Erään aikakauden loppu – Ryan Getzlaf ja Corey Perry olivat yksi palkkakattoajan parhaista tutkapareista

NHL / Artikkeli
Ryan Getzlaf ja Corey Perry keräsivät Anaheim Ducksissa yhteensä yli 1 600 tehopistettä.
Kuva © Getty Images
Ryan Getzlaf aloittaa ensimmäisen kautensa ilman pitkäaikaista ketjukaveriaan Corey Perryä, joka siirtyi vapaana agenttina Dallas Starsiin. Tehokas ja lähes kaiken voittanut kaksikko on yksi parhaista tutkapareista viimeisimmän reilun vuosikymmenen ajalta.

Tutkapari – tuhoisa kaksikko, jonka pelaaminen on saumatonta yhteistyötä. Klassisimpia esimerkkejä ovat Wayne Gretzky ja Jari Kurri sekä Paul Kariya ja Teemu Selänne. Tuoreemmasta esimerkistä käyvät Vancouver Canucksin ruotsalaiskaksoset Daniel ja Henrik Sedin.

Tämän vuosikymmenen menestyjäjoukkueilla Pittsburgh Penguinsillä, Chicago Blackhawksilla ja Washington Capitalsilla on puolestaan ollut omat tähtihyökkääjäkaksikkonsa, joiden varaan menestys on rakennettu, vaikka nämä tähdet eivät säännöllisesti ole pelanneetkaan yhdessä. Penguinsillä on Sidney Crosby ja Jevgeni Malkin, Blackhawksilla Jonathan Toews ja Patrick Kane ja Capitalsilla Aleksandr Ovetškin sekä Nicklas Bäckström.

Anaheim Ducksilla on jo yli kymmenen vuoden ajan ollut yksi viime vuosien tehokkaimmista tutkapareista – ykkössentteri ja kapteeni Ryan Getzlaf sekä maalitykki ja varakapteeni Corey Perry. Kaksikko on vastannut valtaosasta Ducksin tehoista ensimmäisestä täydestä NHL-kaudestaan 2006–07 asti.

Yhteinen matka alkoi jo varaustilaisuudessa

Sedinin kaksosia lukuun ottamatta NHL-joukkueen tukipilareita ja hyökkäyksen tutkapareja ei ole hankittu samassa varaustilaisuudessa. Vuonna 2003 vielä Mighty Ducks of Anaheimin nimellä toiminut organisaatio varasi ensin omalla vuorollaan Getzlafin ensimmäisen kierroksen 19. pelaajana.

Perry varattiin numerolla 28, ja tuon varausoikeuden organisaatio hankki Dallas Starsista vaihdossa kahteen toiseen kierroksen vuoroon, joilla Stars varasi hyökkääjät Vojtech Polakin ja B.J. Crombeenin. Molemmat ovat Liigaa seuraaville tuttuja, mutta NHL:ssä kumpikaan ei onnistunut. Sivuhuomiona mainittakoon, että kyseisenä vuonna toisella kierroksella varattiin Polakin jälkeen muun muassa Patrice Bergeron ja Shea Weber.

Kaudesta 2006–07 tähän päivään Getzlaf on kerännyt seitsemänneksi eniten tehopisteitä ja viidenneksi eniten syöttöpisteitä. Perry puolestaan on samalla ajanjaksolla tehnyt seitsemänneksi eniten maaleja.

Varausikäluokastaan Getzlafia enemmän pisteitä on kerännyt vain Eric Staal. Ottelumäärään suhteutettuna Getzlaf on kuitenkin ollut selvästi tehokkaampi. Sekä Getzlaf että Perry aloittivat NHL-uransa vasta työsulkukauden jälkeen kaudella 2005–06. Edeltävät kaudet sujuivat juniorisarjoissa – Getzlaf pelasi WHL:ssä Calgary Hitmenissä ja Perry OHL:ssa London Knightsissa.

Lisäksi kaksikko oli vuonna 2005 Kanadan alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden voittaneessa joukkueessa. Getzlaf voitti myös turnauksen syöttöpörssin.

Tulokaskaudellaan sekä Getzlaf että Perry joutuivat hakemaan vauhtia myös farmista. Mestaruuskaudella 2006–07 Selänne oli runkosarjassa Ducksin dominoivin pelaaja, mutta pudotuspeleissä Getzlaf ja Perry olivat joukkueen tehokkaimmat.

Monivuotinen johtokaksikko

Heti mestaruuden jälkeisellä kaudella 2007–08 Getzlaf pelasi jo yli piste per peli -tahdilla ja oli Ducksin paras pistemies. Kausi 2011–12 oli Getzlafilta uransa heikoin, ja Selänne nousi vielä yli 40-vuotiaana joukkueensa pistekuninkaaksi.

Tuo kausi oli kuitenkin selvä poikkeus, sillä kausina 2007–2019 joko Getzlaf tai Perry oli Ducksin paras pistemies. Kaudella 2017–18 tosin Rickard Rakell keräsi Getzlafia enemmän pisteitä, mutta vajaan kauden pelannut Getzlaf sai kasaan vain kahdeksan pistettä vähemmän eli oli ottelumäärään suhteutettuna selvästi tehokkaampi.

Getzlaf ja Perry pelasivat 14 kautta yhdessä Ducksissa. Kaudesta 2010–11 lähtien Getzlaf oli joukkueen kapteeni, Perrystä tuli varakapteeni kaudella 2013–14. Molemmat ovat pelanneet yli 900 runkosarjaottelua Ducksissa. Kolmanneksi eniten samalla ajanjaksolla on pelannut puolustaja Cam Fowler, joka on myös nykyjoukkueesta kerännyt kolmanneksi eniten tehoja.

Joukkueen menestys onkin ollut vahvasti tähtikaksikon harteilla. Kaudella 2014–15 Ducks voitti Läntisen konferenssin ja johti konferenssifinaaleja Blackhawksia vastaan jo 3–2, mutta joutui lopulta nöyrtymään tulevalle Stanley Cup -voittajalle.

Alkavalla kaudella Perry kuitenkin pelaa Starsissa, jonka alun perin omistamalla vuorolla Ducks hänet varasi. Perryn suoritustaso on ollut laskussa sitten kauden 2015–16, jolloin kanadalaishyökkääjä teki 34 maalia. 8,625 miljoonan dollarin arvoista sopimusta olisi ollut vielä jäljellä kaksi kautta, joten Ducks osti tänä kesänä Perryn sopimuksen ulos.

400 000 dollaria halvemmalla sopimuksella pelaava Getzlaf jatkaa Ducksissa ja joukkueen kapteenina. Perryyn verrattuna Getzlaf onkin säilyttänyt suoritustasonsa paremmin, tosin viime kaudella ykkössentterikin oli kaukana parhaasta tasostaan.

Kaksikko on myös ollut voittamassa Kanadan paidassa olympiakultaa Vancouverissa 2010 ja Sotšissa 2014. Molemmat olivat mukana myös vuoden 2016 World Cupin voittajajoukkueessa. Lisäksi Perry voitti MM-kultaa keväällä 2016 ja pääsi niin sanottuun kolmen kullan klubiin.

Kauden 2010–11 päätteeksi Perry voitti Hart Trophyn ja Maurice Richard Trophyn.
Kuva © Getty Images

Koko NHL:n kärkeä

Kaudesta 2006–07 tähän päivään Getzlaf on kerännyt seitsemänneksi eniten tehopisteitä ja viidenneksi eniten syöttöpisteitä. Tasaviisikoin taitava sentteri on koonnut viidenneksi eniten pisteitä ja neljänneksi eniten syöttöjä.

Kaudella 2013–14 Getzlaf ylsi koko NHL:n pistepörssissä toiseksi Crosbyn jälkeen. Pistepörssin kärkikymmenikköön hän on mahtunut myös kausilla 2008–09 ja työsulkukaudella 2012–13. Pudotuspeleissä Getzlaf on kerännyt kuudenneksi eniten tehopisteitä. Enemmän syöttöpisteitä ovat saalistaneet vain Crosby, Malkin ja Joe Thornton.

Perry puolestaan on samalla ajanjaksolla tehnyt seitsemänneksi eniten maaleja. Tasaviisikoin kanadalaislaituri on iskenyt viidenneksi eniten osumia. Kaudella 2010–11 Perry voitti maalipörssin 50 maalillaan ja oli myös pistepörssin kolmas.

kausina 2007–2019 joko Getzlaf tai Perry oli Ducksin paras pistemies. Joukkueen menestys onkin ollut vahvasti tähtikaksikon harteilla.

Parhaalle maalintekijälle annettavan Maurice Richard Trophyn lisäksi Perry palkittiin runkosarjan arvokkaimman pelaajan Hart Trophylla. Perry on myös yksi vain viidestä pelaajasta – Ovetskin, Malkin, Steven Stamkos ja Leon Draisaitl –, jotka ovat tällä vuosikymmenellä tehneet vähintään 50 maalia kaudessa.

Kummallakin Ducksin tähtipelaajalla on vammojen takia jäänyt kausia vajaaksi. Molemmilla on myös omat heikkoutensa – Getzlaf on moneen muuhun ykkössentteriin verrattuna puolustussuuntaan heikko ja Perry on tunnettu likaisista otteistaan.

Menestyneempiin tehokaksikoihin verrattuna Getzlaf ja Perry ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Crosbyn ja Malkinin tehoihin Ducks-kaksikolla on hurjasti matkaa, mutta Kanesta ja Toewsista erottava tekijä on nimenomaan menestys. Blackhawks on tähtiensä johdolla voittanut kolme mestaruutta.

Ducksin toistaiseksi ainoassa mestaruudessa Getzlaf ja Perry olivat pienemmässä roolissa eivätkä ole tehoistaan huolimatta pystyneet viemään joukkuetta konferenssifinaaleja pidemmälle. Toisaalta Ducks on ollut huonosti johdettu ja valmennettu, ja kärkihyökkääjät sekä suvereeni ykkösmaalivahti John Gibson ovat olleet kohtuuttoman isossa roolissa.

Monipuoliset ruotsalaishyökkääjät Rakell ja Jakob Silfverberg ovat tärkeitä runkopelaajia, ja nuoria lupauksia Ondrej Kasen ja Daniel Sprongin johdolla on nousemassa vastuunkantajiksi. Getzlafin tai Perryn tasoisia tähtiä ei kuitenkaan ole odotettavissa lähivuosina. GM Bob Murray ei ole hankkinut vapaiden agenttien markkinoilta isoja tähtiä, eikä hänen varaushistoriansakaan ole moitteeton.

Maisemanvaihto voi elvyttää Perryn suoritustasoa, mutta Getzlafin tilanne tuskin oleellisesti muuttuu. Hänen sopimuksessaan on täysi siirron estävä pykälä, ja sopimuksen päättyessä konkarisentteri on jo 36-vuotias eikä näin ollen vapaiden agenttien markkinoilla todennäköisesti tavoitelluimmasta päästä.

Pitkäaikaisten seuralegendojen urille olisi toivonut toisenlaista päätöstä.

» Lähetä palautetta toimitukselle