HIFK:n pelaaja-arviot 2021–22: Jere Innala ei säikähtänyt Stadin kirkkaita valoja

LIIGA / Artikkeli
Innala pelasi kaukalossa kultakypärän arvoisesti.
HIFK:n kausi päättyi jälleen kerran pettymykseen. Joukkueessa vilisi tähtipelaajia, mutta vain harvat onnistuivat erityisen hyvin.

Pelaajien arvosanat on annettu vastaamaan odotusarvoja. Alle kymmenen ottelua pelanneiden suoritusta ei ole arvioitu.

Maalivahdit

7,5
Niilo Halonen
27 ottelua, 88,80%, 2,27pmk
Halosen runkosarja oli varsin onnistunut. Voittoprosentti oli selvästi Liigan kovin, ja myös HIFK-puolustus pelasi selvästi rauhallisemmin Halosen edessä. Pudotuspeleissä Halonen ei onnistunut ykkösvahdin tarvittavalla tasolla. "Nipellä" on kuitenkin edessään valoisa tulevaisuus.
7,5
Michael Garteig
36 ottelua, 90,35%, 2,17pmk
Kanadalaisvahdin kausi HIFK:ssa oli epäonnistunut. Varsinkin vuoden 2021 puolella voitot kiersivät Garteigia kaukaa, minkä seurauksena maalivahdin itseluottamus oli nollissa. Helmi-maaliskuussa Garteig pelasi maalilla vakuuttavasti, mutta maaliskuun JYP-ottelussa tullut vamma päätti kauden loukkaantumiseen. Ei jatka Helsingissä, vaan palaa takaisin DEL:iin.

Puolustajat

6
Joonas Lyytinen
19 ottelua, 0+1=1, -4
Lyytisen kausi oli todella vaikea, sillä runkosarjan alussa sattuneen loukkaantumisen takia puolustaja pelasi vain 19 runkosarjaottelua.

Sulavasta liikkeestään tunnettu puolustaja ei pystynyt paluunsa jälkeen pelaamaan omalla tasollaan. Ei pelannut pudotuspeleissä, mutta pukee punapaidan päälleen myös ensi kaudella.

5
Sam Jardine
21 ottelua, 2+3=5, -2
Todellinen floppihankinta. Jardine saapui Helsinkiin marraskuussa, ja hänestä odotettiin varmaotteista puolustajaa. Lopulta Jardine ei tuonut kentälle juuri mitään, ja myös liike oli todella heikkoa Liiga-tasolle. Pudotuspeleissä pelasi lievästi loukkaantuneena. Ei sopimusta tulevalle kaudelle.

7-
Tobias Winberg
26 ottelua, 0+5=5, +1
Pelasi aika pienessä roolissa koko kauden. Rauhallista peruspeliä, mutta kehitysaskelia ei kauden aikana juuri tapahtunut. Kevään 2021 pudotuspeleissä tullut loukkaantuminen oli selvästi iso isku nuorukaiselle. Pudotuspeleissä pelasi kuitenkin varsin miehekkäästi. Palaa ensi kaudeksi Jyväskylään, jossa kävi visiitillä jo tällä kaudella.
8+
Miro Karjalainen
38 ottelua, 2+1=3, -1
Ehdottomasti hyvä kausi Karjalaiselta. Suuria ylilyöntejä ei nähty, sillä kovaotteinen puolustaja pelasi varsin puhtaasti läpi runkosarjan. Pudotuspeleissä vastuu kasvoi suureksi, mutta paineen alla Karjalainen pelasi pudotuspeleissä kenties uransa parasta peliään. Kehittyi kauden aikana huimasti kiekollisessa pelissä. Siirtyy HPK:hon.

8,5
Yohann Auvitu
46 ottelua, 6+19=25, +13
Sulavasti liikkuva ranskalainen pelasi hyvän ja tasaisen runkosarjan. 25 tehopistettä kertovat siitä, että "Patonki" kuuluu vielä Liigan kiekollisten puolustajien kärkijoukkoon. Oli pudotuspeleissä selvästi helsinkiläisten ykköspuolustaja. Sopimus päättyy, mutta jatko mahdollinen.
7+
Kasper Kotkansalo
52 ottelua, 4+12=16, +2
Maaginen alkukausi, mutta loppukausi oli todellinen murhenäytelmä. Pelistä katosi EHT-turnauksen jälkeen rentous, ja pelaaminen oli pelokasta ja virhealtista. Osoitti kuitenkin syksyllä, että potentiaalia on kasvaa jopa maajoukkuetason puolustajaksi. Jatkaa HIFK:ssa.

7,5
Jordan Schmaltz
55 ottelua, 9+24=33, +14
Varsin kaksijakoiset mietteet tästä herrasmiehestä. Kausi alkoi kangerrellen, mutta marras-joulukuussa puolustaja pelasi huikeaa jääkiekkoa. Tehopisteitä runkosarjassa kertyi 33. Schmaltz käytti liian vähän laukaustaan, ja turhain usein vedot jäivät ensimmäiseen blokkaajaan. Pudotuspeleissä otteita leimasi ylimielisyys ja laiskuus. Tuskin jatkaa HIFK:ssa.
8
Rony Ahonen
56 ottelua, 0+10=10, +5
Näkymätöntä perusduunia tekevä Ahonen pelasi parhaan HIFK-kautensa. Ahonen jätti turhan hötkyilyn pois, ja tilalle tuli tasaista suorittamista illasta toiseen. Koko kaudella Ahonen ei tehnyt yhtään maaleja, vaikka paikkoja oli useampaakin. Maalinteosta ei kuitenkaan puolustajalle makseta. Siirtyy Karjalaisen tavoin ensi kaudeksi HPK:hon.
9+
Johan Motin
59 ottelua, 3+12=15, +17
Ruotsalaispuolustaja oli ehdottomasti HIFK:n kokonaisvaltaisin puolustaja päättyneellä kaudella. Runkosarjan tehotilasto kertoo, että jykevästi puolustava Motin oli HIFK:lle todella arvokas pelaaja. Motin otti isoja askelia kiekollisessa pelaamisessa, ja myös kovia taklauksia isokokoinen puolustaja antoi. Motin jatkaa helsinkiläisseurassa ja ruotsalaisesta saattaa tulla tulevaisuudessa jopa HIFK:n kapteeni.

Hyökkääjät

8
Reid Gardiner
12 ottelua, 5+3=8, +1
JYPistä saapunut snaipperi teki isoja maaleja HIFK:lle. Oli kuitenkin vaikeuksia löytää sopivia ketjukavereita, ja lopulta maalikuninkuudesta taistellut Gardiner pelasi pudotuspeleissä jopa 13. hyökkääjänä. Oli fyysisessä pelissä varsin raakile. Palaa ensi kaudeksi JYPiin.
8
Otto Paajanen
59 ottelua, 12+22=34,, +2
Tuttua ja turvallista kahden suunnan pelaamista Paajaselta. Teki hyvät 34 tehopistettä. Pudotuspeleissä olisi voinut odottaa hieman lisää, mutta Paajasen suoritusvarmuuteen ei HIFK kaatunut. Jatkaa HIFK:ssa.
9+
Jere Innala
54 ottelua, 18+30=48, +13
HPK:sta saapunut laituri pelasi todella vahvan kauden. Alkukaudesta oli suuria vaikeuksia tuloksenteon kanssa, vaikka maalipaikkoja Innala sai runsaasti. Hyökkäyspäässä Innala oli jokaisessa ottelussa vaarallinen, ja myös nopean liikkeen ansiosta vastustajat rikkoivat useasti HIFK-hyökkääjää. Oli pudotuspeleissä todella hyvä. Siirtyy ensi kaudeksi länsinaapuriin.
8
Eetu Koivistoinen
53 ottelua, 19+24=43, +11
Lukon paidassa häikäissyt Koivistoinen saapui HIFK:hon isoin odotuksin. Ensimmäiset HIFK-ottelut sujuivat varsin tahmeasti, mutta varsin nopeasti Koivistoinen nousi vakuuttavalle tasolle. Muodosti Jere Innalan ja Juha Jääskän kanssa helsinkiläisten parhaimman ketjun koko kaudella. Välillä Koivistoisen otteissa paistoi pieni välinpitämättömyys puolustuspeliä kohtaan. Osoitti pudotuspeleissä johtajuutta, joten kokonaisuudessaan kausi oli onnistunut. Jatkaa HIFK:ssa.
7-
Sebastian Dyk
53 ottelua, 14+14=28, -6
Ruotsalaislaiturin kausi oli varsin kaksijakoinen. 28 tehopistettä on varsin kohtalainen suoritus, mutta turhain usein Dyk oli kentällä varsin näkymätön. Loppukaudesta HIFK:n hyökkäyskaluston vahvistuessa Dyk ajautui kokoonpanon ulkopuolelle. Pelasi pudotuspeleissä vain yhden ottelun. Ura jatkuu HIFK:ssa myös ensi kaudella.
7
Teemu Tallberg
52 ottelua, 10+14=24, +8
Joukkueen kapteeni aloitti kautensa erinomaisesti. "Tale" iski alkukaudella tärkeitä maaleja ja myös kamppailutilanteissa Tallberg oli erittäin vahva. Vuoden 2022 puolella hyökkääjän tehot katosivat täysin. On päivänselvää, että Tallberg oli kärsinyt pahasta loukkaantumisesta tai koronasta, sillä kevään isoissa otteluissa Tallbergin liike- ja kamppailupelaaminen olivat varsin vaatimattomalla tasolla. Kapteeni jatkaa punapaidoissa myös kaksi seuraavaa kautta.
7+
Miro Väänänen
50 ottelua, 6+6=12, -5
Väänänen pelasi tasaisen kauden ilman isompia ylä- tai alamäkiä. Vaikka Väänänen pääasiassa pelaa nelosketjussa, niin hyökkäyspäässä tulee myös kiitettävästi tulosta. Pelaa todella fyysisesti ja kaiken lisäksi varsin jäähyttömästi. Sopimus kevääseen 2024.
6,5
Micke-Max Åsten
49 ottelua, 3+5=8, -5
"Muulin" kausi jätti paljon toivomisen varaa. Åsten oli hieman yllättäen kentällä varsin näkymätön, ja myös vastuu jäi varsin vähäiseksi. Huhut veivät Åstenia jo toisena keväänä pois HIFK:sta, mutta jatkaa vielä ainakin ensikauden punapaidassa.
8+
Roni Hirvonen
46 ottelua, 9+17=26, -1
Hirvonen ansaitsee kehut ensimmäisestä HIFK-kaudestaan. Ässistä saapunut laituri tehtaili 46 ottelussa komeat 26 tehopistettä. Hirvonen osoitti väkevästi, että nuorukaisen laukaus on aivan Liigan kärkiluokkaa. Hirvonen tulee olemaan ensi kaudella todella tärkeä pelaaja helsinkiläisille. Oli pudotuspeleissä HIFK:n paras pelaaja Jere Innalan ohella. Sopimus kevääseen 2023.
7-
Petteri Wirtanen
46 ottelua, 1+7=8, -9
Klassinen nelossentteri pelasi tasaisen tarkkaa kahden suunnan peliä koko kauden. HIFK:n loukkaantumistilanteen takia joutui pelaamaan usean ottelun puolustajana. "Pera" on edelleen Liigan parhaita aloittajia. Hyökkäyspäässä heikon luistelun takia Wirtasen avut ovat varsin pienet. Sopimus HIFK:n kanssa päättyy.
9-
Juha Jääskä
42 ottelua, 12+11=23, +10
Jääskä pelasi uransa parasta jääkiekkoa, kunnes paha loukkaantuminen päätti kauden kesken. "Jäky" pelasi vahvaa kahden suunnan peliä, ja myös hyökkäyspelissä Jääskä otti isoja kehitysaskelia. Ensi kaudella mahdollisuus tehdä todellinen tykkikausi. Jatkaa HIFK-paidassa.
6,5
Otto Karvinen
42 ottelua, 2+4=6, -7
Karvisen paluu HIFK:hon sujui varmasti odotuksiin nähden alakanttiin. Karvinen pelaa varsin fyysisesti, ja myös HIFK-kannattajien iloksi hanskat putoavat tarvittaessa. Pelillisesti Karvinen ei kuitenkaan saanut tuotua kentällä juuri mitään ihmeellistä, vaan peli meni yleensä kohnottamiseksi. Paransi pelaamistaan pudotuspeleissä.
7,5
Alex Broadhurst
41 ottelua, 11+23=34, +10
Jenkkisentterin kausi oli varsin kaksijakoinen. Syksy ja -talvikausi sujuivat varsin hyvin. Sentterin luistelu ja syöttöpelaaminen olivat korkealla tasolla. Läpi kauden Broadhurst kärsi loukkaantumisista, ja tämä hidasti selvästi pelitason kehittymistä. Parhaimmillaan numero 25 on Liigan parhaimpia senttereitä, mutta tasaisuudessa jenkillä on runsaasti parannettavaa. Pudotuspeleissä pelaaminen meni pakottavaksi, ja loistavasta pelikäsityksestä huolimatta antoi aivan liikaa harhasyöttöjä. Jatko HIFK:ssa epävarmaa.
6+
Elis Hede
41 ottelua, 3+8=11, +2
Hede ajautui kovassa hyökkäyskalustossa varsin pieneen rooliin, joten kiekollisesta pelistä elävä hyökkääjä ei päässyt juuri pelaamaan vahvuuksillaan. Omaa varsin hyvät hyökkäyspään vaistot, joten tulevaisuudessa läpimurto Liiga-tasolle on mahdollinen. Nuoresta iästään huolimatta kahteen suuntaan pelaaminen onnistuu kelvollisesti. Optio seuraavasta kaudesta.
7
Olli Palola
37 ottelua, 14+12=26, +6
Hyvästä pistemäärästä huolimatta "Opan" kausi jäi pettymykseksi. Palola ei onnistunut kevään isoissa otteluissa olemaan se maalintekijä, jota HIFK hänestä odotti. Takavuosiin peilaten kokonaisvaltainen pelaaminen on selvästi kehittynyt parempaan suuntaan. Kärsi myös varsin paljon loukkaantumisista. Saa uuden mahdollisuuden ensi kaudella.
7,5
Iiro Pakarinen
11 ottelua, 4+0=4, +4
Pakarisen loppukauden sopimus aiheutti hymyä monelle HIFK-kannattajille. Kovasta työmoraalista tunnettu hyökkääjä pelasi vahvuuksillaan, mutta tehoja olisi laitahyökkääjästä pitänyt saada enemmän irti. Jatkaa HIFK:ssa myös seuraavat kaksi kautta.
6,5
Leevi Teissala
11 ottelua, 1+1=2, 0
Alkukaudella nuorukainen pelasi CHL:ssä varsin lupaavasti, ja se antoi pieniä odotuksia Liiga-kaudelle. Rooli jäi kuitenkin varsin pieneksi ja loppukaudella Teissala viiletti lainalla Mestis-seura TuTossa. Hyökkäyspään taidot ovat jo hyvällä tasolla, mutta Liiga-paikan saadakseen Teissalan on parannettava kamppailu- ja puolustuspelaamistaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle