kertyi hieman vaihtelevasti. Rooli pieneni hieman Niclas Luceniuksen tultua taloon. Pistemiehen rooli ailahteli - välillä kaksi pistettä kuukauden aikana, välillä kymmenen, lopputuloksena kuitenkin uran ennätyspisteet ja hyvät pudotuspelit. Oli osa HPK:n loistavaa sentterinelikkoa, jota Hämeenlinnassa ei ikinä unohdeta. Aloittaa uuden luvun tarinaansa Ilveksessä.
9
Niclas Lucenius
Liigan paras kesken kauden hankittu pelaajasiirto. Oli paikoin dominoiva runkosarjassa, kun toi juonikkuutta ja levitti tehoja kolmanteen ketjuun, usein ykkösenä pelaten. Senttereistä pitkään paras. Pudotuspeleissä kunto todennäköisesti alkoi hieman piiputtaa, tai tilaa oli niin paljon vähemmän, sillä sama määrä oivalluksia jäi uupumaan. Silti tärkeä lenkki, puolustuskin hoitui, ja seitsemän tehopistettä. Jatkaa HPK:ssa ainoana viime vuoden senttereistä.
5
Jaakko Kuusisto
Erimielisyys valmennuksen kanssa ajoi Kuusiston koirankoppiin, josta ei meinannut päästä koko kauden aikana ollenkaan. Tarvitsee nyt onnistuneen ja kokonaisen kauden miesten tasolla. Taitoa on, mutta fysiikka ei ole vielä riittänyt läpimurtoon tahi merkittävän roolin nappaamiseen. Yrittää tehdä sen Jokipojissa.
10
Teemu Turunen
Kakkosviulun soittajasta suoraan eturivin tähdeksi! HPK:n kultakypärä ja -kimpale takoi piste-ennätyksensä kirkkaasti uusiksi ja taisteli jopa koko sarjan pistepörssin voitosta. Ei ole pelkkä kiekkotaituri vaan teki tinkimätöntä työtä puolustussuuntaan, myös alivoimalla. Meno ei hyytynyt pudotuspeleissä, vaikka vastustajien otteet kovenivat. Debytoi Leijonissa, mutta ei saanut kutsua MM-kisoihin. Ura jatkuu HIFK:ssa.
7,5
Eetu Tuulola
Toissakausi antoi luvan odottaa tältä kaudelta enemmän. Teki toki oman piste-ennätyksensä, mutta isokokoisella ja taitavalla Tuulolalla olisi rahkeita huomattavasti nähtyä parempaan. Pudotuspeleissä pari tärkeää maalia. Sen lisäksi räksytti ja tökki, mutta paketti pysyi silti hyvin kasassa − ainoastaan neljä rangaistusta. Ura jatkuu Pohjois-Amerikassa Flamesin organisaatiossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle