Dialogi: Perinteisen kevätvireensä löytänyt Tappara ennakkosuosikki nuorta ja nälkäistä KalPaa vastaan

LIIGA / Artikkeli
Runkosarjassa Tappara voitti kaikki ottelut KalPaa vastaan.
Kuva © Tiia Mahkonen
Tappara ja KalPa kohtaavat toisensa pudotuspeleissä kolmen vuoden tauon jälkeen.

Keväällä 2018 Tappara ja KalPa taistelivat Liigan puolivälierissä. Tuolloin Tappara oli parempi voitoin 4−2. Jatkoajan toimittajat Karri Kovanen ja Joni Yli-Mäenpää tekevät selkoa otteluparista, joka kohtaa toisensa jälleen puolivälierissä.

Miksi Tappara etenee sarjasta eteenpäin?

Yli-Mäenpää: Tappara löysi runkosarjan lopussa voittavan jääkiekon ainekset tiukassa paikassa, kun top 6 -sijoitus uhkasi karata. Huhtikuun kuudesta ottelusta Tappara voitti neljä.

Joukkueessa on maalintekovoimaa laajalla rintamalla − tutkapareja on jo moneen lähtöön. Myös puolustuspelaaminen on tiivistynyt, sillä jokaisessa huhtikuun ottelussa vastustaja pääsi laukomaan vain noin 20 kertaa Christian Heljangon maalia kohti.

KalPa on runkosarjan perusteella Tapparalle mieluisa vastustaja. Tappara voitti joukkueiden kaikki neljä kohtaamista, joskin kaksi vasta varsinaisen peliajan jälkeen.

Pudotuspelikokemuksen merkitystäkään ei voi väheksyä. Tapparalla on seurana vahvat pudotuspeliperinteet, sillä se on ollut mitaleilla yhtäjaksoisesti peräti keväästä 2013 lähtien. Vaikka pelaajat ja valmennusryhmä ovat vuosien saatossa pitkälti muuttuneetkin, on kevään vahva tekeminen edelleen joukkueen DNA:ssa kapteeni Jukka Peltolan, Kristian Kuuselan ja päävalmentaja Jussi Tapolan johdolla.

Anton Levtchi oli runkosarjassa Tapparan paras pistemies (16+29=45).
Kuva © Tiia Mahkonen

Miksi KalPa etenee sarjasta eteenpäin?

Kovanen: KalPa oli runkosarjan iso yllättäjä viidennellä sijallaan. Tommi Miettisen johtama joukkue on yksi koko sarjan parhaimmin valmennetuista joukkueista.

KalPan nuorella ja nälkäisellä joukkueella on kaikki edellytykset menestyä tänä vuonna, kuten SM-hopeaan päättyneenä keväällä 2017. KalPa pystyy aktiivisella pelillään ja vahvalla luistelullaan haastamaan kenet vain.

Maalivahtikaksikko Eero KilpeläinenMatěj Tomek antaa joukkueelle hyvän selkänojan taistella ennakolta nimivahvempaa Tapparaa vastaan. KalPa saa valmistautua ottelusarjaan rauhassa − kaikki paineet ovat mediassa erinäisistä syistä viikosta toiseen paistatelleella Tapparalla.

KalPa on yllätysvalmis.

Sarjan avainpelaajat

Yli-Mäenpää: Tapparan tärkeimmät pelaajat ovat Kristian Kuusela, Anton Levtchi ja Valtteri Kemiläinen. Ykkösketjun laitahyökkääjä Kuusela oli pitkälti maaliskuun poissa, mutta on paluunsa jälkeen ollut joukkuekavereilleen jälleen vahva esimerkki. Pudotuspeleissä Kuuselan kaltaisten vahvojen johtajien rooli korostuu. Ennen kaikkea Kuusela on Tapparan ylivoimapelin moottori.

Tapparan runkosarjan sisäisen pistepörssin voittanut 25-vuotias Levtchi edustaa seuran nuorempaa kärkikaartia. Levtchin suurin vahvuus on mielikuvituksellinen pelintekotaito: vierellä ketjukavereista etenkin Patrik Virta saa nauttia säännöllisesti maireista maalintekopaikoista. Tämän kevään pudotuspelit ovat Letvchille vasta tämän uran toiset.

Ykköspuolustaja Kemiläinen joutui huilaamaan peräti kaksi kuukautta, mutta palasi kirvesrintojen onneksi takaisin pelikentille reilu viikko sitten − ja iski heti tehot 2+1. Kemiläinen tarjoaa Tapparalle tulivoimaa etenkin siniviivalta, sillä mies toimittaa varmuudella kiekkoa maalille.

Kovanen: KalPan tärkeimmät pelaajat ovat hyökkääjä Jeremy Bracco, puolustaja Lasse Lappalainen ja maalivahti Eero Kilpeläinen.

Vuoden alkupuolella Kuopioon saapunut Bracco on ollut hyvä vahvistus kilpipaidoille. Taitava luistelija on häikäissyt syöttötaidollaan ja parantanut omalla panoksellaan joukkueen surkeaa ylivoimapeliä. Yhdysvaltalaispelaajalta odotetaan tehopisteitä myös pudotuspeleissä.

Puolustuksen johtajaksi noussut Lappalainen iski runkosarjassa komeat tehot (11+15=26). Leijonissakin debytoinut isokokoinen puolustaja pelaa isoja minuutteja illasta toiseen. Kovalla laukauksella varustettu puolustaja on isossa roolissa myös joukkueen erikoistilannepelaamisessa.

Kokenut Kilpeläinen, 35, pelasi jälleen komean runkosarjan, vaikka kärsi sen aikana myös loukkaantumisista. Päästettyjen maalien keskiarvo 1,95 oli sarjan toiseksi paras. Mikäli KalPa haluaa menestyä tänä keväänä, on Kilpeläisen pelattava parhaalla tasollaan.

KalPa janoaa Tapparasta playoff-revanssia keväältä 2018.
Kuva © Tiia Mahkonen

Jatkoajan veikkaus sarjan lopputulemasta

Tappara kestää ennakkosuosikin paineet ja jatkaa välieriin. Kirvesrintojen uskomaton mitalipelien putki saa jatkoa. Nuoren KalPan aika koittaa myöhemmin.

» Lähetä palautetta toimitukselle