Erkka Westerlund paljastaa kirjassaan, kuinka hän asettui Leijonissa Raimo Summasta vastaan – "Hän ei luota minuun"

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Erkka Westerlundin ja Raimo Summasen yhteistyö maajoukkueessa ei ollut ongelmatonta.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Erkka Westerlund menetti Raimo Summasen luottamuksen, mutta oli Kalervo Kummolan ykkösvaihtoehto Summasen korvaajaksi Leijonien päävalmentajana vuoden 2004 World Cup -kohun jälkeen.

Tuoreessa kirjassaan Erkka – elämän peliä Leijonien entinen päävalmentaja Erkka Westerlund valottaa vuoden 2004 World Cup -turnauksen dramaattisia tapahtumia. Westerlundin monivuotinen valmentajakumppani Raimo Summanen valittiin maajoukkueen päävalmentajaksi kaudelle 2003–2004 ja Summanen halusi Westerlundin apuvalmentajakseen.

Westerlund kuitenkin kertoo kirjassa ongelmista jo ennen kohuttua World Cupia. Westerlundin tehtävä oli peluuttaa puolustajia, ja Summanen ajoi sisään miesvartiointiin perustuvaa keskialueen puolustuspeliä. Helmikuun EHT-turnauksessa puolustajien miesvartiointi petti, mihin Summanen reagoi toteamalla Westerlundin osaamattomaksi peluuttaa puolustajia ja komentamalla tämän katsomovalmentajaksi.

Ensimmäisen kerran jouduin tilanteen eteen, jonka olin nähnyt tapahtuvan monelle pelaajalle. Rami [Summanen] oli nyt päävalmentaja ja osoitti, että hän ei luota minuun ja teki tarvittavan toimenpiteen. Se oli itselleni voimakas sisäinen signaali.

Pettymykseen päättyneiden MM-kisojen jälkeen koitti syksyllä NHL-tähdillä pelattu World Cup. Alkulohkonsa viimeisessä ottelussa Suomi johti Ruotsia vastaan viimeisille sekunneille asti, mutta Ruotsi onnistui lopulta tasoittamaan. Tasapelistä huolimatta Leijonat voitti alkulohkonsa ja sai puolivälierävastustajaksi Saksan.

Päävalmentaja Summanen ei ollut tyytyväinen Ruotsi-ottelun lopputulokseen ja kohdisti syytöksiä erityisesti puolustaja Janne Niinimaahan. Myös valmennusryhmään kuuluneet Timo Jutila ja Jari Kurri joutuivat Summasen raivon kohteeksi.

Westerlund ei avaa kirjassaan kaikkien keskustelun yksityiskohtia, mutta se on tiedossa, että Niinimaa jätti joukkueen kesken turnauksen. Westerlund kertoo jälkikäteen pohtineensa, että Niinimaan ja valmennusjohdon odotukset olivat ristiriitaiset, mikä kärjistyi Ruotsi-ottelun jälkeen.

Jannen odotusarvo roolistaan oli todennäköisesti olla enemmän hyökkäävä puolustaja ja pelata myös ylivoimaa. Emme ehkä käyneet tätä roolikeskustelua tarpeeksi hyvin läpi ennen joukkueen valintavaihetta.

Jos Westerlund oli menettänyt Summasen luottamuksen, oli Summanen puolestaan menettänyt Jääkiekkoliiton puheenjohtajan Kalervo Kummolan luottamuksen. Westerlund kertoo Kummolan soittaneen hänelle pari tuntia ennen puolivälieräottelua ja pyytäneen häntä olemaan valmiina reagoimaan jopa kesken ottelun, jos Summanen ei pysty kontrolloimaan käytöstään. Westerlund ei kertonut puhelusta Summaselle.

Turnaus sujui Leijonilta hienosti – tuloksena oli kakkossija yhden maalin finaalintappiolla Kanadalle Kanadan kotikentällä. Kulisseissa silti kiehui. Summasella oli voimassaoleva valmentajasopimus, mutta liiton taholta ei herunut täyttä tukea. Pitkät neuvottelut eivät tuoneet toivottua edistystä, ja lopulta liiton johdossa tehtiin päätös, että Summasen kanssa ei jatketa.

Kummola pyysi uudeksi päävalmentajaksi Westerlundia, joka pyysi harkinta-aikaa ja keskusteli asiasta Summasen kanssa.

Rami tulistui, kielsi ehdottomasti ja vetosi sopimukseen, jonka olimme tehneet Ramin valmentajakauden alussa.

Westerlund kertoo Summasen esittäneen koko valmennusryhmälle sopimusta, jossa edellytettiin kaikkien jäsenten eroavan, jos päävalmentaja erotetaan. Westerlund ei kuitenkaan allekirjoittanut sopimusta sellaisenaan, vaan halusi lisäyksen, että olisi valmis eroamaan päävalmentajan mukana, jos eron syynä olisi urheilullinen menestymättömyys.

Olin oppinut, että Ramin ympärillä sattuu ja tapahtuu. Lisäksi olin juuri perustetun Suomen Ammattivalmentajat ry:n puheenjohtaja ja sain asiaan lainopillista ohjausta.

Westerlund kuvaa tuolloista tilannettaan vaikeaksi. Vaakakupissa oli pitkäaikainen kumppanuus Summasen kanssa ja oma tulevaisuus sekä osa suomalaisessa jääkiekossa. Westerlund tiesi, ettei Summasen erottamisen syynä ollut urheilullinen menestymättömyys, mutta sanoo kirjassaan, ettei vieläkään tiedä lopullista syytä.

Vuoden 2005 MM-kisojen pettymyksen jälkeen Westerlund tutustui henkiseen valmennukseen erikoistuneeseen Thomas Hertleiniin ja keskusteli muun muassa kokemuksistaan ja edessä häämöttävistä Torinon olympialaisista.

"Erkka, unohda Rami! Sinä et ole tehnyt mitään sellaista, josta sinun tulisi kantaa huonoa omaatuntoa. Unohda menneet ja jatka eteenpäin!"

Westerlundin ja Summasen välirikko oli lopullinen. Ennenkuulumaton selkkaus Leijonissa repi rikki koko suomalaista huippujääkiekkoa. Lajiväki valitsi puoliaan.

Westerlund lunasti vuonna 2006 Torinon talviolympialaisissa ikimuistoisten otteiden jälkeen tulleella olympiahopealla aseman yhtenä lajin kaikkien aikojen parhaista suomalaisvalmentajista.

» Lähetä palautetta toimitukselle