Esittelyssä Karjala-turnauksen muut joukkueet

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Ruotsin toisen peräkkäisen MM-kullan puolustus alkaa Karjala-turnauksesta.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net
Suomen lisäksi Karjala-turnaukseen osallistuvat tuttuun tapaan Ruotsi, Tšekki ja Venäjä. Jokaiselta joukkueelta löytyy mielenkiintoisia nimiä, eikä yhdenkään kokoonpano ota hetimmiten altavastaajan roolia.

Ruotsi

Ensimmäisinä länsinaapurista suomalaisyleisölle, erityisesti Jokerien seuraajille, iskee silmään puolustaja Viktor Lööv ja Liigassakin kiekkoillut hyökkääjä John Norman.

AHL:stä taalajäille siirtynyt Lööv on ehtinyt kerätä tililleen 23 KHL-ottelua, joissa 25-vuotias pakki on iskenyt kolme maalia ja viisi syöttöpistettä. Norman puolestaan oli hyvässä tahdissa Jokerit-paidassa ennen maajoukkuetaukoa, merkaten 11 maalia ja 17 tehopistettä 25 otteluun.

Löövin rooli pakistossa jäänee pienemmäksi, sillä alakerrasta löytyy paljon kokemusta ja tulivoimaa. Viime vuoden maailmanmestarijoukkuetta edustaneet Philip Holm ja Mikael Wikstrand vahvistavat Tre Kronoria myös Karjala-turnauksessa.

Holm ehti kerätä kuluneella kaudella kolme maalia ja 12 syöttöpistettä ruplajäillä Novgorodin paidassa. Färjestad BK:ssa kapteenin kirjainta kantavalla Wikstrandilla keräsi 15 otteluun seitsemän tehopistettä, mutta saanee kaudelleen uutta vauhtia maajoukkueotteluista.

Päätorjuntavastuun Tre Kronorissa ottanee viime vuonna MM-kultaa napannut Magnus Hellberg, jonka kausi SKA Pietarin paidassa on alkanut jäätävästi. 13 otteluun torjuntaprosentiksi on kertynyt 93,5 ja päästettyjen maalien keskiarvo on vaikuttava 1,37.  

Hyökkäyksessä ei suuria nimimiehiä löydy Anton Landerin, Normanin ja Jacob Josefsonin lisäksi, mutta kokemattomuudesta ei Rikard Grönborgin joukkuetta voi syyttää. Normanin lisäksi Porin Ässissä kiekkoillut Daniel Brodin on joukkueen mukana.

Venäjä

Venäjän joukkue on luonnollisesti kovaakin kovempi jo paperilla. Yksikään kiekkoilija kokoonpanosta ei tule KHL:n ulkopuolelta. Suurin osa joukkueesta koostuu kahdesta joukkueesta, sillä seitsemän pelaajaa tulee sekä SKA Pietarin ja TsSKA Moskovan edustusjoukkueista.

Igor Šestjorkin ja Ilja Sorokin kilpailevat ykkösveskarin paikasta, eikä lähtökohtaisesti Venäjän kolmosveskari Ilja Konolanoville ole tarvetta luukun avaamista enempää. Nuorista i'istä huolimatta Sorokin ja Šestjorkin ovat osoittaneet kykynsä torjua maansa voitosta voittoon isoissakin otteluissa.

Viime hetken kokoonpanomuutoksista huolimatta  korvaavat pelaajat eivät kalpene alkuperäisten rinnalla. Dinar Hafizullin saanee roolia alemmista ketjuista ja loukkaantumisten paikaajana, mutta Edmonton Oilersin tulokassopimuksen jälkeen takaisin kotimaahan siirtynyt Anton Slepyšev on yksi hyökkäyksen kärkipelaajia. Lisäksi hyökkäyksessä on mukana kokeneita tehomiehiä Andrei Loktionovin, Ivan Teleginin ja Mihail Grigorenkon muodossa.

Puolustuksen tähtikaartina toimivat Artjom Zub, Nikita Nesterov ja Viktor Antipin. KHL:n elittiä olevat pakit rankaisevat vastustajan rikkomiset tehokkaalla prosentilla, eikä lukuisat maajoukkueottelut tee hallaa kemialle. Zubin kausi ei ole pistetilastoissa lähtenyt parhaimmalla tavalla, muttei syrjäytä pakin taitoja ja pelisilmää.

Nikita Nesterov on pakiston ehdoton ykköspakki.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Tšekki

Liigassa kovat näytöt antaneet Jakub Krejcik, Hynek Zohorna ja David Tomasek saavat pukea Karjala-turnaukseen päälleen muutakin kuin edustusvaatteet. Rauman Lukkoa edustava Krejcik on maajoukkueeseen luonnollinen valinta, sillä 27-vuotias Slavia Prahan kasvatti on edustanut Tšekkiä neljässä MM-turnauksessa ja 76 A-maaottelussa.

Viime kaudella ensikosketuksen A-maaotteluihin saanut Zohorna on vakuuttanut maajoukkueen valmentajiston suorituksillaan Lahden Pelicansin riveissä. 18 otteluun 28-vuotias laituri on kerännyt tililleen 5 maalia ja 15 tehopistettä. Tehotilastokin on maajoukkuetauon ajaksi jäänyt kymmeneen plussan puolelle.

Jyväskylässä ihastuttanut Tomasek iski hurrikaanipaidassa 19 otteluun seitsemän maalia ja yhdeksän syöttöpistettä. 22-vuotias hyökkääjä on ehtinyt edustaa maataan jo 11 A-maaottelussa ja 16 juniorimaaottelussa.

Kokeneita ja Suomessa tutuksi tulleita kiekkoilijoita on Tšekin kokoonpanossa Zohornan, Tomasekin ja Krejcikin lisäksi myöskin pelikaanipaidassa pelannut Michal Repik, TPS:n alakertaa isännöinyt Jakub Nakladal sekä ruplajäiltä saapuvat Jiri Sekac, Jiri Novotny, Michal Jordan ja Andrej Nestrasil.

Maalin suulla nähdään eniten maajoukkuekokemusta omaava Jakub Kovar. Jekaterinburgissa torjuva veskari on aloittanut kauden erinomaisesti ja saanee pidettyä hyvän temmon yllä myös Helsingissä. Viime kaudella Kovar kirjasi tililleen vain yhden A-maaottelun, joka ei päättynyt mieluisalla tavalla, sillä tilastoihin jäi torjuntaprosentiksi 70 ja päästettyjen maalien keskiarvoksi tasan yhdeksän.

30-vuotiaalla veräjänvartijalla onkin edessään oiva tilaisuus kasvojen pesulle ja tilastojen parantamiselle.

» Lähetä palautetta toimitukselle