Mikko Lehtonen on osoittanut taitonsa maajoukkueessa, nyt sama pitäisi tehdä NHL:ssä.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Dialogi: "Mikko Lehtosella on pitkä matka NHL-paikkaan" vai "Yllättävän lähellä Toronton kakkospakin roolia"

Artikkeli
Viime kaudella huipputehot Jokereissa takonut Mikko Lehtonen solmi maanantaina vuoden pituisen sopimuksen Toronto Maple Leafsin kanssa. Jatkoajan NHL-toimittajat Riku Isokoski ja Nico Oksanen ottavat käsittelyyn Lehtosen tulevaisuuden kiekkomaailman pääkaupungissa.

Väite: Mikko Lehtosen sopimus Maple Leafsin kanssa on silkkaa riskinottoa, sillä hänen pelipaikkansa NHL:ssä on hyvin epätodennäköinen.

Nico Oksanen: Mikko Lehtonen on Maple Leafsilta hyvä hankinta – halpa tulokassopimus ilman riskejä. Suomalaispuolustaja osoitti tasonsa laadukkaana kiekollisena puolustajana KHL:ssä. NHL on kuitenkin oma maailmansa eurooppalaiseen kiekkoiluun verrattuna. Mikäli Lehtonen ei heti sopeudu, voi GM Kyle Dubas iskeä hänet surutta AHL:n puolelle tai valmennusjohto istuttaa katsomossa.

Riku Isokoski: NHL on kuitenkin lähentynyt eurooppalaista pelityyliä selvästi viimeisten vuosien aikana, joten omasta maailmasta ei enää voi juuri puhua. Lehtonen on pelaajaprofiililtaan puolustaja, jolla on aivan hyvin kaikki edellytykset pärjätä NHL:ssä – korstomaisten lihanleikkaajien aikakausi meni jo.

Melkeinpä ainoa Lehtosen NHL-paikkaa uhkaava tekijä on tuoreen sopimuksen kaksisuuntaisuus, ja etenkin se, että häntä ei tarvitse asettaa siirtolistalle. Maple Leafsin tämänhetkisen sopimustilanteen perusteella Lehtosen kanssa pelipaikoista ylhäällä kilpailevat lähinnä Rasmus SandinCalle RosénMartin Marincin ja Timothy Liljegren, joita kaikkia Lehtonen on mielestäni selvästi edellä, vaikkakin lupaavan Sandinin todellinen läpimurto on vain ajan kysymys.

Väite: Lehtonen on juuri sitä, mitä Maple Leafsin puolustus on kaivannut monen vuoden ajan ja lisäksi hän nostaa sen tasoa selvästi.

Isokoski: Maple Leafsin puolustuksesta on viime vuosien aikana puuttunut rauhallisuutta ja luotettavaa kiekollista suorittamista. Lehtonen tuo puolustukseen näistä kumpaakin, joten hänen on helppo todeta olevan hyvin toivottu vahvistus. Lisäksi Lehtonen osaa rytmittää peliä erittäin hyvin ja tekee kaukalossa järjestäen oikeita ratkaisuja.

Lehtosen osakkeita nostaa myös se, että Maple Leafs pääsee eroon sopimuksensa päättävistä Tyson Barriesta ja Cody Cecistä. Kumpaankin melko virhealttiiseen kanadalaiseen verrattuna Lehtonen on parannus.

Oksanen: Aika hurja väite, kun otetaan huomioon kaikki Maple Leafsin vasemmalta laukovat puolustajat. Lehtosen täytyy onnistua todella vahvasti syksyllä, mikäli hän meinaa ottaa paikan puolustuksen kahdesta kärkiparista. Edellä ovat kuitenkin Jake Muzzin, Morgan Reilly, Travis Dermott, kokenut Marincin sekä Leafsin oma huippuvaraus Sandin, joka löi menneellä kaudella jo NHL:ssä osittain läpi.

Väite: Maple Leafsin pelitapa ei suosi Lehtosen tapaista puolustajaa ja puolustuspäässä tapahtuvat virheet johtavat lopulta farmikomennukseen.

Oksanen: Lehtonen on taidokas luistelija, joka avaa peliä laadukkaasti ja kykenee laadukkaaseen kiekolliseen peliin. NHL:ssä vauhti kasvaa huomattavasti, joten Lehtosen vahvuus KHL:ssä eli laadukas luistelu verrattuna muihin pelaajiin kapenee käytännössä olemattomiin. NHL:ssä oletettavasti Lehtonen ei näytäkään enää ylivoimaiselta vaan sulautuu massaan.

"NHL:ssä oletettavasti Lehtonen ei näytäkään enää ylivoimaiselta vaan sulautuu massaan"

Jokereissa ongelmat muodostuivat, kun karvauksen paine oli Lehtoseen kova. Tuolloin poistuttiin puolustajan mukavuusalueelta ja nähtiin virheitä. Tämä alkoi näkyä toki vasta KHL:n pudotuspeleissä ja Jokereiden otteluissa KHL:n kärkijoukkueita vastaan, mutta samaa on odotettavissa jokaisessa pelissä NHL:n puolella.

Mikäli Lehtonen ei ota fysiikassaan aimo harppausta eteenpäin kesällä, on hänellä pitkä matka vielä vakuuttaa paikka NHL-kokoonpanossa.

Maple Leafsissa Lehtonen joutuu sopeutumaan aivan erilaiseen pelityyliin kuin Jokereissa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Isokoski: Mielestäni Lehtosen fysiikka kyllä riittää NHL:ään, mistä osoituksena on raskaasta KHL-kaudesta suoriutuminen erinomaisin tuloksin. Luistelullaan Lehtonen ei NHL:ssä toki erotu edukseen samalla tavalla kuin Euroopassa, mutta erinomainen pelisilmä kompensoi tätä osa-aluetta.

Ongelmaksi Lehtoselle voi toki muodostua Maple Leafsin pelitapa, joka tasakentällisin perustuu vahvasti puolustajien nopeisiin pystyavauksiin, joiden avulla joukkueen vikkeläjalkaiset hyökkääjät pyrkivät joko maalipaikkaan tai aiheuttamaan rangaistuksen. Vain vähän viivelähtöjä ja rintamahyökkäyksiä sisältävä pelitapa vaatii Lehtoselta varmasti sopeutumista, mutta farmikomennukseen en usko.

Väite: Lehtonen nappaa heti suuren vastuun ja nousee Maple Leafsin tärkeimpien pelaajien joukkoon.

Isokoski: Lehtonen olisi helposti voinut lähteä NHL:ään jo viime syksyksi, mutta jälkikäteen voidaan todeta, että vuosi Jokereissa palveli Lehtosen uraa. Lehtonen on hyvä esimerkki pelaajasta, jonka kehityksen kanssa ei ole kiirehditty. Lehtosen aiemmista seuravalinnoista näkyy myös päämäärätietoisuus, minkä ansiosta kehitys on ollut tasaista. 

"Jos ja kun Lehtonen vielä nappaa ylivoimavastuun, on hän ehdottomasti joukkueen tärkeimpiä pelaajia"

Päättyneellä kaudella Lehtonen oli parhaimpia Euroopassa pelanneita kiekkoilijoita, joten jo sen ansiosta miehen perustaso on kiistatta korkea. Lehtonen on täysin valmis pelaamaan NHL:ssä, mistä osoituksena toimivat esitykset viime vuoden MM-kisoissa kovan luokan NHL-pelaajia vastaan.

Maple Leafsissa Reilly on toki ehdoton ykköspuolustaja, mutta Lehtonen voi olla tasoltaan yllättävän lähellä jopa ikääntyvää Muzzinia. Jos ja kun Lehtonen vielä nappaa ylivoimavastuun, on hän ehdottomasti joukkueen tärkeimpiä pelaajia.

Oksanen: Lehtonen on lahjakas jääkiekkoilija ja joukkuekaverit ovat häntä kehuneet 1994-ikäluokan kärkipakiksi jo nuorena. Turkulaislähtöisellä maailmanmestarilla on kaikki mahdollisuudet nousta loistavaksi NHL-puolustajaksi, mutta se vaatii todella kovan harppauksen vielä fysiikkaan. Pelin on alettava kulkemaan heti. Muuten NHL-ura voi jäädä vain yhden kauden mittaiseksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle