Dialogi: Mitä Teemu Selänteen pitäisi somelleen tehdä? – "Käyttää sananvapauttaan tavalla, josta puuttuu ymmärrys suuren seuraajamäärän tuomasta vastuusta"

NHL / Artikkeli
Teemu Selänne herätti huomiota rokotuksia koskevilla kommenteillaan viikonloppuna.
Kuva © Getty Images
Suomen kaikkien aikojen valovoimaisin jääkiekkoilija Teemu Selänne herätti viikonloppuna jälleen ristiriitaista huomiota jakamalla sosiaalisessa mediassa kyseenalaisia tietoja rokottamisesta.

Tällä kertaa Selänteen somehässäkkään mukaan on sotkettu jopa kiekkolegendan reilusti yli 80-vuotias isä. Mistä on kyse, ja miksi asiaan pitää suhtautua kriittisesti? Asiaa käsittelevät Jatkoajan toimituksesta Antti Wennström ja NHL-toimituspäällikkö Riku Isokoski.

Riku Isokoski: Teemu Selänne nostatti Twitterissä monen kuukauden hiljaisemman jakson jälkeen jälleen kohun, kun kiekkolegenda ihmetteli rokottamattomaan isäänsä viitaten Suomen koronarokotuspolitiikkaa.

Kaikki juontaa siihen, kun THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kertoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa erilaisia rokotukseen liittyviä aikomuksia ja ajatuksia.

Mitä Selänne meni sitten tekemään?

Antti Wennström: Yksi Tervahaudan ajatuksista oli esitetty muodossa "olisi syytä harkita", ja se oli rokotebussien käyttö korkeampien koronalukujen alueilla. Näihin kuuluvat esimerkkinä maahanmuuttajataustaiset lähiöt. Haastattelussa painotettiin, että tämä mahdollisesti toteutettava idea tulisi vasta sen jälkeen, kun riskiryhmät on rokotettu:

Tämä vahvistaa vääristellyn sanoman leviämistä. Selänne on edelleen yksi seuratuimpia suomalaisia ihmisiä, joten hänen teoillaan on suuri merkitys

"Tervahauta sanoo toiseksi vaihtoehdoksi sen, että rokotusjärjestyksessä priorisoitaisiin tiettyjä asuinalueita. Se voisi olla ajankohtaista sen jälkeen, kun riskiryhmät on rokotettu.'

Kuten usein käy, maahanmuuttajiin liittyvää asiaa vääristellään rasistisella tavalla vastakkainasetteluna. Viesteissä jätettiin pois tuo riskiryhmien rokottaminen ensin ja se, että koko ajatus on vielä ehdotuksen tasolla. Selänne nosti yhden tällaisen kommentin ja sekoitti soppaan ristiriitaiset tietonsa hänen oman isänsä rokottamisesta. Huh.

Isokoski: Selänteellä on Twitterissä noin 179 000 seuraajaa, joista merkittävä osa suomalaisia. Hän on edelleen yksi seuratuimpia suomalaisia ihmisiä, joten hänen teoillaan on suuri merkitys. Hän jakoi tämän ongelmallisen viestin suurelle seuraajajoukolleen. Tämä vahvistaa vääristellyn tiedon leviämistä. 

Kyseessähän ei ollut läheskään Selänteen ensimmäinen töppäys sosiaalisessa mediassa.

Wennström: Tämä jatkaa ainakin puoli vuosikymmentä jatkunutta viestinnän sarjaa, jossa Suomen kaikkien aikojen valovoimaisin ja seuratuin kiekkosankari laukoo silloin tällöin sosiaaliseen mediaan täysin punnitsemattomia kommentteja. Käsittelin asiaa viisi vuotta sitten hieman vastaavassa tilanteessa.

Suurimman osan ajasta Selänteen viestit somessa ovat tsemppausta ja hyväntuulisia toivotuksia fanien ja tuttujen kanssa. Sitten kun Selänne pyrkii parantamaan maailmaa ottamalla kantaa politiisiin asioihin, eivät viestit oikeastaan koskaan ole tarkistettuja tai todennettuja.

Selänne käyttää sananvapauttaan. Hän tekee sen kuitenkin tavalla, josta puuttuu ymmärrys tai piittaaminen suuren seuraajamäärän tuomasta vastuusta. Nyt Selänteen olisi pitänyt ottaa selvää siitä, pitävätkö hänen jakamansa tiedot paikkaansa jo ennen asian ottamista käsittelyyn.

Kauanko sinulta menee aikaa googlettaa Selänteen isän asuinpaikkakuntaa Siuntiota koskevat rokoteohjeet?

Isokoski: Ei montaakaan sekuntia. Mikäli ohjeet eivät ole Selänteen isän kannalta riittävän ymmärrettävät, soisi hänen ja heidän lähipiirinsä tekevän asian eteen töitä.

Koko tapauksen kruunasi Selänteen myöhemmin lähettämä video, jossa hän keskusteli videopuhelussa isänsä kanssa aiheesta. Tämän näen melko lapsellisena touhuna, eikä Selänne tuntunut tajuavan alkuperäisen twiitin isointa ongelmaa – se ei siis ollut rokotusjärjestys, vaan rasistinen vihjailu ja perättömän tiedon levittäminen.

Wennström: Fakta ilman mielipidettä on se, että Selänne vahvistaa tällä toiminnallaan rasistista sanomaa, ja jakaa sen valtavalle yleisölle.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Selänne tarttuu maahanmuuttajia koskeviin epämääräisiin väitteisiin. Hänellä on tietoisia tai tiedostamattomia rasistisia ajatusmalleja ja ennakkoluuloja. Tämä on mielipiteeni faktojen pohjalta.

Luksusjahdille riittää kesäisin tunkua, mutta kun Selänteen isä on Suomessa pulassa, ovat perskärpäset surranneet talviunille.

Olennaista on joka tapauksessa se, että ilman mielipidettänikin Selänteen toiminta on vahingollista. Sitä alleviivaa myös Selänteen viestien alle kertyvä valtava määrä rasistista ryönää ihmisiltä ja anonyymeiltä trollitileiltä.

Eikö hänen tuttavissaan ja mahdollisissa asianhoitajissa ole todella ketään, joka neuvoisi häntä tällaisessa? Ja eikö hän ennen kaikkea muuta saisi jonkun auttamaan hänen isäänsä sen kärkeen nostetun huolen, hänen vanhempiensa rokoteasian selvittämisessä?

Selänteen lähipiiriä ja kavereita tuntematta jää tunne, että hänellä on liikaa vain omaa hyötyä etsiviä kavereita. Luksusjahdille riittää kesäisin tunkua, mutta kun Selänteen isä on Suomessa pulassa, ovat perskärpäset surranneet talviunille.

Toki kyseessä on koko ajan monimiljonääri ja aikuinen ihminen. Täällä mekin pidämme kädestä aikuista ihmistä ja tavaamme hänelle ohjeita, joilla toimia oikein. Hänen valtansa takia olisi kuitenkin tärkeää, että Selänne osaisi. Hänellä olisi valtaa vaikkapa oikeasti auttaa lukemattomia vastaavassa tilanteessa olevia vanhoja ihmisiä.

Isokoski: Kun päästään aasinsillalla tähän Selänteen ihmisten auttamiseen, en voi olla ajattelematta sitä 1990-luvun jokaisen suomalaisäidin unelmavävyä, joka oli yksi Lastenklinikoiden Kummien perustajajäsenistä. Mihin on kadonnut se koko kansan auttavaisimpana pidetty supertähti? Nyt auttamisen sijaan Selänne näyttää pyrkivän pönkittävän asemaansa ei-niin-auttavaisten ihmissielujen sankarina.

Selänteen somekanavista on löydettävissä jo niin paljon huonoja esimerkkejä, että on aiheellista pohtia miten hänen viestintäänsä saataisiin järkevämmälle tolalle. Oma rehellinen mielipiteeni on se, että tuo mainitsemani 1990-luvun lapsirakas Selänne olisi saatava takaisin esiin. Esimerkkejä tästä olisivat postaukset toiminnasta lasten urheilun parista tai sairaalavierailuilta.

Wennström: Tämä on totta. Tätä kuvaa Selänteestä käsitteli tovi sitten Elmo-lehden Samuel Savolainen pitkässä kirjoituksessaan. En usko ihmeisiin. Viestinnän ammattimaisen avun hakemiseen on ollut aikaa vuosikausia.

valtakunnan seuratuimpia tunnutaan käsiteltävän kuin Stanley Cupia ennen luovuttamistaan uudelle haltijalleen.

Ehdotuksesi aihealueesta ja keskittymisestä on erittäin hyvä, mutta Selänne näyttää seilaavan tuulen mukana. Hyväntekeväisyydessä hyvää, sosiaalisessa mediassa ihan mitä sattuu. Kun nytkin hänen esilleen ilmestyy runsaasti myös hyväksyviä ja selkään taputtavia viestejä, sehän vain pönkittää hänen toimintaansa.

Uutismediassa tätä ei ole koettu merkittäväksi. Asia ei näytä herättävän edes iltapäivälehtien mielenkiintoa, vaikka nykyisin urheilu-yläviitteenkin uutiskynnyksen ylittävät Jari-Matti Latvalan naimatouhut, Patrik Laineen kiroilu ja Markus Pöyhösen kalsarien värien vaihtuminen. Selänteen toilailut painetaan pehmeällä tyynyllä jälleen kerran? Ehkä myöhemmin sitten ymmärtäväiseen sävyyn, jopa hieman somessa häntä avustaneita demonisoiden − lopulta taas Selänteen ongelmallista puolta vahvistaen. Selänteen tunnetta vahvistaen.

Isokoski: Totta tämäkin. Kyllä sitä vaan monesti ihmettelee, kuinka valtakunnan seuratuimpia tunnutaan käsiteltävän kuin Stanley Cupia ennen luovuttamistaan uudelle haltijalleen.

Oli miten oli, jälleen on saatu repiä muutama hius irti päälaelta Suomen kaikkien aikojen parhaan jääkiekkoilijan someviestinnän seurauksena.

Juttua korjattu kello 10.20: Poistettu maininta Selänteen vanhemmista, sillä hänen äitinsä oli menehtynyt muutama vuosi sitten.

» Lähetä palautetta toimitukselle