Erik Karlsson on jälleen oma itsensä, mutta huippuvire saattaa tehdä ruotsalaistähdestä taas kauppatavaraa

NHL / Artikkeli
Erik Karlsson on tehnyt tuhoisaa jälkeä ympäri NHL-kaukaloita.
Kuva © Getty Images
Erik Karlsson on löytänyt pelinsä uudelleen kaudella 2022−23. Jatkoaika käy läpi syitä, jotka mahdollisesti selittävät tähtipelaajan heräämistä.

Yksi tämän kauden suurimpia tarinoita on ollut Erik Karlssonin paluu NHL:n huipulle. Karlsson on kuluvalla kaudella tehnyt tasaviisikoin eniten pisteitä kaikista pelaajista NHL:ssä. Viidellä viittä vastaan -pelissä Karlsson on tehnyt 42 otteluun peräti 41 pistettä. Sidney Crosby ja Connor McDavid seuraavat vanavedessä 38 ja 36 pisteellään.

42 ottelussa ovat syntyneet kokonaistehot 13+41=55. Täydessä 82 ottelun runkosarjassa Karlsson takoisi tällä tahdilla peräti 108 tehopistettä. Kahtena edeltävänä kautena Karlsson sai kokoon yhteensä 57 pistettä 102 ottelussa.

Mistä johtuu "Ruotsin kuninkaan", EK65:n yllättävä nousu takaisin valtaistuimelle?

Jääaika on lisääntynyt ja rooli joukkueessa kasvanut

Karlsson jakoi pitkään San Jose Sharksin johtavan kiekollisen puolustajan roolia Brent Burnsin kanssa. Burnsin poistuttua Carolina Hurricanesiin Karlsson on päässyt Sharksissa samanlaiseen vastuuseen, josta hän aikoinaan nautti Ottawa Senatorsissa.

Karlssonin prosentuaalinen jääaika on noussut 38 prosentista 41 prosenttiin. Pelikatkojen jälkeen hän on aloittanut vaihtonsa hyökkäysalueelta prosentuaalisesti enemmän kuin muilta kentän alueilta ensimmäistä kertaa Sharks-urallaan.

Karlssonilla on myös jäällä todella vapaa rooli. Hänellä vaikuttaa olevan kaikki vapaudet liikkua haluamallaan tavalla ja hyökätä puolustajapari Jaycob Megnan hoitaessa suurimman puolustusvastuun.

Ruotsalainen laukoo aiempaa enemmän ja paremmin

Yksi merkittävimpiä tilannetta avaavia tilastoja ovat Karlssonin laukaisutilastot. Karlsson yksinkertaisesti laukoo enemmän ja paremmin kuin aikaisemmin. Hän on nyt jo ampunut enemmän kuin kertaakaan aikaisemmilla Sharks-kausillaan.

Karlsson onnistuu luomaan itselleen tilaa ja aikaa viivalla sekä hän saa laukaukset maalille paljon tehokkaammin. Hän ampuu paljon vähemmän ohi maalista, luo paljon enemmän irtokiekkoja torjunnoista ja viimeistelee huomattavasti tehokkaammin kuin aikaisemmin.

Karlsson on aikasemmilla Sharks-kausillaan ampunut koko kauden mitassa 110−120 kertaa maalia kohti. Nyt kausi on vasta puolivälissä ja kasassa on 112 maalia kohti osunutta laukausta. Hänen laukaisuprosenttinsa on aikaisempina vuosina ollut mitä tahansa yhden ja kahdeksan välillä. Tällä kaudella komeat 11,6 prosenttia kiekoista ovat löytäneet tiensä verkkoon.

Karlssonin elämä jäällä ja sen ulkopuolella ovat nyt tasapainossa.
Kuva © Getty Images

Karlsson on pysynyt terveenä ja elämä jään ulkopuolella on selkiytynyt

Pelitapamuutokseen vaikuttaa todennäköisesti myös Karlssonin luistelun palaaminen aiemmalle tasolle. Karlssonin lähivuodet ovat olleet loukkaantumisten rikkomia, eikä hän ole kyennyt aikasemmilla Sharks-kausillaan pelaamaan enempää kuin 56 ottelua. Joko vammat ovat parantuneet täysin tai hän on oppinut pelaamaan niiden kanssa.

Karlssonin perhettä on koeteltu lähivuosina, mikä on vaikuttanut varmasti myös kaukalossa. Vuonna 2018 perheen ensimmäinen lapsi menehtyi kuukautta ennen laskettua aikaa. Lisäksi Senators-joukkuekaveri Mike Hoffmanin vaimo Monika Carykin väitettiin uhkailleen Karlssonin perhettä. Karlssonin vaimo Melinda haki Carykille lähestymiskieltoa.

Hoffman sai lähtöpassit Senatorsista, mutta Karlsson ei itsekään enää viihtynyt joukkueessa. Edessä oli ympäristön muutos samalla, kun perhe suri menetettyä lastaan.

Jään ulkopuolisen puhurin rauhoittuminen säteilee myös todennäköisesti kentälle. Perheelle syntyi sekä tytär vuonna 2019 että poika vuonna 2022. He ovat päässeet asettumaan San Joseen ja saavat olla rauhassa. Lisäksi Karlssonin loukkaantumishuolet vaikuttavat menneen talven lumilta.

Karlssonin mahdollinen siirto on herättänyt keskustelua

Karlsson on pelannut itsensä siirtohuhujen kohteeksi, sillä Sharks jää suurella todennäköisyydellä ulos pudotuspeleistä. Jättimäinen sopimus tekee kuitenkin Karlssonin liikuttamisesta hankalaa.

Sopimusta on jäljellä neljä vuotta ja se vie joukkueen palkkakatosta 11,5 miljoonaa dollaria kaudella 2022−2023. Sopimuksessa on myös siirron estävä pykälä, mikä tarkoittaa sitä, että Karlssonin pitää suostua pykälän poistoon ennen mahdollista siirtoa.

Pelillisesti Karlsson sopisi erinomaisesti yllättäjäjoukkue Seattle Krakeniin. Kraken tulee todennäköisesti selvittämään itsensä pudotuspeleihin, mutta joukkueen puolustuksen kiekollinen osaaminen on varsin ohutta.

Jättimäinen sopimus tekee Karlssonin liikuttamisesta hankalaa, muttei aivan mahdotonta.

Karlssonin kaltainen puhtaaksi viljelty hyökkäävä puolustaja olisi NHL-tulokkaalle täydellinen, ja Krakenista löytyisi kaksikin yhteensopivaa pakkiparia Karlssonille. Hän on aina ollut parhaimmillaan puolustavien "oman pään luuta" -tyylisten pelaajien vierellä, joten sekä Adam Larsson että Jamie Oleksiak voisivat toimia pakkipareina.

Siirto Krakeniin on kuitenkin epätodennäköinen kahdesta syystä. Ellei Sharks suostu pitämään valtaosaa Karlssonin palkasta, Krakenilla ei ole tilaa sopimukselle. Kaksi miljoonaa dollaria ylimääräisellä palkkakattotilalla operoiva Kraken ei myöskään ole näyttänyt tilan raivaamisen merkkejä. Eeli Tolvasen haku siirtolistalta vei 1,4 miljoonaa dollaria palkkakatosta, eikä hyvin suoriutuneessa Krakenissa ole yhtäkään päivän selvää lähtijää.

Voisiko yhteenpaluu Senatorsin kanssa olla edes haavekuva?

Karlssonin siirtosaagasta voisi löytyä myös todellinen musta hevonen. Ruotsalaistähden vanha joukkue Senators ei tällä hetkellä ole pudotuspelipaikalla, mutta idän toista villikorttipaikkaa vuorotellen toisilleen luovuttavat New York Islanders ja Pittsburgh Penguins ovat olleet kaikkea muuta kuin tasaisen vakuuttavia.

Senatorsin ero villi kortti -paikkaan on seitsemän pistettä, joten matkaa on. Toisaalta joukkue on alisuoriutunut tähän asti. Hyvä vire siirtotakarajaan saakka saattaisi nostaa Kanadan pääkaupungin edustajat pudotuspelikilpailuun. Karlsson toisi lisää laatua Senatorsin lähes olemattoman kapeaan puolustukseen ja veisi runsaan määrän kiekollista taakkaa vara-kapteeni Thomas Chabot'n harteilta.

Senatorsin hyökkäys on laadukas, mutta se on kärsinyt käynnistymisvaikeuksista. Uuden kiekollisen puolustajan sisääntuominen helpottaisi pelivälineen toimittamista hyökkäysalueelle ja maalin edustalle sekä aktivoisi hyökkääjiä enemmän.

Seuralla on palkkakatossa tilaa 6,6 miljoonaa dollaria, joten Sharksin pidättäessä osan Karlssonin palkasta ja Senatorsin mahdollisesti siirtäessä kauppatavaraa San Joseen, sopimus olisi mahdutettavissa kokoonpanoon.

Esimerkiksi Travis Hamonicin ensi kesänä päättyvä kolmen miljoonan dollarin sopimus liikkuisi Sharksiin helposti ja siirto olisi puolustaja puolustajaan -tyylinen. Senators omistaa myös suurimman osan varausvuoroistaan seuraavalle kolmelle vuodelle, Sharksille sen sijaan kelpaisi varmasti muutama uusi lupaus.

» Lähetä palautetta toimitukselle