Dialogi: Lukko kiusaa runkosarjavoittajaa, mutta Tappara jyskyttää jatkoon

LIIGA / Artikkeli
Runkosarjan voittaja kohtaa jälleen tutun vastustajan.
Kuva © Jarno Hietanen

Lukko kukisti HPK:n pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella ja eteni Tapparan vastustajaksi puolivälieriin. Vuodesta 1988 alkaen joukkueet ovat kohdanneet toisensa pudotuspeleissä yhdeksän kertaa, ja näistä sarjoista peräti viisi pelattiin 2010-luvulla sekä viimeisin viime vuonna. Tappara on ollut aiemmin selkeästi niskan päällä voitoin 7–2. 

Jatkoajan toimittajat Eveliina Laine ja Jenna Westerlund arvioivat, miten sarjassa käy.

Miksi Tappara etenee sarjasta eteenpäin?

Laine: Tapparan nousujohteinen runkosarja riitti lopulta sarjan piikkipaikkaan asti, vaikka Ilves ja Jukurit olivat loppuun asti kärkitaistossa mukana. Vielä syksyllä joukkueen esitykset olivat todella ailahtelevia ja peli sekaisin, mutta Nokia Arenan avausviikonlopun jälkimmäisen Ilves-ottelun selkeä voitto käänsi kurssin toden teolla.

Kevätkaudella Tappara onkin sitten jälleen kerran ollut sitä kuuluisaa terästä eikä niin sanottuja ohipelejä ole juuri tullut. Menestyksen avaimia ovat peritapparalaiseen tapaan olleet tiivis viisikkopuolustus ja laadukas maalivahtipeli, mutta myös hyökkäyspäässä jälki on ollut maali- ja pistepörssivoittaja Anton Levtchin johdolla vakuuttavaa.

Huomionarvoista on, että runkosarjan voitosta huolimatta joukkueella on edelleen lunastamatonta potentiaalia, sillä tulosten takana on merkittävä määrä huippulaadukkaita maalipaikkoja, joita joukkue ei ole pystynyt hyödyntämään.

Edellä mainittujen pelillisten osa-alueiden lisäksi Tapparan jatkoonmenon puolesta puhuvat pidempi lepoaika, laajempi materiaali ja vakaampi tuloskunto. Tapparassa tiedetään mitä voittaminen vaatii, mistä kertovat muun muassa kahdeksan peräkkäistä välieräpaikkaa.

Miksi Lukko etenee sarjasta eteenpäin?

Westerlund: Lukko pelasi viime viikolla neljä ottelua viiteen päivään, kun vastaavasti Tappara pelasi kertaalleen viime tiistaina. Tamperelaisilla on siis lepoetu sarjaan lähdettäessä, mutta vastaavasti Lukolla saattaa olla parempi pelituntuma.

Lukon päävalmentaja Marko Virtanen korosti puolivälieräpaikan varmistumisen jälkeen sitä, kuinka pelaajat ovat poissaolojen jälkeen päässeet pelirytmiin ja pelikuntoon nimenomaan pelaamalla, joten joukkueen on pidettävä rytmistään kiinni. Raumalaisnippu lähtee sarjaan selvänä altavastaajana viime vuoden mestaruudesta huolimatta, joten joukkue pääsee pelaamaan paineettomassa tilassa, toisin kuin runkosarjan nimiinsä vienyt Tappara.

Joukkueesta löytyy niin ikään lunastamatonta potentiaalia, mutta myös pelillisiä ongelmia. Lukon on löydettävä lääkkeet huonosti sujuneeseen ylivoimaan, jos se mielii edes haaveilla jatkopaikasta. Joukkue iski edellisen ylivoimamaalin 10. maaliskuuta Tapparaa vastaan. Ylivoimakuvioiden lisäksi huolenaiheena on liiallinen jäähypenkin kuluttaminen, ja Tapparaa vastaan turhat rangaistukset on minimoitava.

Parhaimmillaan Lukko onnistuu kuitenkin rakentamaan vaarattomankin näköisistä paikoista loistavia maalipaikkoja. Jos pelaajat onnistuvat välttämään yksilövirheet sekä saamaan syöttöpelin ja viisikkopelaamisen kohdilleen nihkeän ajanjakson jälkeen, joukkue on yllätysvalmis.

Sarjan avainpelaajat?

Laine: Jo mainittu pörssivoittaja Levtchi on Tapparan menestysmahdollisuuksien kannalta merkittävässä roolissa, mutta ratkaisijoita riittää "taikuriksi" tituleeratun hyökkääjän takanakin. Katseet kohdistuvat etenkin Levtchin ketjukavereihin Tyler Morleyyn ja Waltteri Merelään, mutta myös siirtorajan täsmähankinta Veli-Matti Savinaiselle, taitavalle Kristian Tanukselle ja kokeneelle Kristian Kuuselalle on sankarinviittaa tarjolla.

Pudotuspeleissä aina niin tärkeän haalariosaston riveihin Tapparalla kuuluvat Otto Rauhala ja Jukka Peltola, joiden väsymätön taistelumoraali tiedetään. Varsinainen jokerikortti on Joona Luoto, jonka tunnelataus läikkyy välillä yli, mutta oikeisiin asioihin keskittyessään Luoto voi olla jopa kevään musta hevonen.

Puolustajistossa avainroolissa ovat vääntövoimainen Mikael Seppälä, isokokoinen Brady Austin ja kokenut Veli-Matti Vittasmäki. Tulosvastuuta kantavat kiekollista osamistaan jo esitellyt Otto Leskinen ja Santtu Kinnunen, jotka jakavat ylivoimavastuuta. 

Maalin suulla isoimmat minuutit kirjataan runkosarjassa yhdeksän nollapeliä pelanneelle Christian Heljangolle, joka osoitti jo viime keväänä kykenevänsä kantamaan päävastuun myös pudotuspeleissä. Hänen kirittäjäkseen Tappara hankki siirtorajan kynnyksellä  latvialaisen Jānis Kalniņšin.

Westerlund: Lukon sisäisen maalipörssin 21 maalillaan voittanut Sebastian Repo on Tapparallekin tuttu pelaaja. Tarkan laukauksensa lisäksi hyökkääjä viihtyy mielellään nyrkkihippasten keskiössä hämmentämässä vastustajaa. Ylivoimalla pelatessaan Repo on onnistunut useasti laukomaan kiekon sisään neliön keskeltä, mutta toisaalta raumalaiset eivät ole kahdeksassa edellisessä ottelussaan ylivoimamaalia juhlineet.

Revon ketjua johtava Arttu Ilomäki on napsinut hyvällä prosentilla aloituksia, ja hyökkäystrion täydentää kapteeni Anrei Hakulinen, joka luistelee pelottomasti maalille, eikä pelkää blokata laukauksia. Uransa ensimmäisiä pudotuspelejä pelaava Harri Kainulainen iski kahteen HPK-otteluun tehot 1+1, ja mies on väläytellyt osaamistaan etenkin ylivoimalla sekä kamppailutilanteissa, vaikka alkukausi oli hankala.

Lukon kakkosketju Scott PooleyJulius MattilaLinus Nyman esiintyi edukseen HPK-sarjassa. Pooley jyräsi väkisin maalille luoden tekopaikkoja, ja Mattila on oiva esimerkki kahden suunnan sentteristä, sillä häneltä onnistuvat niin nopeiden vastahyökkäyksien rakentaminen kuin kiekon riistäminen omalla alueella. Monipuolista osaamista tarvitaan, sillä tamperelaisten kokoonpanossa riittää syvyyttä sekä yksilöosaamista.

Puolustuksessa Vili Saarijärvi on Liigan ehdotonta eliittiä ja hänen peliminuuttinsa oli jälleen hurjat HPK-sarjassa. Lisäksi isäntänä luutii Thomas Grégoire, jolla on useamman kauden ajalta kokemusta pudotuspeleistä Pohjois-Amerikassa.

Lukon maalivahtitilanne on erikoinen, sillä venäläisvahti Artjom Zagidulin näytti jo nappaavan ykköstorjujan viitan itselleen runkosarjan loppuhetkillä, mutta Lassi Lehtinen torjui molemmat HPK-ottelut pelaten myös yhden nollapelin. Torjuntatyöskentely oli vakuuttavaa, mutta hyviä otteita tarvitaan jatkossakin, jos Lukko meinaa nollata Tapparan vahvan hyökkäyksen.

Toimituksen veikkaus sarjan lopputulemasta

Edellisten keskinäisten kohtaamisten perusteella odotettavissa on vauhdikas ja värikäs puolivälieräsarja. Tapparan kone voi pienen pelitauon jäljiltä yskähdellä etenkin sarjan alussa, mutta käyntiin hyrähtäessään sen pysäyttäminen on hankalaa. Lukko tekee kaikkensa, mutta materiaaliero ja lepoetu vievät Tapparan jatkoon voitoin 4-1.

» Lähetä palautetta toimitukselle