HPK pinnisti voittoon Kuortaneesta jännitysnäytelmässä, HIFK ja Kiekko-Espoo selviin voittoihin − "Pidimme peliä itsestäänselvyytenä"

Naisten Liiga / Artikkeli
HPK-kapteeni Heta Seikkula ratkaisi voiton kotijoukkueelle.
Naisten Liigan puolivälierissä HPK ja Kuortane eivät löytäneet kenttäpelissä voittajaa keskuudestaan. Sen sijaan HIFK ja Kiekko-Espoo näyttivät Kärpille ja TPS:lle kaapin paikat. Turkulaisten maalivahti Olivia Last kahmi takaiskujen lomassa hurjan määrän kiekkoja kiinnikin.

Ilves ja KalPa aloittivat oman puolivälieräsarjansa jo perjantaina, ja lauantaina oli kolmen muun parin vuoro käynnistää pudotuspelitaipaleensa. Kotijoukkueet lähtivät päivän otteluihin suurina suosikkeina.

HPK−Kuortane 2−1 vl.

Ottelu pääsi alkamaan noin 15 minuuttia myöhässä Metritiski-areenan jään kunnon takia. Joukkueet suorittivat alkulämmittelyt HPK:n miesten kotiareenalla, samassa kompleksissa olevalla Pohjantähti-areenalla. Itse mittelössä edettiin tasatahtia aina jatkoerän loppuun ja sitä kautta voittomaalikilpailuun, jossa HPK-kapteeni ratkaisi voiton emännille.

− Meni vähän turhankin tiukaksi. Itse teimme itsellemme vaikean pelin. Viidellä viittä vastaan pelissä oli omaa huonoutta. Lähdimme peliin hyvin, mutta toinen erä kääntyi päälaelleen. Emme arvostaneet vastustajaa ja pidimme peliä itsestäänselvyytenä, eikä se sitä ollut. Pienillä valinnoilla aiheutimme kuraa itsellemme, ratkaisun iskenyt Heta Seikkula sanaili tuoreeltaan.

Puolustaja kiskaisi kiekon Kuortaneen maaliin terävällä rannelaukauksella rautojen kautta. Seikkulan repertuaarista ei löydy jonoksi asti rankkariratkaisuja.

− Jos nyt paljastan, niin juuri tuota minä yleensä aina yritän. En ole mikään kynäilijä, joten pyrin aina laukomaan enkä ala kikkailemaan.

HPK aloitti pelin terävästi ja vei painopisteen omaan hyökkäyspäätyynsä. Kuortaneen puolustus maalivahti Emilia Kyrkön johdolla taisteli kuitenkin mallikkaasti, ja torjuipa veskaritähti myös Tereza Pištěkován läpiajoyrityksenkin. Kyrkön ohella myös HPK:n Kassidy Sauvélla riitti yllin kyllin töitä avauserässä. Toisen erän alussa Jade Mäkivaara ujutti pelivälineen Kyrkön jalkojen välistä läpiajon päätteeksi sisään.

Emilia Kyrkön ja Kuortaneen kenttäpelaajien hyvät otteet eivät aivan riittäneet voittoon.
Kuva © Aleksi Koskinen

Peli aaltoili voimakkaasti puolelta toiselle, eikä kumpikaan saanut selvää otetta kenttätapahtumista. Heidi Kokora toi Kuortaneelle ison tasoitusmaalin muutama minuutti ennen toisen erän umpeutumista.

Kolmas erä ei tuonut lisämaaleja, vaikka molemmilla joukkueilla paikkansa olikin. Pištěkován otettua jäähyn maalivahdin estämisestä pääsi Kuortane kokeilemaan kolmannen erän ja jatkoerän taitteessa ylivoimapeliä. Vaikka maalia ei erikoistilanteesta syntynyt, siivitti ylivoima vieraat pelaamaan jatkoerässä rohkeaa kiekollista peliä. HPK oli muutamien vastaiskujensa varassa. Erikoistilanteiden osat myös vaihtuivat jatkoerässä, kun kotijoukkue pääsi pyörittämään Abigial Byskatan jäähyn aikana. Maalia ei kuitenkaan vieläkään nähty.

Kun osumaa ei koko jatkoerässä tullut, siirryttiin laukomaan voittomaalikilpailua. Joukkueiden viidestä laukojasta Kuortaneelta osui Sofia Kari, mutta koska HPK:lta sekä Júlia Matejková että kapteeni Seikkula onnistuivat, otti hämeenlinnalaisryhmä puolivälierien avausvoiton.

− Ihan ensimmäisenä täytyy tehdä tosi huolellinen huolto ja palauttelu, jotta jaksamme huomenna, koska tänään mentiin pidemmän kaavan kautta. Tällä pelillä ei ole merkitystä enää huomenna. Siihen on lähdettävä eri asenteella ja työmäärällä, ratkaisun tehnyt Seikkula linjasi sunnuntain toista kamppailua silmällä pitäen.

HIFK−Kärpät 7−2

Stadin Gimmat joutuivat lähtemään kamppailuun ilman ykköstähteään keskushyökkääjä Michaela Pejzlováa. HIFK otti pelin kuitenkin nopeasti haltuunsa ja siirtyi johtoon, joka päätyi tulostaululle myös 60 minuutin jälkeen.

Sanni Vanhanen pääsi nousemaan keskelle maalipaikkaan ja kiskaisi kiekon rannekudilla ohi Emilia Piekkarin. Osumaan syötön saanut Clara Rozier loi vierellä ylimääräistä laukaisu-uhkaa ja teki kärppänäkökulmasta tilanteen hankalammaksi. Oululaiset osoittivat kuitenkin vaarallisuutensa ylivoimalla, kun Eevi Siermala sijoitti pomppivan kiekon lähietäisyydeltä HIFK-veskari Kiia Lahtisen selän taakse. Piekkarin komea räpylätorjunta Siiri Yrjölän laukaukseen oli ensimmäisen erän kohokohtia.

Sanni Vanhanen oli HIFK:n tehokkain pisteillään 2+2=4.
Kuva © Alise Harju

Pauliina Salonen vei HIFK:n johtoon välittömästi toisen erän ensisekunneilla. Pohjoisen vastaus oli kuitenkin välitön, kun Jasmin Hulanmäki kieputti kokeneen puolustajan Athéna Locatellin kebabkioskille ja rykäisi limpun kotijoukkueen rysään. Stadin Gimmat jylläsivät uudemman kerran edelle, kun Julia Liikala onnistui syöttökuvion päätteeksi. Vanhanen upotti kolmella yhtä vastaan -hyökkäyksestä tylyn 4−2-osuman toisen erän viimeisellä minuutilla, ja käänsi peliä vahvasti kotijoukkueen pussiin.

Lopullisesti peli ratkesi, kun Liikala löi pelin toisensa ja 5−2-kihauksen heti erätauolta paluun jälkimainingeissa. Ilona Palin ja Rozier napauttivat vielä kumpikin kiekon kärppämaaliin ja sinetöivät HIFK:lle puolivälieräsarjan avausvoiton. Kaksikko jatkaa vääntöjään huomenna sunnuntaina ensikohtaamisen tapaan Helsingissä.

Kiekko-Espoo−TPS 7−0

Runkosarjan voittanut espoolaisjoukkue aloitti kamppailun ryminällä, ja TPS-veskari Olivia Last joutuikin todelliseen kiekkosateeseen. Kiekko-Espoon tähtipelaaja Lisette Täks paukutti ottelussa hattutempun ja johdatti lopulta joukkueensa kirkkaaseen voittoon.

Australialaismaalivahti Last koppasi ensimmäisen 20 minuutin aikana pöyristyttävät 21 kutia, kun taas Tiia Pajarinen Kiekko-Espoon maalilla selvisi kahdella torjunnalla. Kumpikin joukkue sai yhden kaksiminuuttisen, mutta kaikesta huolimatta erätauko koitti maalittomassa tilanteessa.

Lisette Täks latoi kolme maalia.

Runkosarjan maalipörssin 39 osumallaan voittanut Täks avasi Kiekko-Espoon maalihanat pudotuspeleissä heti toisen erän alkajaisiksi. Kotijoukkueen toinenkin osuma lyhyen ajan sisään oli lähellä, mutta se vietiin pois videotarkistuksen myötä. Sama maaliahne hyökkääjä oli asialla myös sinipaitojen toisen maalin kohdalla, joka syntyi hetki ennen kamppailun puoliväliä. Täksin, Julia Schalinin ja Tinja Haukijärven ketjun vahva vire jatkui, kun viimeksi mainittu sysäsi pelin jo 3−0:aan.

Täks viimeisteli hattutemppunsa toisen erän lopussa ja Elsa Talvitie jatkoi emäntien maalitehtailua heti kolmannen erän alussa. Tässä vaiheessa Pajariselle oli kertynyt kolme torjuntaa, kun Last oli huhkinut huiman 47 venytyksen edestä. Puolustaja Reetta Valkjärvi kasvatti kotijohtoa entisestään. Vielä, kun Tea Villilä ohitti Lastin kertaalleen ei voittajasta jäänyt epäselvyyttä.

Last torjui 60 minuutin aikana käsittämättömät 64 kertaa, kun puolestaan nollapelin torjuneelle Pajariselle riitti seitsemän torjuntaa. Kaikkien muiden puolivälieräparien tavoin Kiekko-Espoo ja TPS iskevät yhteen jälleen sunnuntaina, mutta tällä kertaa turkulaisten kotiluolassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle