Esittelyssä Leijonien vastustajat Tukholman EHT-turnauksessa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Tukholman turnaus huipentuu sunnuntaina Ruotsin ja Suomen kohtaamiseen.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net

Venäjä

Jukka Jalosen ryhmän urakka alkaa torstaina Jaroslavlissa, missä Leijonat kohtaa Venäjän. Kyseisessä ottelussa Suomella on paljon kalavelkoja maksettavana, sillä joulukuinen 5–0-tappio Pietarin jalkapallostadionilla pelatusta ottelusta on vielä varsin tuoreessa muistissa.

Venäjä marssitti kotiturnaukseensa erittäin nimekkään nipun, mutta Tukholmaan päävalmentaja Ilja Vorobjov on valinnut keski-iältään koko turnauksen nuorimman joukkueen, mukanaan peräti seitsemän maajoukkuedebyyttinsä tekevää pelaajaa.

Maalivahtiosastolla pelattujen maaottelujen määrä on yhteensä tasan nolla. Avangard Omskin Igor Bobkov on aiemminkin ollut maajoukkueessa mukana, mutta yhtään minuuttia tolppien välissä ei ole vielä ehtinyt kertyä. Debytantteina aikuisten maajoukkueessa ovat mukana 20-vuotias Ilja Konovalov ja 19-vuotias Pjotr Kotšetkov.

Puolustuksessa sen sijaan on vähemmän kokeiluja. Sieltä nostettakoon 196-senttinen ja yli satakiloinen Andrei Pedan. NHL:ssäkin käynyt Pedan pelaa huippukautta Ak Bars Kazanissa. Mielenkiintoinen nimi on myös vielä viime kaudella Buffalo Sabresissa kiekkoillut, nyt Metallurg Magnitogorskiin palannut Viktor Antipin. Puolustajien joukosta löytyy yksi debytantti. Hän on Nikolai Demidov. 23-vuotias Demidov on ollut koko kauden ajan Sibir Novosibirskin johtavia puolustajia.

Katseet kääntyvät hyökkääjissä Dinamo Moskovan tehokaksikkoon Dmitri KagarlitskiVadim Šipatšjov. Heistä jälkimmäinen on mukana ensimmäistä kertaa tämän kauden Euro Hockey Tourilla. Venäjän tämän kauden paras EHT-maalintekijä Andrei Kuzmenko on myös jälleen mukana.

Hyökkääjien maajoukkuedebytanteista esiin nousevat Grigori Denisenko ja Kirill Slepets. Denisenko on Florida Panthersin viime kesän ykkösvaraus. 18-vuotias laitahyökkääjä oli mukana Kanadassa pelatuissa nuorten MM-kisoissa, joissa hän iski kaikkiaan yhdeksän tehopistettä. Slepets on puolestaan suhteellisen pienikokoinen, mutta hyvin liikkuva Lokomotiv Jaroslavlin oikea laituri, jonka yleisesti uskotaan menevän ensi kesän NHL-varaustilaisuudessa kahden ensimmäisen kierroksen aikana.

Tšekki

Tšekki saapuu Tukholmaan iässä mitattuna turnauksen kokeneimmalla joukkueella. Milos Rihan valitseman joukkueen keski-ikä on 27,6 vuotta. Suomi ja Tšekki kohtaavat Hovetissa lauantaina kello 13 Suomen aikaa.

Maalivahteja mukana on kaksi. Joulukuisessa Timo Jutilan juhlaottelussa Leijonista voiton torjuneen Simon Hrubecin lisäksi Tukholmaan matkustaa HC Vitkovicen torjuja Patrik Bartosak.

Puolustuksesta löytyy meille suomalaisille pari tuttua nimeä, kun Lukon Jakub Krejcikin lisäksi mukana on kaudella 2014–2015 Bluesia edustanut Petr Zamorsky. Peräpään runko on siis edellisen Venäjän turnauksen tapaan hyvin kokenut ja joukossa on paljon EHT-konkareita.

Maininnan arvoinen on edellä mainittujen lisäksi Tomas Kundratek lähinnä erikoisen kautensa takia. Kundratekin kausi käynnistyi KHL:n kiinalaisseurassa Kunlun Red Starissa, josta tie vei myöhemmin syksyllä kotoiseen Extraligaan ja Ocelari Trinecin riveihin. Visiitti sielläkin jäi varsin lyhyeksi ja matka jatkui Sveitsiin nykyiseen seuraan HC Davosiin.

Hyökkäyksestä löytyy tämänkertaisen tšekkimiehistön ainoa ensikertalainen. Hän on Oulun Kärppien 21-vuotias laitahyökkääjä Radek Koblizek. Myös Pelicansin Hynek Zohorna on jälleen mukana kotimaisesta Liigasta Tšekin hyökkäysosastossa. Lisäksi joukosta löytyy myös entinen liigapeluri Michal Birner. Nykyisin Liberecissä kiekkoileva Birner on ehtinyt urallaan edustaa Pelicansia, TPS:ää ja KalPaa.

Heidän lisäkseen kannattaa seurata Tšekin Extraligan pistepörssiä johtavaa Marek Kvapilia. 34-vuotias konkari tekee Tukholmassa paluun maajoukkueeseen kolmen vuoden tauon jälkeen. Kovassa tikissä Ruotsiin matkaa myös AHL:ssä Providence Bruinsissa kautensa aloittanut Jan Kovar, joka on HC Plzeniin saapumisensa jälkeen nakutellut tehoja yli piste per peli -tahdilla.

Ruotsi

Tukholman turnaus päättyy Suomen ja Ruotsin väliseen kamppailuun sunnuntaina iltapäivällä. Tre Kronor oli taannoisessa Moskovan turnauksessa erittäin kokeilupainotteisella nipulla. Nyt Rikard Grönborg on valinnut kotiturnaukseen ennakkoon nimivahvimman ryhmän, joka koostuu kokonaisuudessaan SHL- ja KHL-pelaajista.

Päätorjuntavastuun ottanee Pietarin SKA:n maalivahti Magnus Hellberg. Hellbergillä on kokemusta myös Nashville Predatorsin ja New York Rangersin organisaatioista. Kotihallissaan torjuva Djurgårdenin Adam Reideborn täydentää maalivahtiosaston.

Ruotsalaisten pakisto on mielenkiintoinen sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Esimerkkeinä maajoukkuekonkari Philip Holm ja 20-vuotias, viime kesän Carolina Hurricanesin 6. kierroksen varaus, Jesper Sellgren. Puolustajista nimekkäin on 170 NHL-ottelua pelannut Moskovan TsSKA:n Klas Dahlbeck.

Luulajan Oscar Engsund valittiin maanantaina turnaukseen loukkaantuneen Simon Bertilssonin tilalle ja pelaa samalla ensimmäiset pelinsä aikuisten maajoukkueessa. Puolustuksesta löytyy myös Jokereiden Viktor Lööv.

Joulukuussa Venäjällä Ruotsin joukkueessa pelasi yli kaksi ketjullista hyökkääjiä, joilla ei ollut aiempaa maajoukkuekokemusta. Heistä neljä onnistui säväyttämään siten, että he ovat mukana nytkin. He ovat erinomaista kautta Brynäsissä pelaava sentteri Joel Kellman, hänen seurakaverinsa Jesper Boqvist, voittomaalin Tšekkiä vastaan Moskovassa iskenyt Michael Lindqvist ja Moran Mathias Brome.

Debytantteja on hyökkääjissä nytkin mukana kolme, heistä ehdottomasti mielenkiintoisin SHL:n tämän kauden paras maalintekijä Emil Bemström. 18 maalia iskenyt ja nuorten MM-kisoissa esiintynyt Bemström on Columbus Blue Jacketsin varaus. Muut ensikertalaiset ovat 25-vuotias Skellefteån Emil Djuse sekä hänen kaimansa ja ikätoverinsa, Malmö Redhawksin kapteenistoon kuuluva Emil Sylvegård.

Hyökkääjistä vahvin CV löytyy Metallurg Magnitogorskissa kiekkoilevalta Dennis Rasmussenilta, jolla on pelattuna 139 NHL-ottelua. Kannattaa myös seurata Anaheim Ducksin viime kesän 1. kierroksen varausta Isac Lundeströmiä, joka aloitti kauden NHL:ssä pelaten siellä 15 peliä. Hän on nyt kuitenkin palannut lainasopimuksella Ruotsiin ja kiekkoilee loppukauden Luulajan riveissä. Lisäksi Djurgårdenin Jakob Lilja on merkille pantava pelaaja. Taitavana syöttelijänä tunnettu laitahyökkääjä on turnaukseen lähdettäessä SHL:n pistepörssissä toisena.

» Lähetä palautetta toimitukselle