Dialogi: Sport ja Kärpät ottavat toisistaan mittaa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella

LIIGA / Artikkeli
Sport ja Kärpät aloittavat omat pudotuspelikeväänsä torstaina 15.4.
Kuva © Emmi Erkkilä emmi.erkkila@jatkoaika.com
Pirteästi kaudella esiintynyt vaasalaisryhmä isännöi uinuvaa oululaisjoukkuetta minisarjan ensimmäisessä osaottelussa torstaina. Kärppien ja Sportin välisestä sarjasta voi odottaa vähämaalista.

Kärpät on ollut yksi kauden suurimmista alisuorittajista. Liigan suurimmalla pelaajabudjetilla kauteen lähteneen joukkueen runkosarjan seitsemäs sija ei varmasti ole sitä, mitä oululaiset itse odottivat. Joukkueen viisikkopelaaminen on rakoillut ja ketjuruletti on pyörinyt tiuhaan tahtiin.

Vaikeahkon kauden positiivisia puolia on rosterin laajahko kierrättäminen. Tämä on avannut monelle omalla juniorille mahdollisuuden Liiga-debyttiin.

Sport yllätti kaikki positiivisesti pääsemällä pudotuspeleihin. Joukkueen vahvuuksia tällä kaudella on ollut tiivis viisikkopelaaminen, lisäksi joukkue on näyttänyt "kotkasydäntä" ja jokainen pelaaja on tehnyt kaikkensa joukkueensa eteen.

Miksi Kärpät etenee sarjasta jatkoon?

A-P Pulkkinen: Vaikka Kärpät onkin ollut yksi suurista alisuorittajista, lähtee se kuitenkin ennakkosuosikkina pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle Sportia vastaan.

Pelkkä pelaajabudjetti riittää perustelemaan Kärppien jatkoon etenemisen. On olemassa syy, miksi kärppäpaidan ylleen pukeville maksetaan paljon, se syy on laatu – vaikka kärppäjoukkue ei tällä kaudella ole siltä kollektiivina näyttänyt. Runkosarjassa aika ajoin uinuneiden pelaajien ammattiylpeys tulee syttymään uuteen liekkiin pudotuspelien alkaessa.

Kärppäkapteeni Mika Pyörälä näytti joukkueelleen eteen runkosarjan kahdessa viimeisessä Tappara-pelissä. Pyörälä naulasi noihin kahteen otteluun tehot 1+4. Mikäli Pyörälä jatkaa samalla tehokkuudella Sportia vastaan, Kärpät on vahvoilla.

Kärppien joukkuepelaaminen on myös parantunut runkosarjan loppusuoralla. Hyökkäyksiin lähdöt ovat koordinoidumpia, hallitumpia ja nopeampia. Puolustusalueella vastustaja jää yhä harvemmin vapaaksi ja vartioimatta.

Miksi Sport etenee sarjasta jatkoon?

Joni Tarkkanen: Kyllä, Kärpät on sarjassa ennakkosuosikki, mutta miten edellisessä ottelussa kävikään? Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa kotkapaidat näyttivät miten ottelussa käy, kun jokainen pelaaja pistää itsensä likoon ja haluaa voittaa ottelun. Edellinen ottelu päättyi Sportin vierasvoittoon 3−1.

Kärpillä on enemmän paineita päästä jatkoon ottelusarjasta kuin Sportilla, joka pelaa pudotuspeleissä toista kertaa liiga historiansa aikana. Tämä tulee olemaan varmasti yksi Sportin vahvuuksista tässä ottelusarjassa.

Sportin pelatessa hyvää tiivistä viisikkopeliä Kärpät ei pääse vaarallisiin maalipaikkoihin, jonka johdosta Kärppien pelaajat voivat turhautua ja ajautua virheisiin, joista Sport pääsee rankaisemaan vastaiskuilla.

Sarjan avainpelaajat

Pulkkinen: Kärpiltä Patrik Rybár, Jussi Jokinen ja jo aikaisemmin mainittu Pyörälä ovat ehdottomasti seuraamisen arvoisia pelaajia. Heitetään joukkoon vielä Mikko Niemelä.

Pyörälä osoitti jo edellisissä peleissä, että kärppäikoni on hyvässä iskussa tosipelien kynnyksellä. Jokinen nostettakoon esiin siitä syystä, että jos NHL-konkari syttyy "säälipleijareihin", niin sitten Jokinen syttyy koko pudotuspelikevääseen. Vaikka Kärppien kokoonpanossa on paljon kokemusta kevään peleistä, on Jokinen silti yksi joukkueen suunnannäyttäjistä.

Kärppien ykkösmaalivahdin paikan itselleen lopullisesti napannut Rybár punnitaan nyt ensimmäistä kertaa Liigan pudotuspeleissä. Runkosarjassa kiekkoja 91,16 prosentin tarkkuudella pysäytellyt slovakkivahti on pelannut ajoittain ailahtelevasti. Unelmapeliä saattaa seurata liki 80 torjuntaprosentin ottelu, jonka jälkeen kirjataan nollapeli. Rybárin on kyettävä lyhyissä sarjoissa tasaiseen suorittamiseen. Viime kaudella Kärppiin saapunut Rybár on kuitenkin laadukas maalivahti, eikä Kärppien suoritus jää maalivahtiosastosta vajaaksi.

Alakerrassa maalivahtien turvana häärii hyvänä yleispuolustajana arvostettu Niemelä. Niemelän kiekollinen peli on parantunut viime vuosien saatossa, mutta hänen arvonsa ulosmitataan kuitenkin omassa päässä. Tekee arvokasta työtä alivoimalla ja on pelaaja, jonka voi heittää jäälle tilanteessa kuin tilanteessa. Kärppien toiseksi eniten jäällä oleva pelaaja ruotsalaisen Ludwig Byströmin jälkeen.

Tarkkanen: Sportin kolmosketjun hyökkääjät Jesse Paukku, Jonne Virtanen, sekä Sebastian Stålberg ovat olleet näkyvässä roolissa koko kauden ja heidät kannattaa ottaa ehdottomasti seurantaan. Tämä ketju on näyttänyt joukkueelleen esimerkkiä logolle pelaamisesta miltei koko kauden ajan. kaikki kolme pelaajaa ovat työtelijäitä, mutta pelaajien kemia on sen verran hyvää, että tehojakin on lupa odottaa. 

Alkukaudella Sporttiin hankittu hyökkääjä Michael Keränen on ollut loistava lisä joukkueeseen. Keräsen oli määrä olla täsmälääke maalinteko-ongelmiin ja se hän on todella ollut. Hyökkääjä tuo Sportin ylivoimaan pelisilmää sekä tietysti tulivoimaa. Valitettavasti Keränen on ollut jo jonkin aikaa loukkaantuneena, eikä välttämättä pääse vielä pelaamaan tässä sarjassa.

Paluumuuttaja Olavi Vauhkonen on ollut hyvä lisäys Sportin hyökkäykseen. Tuhma-Olaviksikin kutsuttu hyökkääjä on tehnyt 20. ottelussa komeat tehot 5+11=16. Vauhkonen on ylivoimalla hyvä maalinedustalla eikä pelaajan rannelaukaustakaan voi vähätellä.

Yksi Sportin avainpelaajista on ollut lähes koko kauden ajan Maalivahti Niko Hovinen. Konkari maalivahti on pelannut elämänsä parhainta ja tasapainoisinta kautta. Hovisen torjuntaprosentti on 92,53 % ja nollapelejäkin kertyi runkosarjassa neljä.

Jatkoajan veikkaus sarjan lopputulemasta

Sarja on todennäköisesti tasainen ja vähämaalinen kamppailu. Kärppien joukkueen nimekäs joukko ja kokemus pudotuspeleistä kallistaa vaakakupin hieman oululaisten puolelle.

» Lähetä palautetta toimitukselle