Dialogi: Jukurit lähtee Liiga-historiansa ensimmäiseen pudotuspelisarjaan ennakkosuosikin paineet harteillaan

LIIGA / Artikkeli
KooKoo pyrkii yllättämään runkosarjassa loistaneen Jukurit.
Liigan puolivälierissä kohtaavat kaksi joukkuetta, jotka olivat toistuvasti toistensa riesana Mestiksen pudotuspeleissä 2000-luvulla.

Jukurit ja KooKoo kohtasivat neljästi runkosarjassa. Kouvolalaiset juhlivat voittoa kahdessa ensimmäisessä ottelussa, kun taas Jukurit nappasi sarjapisteet kahdessa jälkimmäisessä ottelussa.

KooKoo aloitti pudotuspelit kampeamalla Pelicansin jatko-ottelussa nähdyllä Radek Koblížekin maalilla.

Jatkoajan toimittajat Matti Koski ja Arto Määttä ruotivat alkavaa ottelusarjaa.

Miksi Jukurit etenee sarjasta eteenpäin?

Koski: Liiga-kauden sensaatio Jukurit toi menestyksellään ja ennakkoluulottomuudellaan sarjaan rutkasti uutta jännitettä sekä kilpailullisuutta. Runkosarjassa toiseksi sijoittunut joukkue päätti runkosarjan kahdeksaan voittoon kymmenessä ottelussa. Mikkeliläiset ovat ennakkosuosikkeja myös kamppailussa KooKoota vastaan.

Jukurien pelillinen vire on heilunut aavistuksen verran runkosarjan lopussa, mutta toisaalta joukkue onnistui kuitenkin löytämään reitin voittoihin vaikeuksistaan huolimatta. Tämän lisäksi Jukurit nujersi kahdessa viimeisessä runkosarjaottelussa HIFK:n ja Lukon vakuuttavilla otteilla, joten joukkue lähtee pudotuspeleihin erinomaisessa vireessä.

Kiitettävän runkosarjan jälkeen joukkue puhkuu itseluottamusta ja sillä on myös riittävästi laatua jokaiselle pelipaikalle mukaan lukien yksilöitä Liigan absoluuttiselta huipulta niin maalin suulla kuin hyökkäyksessäkin.

Mikkeliläiset ovat onnistuneet voittamaan otteluita niin hyökkäyksensä tulivoimaan kuin maalivahtipeliinsä luottaen. Tämän lisäksi joukkueen puolustus soveltuu pudotuspeleihin, mikä parantaa entisestään joukkueen mahdollisuuksia puolivälierissä. Myös kotietu on merkittävä asia, sillä mikkeliläisten voidaan odottaa saapuvan sankoin joukoin Jukurien tueksi seuran ensimmäisiin puolivälieräotteluihin Liigassa.

Miksi KooKoo etenee sarjasta eteenpäin?

Määttä: KooKoo selvitti pidemmän kaavan kautta tiensä historiallisesti puolivälieriin. Oikeastaan nämä olisivat sen toiset puolivälierät, mutta kauden 2019−2020 pudotuspelit peruuntuivat kouvolalaisten kannalta ikävästi.

KooKoon pelissä näkyi Pelicans-sarjassa samoja asioita kuin runkosarjassa. Parhaimmillaan peli toimi Pelicansia vastaan hyvin, mutta varsinkin kotiottelun avauserässä kouvolalaiset olivat pahasti purjeessa lahtelaisia vastaan. Olli Salon valmentamalle joukkueelle on kuitenkin nostettava hattua siitä, kuinka he kokosivat itsensä ottelun loppuun. KooKoo ei ollut kaukana nousta kolmen maalin takaa aina tasoihin. Joukkue osoitti sitkeyttä tärkeällä hetkellä, sitä se myös tarvitsee luistellessaan Jukureita vastaan kaukaloon.

KooKoon murheena on ollut koko kauden ajan erikoistilannepelaaminen. Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella se pystyi kuitenkin tylsyttämään Pelicansin ylivoiman, mikä oli iso onnistuminen kouvolalaisille. Toisaalta joukkueen on mietittävä myös omaa ylivoimaansa, kun verkko ei helähtänyt kertaakaan lahtelaisten maalissa ylivoiman aikana, vaikka siihen tarjottiin myös Pelicansin puolelta mahdollisuuksia. Tähän osa-alueeseen on joukkueen saatava ehdottomasti parannusta, jos mielivät välieriin selvitä.

KooKoo pääsee lähtemään ottelusarjaan ilman suurempia paineita. Sensaatiomaisesti pelannut Jukurit kantaa sarjassa kaikki ennakkosuosikin paineet, mutta joukkueiden välinen tasoero ei ole niin suuri, etteivätkö kouvolalaiset voisi mennä jatkoon sarjasta. KooKoolla riittää hyökkäyksessä riittävästi leveyttä voittaakseen tämän sarjan. Joukkueen on vain pidettävä omista vahvuuksistaan kiinni myös tässä ottelusarjassa.

Sarjan avainpelaajat

Koski: Vaikka Jukurit ei ole tuttu näky Liigan pudotuspeleissä, sen riveissä on kuitenkin kokemusta myös kevään otteluista.

Yksi jääkiekon kuluneimmista toteamuksista kuuluu, että paremman maalivahdin joukkue voittaa ottelun. Samaa viisautta voidaan soveltaa myös tähän sarjaan, jossa pelaa kaksi maalivahtia sarjan huipulta. Jukurien menestys on valettu Oskari Salmisen betoniseen maalivahtipeliin, joka tarjoaa myös pudotuspeleissä mahdollisuuden voittaa jokainen ottelu oli vastassa mikä joukkue tahansa.

Voidaan odottaa, että eurooppalaisessa jääkiekossa liki kaiken nähnyt ja kokenut Jarkko Immonen kantaa jälleen kerran suurta vastuuta joukkueensa menestyksestä. Tasakentällisin Immosen rooli on kaventunut huippuvuosistaan, mutta säntillinen pelaaminen yhdistettynä huippuosaamiseen niin aloitusympyrässä kuin ylivoimallakin korostaa konkarin asemaa tässä sarjassa.

Rantasalmen sulttaanin lisäksi joukkueessa on myös kolme kappaletta SHL-mestareita. Joachim Rohdin voitti ruotsinmestaruuden keväällä 2012 Brynäsissä, Linus Nässen puolestaan keväällä 2021 Växjö Lakersissa ja Niclas Lundgren juhli mestaruutta 2015 myöskin Lakersin paidassa.

Mestaruuskausien karaisemien pelaajien lisäksi joukkueessa on myös kosolti tehokasta ja tarmokasta tulivoimaa. Petrus Palmun tykkikausi vaatii menestystä myös pudotuspeleissä, mutta myös 19-vuotias Aatu Räty saa nyt oivan mahdollisuuden loistaa entistä kirkkaammin.

Ilmeisten ratkaisijoiden takana on myös aimo määrä sitoutuneisuutta ja esimerkillistä pelaamista. Jukurien varakapteeni Jesper Piitulainen ei enää säkenöi tehopisteillään, mutta johtaa joukkoja periksiantamattomuudellaan. Piitulaisen mielessä on varmasti myös kevät 2012, jolloin hän pelasi Jukurien Mestis-joukkueessa tehokkaasti myös pudotuspeleissä.

Määttä: Tähän tulee hieman toistoa edellisestä dialogista. Nick Malík oli jälleen maalillaan erinomainen ja takasi hyvillä otteillaan voitot Pelicansia vastaan. Viimeksi vastustajalla oli myös laadukas maalivahti vastassa, niin myös tällä kertaa. Tässä vertailussa KooKoo kestää kuitenkin helposti päivänvalon.

Pelicansia vastaan yksi suurimmista ratkaisijoista oli joukkueen kakkosketju, jossa pelaavat Samuli Ratinen, Kim Strömberg ja Ville Meskanen. Ratinen iski ottelusarjassa peräti neljä tehopistettä, joista kaksi oli maaleja. Strömberg tehoili kolmen tehopisteen edestä ja Meskanen teki kaksi tehopistettä pudotuspelien ensimmäisissä otteluissaan.

Puolustajista Peetro Seppälä kerää eniten vastuuta. Pelicansia vastaan toisessa ottelussa peliaikaa nuorelle puolustajalle tuli reilut 25 minuuttia yhdessä Petteri Nikkilän kanssa, jolta voidaan odottaa lisää myös tehojen muodossa Jukureita vastaan. Puolustajalla on allaan Suomen mestaruus HPK:n ajoilta, joten isot ottelut eivät tule uutuutena Nikkilälle.

Heikki Liedes ei onnistunut maalinteossa vielä Pelicansia vastaan, mutta runkosarjassa 20 maalin rajan rikkonut hyökkääjää on tärkeä palanen KooKoolle myös puolustussuuntaan. Lukossa mestaruutta juhlinut hyökkääjä tietää, mitä voittaminen vaatii näissä otteluissa.

Uransa parasta kauttaan pelaava Joose Antonen on varmasti piikkinä lihassa mikkeliläisille ottelusarjassa. Runkosarjassa hyökkääjä rikkoi ensimmäistä kertaa 40 tehopisteen rajan. Lisäksi seurattaviin pelaajiin on nostettava Koblížek. Tšekki iski voitto-osuman, joten siitä tuleva itseluottamus voi hyvin kantaa läpi pudotuspelien.

Arvio sarjan lopputuloksesta

Sarjasta saattaa hyvinkin tulla tiukempi kuin runkosarjan sijoitukset antavat odottaa. Joukkueet pelasivat tiukkoja kamppailuita runkosarjassa tasaten voitot. Luvassa on pitkä sarja, jossa Jukurit jatkaa lopulta välieriin kuuden ottelun jälkeen.

Juttua muokattu 28.3.22 16:08: Viittaus ottelusarjan mittaan poistettu.

» Lähetä palautetta toimitukselle