Dialogi: Väsytetty KooKoo joutuu tekemättömään paikkaan Tapparan käsittelyssä

LIIGA / Artikkeli
Tappara on massiivinen ennakkosuosikki KooKoota vastaan.
Kuva © Jarno Hietanen

Tappara ja KooKoo kohtaavat pudotuspeleissä toisena keväänä perättäin, tällä kertaa puolivälierissä. Viime vuonna Tappara voitti KooKoon välierissä lukemin 4–1.

KooKoo kukisti pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella huomattavasti sitä kalliimman Kärpät, mutta se joutuu puolivälieräsarjan pariin vain yhden yön palauttelun jälkeen. Runkosarjassa voitot menivät tasan 2–2 Tapparan ja KooKoon välisissä otteluissa.

Jatkoajan toimittajat Riku Isokoski ja Leevi Kiesiläinen ottavat oranssin sarjan tarkasteluun.

Miksi Tappara etenee sarjasta eteenpäin?

Isokoski: Aluksi selvin argumentti pöytään: Tapparalla on massiivinen lepoetu tähän sarjaan, kun se on saanut latautua viikon verran runkosarjavoittonsa jälkeen. KooKoo on sen sijaan joutunut pelaamaan viikon sisään peräti viisi ottelua, minkä lisäksi sillä on allaan raju matkustusrasitus.

KooKoolla voi olla sarjan avausottelussa yllätyssauma pelituntuman ansiosta, mutta pidemmän päälle energiatasapaino kääntyy armotta vastaan. Alkutunnustelujen jälkeen Tappara jauhaa pelitavallaan viimeisetkin voimanrippeet pihalle KooKoosta.

Ilman tätä räikeää lepoetuakin Tappara olisi ylivoimainen suosikki menemään välieriin. Kirvesrintojen materiaali on monin verroin parempi kuin KooKoolla, eikä Tapparaa pysty juurikaan horjuttamaan pudotuspeleissä edes Olli Salon taktisilla keinoilla.

Käytännössä Tapparaa uhkaa tässä sarjassa ainoastaan useamman kärkipelaajan loukkaantuminen tai flunssapöpö. Ei ole siis mitään syytä olettaa, että kymmenen vuoden ajan kerta toisensa jälkeen välieriin puksuttanut kone pysähtyisi tälläkään kertaa.

Tapparan kaataminen on pudotuspeleissä äärimmäisen vaikea tehtävä.
Kuva © Tiia Mahkonen

Miksi KooKoo etenee sarjasta eteenpäin?

Kiesiläinen: KooKoo nauttii altavastaajan roolista täydellä sydämellä. Pelitahti on ollut tiukka, mutta joukkue on saanut kiinni pelituntumasta ja ehti jo kokea joukkuehenkeä nostattavan nousun tappioasemasta voittajaksi Kärpät-sarjassa.

KooKoo lähtee ottelusarjaan aivan erilaisista paineasetelmista kuin vastustajansa. Kauden tavoite eli pudotuspelipaikka on jo saavutettu, ja nyt joukkue pääsee elämään yhteistä pudotuspelikevättä kannattajiensa tukemana ja pelaamaan niin sanotusti talon rahoilla.

Kotietu on aina tärkeää pudotuspeleissä, mutta on yksi joukkue, jonka isännöintiä Tapparakin joutuu pohtimaan tarkemmin. Se joukkue on piskuinen KooKoo, joka oli runkosarjassa Liigan kolmanneksi paras vierasjoukkue.

Eroa listan kärjessä sijainneeseen Tapparaan oli vain kolme pistettä. KooKoo myös voitti pudotuspelijahtinsa aikana Tapparan Tampereella vakuuttavalla esityksellä 4−0.

Sarjan avainpelaajat

Isokoski: Leveästä materiaalistaan huolimatta Tapparan menestynyt on kulminoitunut vahvasti Jori Lehterään. Liigan peliälykkäimmän pelaajan merkitys Tapparalle on ollut valtava etenkin ylivoimalla ja aloitusympyrässä. 60,5 prosentin aloitusvarmuus runkosarjassa kertoo olennaisen Lehterän merkityksestä pelin hallinnan kannalta.

Keväällä Tapparasta on syytä nostaa esille myös etenkin Christian Heljanko ja Veli-Matti Savinainen. Runkosarjassa Heljanko torjui varsin keskinkertaisesti, mutta panosten koventuessa hänen näyttönsä ovat olleet vakuuttavia myös tällä kaudella. Savinaisen luonnepelaamisen merkitystä ei voi puolestaan mitenkään aliarvioida pudotuspeleissä.

Heikki Liedes johtaa KooKoota taistelullaan.
Kuva © Tiia Mahkonen

Kiesiläinen: KooKoosta on pakko nostaa esiin kultakypärä Heikki Liedes. Tämä kookoolaisen pelitavan ruumiillistuma tekee pisteitä ja raataa kainalot hiessä hanskahommia sekä kykenee pelaamaan voittavaa jääkiekkoa niin tasaviisikoin kuin erikoistilanteissakin.

KooKoo ei myöskään kalpene maalivahtiosastolla. Oskari Setänen pelasi Kärpät-sarjan torjuntaprosentilla 95,24 ja päästi vain 1,34 maalia ottelua kohden. Kouvolalaisten penkiltä löytyy myös katsomaton kortti nimeltään Nick Malík. Tšekkivahti ei ole ollut kauden aikana luotettava, mutta hän vei KooKoon lähes omakätisesti mitalipeleihin viime vuonna.

Arvio sarjan lopputuloksesta

Isokoski: Tappara menee välieriin, se on selvää. Pohdittavaa on vain siinä, että jääkö KooKoo täysin ilman voittoja. Kallistun kuitenkin siihen, että lepoetu siivittää Tapparan välieriin suoraan 4–0.

Kiesiläinen: Jääkiekkoromantikkona rakastan altavastaajatarinoita, mutta tästä on vaikeaa keksiä sellaista. KooKoo yllättää Tapparan voittamalla yhden ottelun vieraissa ja yhden kotona, mutta tamperelaisjätti etenee jatkoon voitoin 4−2.

» Lähetä palautetta toimitukselle