Dialogi: Tyylikkäästä kasvutarinasta huolimatta HIFK on vain suupala Tapparalle

LIIGA / Artikkeli
Ensi kaudeksi Tapparan välierävastustaja HIFK:n riveihin huhuttu Jori Lehterä iski puolivälierissä viisi maalia.
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa
Runkosarjan voittaja on tässä sarjassa todellinen jättisuosikki. HIFK on onnistunut pesemään kasvonsa, mutta mahdollisuudet jättiläistä vastaan ovat sangen ohuet.

Tappara ja HIFK kohtaavat Liigan välierävaiheessa. Runkosarjassa Tappara pöllytti stadilaisia otteluvoitoin 3–1.

Joukkueet kohtasivat edellisen kerran pudotuspeleissä keväällä 2021. Silloin HIFK oli pronssiottelussa parempi lukemin 7–1. Joukkueilla on paljon yhteistä pudotuspelihistoriaa 2010-luvulta, joten latausta suurseurojen kohtaamisesta ei puutu.

Jatkoajan toimittajat Veikko Nurminen ja Konsta Kiviniemi ennakoivat tulevaa ottelusarjaa.

Miksi Tappara etenee sarjasta eteenpäin?

Kiviniemi: Hallitseva Suomen mestari on usein helppo leimata ennakkosuosikiksi, mutta kirvesrinnat ovat omaksuneet suosikin viitan murskaavalla pelillä. Tapparan hyökkäyspelistä on muoodostunut rutiininomaista mutta myös tuhoavan tehokasta.

Joukkueet eivät pidä toisistaan, ja odotettavissa on pudotuspelikiekolle hyvinkin ominaisia kuumia tunteita. Kevättä kohden tiukentuneen kurinpitolinjan huomioiden Tapparan tähtien on pysyttävä viileinä.

Etulyöntiasemasta huolimatta Tapparalla ei ole varaa Casimir Jürgensin tapaisiin ylilyönteihin, sillä erityisesti HIFK:n Micke-Max Åsten pyrkii varmasti tamperelaistähtien pään sisään.

Puolivälieräsarjassa KooKoota vastaan kirvesrintojen suurimmaksi tähdeksi muodostui Jori Lehterä. Ammattilaisuransa ensimmäistä pääsarjamestaruutta jahtaava tähtipelaaja iski puolivälierissä jopa viisi maalia.

Saldo on jo nyt 35-vuotiaan Lehterän kunniakkaan uran paras maalisaldo pudotuspeleissä. Myös Anton Levtchi, Waltteri Merelä ja Niko Ojanmäki kunnostautuivat maalikarkeloissa.

Murskaavasta KooKoo-sarjasta huolimatta Tapparan on nostettava tasoaan merkittävästi. Mitään kouvolalaisilta pois ottamatta Christian Heljangon taakse iskettiin sarjassa vain kaksi maalia, joten runkosarjan voittaja ei ole saanut vastaansa vielä todellista pelillistä mittaria.

Christian Heljangon nolla piti KooKoo-sarjassa jopa 112 minuuttia.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Tapparalle selvä ennakkosuosikin asema on siunaus ja kirous. Pelillisesti luvassa on varmasti rouheaa pudotuspelikiekkoa, mutta Tapparan tehokkuus ja nopeus ovat valttia eikä peruutteluille ole tarvetta.

Miksi HIFK etenee sarjasta eteenpäin?

Nurminen: Toistaiseksi HIFK:n otteet kaukalossa ovat näyttäneet siltä, että se tuskin pystyy voittamaan Tampereen jättiläistä neljää kertaa. Itse kuitenkin toivoisin, että tästä sarjasta saataisiin kuuma ja tasainen kamppailu, jossa fyysinen peli olisi keskiössä. Lähtökohtaisesti HIFK:lla ei ole tässä sarjassa mitään hävittävää.

Lukko-sarjan suurin tähti oli sensaatiovahti Roope Taponen. Ensimmäistä kauttaan ykkösvahtina torjuva Tapsa pelasi hyvällä tasolla kovassa painekattilassa. Maalivahtiin HIFK ei tule kaatumaan.

Jääskän pelikunto on vielä kysymysmerkki.

Punapaitojen puolustuskalusto pelaa uhrautuvasti ja blokkaa huiman määrän laukauksia ottelusta toiseen. Pelillisesti Tappara antaa selkeästi Lukkoa vähemmän painetta HIFK-puolustajille, ja tämä on nähdäkseni selvä pelillinen helpotus sarjan altavastaajalle. Välieräsarjassa HIFK ei tule pelityylillään viihdyttämään ketään, vaan Ville Peltosen suojatit luottavat vahvaan maalivahti- ja puolustuspelaamiseen.

Hyökkäyskalustossa on riittävästi laatua, mutta Juha Jääskän mahdollinen poissaolo heikentää kärkeä melkoisesti. Puolivälieräsarjassa Iiro Pakarinen, Kristian Vesalainen sekä Otto Paajanen olivat johtavia pelaajia. Myöskin Eetu Koivistoinen heräsi henkiin Lukko-sarjan viimeisessä ottelussa.

Runkosarjassa varjojen mailla hiihdellyt ruotsalaislaituri Sebastian Dyk sai myös tulosta aikaan. Tapparan hyökkäyskalusto on älyttömän laaja ja tehokas, joten siihen HIFK:n pitäisi pystyä vastaamaan. 

Sarjan avainpelaajat

Nurminen: HIFK tarvitsee puolustajilta apua tuloksenteossa, ja tässä tapauksessa katseet kääntyvät ruotsalaispuolustaja Victor Berglundiin. Runkosarjassa kelvollisesti esiintynyt Berglund oli puolivälieräsarjassa todella heikko.

Jatkuvat heikot syötöt, kiekonmenetykset ja laiska yleisilme aiheuttivat päänsärkyä koko HIFK-yhteisölle. Ruotsalaisen on parannettava kiekollista peliään, ja myös ylivoimalla puolustaja voisi olla hieman aktiivisempi.

Villinä korttina nostan Leevi Teissalan esiin. Taiturimainen laitahyökkääjä pelaa kaukalossa ennakkoluulottomasti, ja useassa ottelussa Teissala on pystynyt upeilla harhautuksillaan luomaan vaarallisia maalipaikkoja. HIFK tarvitsee kärkiketjujen takaa onnistumisia, ja tämä nuori turkulainen saattaa olla Tappara-sarjassa punaisten yllätyskortti.

Kiviniemi: Tapparalta avainpelaajiksi voisi nimetä vaikka koko joukkueen. Maalitykkinä kunnostautunut Lehterä, Levtchi, Merelä, Veli-Matti Savinainen ja Valtteri Kemiläinen ovat vain kirsikoita Tapparan kakun päällä.

Kaikella kunnialla tähtipelaajille käännän katseet Marcus Davidssoniin. Runkosarjassa vahvasti pelannut ruotsalainen lensi KooKoo-sarjan alun tutkan alla, mutta kolmannen ottelun jatkoaikamaali tiputti jo pienoisen apinan 24-vuotiaan keskushyökkääjän selästä.

Davidsson tuo joukkueen keskikaistalle vauhtia ja erinomaista pelinlukutaitoa, ja hän on osa Liigan kovinta ylivoimaa. HIFK-puolustuksella on luvassa täysipäiväinen työ yrittäessä hiljentää Tapparan kaksi maajoukkuetason kärkiketjua, joten Davidsson voi hyvinkin nousta avainrooliin kirvesrinnoille.

Arvio sarjan lopputuloksesta

Nurminen: Hullun paperit tässä saisi, jos kehtaisi HIFK:ta ennustaa sarjan voittajaksi. Olisi kyllä hienoa, jos joku pystyisi laittamaan Tapparalle kunnolla hanttiin. Pelillisesti Tappara on Suomen paras joukkue, joten se etenee finaaleihin otteluvoitoin 4–1.

Kiviniemi: Tappara joutuu kautensa kovimpaan testiin nälkäistä haastajaa vastaan. HIFK varastaa sarjassa kaksi voittoa, mutta hallitseva Suomen ja Euroopan mestari marssii finaaleihin otteluvoitoin 4–2.

» Lähetä palautetta toimitukselle