HIFK ja KalPa sarjojensa suursuosikit Naisten Liigan puolivälierissä, HPK:n ja Ilveksen kohtaaminen on ennakkoon äärimmäisen tiukka

Naisten Liiga / Artikkeli
HIFK lähtee runkosarjan voittajan paikalta pudotuspeleihin.
HIFK ja KalPa lähtevät ennakkosuosikkeina lauantaina alkaviin Naisten Liigan pudotuspeleihin. Jokaisella jäljellä olevista joukkueista on omat iskunpaikkansa ja ratkaisuihin kykenevät yksilönsä.

Naisten Liigan pudotuspelit käynnistyvät lauantaina. Homma potkaistaan käyntiin puolivälierillä, joihin selvisi kahdeksan sarjan kymmenestä joukkueesta. Kaksi ensimmäistä ottelua pelataan jokaisessa sarjassa viikonlopun aikana. Kolmannet ottelut ovat edessä ensi keskiviikkona.

Tarvittaessa neljäs ja viides puolivälierä tulevat vuoroon seuraavana viikonloppuna. Poikkeuksena HIFK:n ja Kärppien mahdollinen neljäs ottelu, joka pelataan torstaina 2. maaliskuuta.

Huippujoukkueista HIFK voitti runkosarjan ennen KalPaa. Muita kuutta joukkuetta voidaan lähtöasetelmien perusteella pitää haastajina. Kiekko-Espoo lähtee puolustamaan viime kauden mestaruuttaan.

Niin puolivälierät, välierät kuin aikanaan finaalitkin pelataan Naisten Liigassa paras viidestä -systeemillä. On aika tutustua puolivälierien ottelupareihin, joukkueiden voimasuhteisiin ja potentiaalisiin ratkaisupelaajiin.

HIFK (1.) − Kärpät (8.)

Joukkueiden vahvuudet

HIFK ei ole suotta jättimäinen ennakkosuosikki tähän sarjaan. Joukkueen materiaali on niin laaja, että se pystyy varmasti painamaan pelin jokaisella ketjullaan vastustajan alueelle. Helsinkiläisnipusta löytyy paitsi maajoukkuetähtiä, myös nuoria tulevaisuuden lupauksia. Jokainen pelipaikka pursuaa Naisten Liigan parhaimmistoa.

Kärppien aseena on joukkueen timanttinen kärkiosaaminen. Vaikka oululaisten nuoren ryhmän kokoonpano ei ole vastukseen verrattuna järin laaja, pystyy Kärpät haastamaan esimerkiksi erikoistilanneosaamisessa HIFK:n kaltaisen hirmupoppoon.

Joukkueiden kompastuskivet

HIFK:lle on vaikea nimetä yhtäkään varsinaista pelillistä heikkoa kohtaa vertailussa Kärppiin. Kenties ainut, melko kliseisen klassinen sauma avautuu henkiseltä puolelta. Mikäli Kärpät pystyy iskemään heti sarjan alkuun terävästi tulosta, saattaa HIFK:n pakka seota.

Kärpät on oikeastaan kaikilla mittareilla altavastaaja. Oululaisten joukkue on kovin nuori, joten se joutuu todelliseen painetestiin runkosarjan voittajaa vastaan. Jää nähtäväksi, miten Kärppien pelipää kestää HIFK:n kyydissä.

Seuraa heitä

Sanni Vanhanen, HIFK

17-vuotias tähti on esiintynyt jo pitkään maajoukkueissa ja todistanut olevansa kypsä huippupelaaja. HIFK:ssa pääasiassa kakkosketjun keskushyökkääjän tonttia hoitava Vanhanen pääsee operoimaan turvallisessa ympäristössä, jossa aivan sen suurimman tulospaineen kantavat muut pelaajat. Hyvään henkiseen tilaan päästessään Vanhanen voi  olla täysin pitelemätön.

Sanni Vanhanen on yksi Suomen lahjakkaimpia nuoria jääkiekkonaisia.

Siiri Yrjölä, HIFK

Nuori puolustaja on noussut HIFK:n ja koko Naisten Liigankin eliittiin. Yrjölä pääsi kauden mittaan Naisleijoniinkin ja kiitti vastuusta myös maajoukkueessa. Kiekollisesti rohkea Yrjölä osaa myös puolustaa ja etevänä luistelijana hän ei jää jälkeen vikkelienkään vastustajien kanssa.

Oona Havana, Kärpät

18-vuotias Havana on Kärppien pelillinen johtaja ja periksiantamaton kamppailija. Pitkään hän joutui osaltaan kantamaan joukkuetta myös henkisellä tasolla, mutta loppukaudeksi oululaiset saivat kokemusta riveihinsä. Kärppien mahdollisuudet HIFK:ta vastaan lepäävät pitkälti maalivahti Kati Asikaisen, Havanan, Anna-Kaisa Antti-Roikon sekä seuraavaksi vuorossa olevan tähden harteilla.

Oona Havana on Kärppien pelin sielu.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Tilli Keränen, Kärpät

Tyttöleijonien tammikuun MM-kisakapteeni Keränen on väläytellyt ajoittain omaa superosaamistaan. 17-vuotiaaksi Keränen on äärimmäisen kypsä ja fiksu pelaaja. Hän pystyy tekemään oivaltavia ratkaisuja ja näkee pelin hyvin myös kiekottomana. Henkisiltä ominaisuuksiltaan Keränen on sisukas taistelijaluonne. Sitä Kärpät tulee tarvitsemaan.

Arvio lopputuloksesta

Vaikka Kärpillä on jokaisella osa-alueella osaavia pelaajia on ryhmä kuitenkin kovin nuori ja HIFK:lla on heittää kentälle kokemusta sekä Suomen mittakaavassa maajoukkuetason tekijöitä. Helsinkiläiset pääsevät avaamaan sarjan poikkeuksellisesti kahdella kotiottelulla.

HIFK tulee hallitsemaan otteluita Kärppiä vastaan ja etenee neljän parhaan joukkoon puhtaasti otteluvoitoin 3−0.

KalPa (2.) −TPS (7.)

Joukkueiden vahvuudet

KalPan tulivoima on vertaansa vailla. Ryhmästä löytyy maalintekoon kykeneviä pelaajia moneen ketjuun. Myös joukkueen takalinjoilla on vastustajille vaarallisia yksilöitä Sanni Rantalan ja Adalmiina Makkosen johdolla. Toisaalta tasapaino omalle alueelle mentäessä pysyy myös hyvin, sillä muun muassa Elli Mäkelä ja tuore kasvo Sarah Knee osaavat puolustaa erinomaisesti.

TPS:llä on paljon erityisesti hyökkäysosaamista. Terhi Mertasen valmentama joukkue liikuttaa kiekkoa hyvin ja sen terävimmät yksilöt pystyvät pisteidentekoon joka ottelussa. Turkulaisten riveistä löytyy myös fyysistä kyvykkyyttä ja kamppailuvoimaa, mainittakoon esimerkiksi Uche Udeh ja Naisten Liigan pisin pelaaja Ellie Wallace.

Joukkueiden kompastuskivet

KalPan otteet heittelivät loppukaudesta huomattavasti enemmän kuin kauden aikana yleisesti. Maalitykki Elisa Holopaisen loukkaantuminen ei voi olla näkymättä niin joukkueen kenttäpelissä kuin pukukopin fiiliksissäkin. Myös tärkeä puolustaja Tanja Koljonen on ollut pitkään sivussa. Ykkösveskari Tiina Ranne kuitenkin palasi pelikuntoon. Kuopiolaisten pahin vastustaja on Tiktakin laulun sanoin he itse. Poissaolijoita ei voi jäädä murehtimaan.

TPS joutuu todennäköisesti viettämään paljon aikaa omissa. Turkulaisten kannalta on olennaista, miten joukkueen puolustus- ja maalivahtipeli kestävät rallia. TPS:n peräpää on tasainen, mutta sen on pystyttävä jokaisessa puolivälierässä parhaimpaansa tai muuten käy kalpaten. Entä kuka torjuu turkulaisten tolppien välissä?

Seuraa heitä

Jenna Hietala, KalPa

18-vuotias Hietala tuli täksi kaudeksi RoKista KalPaan kovin odotuksin. Rovaniemellä maalinsylkijä paukutti kovat tehot, mutta hän on pystynyt jalostamaan tekemisensä vastaamaan myös Naisten Liigan huippujoukkueen standardeja. Erityisesti Holopaisen loukkaantumisen myötä katseet maalinteon suhteen kääntyvät juuri Hietalaan.

Jenna Kaila, KalPa

Kuortaneella Naisten Liigan vauhtiin marinoitunut Kaila on ollut ensimmäisellä kaudellaan KalPassa yksi joukkueen hyökkäyspelin kulmakivistä. Hän tekee töitä aktiivisesti molempiin suuntiin ja pystyy myös ratkaisuihin. Naisleijonissa ensiesiintymisensä tällä kaudella tehnyt 21-vuotias Kaila kantaa isoa pelillistä vastuuta kuopiolaisten mestaruusjahdissa.

Jenna Kaila on KalPan kärkihyökkääjiä.

Ines Lukkarila, TPS

Lukkarila on yksi turkulaisten kärkihyökkääjiä. Ykkösketjun vastuulla häneltä sopii odottaa myös ykkösluokan tulosta. Lukkarila on TPS:lle hyvä esimerkkipelaaja myös luonteen merkityksestä. Tarmokas sisupussi ei jätä tilanteita kesken, eikä ole ensimmäisten joukossa suoristamassa selkäänsä omiin päin polkiessa.

Pauliina Salonen, TPS

Tammikuussa tyttöjen MM-kisojen tähdistökentälliseen valittu Salonen on Lukkarilan tavoin TPS:n tulosyksikön pelaaja. Häviämistä vihaava taitoniekka pystyy sellaisiin yksilösuorituksiin, että KalPan puolustus saattaa ajoittain olla ihmeissään 18 vuotta vastikään täyttäneen väkkärän kanssa. Salonen ehti myös tehdä jo debyyttinsä Naisleijonissa helmikuussa.

Pauliina Salosen asenne voi kantaa pitkälle.
Kuva © Timo Savela

Arvio lopputuloksesta

Molemmat joukkueet seilasivat tulosten aallokoissa runkosarjan loppupuolella. Kumpikin onnistui kuitenkin päättämään pelinsä voittoon, joten henkinen tila pudotuspeleihin mentäessä lienee molemmilla luottavaisen puolella.

Vaikka KalPa menettikin Holopaisen sairastuvalle, on se silti suuri suosikki etenemään välieriin. Kuopiolaiset nitistävät TPS:n otteluvoitoin 3−1.

Kiekko-Espoo (3.) − Kuortane (6.)

Joukkueiden vahvuudet

Kiekko-Espoon vahvuus on ehdottomasti sen kokemus. Päävalmentaja Sami Haapasesta lähtien monet organisaation jäsenet ovat olleet voittamassa useita mestaruuksia. Vaikka pelaajisto vaihtui täksi kaudeksi, ei voittamisen kulttuuri ole kadonnut espoolaisten pukukopista mihinkään. Lisäksi joukkueella on huippuosaajia jokaiselle pelipaikalle.

Kuortane puskee eteenpäin vahvalla yhteispelillä ja joukkuehengellä. Opisto-olosuhteissa harjoittelevan ja elävän joukkueen jäsenet tuntevat toisensa kenties paremmin kuin minkään muun joukkueen yksilöt. Kun peli kulkee, se saattaa olla arvaamattoman arvokas yksityiskohta.

Joukkueiden kompastuskivet

Espoolaisten runkosarjan loppu oli katastrofaalinen. Joukkueella oli paitsi fyysisiä poissaoloja, myös joukkueen henkinen valmius jo varhain varmistuneen kolmannen sijan takia oli häilyväinen. Vaikka Kiekko-Espoo on voittamaan tottunut organisaatio on silti mahdollista, että edellisten pelien vaihde jää silmään. Silloin hallitsevalle mestarille saattaa tulla yllättävä hiki.

Jos Kuortane onkin tiivis ja yhteen hiileen puhaltava joukkue, on se myös Naisten Liigan nuorin porukka. Nuoret pelaajat saattavat käsitellä esimerkiksi vaikeuksia eri tavalla kuin kokeneemmat konkarit. Päävalmentaja Mira Kuismalla on tärkeä rooli siinä, että kuortanelaiset suorittavat tasaisesti läpi puolivälierien tuloksista huolimatta.

Seuraa heitä

Emmi Rakkolainen, Kiekko-Espoo

Kapteeni on tottunut menestymään. 26-vuotias kolminkertainen naisten Suomen mestari on kaukalossa vastustajan kannalta ärsyttävyyteen asti sinnikäs ja välillä keinoja kaihtamatonkin soturi. Rakkolainen johtaa joukkuettaan esimerkillään, eikä hän mikään puukäsikään ole. Pisteitä syntyy tasaiseen tahtiin ja erityisesti tiukassa paikassa häneltä voi odottaa voittavia tekoja.

Emmi Rakkolainen on kokenut johtaja, joka tietää menestyksen reseptin.

Julia Schalin, Kiekko-Espoo

Vikkeläkinttuinen nuori hyökkääjä on sopiva yhdistelmä taitavuutta sekä sitkeää asennetta. Voittajatyyppi ei jätä kaukalossa yhtäkään kiveä kääntämättä. Schalin pääsee Kiekko-Espoossa soittamaan ikään kuin kakkosviulua kokeneiden pelaajien takana, mutta se saattaa jopa sopia hänelle ja avata Schalinin tekemistä tehokkaampaan suuntaan.

Emilia Kyrkkö, Kuortane

Naisleijonissa läpimurtonsa tällä kaudella tehnyt Kyrkkö on koko Naisten Liigan kenties lahjakkain maalivahti. Hänen panoksensa tulevaan puolivälieräsarjaan on keskeinen Kuortaneen menestyksen kannalta. 19-vuotias torjuja voi torjua joukkueelleen yksittäisiä voittoja omilla hyvillä otteillaan. Niitä yksittäisiä voittoja voi kuortanelaisittain parhaassa tapauksessa tulla jopa kolme.

Emilia Kyrkkö voi parhaimmillaan torjua vastustajan rullalle.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Sofianna Sundelin, Kuortane

Kauden aikana pitkään sivussa ollut Sundelin on päässyt loppukaudella pelikuntoon ja löytänyt myös tehonsa. Lahjakas hyökkääjä on iskenyt maaleja hyvää tahtia ja niitä Kuortane häneltä kaipaa myös Kiekko-Espoota vastaan. Siinä, missä Kyrkkö pitää huolen oman veräjän koskemattomuudesta, on Sundelinin varmistettava, että toisessa päässä rysä pöllyää.

Arvio lopputuloksesta

Espoolaiset lähtevät sarjaan rutiinitasonsa turvin ennakkosuosikkina, mutta nuori haastaja ei tule myymään nahkaansa helpolla. Kuortane on yksi sarjan sisukkaimmista joukkueista, joten sille on perusteltua ennustaa ainakin yhtä otteluvoittoa hallitsevaa mestaria vastaan.

Kiekko-Espoon materiaali ja ratkaisukyky ovat kuitenkin vastustajaa piirun verran terävämpiä, joten runkosarjan kolmonen jatkaa välieriin voitoin 3−1.

HPK (4.) − Ilves (5.)

Joukkueiden vahvuudet

HPK:ssa on vähän kaikkea. Heillä on kokemusta, nuoruutta, ulkomaalaisia sekä parhaassa liekissään olevia tuikkivia tähtiä. Juuri hämeenlinnalaisten monipuolisuus yhdistettynä tiiviiseen joukkuehenkeen tekee HPK:sta kovan nipun aivan kuten runkosarjan lopulla näimme. Maalivahtipeli Noora Rädyn ja Salla Sivulan myötä on myös HPK:n ehdoton valttikortti.

Ilveksen hyökkäysalueen hyökkäyspeli ja ylivoima ovat olleet sarjan terävintä kärkeä. Päävalmentaja Marjo Voutilainen on saanut joukkonsa viritettyä viekkaaseen ja nopeatempoiseen kiekotteluun, jossa vastustajan kuin vastustajan on ajoittain vaikea pysyä perässä. Tupsukorvat hyödyntävät pieniä tiloja ympäri kaukaloa viisaasti.

Joukkueiden kompastuskivet

Kummaltakaan joukkueelta ei löydy tilastollisesti silmiinpistävää heikkoutta. HPK ja Ilves ovat monessa tilastossa peräkkäisillä sijoilla tai hyvin lähellä toisiaan. Vaikka joukkueet eivät olisikaan jollain saralla Naisten Liigan eliittiä, kestävät ne vertailun toisiinsa hyvin.

Äärimmäisen tasaisen sarjan saattavat ratkaista sellaiset asiat, joita ei vielä ennen ensimmäistäkään ottelua voi varmaksi sanoa. Näitä voivat olla avainpelaajien yllättävät poissaolot, kesken sarjan oivallettu taktinen seikka tai paineiden kasvaessa yksittäinen henkilötason virhe.

Seuraa heitä

Júlia Matejková, HPK

Äärimmäisen taitava slovakialainen pystyy ratkaisemaan tiukkoja matseja henkilökohtaisella osaamisellaan. Matejkován kanssa vastustajan kannattaa olla hereillä jokaisen tilanteen, vaihdon ja erän viimeiseen sekuntiin asti. Ratkaisut syntyvät hänen lavastaan äkkiarvaamatta ja yllättävällä tavalla − useimmiten tarkoituksenmukaiseen kohteeseen.

Matejková on HPK:n taitavimpia pelaajia.
Kuva © Timo Savela

Vanessa Viitala, HPK

Tulokaskauttaan Naisten Liigassa pelaava Viitala pelaa pudotuspelejä silmällä pitäen vahvaa kahden suunnan peliä. Harva nuori hyökkääjä pystyy näin kokonaisvaltaisesti hahmottamaan myös puolustusvelvoitteet. Viitala voi väläytellä taidollaan myös vastustajan maalin läheisyydessä.

Elli Suoranta, Ilves

Yksi Naisten Liigan pelätyimpiä viivapommittajia. Oikealta laukova Suoranta teki runkosarjassa kunnioitettavat 13 maalia ja oli erityisesti ylivoimalla yksi sarjan tehokkaimpia pelipaikallaan. Suorannan laukausvalikoima on laaja: hän pystyy toimittamaan kiekkoja maalille niin terävällä ja tarkalla rannekudilla kuin myös painavalla lyöntilaukauksella. Häntä ei turhaan tituleerata Patrik Laineen vanavedessä Tesoman tykiksi. Ilves pelaa kotiottelunsa juuri Tampereen Tesoman jäähallissa.

Elli Suoranta on naispuolinen Tesoman tykki.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Emilia Varpula, Ilves

Juonikas keskushyökkääjä on vaarallisimmillaan kiekollisena vastustajan puolustusalueella sijoittuneena niin, että hänellä on useampi syöttösuunta auki omille pelaajille. Lahjakas luistelija pystyy myös tekemään tiloja itselleen ympäri kaukaloa ja näin synnyttämään maalipaikkoja joukkueelleen.

Arvio lopputuloksesta

Runkosarjan aikana tasaisesti mitellyt kaksikko lähtee puolivälieräsarjaan tasaisista lähtökohdista. Kumpikin joukkue esiintyi viimeisissä kamppailuissaan mainiosti, joten pudotuspelikohtaamisestakin sopii odottaa laadukasta. Sarja voi kääntyä lopulta kummalle tahansa.

Ilves vaikuttaa tällä hetkellä jopa piirun verran HPK:ta terävämmältä joukkueelta, joten ennustus kääntyy hiuksenhienosti tamperelaisille. Tupsukorvat jatkavat välieriin otteluvoitoin 3−2.

» Lähetä palautetta toimitukselle