HIFK:n alkukauden farssi numeroina

LIIGA / Artikkeli
Roope Taponen on ollut yksi HIFK:n alkukauden harvoista valopilkuista.
Alkukausi on ollut HIFK:lle jopa ennätyksellisen heikko monellakin tapaa. Käsityksen organisaation alakulosta saa tekemällä katsauksen numeroihin.

Sarjataulukon jumbotaistoon ajautuneella HIFK:lla on ollut vaikeuksia monella pelin osa-alueella. Luvut antavat helsinkiläisten tuskasta koruttoman kuvan. Alla olevassa listauksessa nostetaan esiin nippu lukuja, joiden on parannuttava mikäli HIFK mielii kääntää kelkkansa kauden edetessä.

0

HIFK:n kokoonpanossa on kauden aikana käynyt pelaamassa kaikkiaan 26 kenttäpelaajaa. Heistä maalintekoon on pystynyt vain puolet, eli kolmetoista. Nollakerhoon kuuluvat edelleen esimerkiksi Julius Nättinen, Juha Jääskä ja joukkueen kapteeni Teemu Tallberg. 

0,25

Vierasottelut ovat olleet alkukaudella HIFK:lle vaikeita. Takana on kahdeksan reissupeliä, joista saldona on vaatimattomat kaksi pistettä, eli keskimäärin 0,25 ottelua kohden.

Molemmat pisteet ovat tulleet varsinaisen peliajan jälkeen tulleista tappioista. HIFK:lla ei ole siis toistaiseksi yhtään vierasvoittoa. Viime kaudella heikoin vierassaldo oli Porin Ässillä, joka kuitenkin keräsi vierasotteluista keskimäärin 0,93 pistettä.

5,13

Helsinkiläisten ylivoima on ollut läpi kauden luokatonta, onnistumisprosentti on 5,13. Vastaavan luvun ympärille on mahdotonta rakentaa menestystä. Esimerkiksi Jukurit on viimeistellyt lähes 30 prosentin tehokkuudella.

Viime kaudella heikoin ylivoima oli HPK:lla, jonka luku oli kauden päätteeksi 12,35 prosenttia. HIFK tulee varmuudella vielä petraamaan ylivoimapeliään, mutta kaksi onnistumista 39 yrityksellä on merkittävä syy alkukauden taaperrukseen.

Helsinkiläisten kauden alku on ollut konttaamista.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/

6

Joukkueen tehokkain hyökkääjä on kerännyt kuusi tehopistettä, kun takana on tasan neljännes runkosarjasta. Tahdin jatkuessa vastaavana joukkueen paras pistemies on kauden päätteeksi Roni Hirvonen 24 tehopisteellään. Tällä hetkellä Hirvonen on pistepörssin 88. sijalla.

Viime kaudella heikoin hyökkääjän pistesaldo kauden päätteeksi oli Porin Ässissä, jossa Sakari Salminen tehtaili 33 pistettä. 

14

Sijoitus sarjataulukossa on valahtanut jo lähelle pohjaa. Ainoastaan SaiPa on helsinkiläisten alapuolella. Eroa joukkueiden välillä on vain kaksi pistettä, joten perjantain kierroksella on mahdollista, että HIFK putoaa jumbosijalle, jolla se ei ole Liiga-historiassa ollut koskaan aiemmin tässä vaiheessa kautta.

Pisteitä on kasassa 16, kun joukkue on pelannut 15 ottelua, eli keskimäärin 1,06 pistettä ottelua kohden. 

Viime kaudella suoraan puolivälieräpaikkaan oikeuttavaan kuudenteen sijaan vaadittiin 1,58 pistettä. Vastaavan pistetahdin saavuttaakseen helsinkiläisten pistesarakkeen tulisi karttua keskimäärin 1,76 pisteellä ottelua kohden. Tehtävä ei ole mahdoton, mutta jokainen ohipeli vaikeuttaa loppukauden savottaa. 

23

Runkosarjaa on takana 15 ottelua, joten 23 tehtyä maalia on varovastikin sanottuna heikko suoritus. Keskiarvoksi muodostuu 1,53. Liigan alkukauden tehokkain viimeistelijä on ollut Lukko, joka on tehnyt kaksinkertaisen määrän maaleja verrattuna punapaitoihin. Viime kaudella heikoin saldo oli Vaasan Sportilla, joka teki 120 maalia 59 ottelussa, eli ottelukohtainen keskiarvo oli 2,03.

82,61

HIFK:n ennakoidun ykkösvahdin torjuntaprosentti ei päätä huimaa. Prosentti ei ole yksinomaan Niilo Halosen syytä, mutta lukema on siitä huolimatta heikko. Varsinkin verrattaessa haastajan kauteen lähteneeseen Roope Taposeen (93,28%).

Kauden alussa Ville Peltosen johtama valmennus peluutti itsepintaisesti Halosta, vaikka tulos oli laihaa. Halonen palasi keskiviikkona pitkältä pelitauolta, mutta lopputulos ei muuttunut. Halosen puolustukseksi on sanottava, että HIFK:ta vastaan lauotaan vähän, mutta syntyneet tilanteet ovat olleet sitäkin vaarallisempia.

HIFK tiedotti torstaina, että maalivahti Tomi Karhunen tulee paikkaamaan loukkaantunutta Taposta loppuvuoden ajaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle