Dialogi: Tiivis puolustus ja Mäkiniemen huippuotteet Ilveksen ainoat oljenkorret ottelusarjassa Lukkoa vastaan

LIIGA / Artikkeli
Eetu Mäkiniemellä on täysi työ ottelusarjassa Lukkoa vastaan.
Kuva © Juuso Koro
Lukko lähtee metsästämään kauan kaipaamaansa mestaruutta runkosarjan piikkipaikalta. Ilves ponnistaa sarjaan pudotuspelien ensimmäiseltä kierrokselta.

Runkosarjan voittaja Lukko saa puolivälierissä vastaansa Ilveksen, joka oli runkosarjan kahdeksas. Tamperelaiset voittivat pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella KooKoon yhteismaalein 6−4.

Jatkoajan toimittajat Sami Iilomo ja Lassi Seppä ruotivat, miten Lukon ja Ilveksen välisessä puolivälieräsarjassa tulee käymään ja miksi. Paikka välierissä irtoaa kolmella voitolla.

Miksi Lukko menee sarjasta eteenpäin?

Iilomo: Kun vastakkain ovat runkosarjan voittaja ja kahdeksannelle sijalle pudonnut joukkue, perusteluita tuskin tarvitsee kaivaa isolla kauhalla. Varsinkin kun Ilveksen kuntohuippu ajoittui syyskaudelle, ja Lukko puolestaan lähtee pudotuspeleihin kahdeksan ottelun voittoputkessa.

Lukolla oli vaikea jaksonoin kuukausi sitten, kun päävalmentaja Pekka Virta virui koronan vuoksi sairaalahoidossa. Virta on kuitenkin toipunut jo siinä määrin, että pystyy osallistumaan myös otteluiden valmentamiseen. Konkarivalmentaja pystyy reagoimaan pelillisiin nyansseihin nopeasti ja tarkasti, mikä on ehdottomasti Lukon etu.

Pelitahti oli runkosarjan lopussa varsin tiivis, mutta hyvissä ajoin runkosarjan voiton varmistanut Lukko pystyi viimeisissä peleissä lepuuttamaan avainpelaajiaan. Jos puhutaan materiaalista,on Lukolla siinäkin etu jokaisella osa-alueella.

Normaalitilanteessa Ilveksen mahdollisuudet lepäisivät Lukon mahdollisessa asennevammassa, mutta kun joukkueelta jäi jo viime keväänä mestaruusmahdollisuus väliin, ei Raumalla jätetä yhtäkään kiveä kääntämättä valmistautumisessa.

Miksi Ilves menee sarjasta eteenpäin?

Seppä:Kun miettii, millainen nippu Ilveksellä on tässä sarjassa vastassa, ovat järkisyyt jatkopaikkaan vähissä. Tupsukorvat pelasivat kuitenkin runkosarjan viimeisimmissä kohtaamisissa Lukkoa vastaan hyvin, joten ohut sauma yllätykseen on mahdollinen.

Ilveksen ehdoton vahvuus on liike ja pelinopeus. Joukkueen on pystyttävä tuomaan jokaiseen otteluun vastustajaansa vikkelämmät jalat ja nopeammin toimivat hoksottimet. Tamperelaisilta löytyy riittävästi taitoa sarjakärjen kellistämiseen.

Jos Ilves on tehokas saamissaan maalipaikoissa läpi sarjan ja Lukon iskukyky ei ole terävimmillään, voi sarjassa tapahtua kummia.

Ilveksellä on joukkueessaan myös riittävästi kokemusta ja tietotaitoa voittamisesta, joten höntyilyyn tamperelaisten tekeminen tuskin kaatuu.

Sarjan avainpelaajat

Iilomo: Merkittävin ero joukkueiden välillä on maalin suulla. Vielä syksyllä Ilveksen maalin suulla kiekkoja torjui Lukáš Dostál, mutta tšekkivahdin siirryttyä rapakon taakse, maalivahtien taso on ailahdellut.

Ykkösvahdin tontin valloittaneelta Eetu Mäkiniemeltä odotetaan koko kauden parasta pelaamista, mikäli tupsukorvat mielivät sarjasta jatkoon. Lassi Lehtinen vastaavasti oli Dostálin lähdön jälkeen koko Liigan paras maalivahti.

Lukon takalinjoilla on tulivoimaa. Robin Press valittiin runkosarjan jälkeen jo koko Liigan parhaaksi pelaajaksi, Vili Saarijärvi tuli kolmanneksi tehotilastossa ja puolustajien pistepörssissä edelle kipusi Pressin lisäksi vain Elmeri Eronen sekä Jakob Stenqvist. Kesken kauden joukkueeseen liittyneen Thomas Gregoiren ympärille ei aseteltu suuria odotuksia, mutta pistekeskiarvolla mitattuna myös nikkaripakki olisi keikkunut puolustajien pistepörssin kärkikymmenikössä.

Yhtenä mielenkiintoisena nimenä on pakko nostaa esiin Kristian Pospisil. Viime kaudella hyökkääjästä näkyi ajoittain vain korvien välistä lentävä savuvana ja hermokontrollin petettyä Pospisil aiheutti joukkueelleen vaikeuksia. Slovakkihyökkääjän hermokontrollin horjuttaminen on Ilvekselle ainakin yrityksen arvoinen vaihtoehto. 

Seppä: Jos Eemeli Suomen, Matias Maccellin ja Roby Järventien kaltaiset pelaajat saavat tulosta taululle riittävän tiuhalla tahdilla, on yllätys mahdollinen. Kaikki edellyttä kuitenkin joukkueen tärkeimmän yksittäisen pelaajan jättionnitumista − maalivahti Mäkiniemen on napsittava pikkumustaa kiinni toden teolla.

Jos Ilves onnistuu pitämään puolustuspelinsä tiiviinä Mäkiniemi viimeisenä lukkonaan, voi sarjasta tulla odotusten vastainen. Vähämaaliset kamppailut lisäisivät tupsukorvien mahdollisuuksia.

Takalinjoillaan Ilveksellä on Aleksi Elorinteen ja Anssi Salmelan kaltaisia konkareita, joiden arvo korostuu äärimmilleen tällaisissa tilanteissa. Kokeneet puolustajat rauhoittavat jo paikalla olollaan nuorta joukkuetta ja antavat mahdollisuuden onnistua.

Jatkoajan veikkaus sarjan lopputulemasta

Sarjakärki Lukon pelaajamateriaali ja rutiinitaso ovat niin korkealla tasolla, että raumalaisten putoaminen tässä vaiheessa on liki mahdottomuus. Ilves on kuitenkin osoittanut aiemmissa kohtaamisissa, että Lukollakin on heikkoutensa.

Ilves tulee taistelemaan, mutta materiaaliero joukkueiden välillä on liian suuri ja Lukko marssii sarjasta jatkoon otteluvoitoin 3−1.

» Lähetä palautetta toimitukselle