HIFK:n näköinen mies Lennart Petrell huudattaa päätykatsomoa vielä kerran!

LIIGA / Artikkeli
HIFK:n Lennart Petrell (32) Liiga-ottelussa HIFK - Jukurit, Helsingin jäähallissa, 22. syyskuuta 2017.
Lauantaina Helsingin jäähallissa kohtaavat Helsingin IFK ja Tampereen Ilves. Ottelussa juhlitaan myös HIFK-ikoni Lennart Petrelliä, brändin näköistä miestä.

Lennart Petrell syntyi perjantaina 13. päivä huhtikuuta. Se kevät oli poikkeuksellisen lämmin. Talvi oli ollut runsasluminen, mutta lämmin huhtikuun alku sulatti lumet vinhaa vauhtia eteläisestä Suomesta aiheuttaen tulvia.

Samalla lailla Petrellin peliesitykset ovat lämmittäneet IFK-kannattajien mieltä siitä lähtien, kun hän puki HIFK:n edustusjoukkueen nutun ensi kertaa päälleen.

Petrellin vahvuus pelaajana oli monipuolisuus. Hän pystyi pelaamaan niin tulosta tekevissä viisikoissa kuin nelosketjussakin. 

− Koin aina, että voin tehdä kaikkea ykkösketjusta neloseen. Se oli se vahvuus, jolla pystyin ottamaan pelipaikan liigajoukkueesta, Petrell sanoi Seuralle tänä syksynä antamassaan haastattelussa.

Petrellin ensiesiintyminen IFK:n edustusjoukkueessa tapahtui joulukuussa 2003 ottelussa Ilvestä vastaan. HIFK voitti ottelun 3−2 ja ottelun seppinä häärivät Timo Pärssinen, Kimmo Kuhta ja Brett Harkins.

− Hän on vakuuttanut aiemmin pelattuaan Mestiksessä 20-vuotiaiden joukkueen mukana. Iso ja taitava kaveri, kommentoi valmentaja Hannu Aravirta Petrellin otteita Helsingin Sanomissa.

Saman vuoden joulukuussa Petrell jäi mieleen, kun hän kolasi Tshekin Michal Barinkan pystyyn avojäällä. Viimeistään tällöin Lennart Petrellin nimi oli IFK-kannattajien huulilla. Hän laittoi tehtaan takuulla B2-päädyn laidat rymisemään, kun uskolliset kannattajat sitä ulvoivat.

Kolmijakoinen ura

Petrellin uran voi jakaa kolmeen koko HIFK:n lähihistoriaa määrittävään jaksoon: aika ennen Kari Jalosta, Kari Jalosen valmennuskausi ja aika Kari Jalosen jälkeen. Mestarivalmentaja oli selkeästi merkityksellinen hahmo Petrellin uralle.

Jos HIFK:ta tai Petrelliä ei aiemmin tunnettu urheilullisuudestaan, tämä muuttui Jalosen myötä. Aikakausi huipentui, kun "Edarin jätkät" päätyivät soittamaan saunaillasta Radio Rockin suoraan lähetykseen keväällä 2008. Lennart Petrellkin oli puhelimessa esittämässä toivelauluja. 

Keväällä 2011 Lennart Petrell oli yksi pudotuspelien näkyvimmistä pelaajista. Yhdessä Petteri Wirtasen ja Kimmo Kuhdan kanssa hän muodosti tehokkaan trion, joka oli vahvasti mukana tiputtamassa Jokereita puolivälieräsarjassa. Puolivälierissä Lukkoa vastaan hän hurjasteli ratkaisevassa ottelussa hattutempun. 

Nappiosumakausi sai Petrellin kolkuttelemaan maajoukkueenkin portteja. Pudotuspeleissä tullut nilkkavamma kuitenkin tiputti Petrellin Bratislavan kisoista MM-kultaa voittaneesta joukkueesta.

− Sen verran voin paljastaa, että Lennart Petrell olisi ollut joukkueessa, ellei olisi loukkaantunut. Lennart pelasi loistavasti - ei ainoastaan loppukaudella vaan myös kahdessa EHT-turnauksessa meillä, Jukka Jalonen kommentoi pelaajavalintoja.

Petrell lähti NHL-jäille nousujohteisen HIFK-ajan jälkeen. Tie Edmontonissa aukesi parrasvaloihin asti, mutta ura jäi vain kahteen Pohjois-Amerikassa vietettyyn kauteen. Hän pelasi NHL:ssä 95 ottelua, tilille kertyi 18 pistettä ja 49 jäähyminuuttia. Sen jälkeen edessä oli paluu Eurooppaan. 

− Pelasimme muutaman minuutin ottelussa, eikä valmentaja luottanut minuun. Penkillä katselin ympärilleni ja 20 000 katsojaa oli enemmän mukana pelissä kuin minä, joka katselin mainoksia. Olin aivan pihalla ja yhtäkkiä tuli käsky hypätä kentälle. Se oli selviytymistä. Kun jääkiekon ympäriltä otetaan kaikki pois ja jäljelle jää vain aika jäällä, ei se ollut kovin hienoa," Petrell kommentoi Ilmari Pitkäsen haastattelussa keväällä 2021. 

HIFK:n näköinen mies

Lennart Petrellin ja HIFK:n avioliittoa voisi kutsua täydelliseksi. Petrell oli kentällä helsinkiläisjoukkueen ruumiillistuma. Kun päätykatsomo vaati, Nordenskiöldinkadun laidat rytisivät. Oli kuitenkin aika, jolloin siirto paikalliskilpailijaan oli lähellä.

Doug Shedden halusi minut kovasti mukanaan Jokereihin. Halusin jäädä HIFK:hon, mutta meinasin hermostua seuran neuvottelutaktiikkaan. Olisin saanut älyttömän paljon enemmän rahaa Jokereista ja HIFK veti juniorisopimuslinjalla, Petrell kertoi Pitkäsen haastattelussa.

Hän kuitenkin jäi Nordenskiöldinkadulle. 

− Sydän sykkii yhä HIFK:lle, mutta kaikella on aikansa, Petrell sanoi Helsingin Sanomille keväällä 2015 pelatessaan Luulajassa.

HIFK ja Petrell ilmoittivat Petrellin lopettamisesta kesäkuussa Helsingin Sanomissa kokosivun ilmoituksella, ja lauantaina HIFK muistaa Petrelliä tämän palveluksista seuralle. 

En gång till. Kerran vielä, Lennu!

Korjattu juttuun virheellinen ottelutieto. Ottelu käydään HIFK:n ja Tampereen Ilveksen välillä, ei IFK:n ja Jukurien välillä kuten jutussa aluksi kerrottiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle