Dialogi: Tappara nousi hankinnoillaan suurimmaksi mestarisuosikiksi, HIFK:n hankintapolitiikka ihmetyttää

LIIGA / Artikkeli
Olympiavoittaja ja maailmanmestari Niko Ojamäki palasi kirvesrintoihin huikean KHL-vuoden jälkeen.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Suomessa vietetään keskikesän juhlaa. Liiga-kauden alkuun on vielä pitkä tovi aikaa, mutta kilpavarustelu joukkueiden välillä on kuumempaa kuin vuosikausiin.

Liigassa on edessä jopa kovatasoisin kausi aikoihin, kun KHL:n ympärillä oleva epävarmuus on mullistanut kilpailua Euroopan kiekkokaukaloissa. Osa pelaajavirrasta on suuntautunut myös Suomeen.

Jatkoajan toimittajat Sami Iilomo ja Joona Eerola kävivät kesäkuun alussa läpi siihen mennessä kovimpia siirtoja. Nyt kaksikko palaa summaamaan viimeisen parin viikon aikana tulleita pelaajahankintoja.

Tapparan hankinnat vain korostivat kirvesrintojen asemaa mestarisuosikkina

Iilomo: Oikein rattoisaa keskikesän aikaa! Teimme reilut pari viikkoa sitten listan kiekkokevään kovimmista hankinnoista. Juhannuksena ei tunnetusti pelata, mutta joukkueet ovat kuitenkin jatkaneet rakentamistaan.

Nouseeko joitakin nimiä erityisesti esiin edellisen jutun jälkeen tehdyistä hankinnoista?

Eerola: Siirtoruletti käy tosiaan kuumana. Vallitseva maailmantilannehan on poikkeuksellinen, ja siirtojen näkökulmasta tämä on peilautunut kovina hankintoina useammankin seuran osalta. Edellisen listauksen jälkeen Liigaan saapuneista pelaajista nostaisin esiin Tapparan tuoreen superhankinnan Jori Lehterän ja äskettäin Kärppiin siirtyneen Marko Anttilan.

Iilomo: Siinä on ainakin kaksi suurinta nimeä. Varsinkin Lehterän siirto sai osan kiekkoväestä jo jakamaan ensi kauden mestaruuden. Kirvesrinnoilla oli jo ennestään riveissään viime kauden parhaaksi maalivahdiksi valittu Christian Heljanko ja puolustus, jonka rinnalla kalpenee jokaisen joukkueen alakerta. Lehterän hankinnan myötä myös hyökkäyspää on hyvin balanssissa, joskin lukumäärältään vielä vajaa.

Lehterän lisäksi isoista tähdistä Niko Ojamäki on korkeimman profiilin hankinta. KHL:ssä lähes 30 maalia viime kaudella viimeistellyt laitahyökkääjä lukeutuu Lehterän ja niin ikään Tapparaan palanneen Valtteri Kemiläisen ohella koko kesän kovimpiin hankintoihin.

Eerola: Tapparan hyökkäyshän on sikälikin tasapainossa, että keskikaistalle löytyy useampi laadukas pelaaja. Lehterä on heistä toki ehdottomasti valovoimaisin, ja hänen ympärilleen on Tampereella hyvä rakentaa.

Kannattajien näkökulmasta Lehterän paluu tuttuun seuraan on varmasti myös hyvin tervetullut, koska takavuosina kirvesrinnoissa loistaneet keskushyökkääjät Arttu Ilomäki ja Petri Kontiola ovat eri syistä päätyneet muualle.

Iilomo: Entäpä aiemmin esiin nostamasi Marko Anttila. Mikä on Suomen todennäköisesti tunnetuimman jääkiekkoilijan merkitys Kärpille?

Eerola: Mitä tähän muuta voi vastata kuin ne erittäin väsyneet argumentit: kolmen metrin maila ja erikoismies alivoimalla. Jos kuitenkin raottaa hieman pinnan alle, niin Anttila tuo Kärppiin paljon samoja elementtejä, mitä esimerkiksi Juuso Hietanen tuo Hämeenlinnaan. Kokemus on nimittäin se, mikä ajaa pukukoppia eteenpäin.

Pelillisestihän Anttilan taso liigassa ei meinannut ainakaan kuluneen kevään pudotuspeleissä riittää, ja mies tuntui olevan tästä Ilves-kannattajien hampaissa. Onnistuneet arvokisat kauden jälkeen toki hieman kiillottivat tuota muistoa. Mikäli ensi kaudella kaukalossa nähdään koko kansan tuntema "Mörkö", on oululaisilla käsissään plusmerkkinen hankinta.

Pelillisten asioiden lisäksi odotan erityisesti sitä, olisiko Anttilasta uudeksi henkiseksi liideriksi kukkosten ja pyörälöiden manttelinperijänä?

Iilomo: Anttilan kohdalla positiiviset puolet ovat perusteltavissa, mutta pakko samaan aikaan hämmästellä oliko Kärpillä oikeasti tarve Anttilalle? Vaikka esimerkiksi Mika Pyörälä lopetti uransa, jäikö pukukoppiin oikeasti Mörön kokoinen aukko?

Pelillisesti viime kauden loppu Ilveksessä ei todella herättänyt hurraa -huutoja, vaikka MM-kisoissa Anttila iski jälleen tärkeitä maaleja. Tuhkimotarina on kyllä kaunis, mutta skeptikkona epäilen varsinkin runkosarjan himmentävän hienon hahmon sädekehää. Toisaalta sehän riittää, jos Anttila käy jälleen kauden kovimmilla hetkillä iskemässä ne pari tärkeää maalia, eikä kukaan muista enää muuta.

Marko Anttilan seuraava tavoite on nostella pyttyä Kärppien sotisovassa.
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi

Suurimpien tähtien taustalla joukko mielenkiintoisia nimiä

Iilomo: Jos katsotaan muutaman nimemmäimmän hankinnan taakse, myös muut joukkueet ovat tehneet nimekkäitä ja vähemmän nimekkäitä hankintoja. Nouseeko joku erityisesti esiin?

Eerola: Heti kärkeen tulee mieleen kolme joukkueilleen merkityksellistä hankintaa. Ensimmäinen näistä liittyy TPS:n maalivahtikuvioon, kun Andrei Karejev palasi perhesyistä Venäjälle. Hieman yllättäen syntynyt uuden ykkösmaalivahdin tarve pakotti Palloseuran markkinoille, ja haaviin tarttui Raumalta Lassi Lehtinen.

Toisena nostaisin Ässiin siirtyneen Will Graberin ja kolmantena Kärppien uusimman hankinnan David Rundbladin.

Iilomo: Tähän on pakko tarttua. Graber ei ole millään tavalla takuuvarma nimi, mutta ehdottomasti yksi mielenkiintoisimmista seurattavista ensi kaudeksi. Tilastot ECHL:stä ovat todella kovaa valuuttaa, mutta sopeutuminen Liigaan on aina kysymysmerkki pelaajalle, joka ei ole koskaan pelannut Euroopassa. Potentiaali on koko Liigan huipulla.

Tuoreista hankinnoista puhuttaessa on pakko nostaa esiin myös Ilves, joka julkaisi torstaina Jyrki Jokipakan sekä Dominik Mašinin sopimukset. Kun joukkueessa jatkavat viime kauden runkopakistosta esimerkiksi Les Lancaster, Leo Lööf sekä Jarkko Parikka, tupsukorvien puolustus nousee heittämällä Liigan kärkikastiin yhdessä Kärppien ja Tapparan kanssa.

Eerola: Graberin kohdalla kyse on juuri potentiaalista ja odotusarvosta. Viime vuosina Liigaan siirtyneistä, ECHL:ssä kovia pistemääriä tehneistä pelaajista kohtuullinen määrä on integroitunut kotimaiseen pelitapaan hyvin, kuten juuri mainitsemasi Lancaster tai muutama vuosi sitten Lukossa vahvasti esiintynyt Justin Danforth. Toki toisenlaisiakin esimerkkejä sopeutumisesta on nähty: ECHL:stä Turkuun saapunut Josh Kestner toi mukanaan kyllä tulivoimaa, mutta pärjäsi liigassa lähinnä kovan laukauksensa ansiosta.

Nostit esiin puolustuksen Ilveksen, Kärppien ja Tapparan osalta, joten on pakko sanoa, että Jokipakan, Rundbladin ja aiemmassa listassa mukana olleen Valtteri Kemiläisen kaltaiset hankinnat kyllä nostavat joukkueidensa takalinjojen valmiiksi vahvaa profiilia entisestään.

Iilomo: Kilpavarustelu on siis ollut jopa ennätyksellisen kovaa. Onko jonkun organisaation toiminta jättänyt vielä pohdinnan varaa tai onko jollain jäänyt hankinnat piippuun?

Eerola: Uskon, että siirtorumba jatkuu vahvana koko kesän aina Liiga-kauden alkuun asti. Tässäkin jutussa on mainittuna toki monta joukkuetta, joilla palikat alkavat olla hyvin kohdillaan, mutta aidossa rakennusvaiheessa olevia joukkueita kyllä löytyy.

Joka kauteen kovin odotuksin lähtevät HIFK ja Lukko ovat niitä joukkueita, joiden urheilutoimenjohdolla ei ole varaa lomailla. Molemmilta puuttuu toistaiseksi olennaisia palaisia tulevaa kautta ajatellen, ja lähtijöitä runkopelaajien suhteen on reilusti enemmän kuin saapuneita. Lisäksi ainakin Kalpa ja Pelicans ovat vastaavassa tilanteessa. Mainittakoon vielä, että TPS:llä on vilkkaasta siirto-keväästä huolimatta vajausta puolustuksessa ja keskikaistalla, joten uskon Turussakin olevan haun päällä.

Iilomo: HIFK:n tilanne on vähintäänkin mielenkiintoinen. Urheilujohtaja Tobias Salmelainen kertoi, että hakusessa on vielä kaksi puolustajaa, minkä jälkeen julkaistiin Eddie Larsonin sopimus. Puheiden perusteella siis kauden alkua ajatellessa joukkueessa on enää yhden puolustajan vajaus. 

Samaan aikaan joukkueen maalilla on suht kokematon kaksikko Niilo Halonen ja Roope Taponen. Ei siis missään tapauksessa meritoitunein kaksikko. Takalinjoilla on vahvaa yleisosaamista, mutta varsinkin hyökkäyspelaamisen erikoismiehet puuttuvat kokonaan. Ellei HIFK:ssa sitten uskota Joonas Lyytisen sekä nuorten Otto Salinin ja Mico Luodon kasvuun. Helsinkiläisten hyökkäyskalusto on vertailukelpoinen muiden kärkijoukkueiden suhteen, mutta alakerta jää auttamatta paperilla köykäiseksi. 

» Lähetä palautetta toimitukselle