HIFK on suursuosikki Naisten Liigan finaaleissa, kokenut Kiekko-Espoo haastaja − "Lopulta on kuitenkin päästä kiinni, miten pystymme vastaamaan"

Naisten Liiga / Artikkeli
Kivi, paperi, sakset. Voittaako HIFK ensimmäisen naisten Suomen mestaruutensa?
Kuva © Aleksi Koskinen
Hallitseva mestari Kiekko-Espoo ja runkosarjan voittaja HIFK iskevät yhteen Naisten Liigan kauden huipentavassa finaalisarjassa. Moni asia puoltaa helsinkiläisten voittoa, mutta menestymään tottuneella vastustajalla on sanansa sanottavana.

Vaikka Kiekko-Espoo onkin Naisten Liigan kestomenestyjä ja tämänkin kauden runkosarjan kolmonen, on se silti ollut aavistuksen perässä paikallisvastustajaansa HIFK:ta. Stadin Gimmojen äärimmäisen vahva ja taitava nippu lähteekin ennakkosuosikkina paras viidestä -systeemillä pelattavaan finaalisarjaan.

Espoolaisilla on muutama iskun paikka, jotka hyödyntämällä HIFK:n ensimmäinen naisten Suomen mestaruus jäisi vielä tulematta pääkaupunkilaisten näppeihin. Runkosarjan ykkönen on tietysti luottavaisella mielellä ja intoa puhuvana ennen h-hetkeä.

Sarjan ratkaisun avaimet

Henkinen kantti

HIFK on sarjan kiistaton ennakkosuosikki. Espoosta tulee puolestaan menestynein naisten pääsarjajoukkue. Kummallakin on siis oma psykologinen tarttumapintansa finaaleihin. Vaikka Kiekko-Espoon joukkue on vaihtunutkin paljon vaikkapa viime kauden mestaruuskeväästä, on organisaatiossa yhä rutkasti tietotaitoa menestymisestä. HIFK:lla puolestaan on taitavien yksilöiden lisäksi kokeneita pelureita, jotka pystyvät johdattamaan joukkoja.

Kiekko-Espoon päävalmentaja Sami Haapanen osaa käsitellä paineita.

Molemmissa ryhmissä on kosolti nuorta voimaa. Täysi-ikäisyyden kynnyksellä olevat ihmiset saattavat olla mieliltään helposti tunteiden vietävissä. On ratkaisevaa, millä tavalla joukkueet suhtautuvat esimerkiksi ensimmäisten finaalien tuloksiin ja tapahtumiin. Tasainen ja keskittynyt suoritus auttaa varmasti paljon.

− Lähdemme perustekemisen kautta. Runkosarjan puoliväliin tulimme HIFK:n kanssa käsi kädessä, sitten repesi vähän. En ole ollut huolissani. Tiesimme, että pudotuspeleihin menemme. Täällä sitten pitää pystyä venymään. Meillä alkoivat pudotuspelit jo Kuortanetta vastaan, kaksi sarjaa jo tosipelejä takana, HIFK vasta aloittaa ne, Kiekko-Espoo-luotsi Sami Haapanen löi painetta vastustajalle ennen finaalisarjaa.

HIFK-leirissä tiedostetaan lähtökohdat, mutta niistä pyritään ammentamaan hyviä asioita.

− Nyt on erilaiset lähtökohdat kuin viime vuonna. Myönnän, että nyt olemme ennakkosuosikki. Olemme ylpeitä siitä, sillä olemme ansainneet paikan. Joukkue on ollut rento ja keskittynyt olennaiseen, arki on pyritty pitämään koko kauden ajan samanlaisena. Kiekko-Espoolla on kokemusta ja voittamisen kulttuuria, ja heillä on vahvuus siinä. He tietävät, miten tiukkoja paikkoja pitää pelata, sanoi HIFK:n päävalmentaja Saara Niemi finaalien alla.

Saara Niemi pyrkii johdattamaan HIFK:n ensimmäiseen Suomen mestaruuteen.
Kuva © Timo Savela

Maalivahtipeli

HIFK:n Kiia Lahtinen on kantanut helsinkiläisten ykkösveskarin roolia pudotupeleissä tähän mennessä. Kokeneempi Iina Kuusela on availlut luukkua. Lahtinen ei ole vielä Kärppiä tai HPK:ta vastaan joutunut järin kovaan testiin, joten Kiekko-Espoolla on mahdollisuus horjuttaa ennakkosuosikkeja hanakalla laukomisella. Stadin Gimmojen kaksikko on aavistuksen tasaisempi kuin vastustajansa, mutta espoolaisten ykköskassari on kovista kovin.

Tiia Pajarinen on henkilökohtaisilla teoillaan mahdollistanut Kiekko-Espoon sarjavoitot niin Kuortaneesta kuin KalPastakin. Kokenut torjuja pystyy esiintymään tasaisesti matsista toiseen, eikä joukkueen tarvitse epäillä hänen kestävyyttään. Minja Drufva on nuori ja kyvykäs maalivahti, mutta vielä tässä vaiheessa selvä kakkosvaihtoehto Kiekko-Espoon mestaruuden takaajaksi tolppien väliin. 

Otteluiden luonne

Kiekko-Espoo on joutunut raivaamaan tiensä toden teolla läpi kahden edellisen sarjan, kun taas HIFK on päässyt huomattavasti helpommalla varsinkin omassa päässä. Espoolaisten etu olisi se, mikäli kamppailut pysyisivät vähämaalisina ja pienet virheet ja valinnat nousisivat päärooliin. Kotietuasetelma saattaa tuoda oman mausteensa soppaan.

− Meillä on hyvä sekoitus nuoruuden intoa ja kokemusta pudotuspelipelaamisesta. Kotietu vaikuttaa vähän ja Pirkkolassa on iso kenttä. Lopulta on kuitenkin päästä kiinni, miten pystymme vastaamaan siihen. Mestaruus olisi tosi hieno juttu, mutta hetkessä pitää elää. Turha lähteä spekuloimaan, pohti Kiekko-Espoon kapteeni Emmi Rakkolainen.

Emmi Rakkolainen pitää huolen, että Kiekko-Espoon vaatimustaso pysyy korkealla.

HIFK puolestaan toivonee, että kaukalossa painetaan niin sanotusti urku auki. Näin helsinkiläiset saisivat koko pelottavan hyökkäysarsenaalinsa loistoonsa ja vastustajan urakasta tulisi perin haastava. Kiekko-Espoollakin on tietysti heittää omat pistehainsa askiin, mutta maalintekokarkeloissa ykkössuosikista ei ole epäselvyyttä.

Seuraa heitä

HIFK

Michaela Pejzlová on koko sarjan kenties paras pelaaja. HIFK:n ykkösketjun kiintotähti johtaa joukkueen Suomen mestaruuteen tai vastaavasti on johtamatta. Jos Kiekko-Espoo saa taitavan tšekkiläisen pelihuumorin kuriin on HIFK mahdollisesti uudenlaisen haasteen edessä. Pejzlován pimentäminen on kuitenkin todellakin helpommin sanottu kuin tehty, kysykää vaikka kahdeksalta jo mestaruusjunasta pudonneelta ryhmältä.

Michaela Pejzlová on HIFK:n supertähtikaartin ykkösnimi.
Kuva © Juha Alamäki

Karoliina Rantamäki on hurjan kokenut ja sitkeä taistelija, mutta myös älykäs ja taitava pelaaja. Hän tuo HIFK:n pukukoppiin jotain sellaista, mitä kukaan muu finaalisarjan yksittäisistä henkilöistä ei pöytään laita. Rantamäki pystyy persoonallaan rauhoittamaan ja aistimaan joko innosta piukeana olevaa tai murheen alhossa hiihtävää ryhmää. Hänen merkityksensä juurikin punapaitojen henkisen kestävyyden sanansaattajana on kiistaton.

− HIFK:lle mestaruus olisi ensimmäinen ja totta kai siis iso juttu. Tyttö tulee, jos on tullakseen ja sen eteen on tehtävä hyvin hommia. Siistiä päästä pelaamaan. Peli kerrallaan menemme ja mietimme lauantaita nyt ensin, 45-vuotias konkari Rantamäki sanaili ennen ottelusarjan alkua.

Kiekko-Espoo

Anni Montonen murtautui tällä kaudella Naisleijoniin asti ja on esiintynyt matkan varrella todella hyvin sekä pelannut tehokkaasti. Pudotuspeleissä hyökkääjä on iskenyt kahdeksaan otteluun toistaiseksi vain kolme pistettä. Kiekko-Espoo tarvitsee Montosen kaltaisilta pelaajilta tulitukea myös liekeissä olleen ja hyvin toisensa löytäneen ykkösketjun takaa.

Kiekko-Espoo tarvitsee Anni Montoselta tehoja.

Tea Villilä on todella tärkeä palanen espoolaisten puolustusta. Kokenut sisupussi tietää paljon voittamisesta ja tärkeiden pelien kääntämisestä oman joukkueen eduksi. Villilä ei myöskään kaihda tiukkoja otteita. Finaalisarjan kaltaisella hetkellä hyvä ja järkähtämätön peruspelikin antavat työrauhan Kiekko-Espoon pistenikkareille. Villilä osaa toki myös itse tehdä pisteitä, eikä niistä olisi finaaleissa sinipaitojen kannalta haittaa.

Arvio lopputuloksesta

HIFK joutuu Kiekko-Espoon käsittelyssä kovempaan testiin kuin vielä kertaakaan tämän kauden pudotuspeleissä. Espoolaiset tulevat haastamaan Stadin Gimmat pelillisesti jokaisessa mittelössä niin kauan kuin ottelusarja ikinä kestääkään. Ennemmin tai myöhemmin HIFK kuitenkin iskee tuloksen taululle.

HIFK voittaa Suomen mestaruuden otteluvoitoin 3−1.

» Lähetä palautetta toimitukselle