Dialogi: Parin paras pelaaja on HPK:lla, mutta riittääkö se taitavaa ja kokenutta Lukkoa vastaan?

LIIGA / Artikkeli
HPK ja Lukko eivät ole viime vuosina pudotuspeleissä kohdanneet, mutta tiukkaa vääntöä on nähty joukkueiden välillä runkosarjassa.
Kuva © Marko Jansson
Torstaina alkavien pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella HPK ja Lukko mittelevät jatkopaikasta. Joukkueet ovat kohdanneet toisensa pudotuspeleissä viimeksi vuonna 2005.

HPK ja Lukko polkaisevat ottelusarjansa käyntiin torstaina Raumalla. Sarjan toinen osaottelu pelataan välittömästi perjantaina Hämeenlinnassa. Sarja ratkeaa jo kahdessa ottelussa, joissa voidaan päätyä myös tavanomaisesta poiketen tasatulokseen. Voittaja ratkeaa lopulta otteluiden pistemäärän perusteella.

HPK ja Lukko kohtasivat toisensa runkosarjassa neljä kertaa, ja näistä kamppailuista viimeisin pelattiin viime viikolla Raumalla. Tuossa kamppailussa Lukko oli parempi lukemin 4–2. Koko kauden osalta voitot menivät tasan, mutta pisteet merkittiin Lukolle 8–4.

Jatkoajan toimittajat Lauri Meriläinen ja Jenna Westerlund ruotivat alkavaa kahden ottelun ottelusarjaa.

Miksi HPK etenee sarjasta eteenpäin?

Meriläinen: Vaikka meno hyytyi pahasti runkosarjan lopussa, pitää muistaa, että HPK oli Jarno Pikkaraisen komennossa aivan Liigan ehdotonta kärkeä. Tiivis ja työtä pelkäämätön viisikkopeli sekä timanttinen alivoima yhdistettynä sarjan kuumimpaan veskarikaksikkoon pitivät hämeenlinnalaiset jopa kiinni kotiedusta puolivälieriin.

Maalivahtiosastolla on tullut huonoja, sitten hyviä ja taas huonoja uutisia. Nyt tilanne on varovaisen positiivinen siinä mielessä, että pahin katastrofi on luultavasti vältetty. Eetu Laurikaisen pelikyky ei ole varma, mutta HPK:n ykkösvahdiksi ja samalla koko sarjan kärkivahtien joukkoon kauden aikana noussut Daniel Lebedeff näyttäisi toipuneen vammastaan.

HPK:n onneksi hän sai runkosarjan lopulla pelituntumaa, joten aivan kylmiltään ei tarvitse lähteä pudotuspeleihin. Jos Lebedeff on kunnossa, voi hän voittaa yksittäisiä otteluita HPK:lle ja lyhyessä sarjassa se riittää jo pitkälle.

Hyökkäyspelin tehokkuus on HPK:lla ollut vaihtelevaa heikosta kohtalaiseen pitkin kautta, eikä siihen lyhyellä valmistautumisella varmaankaan ole luvassa suurta muutosta. Pikkarainen joukkoineen varmasti panostaa edellä mainittujen viisikkopelaamisen vahvuuksien palauttamiseen. 

HPK ei ole juuri pelannut runsasmaalisia rallatteluja, joten tiukkoihin vääntöihin ja kovaan kamppailupelaamiseen on Hämeenlinnassa totuttu jo runkosarjassa. Jo runkosarjassa nähtiin, että jos Pikkarainen saa joukkonsa lietsottua hurmioon, riittää sillä kantti vääntää tiukat kamppailut edukseen. 

Miksi Lukko etenee sarjasta eteenpäin?

Westerlund: Vaikka Lukon pelaaminen on viimeisten viikkojen aikana näyttänyt tahmealta, kaikki jääkiekkoa seuraavat tietävät, millaista joukkueen peli parhaimmillaan on. Lukko onnistui voittamaan kauden puolivälissä 12 ottelua putkeen, joten potentiaalia, taitoa ja tehokkuutta löytyy. 

Joukkueen vahvuutena on luisteluvoima sekä koko viisikon osallistuminen hyökkäyksiin. Vastaavasti jokainen pelaaja on myös tarvittaessa valmis puolustamaan tiiviisti omaa maaliaan. Puolustamisen kanssa on kuitenkin ollut hieman hakemista, sillä runkosarjan kolmessa viimeisessä ottelussa Lukon verkko heilui peräti 16 kertaa. 

Päävalmentaja Marko Virtasen pelikirjassa näkyy vaikutteita edellisten kausien valmennusfilosofiasta, sillä joukkue pyrkii edelleen kiekonhallinnan kautta rakentamaan omaa peliään sekä väsyttämään vastustajan. Alakerran kautta kiekon liikuttaminen avaakin joukkueelle mahdollisuuksia nopeisiin vastaiskuihin sekä teräviin pystysyöttöihin, jolloin avautuu ylivoimahyökkäyksen mahdollisuus.

Vaikka etenkään kahden ottelun pudotuspelisarjassa vanhoilla tilastoilla ei ole merkitystä, on Lukko ollut huomattavasti niskan päällä edellisissä kohtaamisissa sekä viime kausien aikana. Joukkueiden viimeiset 12 kohtaamista ovat nimittäin päättyneet Lukon voittoon peräti kymmenen kertaa, joten pieni henkinen yliote saattaa raumalaisilla olla, etenkin kun viime viikolla Lukko onnistui kaatamaan HPK:n.

Lukon suuri potentiaali, vahva joukkuepelaaminen sekä kiekollisen pelin nopeus antavat joukkueelle mahdollisuuden edetä pudotuspelien toiselle kierrokselle viime aikojen vaikeuksista huolimatta.

Sarjan avainpelaajat

Westerlund: Lukon riveistä on nostettava esiin runkosarjassa puolustajien pistepörssin selvällä erolla voittanut Vili Saarijärvi, joka iski 52 otteluun 43 tehopistettä. Saarijärvi iski kuusi pistettä enemmän kuin Anttoni Honka, jolla oli lisäksi vielä viisi peliä enemmän pelattuna.

Saarijärvi joutui olemaan runkosarjan viimeisillä viikoilla hetken aikaa sivussa Lukon kokoonpanosta, mikä näkyi joukkueen suorittamisessa välittömästi. Puolustaja kykenee lukemaan pelitilanteita syvällisesti, minkä ansiosta hänellä on taito antaa peliä edistäviä syöttöjä joukkuekavereilleen.

Saarijärvi näpertää myös taitavasti kiekon kanssa siniviivalla. Hänen pelaamistaan voisi kutsua avaimeksi, jolla Lukko saa oman pelaamisen aarrearkkunsa auki. Vaikka yksilövirheitä luonnollisestikin tulee, kantaa Saarijärvi suuria paineita harteillaan. Suuria peliminuutteja kerää myös Saarijärven pakkipari Samuli Piipponen, joka tasapainottaa parin pelaamista, eikä helsinkiläislähtöinen puolustaja koskaan jätä puolustusvelvoitteitaan suorittamatta.

Hyökkääjistä tärkeä palanen on Sebastian Repo, joka voitti Lukon sisäisen maalipörssin 21 osumalla, jotka syntyivät vain 40 ottelussa. Repo on pelannut ylivoimassa neliön keskellä, josta napakka laukaus on uponnut kovalla prosentilla verkkoon. Revolla on myös kyky haistaa maalipaikat, ja tarkka sekä ennen kaikkea juonikas laukaus lähtee pienistäkin raoista. 

Joukkueella on tulivoimaa useammassa ketjussa, ja Scott Pooley onkin esimerkki pelaajasta, joka on alkanut iskemään pisteitä alkukautta kovemmalla tahdilla. Hän pelaa yhdessä Julius Mattilan ja Linus Nymanin kanssa. Heistä kaksi jälkimmäistä oli mukana myös viime kevään Lukon mestarijoukkueessa, joten kokemusta on nuoresta iästä huolimatta. Heillä on paljon ratkaisupotentiaalia ja maaleja saattaa syntyä useampi putkeen, jos hanat aukeavat.

Meriläinen: HPK:n hyökkäyspeli on ollut ajoittain yhtä kuin kanadalainen supertaituri Michael Joly. Huimin harppauksin viisikkopelissä pitkin runkosarjaa kehittynyt Joly on toki Liigan pudotuspeleissä vielä arvoitus, mutta kanadalaisella on tilillään ECHL-mestaruus sekä pudotuspelien parhaan pelaajan palkinto keväältä 2018.

Joly on muodostanut hyvän tutkaparin ensin Antti Pihlströmin ja myöhemmin Kärpistä hankitun Aleksi Mustosen kanssa. Hetken kolmikko pelasi myös yhdessä, ja silloin kemiat näyttivät osuvan hyvin yksiin. Sittemmin, osin loukkaantumistenkin takia, pelaajat vaihdelleet Jolyn rinnalla pelaajat ovat vaihdelleet.

Maalin suulla Lebedeff on suurennuslasin alla. Mikäli nuori maalivahti on toipunut täysin loukkaantumisestaan, on hän toisessa päässä torjuvaa virkaveljeään parempi, oli tämän nimi sitten Artjom Zagidulin tai Lassi Lehtinen.

Jokereista saapunut Niklas Friman on alkuvaikeuksien jälkeen päässyt jälleen Liigan vauhtikiekkoon kiinni. Erinomainen yleispuolustaja on voittanut paitsi olympiakultaa myös suomenmestaruuden, nimenomaan HPK:n paidassa keväällä 2019. Puolustuksen liiderille onkin tarvetta.

Takalinjoilta hyökkäyksiä tukee väkevästi tykkikauden pelannut Arttu Pelli. Erityisesti maalilukema 12 on erinomainen piste-ennätyksensä tehneelle puolustajalle. Sillä irtosi myös runkosarjan nelossija puolustajien maalipörssissä.

Vaikka Jolyn takana hyökkäystaidon taso laskee, on HPK:lla silti kokeneita ja ennen kaikkea meritoituneita pelaajia. Kapteeni Markus Nenonen ratkaisi mestaruuden keväällä 2019 ja vaikka seurajoukkueissa ei suurempaa menestystä ole tullut, on Pihlströmin palkintokaappi varsin vakuuttava arvokisamitalien osalta. 

Arvio sarjan lopputuloksesta

Ei olisi yllätys, jos tässä sarjassa huhkittaisiin pidemmän kaavan kautta. Luvassa on vähämaalisia vääntöjä, joissa paremman maalivahdin joukkue voittaa.

Olemme lopputuloksesta hieman eriävillä kannoilla. Meriläinen uskoo HPK:n kukistavan hallitsevan mestarin, Westerlund taas näkee Lukon etenevän tiukasta sarjasta jatkoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle