HIFK löi kympin täyteen Naisten Liigan kärkikamppailussa, HPK ja Kuortane tärkeisiin voittoihin − "Syöttelimme hyvin ja loimme maalipaikkoja"

Naisten Liiga / Artikkeli
Barbora Juříčková iski kauden avausmaalinsa.
Naisten Liigan lauantaikierroksella monessa kamppailussa riitti isoja panoksia, kun joukkuee kamppailivat samoista sijoista. Helsingissä Ilves joutui HIFK:n tyrmäämäksi kärkimittelössä. HPK ja Kuortane nappasivat pisteet kilpakumppaniensa nenien edestä.

Naisten Liigassa pelattiin lauantaina neljä ottelua, joista kolmessa vastakkain olevat niput olivat peräkkäisillä sijoilla sarjataulukossa. Kaukalossa viilettivät TPS:ää lukuunottamatta kaikki joukkueet.

Helsingissä panoksena oli sarjan piikkipaikka, Hämeenlinnassa KalPa pyrki nousemaan lähemmäs kärkitaisto ja Kuortaneella kaksi sinnikästä joukkuetta kilvoittelivat tärkeistä pisteistä pohjakerroksen kamppailun kannalta.

HIFK−Ilves 10−3

Naisten Liigan kärkikamppailussa Stadin Gimmat laittoivat kiekon ensimmäisestä tilanteestaan Naisten Liigan syyskuun pelaajaksi valitun Ilves-veskari Salla Sivulan selän taakse. Asialla oli tehokkaan ykkösvitjan laitahyökkääjä Julia Liikala. Vaikka HIFK vei avauserää, ei Ilves lannistunut. Johanna Siira yllätti laukauksellaan Blanka Škodován ja peli oli jälleen tasan.

Toista erää säesti videotarkistus, jossa käsiteltiin HIFK:n mahdollista toista maalia. Kakkosketjun luoma tilanne ei kuitenkaan lopulta käynyt oikeastaan lähelläkään maaliviivan ylitystä. Kamppailussa nähtiin paljon vääntöjä niin laitojen lähellä kuin maalinedustoillakin. Ilves ei päästänyt kotijoukkuetta helpolla, vaan Elli Suoranta kumautti b-pisteiden välistä tamperelaiset edelle. Pauliina Salonen kuroi kuitenkin eron jälleen umpeen.

Anniina Kaitala vei tupsukorvat vastahyökkäyksestä jälleen johtoon, mutta vieraiden etumatka ei nytkään kestänyt kauaa. Sanni Vanhanen löi tilanteen 3−3:een. Michaela Pejzlován vietyä Stadin Gimmat johtoon ei joukkue enää asemastaan luopunut. Clara Rozier neppasi Ilves-puolustuksen harhailun seurauksena 5−3-maalin. Pejzlován läpiajoujutus ratkaisi pisteiden kohtalon lopullisesti.

Clara Rozier piti maaleillaan huolen siitä, että HIFK voitti kärkiottelun.

Lopulta kamppailu päättyi 10−3, kun vielä Rozier iski hattutempun täyteen ja kapteeni Karoliina Rantamäki sekä Satu-Maaria Vihervuori puttasivat maalit lähietäisyydeltä. Kolmen pisteen voiton myötä HIFK nousi Naisten Liigan kärkeen.

HPK−KalPa 4−3

Tuloksellisesti vaisusti kautensa aloittanut KalPa haastoi hyvävireisen HPK:n. Kamppailussa pidettiin alusta lähtien kovaa tempoa yllä. Barbora Juříčková vei HPK:n johtoon kauden avausosumallaan. Kotijoukkue pystyi painamaan pelin kohti Aino Laitisen vartioimaa maalia, kun taas Eline Gabriele sai olla tolppien välissä rauhallisemmissa tunnelmissa. HPK:n toinen maali välittömästi ensimmäisen jälkeen oli myös lähellä, mutta videotarkistus pelasti KalPan vielä tässä vaiheessa.

− Pelasimme hyvin ja veimme peliä suurimman osan ajasta. Syöttelimme hyvin ja loimme maalipaikkoja. Meidän täytyy olla silti tehokkaampia, kauden ensimmäisensä tehnyt Juříčková arvioi.

− Maalinteko tuntuu aina hyvältä, erityisesti pitkän tauon jälkeen. Odottelinkin jo vähän, että milloin se tulee. Pelasimme hyvin ketjuna Vanessan (Viitala) ja Evan (Lamberg) kanssa. Olemme samanikäisiä, joten meillä on hyvä kemia kentällä. Ajattelemme pelistä samalla tavalla ja me kaikki uskallamme ajaa maalille, 16-vuotias tšekkiläinen sanaili.

Juříčková on löytänyt yhteisen sävelen Lambergin ja Viitalan kanssa.
Kuva © Julia Suuriniemi

Kiti Seikkula syvensi kuopiolaisten alkukauden tuskaa toisen erän alun kihauksellaan. Kotijoukkue pystyi pysymään kiekollisena läpi ottelun, mikä helpotti HPK:n pelaamista johtoasemassa. Slovakialaistähti Júlia Matejková rokotti KalPaa Tanja Koljosen kaksiminuuttisen aikana. Liisa Kastikainen toi hetkellistä helpotusta vieraille kavennuksellaan, mutta Tereza Pištěková palautti päiväjärjestyksen ja HPK:n kolmen maalin johdon.

Kaisla Kortelainen ohitti Gabrielen kolmannessa erässä kertaalleen, ja osuma jäi ottelun voittomaaliksi. KalPa haki vielä lisämaaleja ilman maalivahtia ja aikalisällä punotuilla juonilla. Sanni Rantala onnistuikin kaventamaan viimeisellä minuutilla aloitusvoiton jälkeen. Pisteisiin asti vierasjoukkue ei silti yltänyt.

− Aloitin kauden hyvin muutamissa ensimmäisissä peleissä. Sen jälkeen oli muutama vaiekampi ottelu, mutta nyt tuntuu siltä, että olen tulossa takaisin, Juříčková näki.

Kuortane−RoKi 3−2

Sekä Kuortane että RoKi ovat tällä kaudella esiintyneet paremmin kaukalossa kuin mitä kerätty pistepotti antaa ymmärtää. Itse ottelussa RoKilla oli Emma Lappalaisen läpiajon myötä hyvä tilaisuus siirtyä johtoon, mutta maali jäi syntymättä. Sen sijaan vain hetkeä myöhemmin Jennika Ojala iski kotijoukkueelle. Rovaniemeläiset eivät kuitenkaan jääneet surkuttelemaan kohtaloaan, vaan Alexandra Mateickova tasoitti puntit alta aikayksikön. Erätauolle lähdettiin kuitenkin kotijohdossa Tuuli Tallisen viimeisteltyä 2−1-osuman.

RoKi sortui jäähyilyyn toisessa erässä, mikä aiheutti sen, että maalivahti Alexandra Väyrynen joutui toden teolla töihin. Kerttu Kuja-Halkola Kuortaneen maalilla selvisi vain muutamalla kopilla. Tasainen kamppailu sai ratkaisun merkkejä, kun Heidi Kokora napautti Kuortaneen kolmannen osuman terävällä laukauksella. RoKi oli kuitenkin asioista eri mieltä. Iida Lappalainen heilautti mailallaan pikkumustan ohi Kuja-Halkolan hyvissä ajoin ennen varsinaisen peliajan loppua.

Heidi Kokora iski RoKia vastaan tehot 1+1.

Pelin viimeisillä minuuteilla nähtiin hurjannäköinen tilanne, kun Kokora ja RoKin Janina Jatkola törmäsivät päädyssä. Molemmat poistuivat omin jaloin kaukalosta, joskin rovaniemeläisten puolustaja varsin tuskaisen näköisenä. Enempää osumia ei nähty, joten Kuortane nappasi kolme pistettä.

− Se oli vähän outo tilanne. Sain RoKi-pelaajalta poikittaista mailaa ja vähän omiinkin jalkoihin kompuroin ja törmäsin seuraavaankin siinä sitten. Sain kyllä hyvin apua kaverilta tilanteeseen, Kokora heitti.

Itse pelistä Kuortane-hyökkääjä analysoi seuraavaa:

− Oli meiltä nousujohteinen peli. Sellainen matsi, mitä lähdimme hakemaankin. Hyvä peli meiltä.

Kuortaneen joukkue on muuttunut täksi kaudeksi jonkun verran. Myös päävalmentaja vaihtui.

− On ollut vähän vaikeaa, kun on tullut niin paljon uusia pelaajia. Olemme kuitenkin hyvin lähteneet kasaamaan joukkuetta uudestaan, Kokora virkkoi joukkueen alkukauden otteista.

Kiekko-Espoo−Kärpät 8−1

Pelissä piisasi vauhtia ja pelissä oli paljon mailakamppailua. Lisette Täks iski 1−0, kun alun hyvin pelannut kärppäpuolustus nukahti ja unohti hänet b-pisteiden väliin – terävä kuti upposi Emilia Piekkarin taakse. Illan kulku alkoi hahmottua, kun Julia Zielinskan suora veto sujahti oululaisten verkkoon. Avauserään mahtui vielä yksi maali, kun Tinja Haukijärvi lapioi limpun häkkiin. Täks sai tilanteessa kovaa poikittaista mailaa maalinedustalta. Osuma tarkistettiin vielä videolta.

Kiekko-Espoo sai toisen erän alussa ylivoiman, jonka aikana Minttu Tuominen viritti viivakanuunansa muutaman kerran, mutta sen lähemmäs kotijoukkue ei maalia päässyt. Kotijoukkueen neljäs maali syntyi rintamahyökkäyksestä, jonka Aliisa Toivonen päätti lähietäisyydeltä. Osuma oli Lukosta tulleelle hyökkääjälle ensimmäinen Espoon sinisissä.

Kärpät sai tasaisesti, vaikkakin maltillisesti kuteja Minja Drufvan vartioimaa maalia kohti. Oululaisten Sari Wäänänen vastasi illan typerimmästä jäähystä. Hän kolasi kovalla vauhdilla siniviivalla päivystäneen Riikka Järvisen. Kiekko-Espoo kuritti ylivoimalla 5−0:aan. Maalintekijänä irtokiekosta Julia Schalin.

Kolmas erä oli sitä kuuluisaa korkeampaa kosmetiikkaa Kiekko-Espoon kaunistellessa lukemia. Wäänäsen vaikea ilta jatkui, kun hän hankkiutui kaksiminuuttiselle kampituksesta. Kokeneen hyökkääjän turhautuminen kuvasti tavallaan koko joukkueen suoritusta lauantaina. Drufva torjui erässä Jasmine Ylitalon läpiajon, mutta joutui antautumaan kärppähyökkääjälle viimeisillä minuuteilla. Näin myös unelma nollapelistä mureni.

Ottelu päättyi lopulta 8−1, kun espoolaisista Nea Katajamäki sai nimensä maalintekijätilastoihin ja Zielinska sekä Täks värkkäsivät toiset kaappinsa.

Muokattu: 7.10.2023, kello 21.57: Kiekko-Espoon ja Kärppien ottelu lisätty.

» Lähetä palautetta toimitukselle