Dialogi: Markus Nurmi ja TPS lähtevät hämmentämään Tapparan rutiininomaisen vahvaa soppaa

LIIGA / Artikkeli
Markus Nurmi ja TPS haastavat Tapparan puolivälierissä.
Kuva © Tiia Mahkonen
Runkosarjan voittanut Tappara ja ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon selvinnyt TPS kohtaavat puolivälierissä. Otteluparin ennakkoasetelmat ovat selvät – Tapparan on mentävä jatkoon sarjasta.

Ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon selvinnyt TPS haastaa puolivälierissä runkosarjan voittajan ja hallitsevan Suomen mestarin, Tapparan. Jatkoajan toimittajat Juha Oinonen ja Konsta Kiviniemi debatoivat sarjan kuumista väitteistä.

Markus Nurmi hämmentää Rikard Grönborgin pois tolaltaan ja johtaa TPS:n sensaatiovoittoon

Oinonen: Jopa tv-kuvasta välittyi Lukon tuska, kun TPS:n ja Lukon kolmannessa kohtaamisessa Markus Nurmi muutaman minuutin aikaikkunassa välttyi isolta rangaistukselta, oli rakentamassa TPS:n 3–1-maalia ja hankki joukkueelleen ylivoiman.

Tapparan päävalmentaja Rikard Grönborg on kauden aikana menettänyt malttinsa tuomareille paljon vähemmästäkin. Nurmi on ärsyttäjänä ja hämmentäjänä TPS:n paras – ellei peräti ainoa – tapa haavoittaa Tapparaa.

Jos Grönborgin keskittyminen menee tuomareille huutamiseen, myös Tapparan pelaaminen saattaa mennä sekaisin. Tunnetusti Nurmi pääsee myös pelaajien ihon alle ja voi viedä parhaan terän Tapparan tähdistä.

TPS ei pysty vastaamaan Tapparan pelaajamateriaaliin, mutta hengen voitto materiasta on mahdollinen. Tapparalla on toki myös omat hämmentäjänsä, Veli-Matti Savinainen ja Heikki Liedes. Nurmi on kuitenkin tällä kaudella noussut aivan omiin sfääreihinsä ärsyttäjänä.

Toisinto Lukko-ottelun tapahtumista, Grönborg rähjäämään tuomareille ja ottelusarja voi saada aivan erilaisen suunnan.

Kiviniemi: Myönnettäköön, Nurmi on aivan omiaan pelaajissa, jotka poraavat itsensä vastustajien pääkoppaan ottelun aikana. Hän on myös osoittanut jälleen parhaimmillaan kuuluvansa Liigan eliittihyökkääjien joukkoon, ja otteluissa Tapparaa vastaan hän on näyttänyt kykynsä saada kirvesrintoja kuumenemaan.

Sinioranssissa leirissä on varmasti ympyröity hänen numeronsa jo kauan sitten, eikä tulisi suurena yllätyksenä, mikäli muun muassa Luke Witkowski ottaa kerran jos toisenkin yhteen Ruskon leijonaksi tituleeratun laiturin kanssa.

Jos Nurmi onnistutaan vaimentamaan ja pitämään aisoissa, vie Tappara samalla kilpailullisen sielun TPS:n joukkueesta. Nurmi ajoi kaikkine hämmennyksineenkin Palloseuraa eteenpäin muun muassa Lukko-sarjassa, joten hänen puuttumisensa veisi suuren osan peli-ilmettä pois.

Nurmen hiljentämisessä nousisi TPS:lle myös toinen ongelma, sillä ilman häntä Tapparan maalintekomateriaali on ylitsepääsemätön haaste TPS:lle. Hallitsevan Suomen mestarin riveissä oli runkosarjan aikana jopa kuusi 15 maalin rajapyykin rikkonutta pelaajaa, kun taas mustavalkoisesta leiristä vastaavaan pystyi ainoastaan Viljami Marjala.

Kaikesta huolimatta uskon, että Nurni on sarjan aikana niin vartioitu mies, ettei hänkään pääse hämmentämään sinioranssia soppaa. Sekään ei tosin estä häntä silti yrittämästä.

Filip Lindbergin ja Christian Heljangon kaksintaistelusta tulee joko eeppisen tasainen tai yksipuoliset murskajaiset

OinonenFilip Lindberg on pudotuspeleissä petrannut otteitaan runkosarjaan verrattuna, mutta vastaan asettuu torjuja, joka on kaksi edellistä kevättä ollut lähes ohittamaton. Erityisesti viime keväänä Christian Heljanko nosti tasoaan ilmiömäisesti ratkaisupeleissä, ensin CHL:ssä ja myöhemmin Liigassa.

Lindberg on tällä hetkellä kuuma maalivahti, ja Lukon pudottaminen altavastaajana tuo varmasti itseluottamusta koko joukkueelle. Paras seitsemästä -ottelusarjan voittoon Tapparaa vastaan se ei kuitenkaan riitä.

Runkosarjassa Tappara teki eniten maaleja, eikä Lindberg ollut Lukkoakaan vastaan sillä tavalla ohittamaton kuin Heljanko on pudotuspeleissä ollut. Luvassa on yksipuoliset murskajaiset, joissa TPS ja Lindberg sinnittelevät, mutta Heljanko torjuu kaiken.

Kiviniemi: Heljanko todellakin on Liigan paras maalivahti, mutta uskon, että Lindbergin jo mainittu kuuma vire voi syödä maalivahtipelin kilpailuedun Tapparalta miltei kokonaan. Jo runkosarjan lopulla sairastelusta huolimatta Lindberg torjui vahvoja iltoja toisensa jälkeen, ja Palloseura sai pudotuspelikiriinsä sellaista lisävoimaa, jota se ei ole kuluvalla kaudella vielä saanut; varmaa maalivahtipeliä. 

Vakuuttavasti etenkin kotiotteluissa torjunut Lindberg lähtee sarjaan sellaisen itseluottamuksen kanssa, jota rahalla ei voi ostaa. Viime keväänä mustavalkoisten viimeisenä lukkona torjui Lassi Lehtinen, jonka hartioille kasattiin aivan liikaa vastuuta, joskin hän suoriutui siitä erinomaisesti. Lindberg saa eteensä kuluvan kauden aikana uudelleenrakennetun puolustuksen, joka tuo myös omaan päähän huomattavasti enemmän lujuutta ja turvallisuuden tunnetta.

Heljanko on totutun vahva pudotuspelisuorittaja, mutta väitän, että tämän sarjan maalivahtitaistelu ei ole niin yksipuolinen juttu, enkä pidä kohtuuttomana ajatusta siitä, että Lindberg torjuisi vahvemman puolivälieräsarjan – tuloksesta riippumatta.

Max Lindrothin ja Otto Salinin hankinnat ovat tehneet TPS:n puolustuksesta varteenotettavan haastajan Tapparalle

OinonenMax Lindroth pelasi 13 runkosarjaottelua piste per peli -tahdilla ja on aloittanut räväkästi myös pudotuspeleissä. Kiekollinen puolustaja on ollut huippulöytö kesken kauden ja täsmähankinta TPS:lle. Puolustusorientoituneita pakkeja TPS:llä oli ennestään, mutta hyökkäysten tukeminen oli alkukauden liikaa Ruben Rafkinin varassa.

Otto Salin puolestaan on parantanut peliään siirryttyään HIFK:sta. 20-vuotias Los Angeles Kingsin varaus on ottanut paikkansa vakiokuusikossa.

Jo runkosarjassa TPS:ää vastaan luotiin vähemmän maaliodottamaa kuin Tapparan nimekkäämpää puolustusta vastaan. Tappara puolestaan loi pudotuspelijoukkueista selvästi vähiten maaliodottamaa, joten vahvistunut TPS-puolustus pystyy todella haastamaan hallitsevan mestarin.

Kiviniemi: Lindroth liikuttaa kiekkoa tavalla, mistä hänen edeltäjänsä Emil Johansson voi vain haaveilla. Sen lisäksi hän on huomattavasti vahvempi laukoja, joten hän tuo ylivoimalle jo itsessään huomattavan pelotteen. Myös Salin on istunut erinomaisesti rooliinsa sekä puolustuskuusikossa että toisen ylivoimayksikön siniviivan moottorina. 

Vaikka Palloseuran pakisto on kokenut merkittäviä muodonmuutoksia ja ottanut valtavia harppauksia eteenpäin, ei Tapparan puolustukselle ole Liigassa varteenotettavaa haastajaa Nokia-areenan ulkopuolella. Valtteri Kemiläinen ja Veli-Matti Vittasmäki muodostavat jälleen yhden Liigan parhaista pakkipareista.

Kaksikko tarjoaa kummassakin päädyssä ominaisuuksia, mistä TPS-puolustus voi vain haaveilla. Myös huomattavasti oletettua enemmän tarjonnut Witkowski, kesken kauden sinioranssiin saapunut Olli Juolevi ja Otto Leskinen nostavat Tapparan pakiston aivan omalle tasolleen TPS:n takalinjoihin vertaillessa, joskin Leskisen kunto sarjan alussa on kysymysmerkki.

Tapparan puolustus on täydellinen sekoitus huipputason kiekollista liikkuvuutta, vahvaa ja kontrolloitua oman pään pelaamista ja armottoman fyysistä kulmavääntöä, eikä TPS:n materiaali kestä vertailua peräpäässä.

Keskinäiset kohtaamiset runkosarjassa

3.11.2023 TPS–Tappara 2–3 vl.
25.11.2023 Tappara–TPS 3–2 vl.
31.1.2024 Tappara–TPS 3–0
2.3.2024 TPS–Tappara 0–3

Joukkueiden parhaat pistemiehet runkosarjassa

Anton Levtchi, Tappara 19+38=57
Carter Camper, Tappara 17+31=48
Nick Halloran, Tappara 19+24=43

Viljami Marjala, TPS 17+23=40
Markus Nurmi, TPS 14+19=33
Lukas Wernblom, TPS 13+17=30

Parhaat pistemiehet keskenäisissä kohtaamisissa

Anton Levtchi, Tappara 2+1=3
Carter Camper, Tappara 1+2=3
Valtteri Kemiläinen, Tappara 0+3=3

Markus Nurmi, TPS 0+3=3
Viljami Marjala, TPS 1+1=2
Aidan Dudas, TPS 1+0=1

Eniten maaliodottamaa luotu

Otto Somppi, Tappara 99 laukausta, 15,89 xG (15 maalia, joista 13 maalista on laskettu maaliodottama)
Heikki Liedes, Tappara 132 laukausta, 11,08 xG (18 maalia, joista 16 maalista on laskettu maaliodottama)
Nick Halloran, Tappara 204 laukausta, 9,80 xG (19 maalia, joista 18 maalista on laskettu maaliodottama)

Aidan Dudas, TPS 187 laukausta, 14,08 xG (13 maalia, joista kymmenestä on laskettu maaliodottama)
Markus Nurmi, TPS 196 laukausta, 13,59 xG (14 maalia, joista 13 maalista on laskettu maaliodottama)
Linus Fröberg, TPS 115 laukausta, 11,39 xG (8 maalia, joista kuudesta on laskettu maaliodottama)

» Lähetä palautetta toimitukselle