DocPoint 2022: Hockey Dreams on täynnä tarmoa, pukumiehiä ja poliittista peliä

Muut Sarjat / Artikkeli
Etelä-Korealaisia vierailijoita Kiekko-Vantaan kopissa. Suomiyhteys näkyy elokuvan markkinoinnissa, mutta on harmillisen pieni osa itse dokumentista.
Kuva © Emerald Gate Industries
Etelä-Korean talviolympialaisprojektia seuraava dokumenttielokuva Hockey Dreams voisi olla hauskempi, mutta urheiluromantikoille lajin tila Etelä-Koreassa talouden ja politiikan pelinappulana on kaikkea muuta kuin naurun asia.

Vuonna 2009 DocPoint-festivaalilla nähtiin yksi hienoimmista kotimaisista urheiludokumenttielokuvista, Oskari Pastilan ohjaama Täynnä Tarmoa. Kolmentoista vuotta myöhemmin saman festivaalin ohjelmistoon kuuluvassa Pastilan ja Janne Niskalan yhdessä ohjaamassa Hockey Dreamsissa on paljon samaa, mutta merkittävästi erilaisista lähtökohdista.

Täynnä Tarmoa -dokumentissa seurataan koripalloseura Porvoon Tarmoa kaudella 2006-2007. Seuralla on suuret suunnitelmat, mutta pieni kukkaro ja ilmeisen vähäinen ymmärrys ja kokemus urheiluseuran pyörittämisestä.

Valmentaja Jim Paek ripitti dokumentissa joukkuettaan useaan otteeseen. Etenkin maalivahdit saivat osansa.
Kuva © Emerald Gate Industries

Hockey Dreamsissa joukkueen pyöritys ei todellakaan ole rahasta kiinni. Paikallisen jääkiekon taustalla on maailmanlaajuisia yrityksiä, kuten Hyundai, LG ja Samsung, jotka käytännössä pyörittävät eteläkorealaista urheilua omistuskuvioiden kautta.

Ammattitaidottoman johtamisen sijaan joukkueen haasteena on eteläkorealaisen jääkiekon korkeimmalla tasolla oleva ongelma. Jääkiekko on nuorille vain oikotie maan eliittiyliopistoihin.

Tämän oikotien olemassaolon takia maajoukkueeseen päätyvät pelaajat eivät välttämättä ole niitä, jotka valmentaja haluaisi mukaan. Taustalla voi olla esimerkiksi vaikutusvaltaisten vanhempien painostus. Silti joukkueen tavoitteena on  kohtuullinen suoritus kotimaassa järjestettävissä vuoden 2018 talviolympialaisissa.

The Finnish Connection

Etelä-Korean olympiajääkiekkoprojektiin kuului myös visiitti Mestiksessä pelaavan Kiekko-Vantaan kuvioissa, kun Etelä-Korean jääkiekkoliiton puheenjohtajan omistama Halla Group aloitti yhteistyön suomalaisjoukkueen kanssa. Yhteistyön tarkoitus oli vahvistaa korealaiskiekon mahdollisuuksia tulevissa olympialaisissa.

Suomalaiskatsojan näkökulmasta tämä osuus oli harmillisen ohikiitävä osuus dokumentista. Kuulemme muutamat kirosanat Trio Areenan käytäviltä sekä lyhyet esiintymiset Kalervo Kummolalta ja Juhani Tammiselta. Myöskään Suomi-projektin lopputuloksesta ei saatu dokumentissa tarkempaa tietoa, sen vain todettiin epäonnistuneen.

Suomiyhteyden pieni osuus oli dokumentin ehdottomasti suurin pettymys.

Mertsi vakavien pukumiesten vastapainona

Koska joukkueen taustalla vaikuttavat mittavat taloudelliset ja poliittiset voimat, ei heidän matkastaan saada samanlaista kyläseuramaista kohellusta kuin Täynnä Tarmoa -dokumentissa, vaikka joukkue ei varsinaista menestystä saavuta Hockey Dreamsissakaan.

Sketsihahmojen sijaan näemme Hockey Dreamsissa määrätietoisen valmentaja Jim Paekin, joka yrittää luovia valtavien voimien välissä joukkueensa kunnialla olympiaprojektin läpi.

Koomisen asetelman puutteen takia dokumenttia on kevennetty taustoittamalla Etelä-Korean historiaa hyvin kepeällä tyylillä. Vakaviakaan aiheita ei silti ole jätetty historiakatsauksista pois.

Humoristiseen tyyliin käsikirjoitettujen historiaosuuksien voice-overin esittää Antero Mertaranta, joten tekijöiden tavoite keventää vakavahkoa dokumenttia niiden avulla on selkeästi nähtävissä. Mertaranta suoriutuu tehtävästään mallikkaasti ja ilman mertsismejä, mutta historiaosuuksien kepeyden tasoa olisi voinut laskea muutaman pykälän alemmas.

Yhteenveto

Hockey Dreams on mielenkiintoinen matka heikkotasoisen, mutta kunnianhimoisen jääkiekkomaajoukkueen mukana. Sen oli ehkä tarkoitus olla hauskempi, mutta dokumentti toimii vakavampana kokonaisuutena.

Historiaosuuksien liioiteltu kepeys ei takuulla iske jokaiseen katsojaan, mutta tyylivalintana se on kuitenkin kokonaisuutta ajatellen ymmärrettävä.

Hockey Dreams on katsottavissa DocPoint -elokuvafestivaalien verkkosivuilla 6.2.2022 klo 23.59 saakka. Yksittäisen dokumenttielokuvan katseluoikeuden hinta 10,00 €.

» Lähetä palautetta toimitukselle