Dialogi: Länsirannikolla pienten marginaalien kamppailusarja – Ässiä siivittää kotiyleisö, TPS:ää rutiini

LIIGA / Artikkeli
Jesse Joensuu on yksi sarjan avainpelaajista.
Kuva © Tiia Mahkonen
Ässät palaa pudotuspeleihin viiden vuoden tauon jälkeen, kun se kohtaa TPS:n ensimmäisellä kierroksella. Otteluparista ennustetaan todella tasaista.

Porin Ässät ja Turun Palloseura kohtaavat toisensa villi kortti -kierroksella. Joukkueet kamppailivat runkosarjassa kuudesti, ja TPS oli keskinäisissä otteluvoitoissa parempi luvuin 4–2.

Pudotuspeleissä perinteikkäät joukkueet ovat kohdanneet aiemmin seitsemän kertaa, viimeksi vuoden 1997 puolivälierissä. 

Jatkoajan toimittajat Veikko Nurminen ja Olli Norolahti ennakoivat länsirannikon tiukkaa sarjaa.

Miksi Ässät etenee sarjasta eteenpäin?

Norolahti: Ässät oli viimeksi päässyt pudotuspeleihin keväällä 2018, joten Porissa näitä pelejä on odotettu erityisen innokkaasti. Erityisesti viime kauteen verrattuna Karri Kiven valmentama joukkue pesi hienosti kasvonsa ja pelasi uskottavasti sellaista kiekkoa, millä yleisö palasi Isomäkeen.

Kotiedusta muodostuukin valtava voimavara porilaisille TPS:ää vastaan. Takavuosina on todistettu, että porilaisyleisön paine on painanut vastustajan maahan ja auttanut siivittämään Ässät altavastaajana voittoihin pudotuspeleissä.

Ässien vahvuudet löytyvät puolustuspelaamisesta sekä maalivahtipelistä. Porilaisten kevään menestyksen kannalta maalivahti Niklas Rubinin otteet ovat kaikki kaikessa. Ässät puolustaa laadukkaasti omaa maalinedustaa, ja tässä kovimmat tekijät ovat Ian McCoshen ja Nikolas Matinpalo. Alivoima on ollut lähes koko kauden hyvällä tasolla.

Nikolas Matinpalo on noussut Ässien alakerran isännäksi.
Kuva © Tiia Mahkonen

Tehottomuus maalipaikoissa ja ylivoimapelaaminen ovat olleet porilaisten murheenkryyni koko kauden. Ylivoimapelaamisessa oli kuitenkin havaittavissa hienoista piristymistä runkosarjan viimeisissä otteluissa. Porilaiset odottavat maaleja kolmikolta Roope Talaja, Derek Barach ja Joachim Rohdin.

Otteluiden alut tulevat olemaan suuressa arvossa, sillä Ässät on hämmentävän usein onnistunut tarjoamaan maalin jos toisenkin vastustajalleen heti ottelun ensiminuuteilla. Tähän Ässillä ei ole nyt varaa.

Miksi TPS etenee sarjasta eteenpäin?

Nurminen: Pudotuspelikokemusta ei voi millään väheksyä, ja kuten viimeiset kaudet ovat osoittaneet, niin TPS on pystynyt pelaamaan parasta peliään juuri pudotuspeleissä. TPS:n vahvuus on parhaimmillaan erinomaisesti toimiva viisikkopuolustus, joka taistelee jokaisesta sentistä ja tekee vastustajan suorahyökkäyspelaamisesta todella haastavaa.

TPS:n runkosarja päättyi noloon tappioon, mutta viime perjantain HIFK-voitto oli todella kliininen esitys. Maalivahti Lassi Lehtinen on yksi Liigan parhaista maalivahdeista, joka antaa jokaisessa ottelussa TPS:lle mahdollisuuden voittoon.

Palloseuran puolustuskalusto on myös lähtökohtaisesti hieman laadukkaampi kuin Ässillä. Antti Tuomisto, Teemu Kivihalme sekä Niklas Arell luovat varsin laadukkaan pohjan. Ässät-sarjassa tarvitaan runsaasti fyysisyyttä, ja sitä tuovat kaukaloon Aleksi Anttalainen ja Valtteri Pulli.

TPS oli runkosarjassa Ässiä parempi erikoistilannejoukkue. Varsinkin vahva alivoimapelaaminen oli turkulaisten iso vahvuus koko kauden. Tästä kuuluu iso kiitos Juhani Jasulle sekä Topias Haapaselle.

Hyökkäyskalusto on nimellisesti TPS:llä varsin kelvollinen, mutta merkittävät poissaolot ovat syöneet iskukykyä rajusti. Loukkaantumislistalla ovat tällä hetkellä Michael Dal Colle, Lauri Korpikoski, Scott Kosmachuk sekä Pavol Skalický.

Pudotuspelien aikana poissaoloista ei juuri julkisuuteen huudella, mutta TPS:n oman otteluennakon mukaan ainakin Korpikoski sekä Kosmachuk ovat kaukalosta vielä usean viikon pois.

Sarjan avainpelaajat

NorolahtiJan-Mikael Järvinen tuo kokemusta voittamisesta Ässiin. Järviseltä löytyy mestaruudet Tapparan riveistä sekä ICEHL:sta. Järvisen tehot jäivät hieman odotuksiin nähden vajaiksi runkosarjassa, mutta hän on edelleen tärkeä pelaaja porilaisille aloitusympyrässä sekä erikoistilanteissa.

Nostetaan esille vielä joukkueen kokeneemmasta päästä kovissa paikoissa koulittu kapteeni Jesse Joensuu. Luistelu ei ole yhtä sujuvaa kuin nuorempana, mutta Joensuu tulee fyysisellä pelillään sytyttämään Isomäen seisomakatsomon liekkeihin ensimmäisestä vaihdosta lähtien.

Arttu Ilomäki ei kultakypärästä huolimatta yltänyt tasolleen runkosarjassa.
Kuva © Tiia Mahkonen

Nurminen: Arttu Ilomäki kuuluu niihin pelaajiin, joiden on yksinkertaisesti nostettava tasoaan pudotuspeleissä. TPS:n kultakypärä iski runkosarjassa vaatimattomat 29 tehopistettä, mikä oli varmasti iso pettymys. Pudotuspeleissä erikoistilanteet ovat suuressa roolissa, joten Ilomäen panosta tarvitaan myös yskineeseen ylivoimapeliin.

Mikael Pyyhtiän nimi on myös pakko mainita. TPS-kannattajat muistavat varmasti viime kevään, jolloin hän muodosti maagisen ykkösketjun Juuso Pärssisen ja Markus Nurmen kanssa. Tällä kaudella Pyyhtiä iski 47 ottelussa 20 tehopistettä. Maaleja syntyi runkosarjassa vain seitsemän, mikä oli viime kauden odotusten jälkeen iso pettymys.

Viimeiset runkosarjaviikot kuitenkin antoivat parempaa signaalia Pyyhtiän vireestä. Nuorukaisen luistin alkoi liikkua paremmin, ja hyökkäyspäässä tilanteita alkoi syntyä paljon enemmän. 

Arvio sarjan lopputuloksesta

Norolahti: Sarjasta tulee todella tasainen. Maalivahtipeli, uhrautuva puolustus ja Isomäen yleisömeren painostus kääntävät lopulta sarjan Ässille otteluvoitoin 2–1.

Nurminen: TPS:n pelitapa on kuin tehty kevään isoihin otteluihin, ja viime vuosien onnistumiset tuovat varmasti uskoa. Lehtisen maalivahtipeli kääntää lopulta sarjan TPS:lle. Otteluvoitot kirjataan lukemin 2–1.

» Lähetä palautetta toimitukselle