Dialogi: Innokas TPS pistää kaiken peliin, mutta Pekka Virran ja Lukon pitkä odotus päättyy kultaisiin juhliin

LIIGA / Artikkeli
Lukko ja TPS kohtasivat jo kuusi kertaa runkosarjan aikana, joten joukkueet ovat toisilleen tuttuja.
Kuva © Timo Savela

Lukko ja TPS kohtasivat toisensa kuudesti runkosarjassa. Joukkueiden kohtaamisia voidaan kutsua kasitien kamppailuiksi, joten paikallispelien näkeminen finaalissa aiheuttaa ylimääräistä rumpujen pärinää. Runkosarjassa raumalaiset olivat niskan päällä voittaen yhtä lukuun ottamatta kaikki keskenäiset ottelut, mutta runkosarjan lait eivät pudotuspeleissä päde.

Luvassa on erittäin mielenkiintoinen sarja. Jatkoajan toimittajat Matti Koski ja Jenna Westerlund ennakoivat alkavaa sarjaa.

Miksi Lukko voittaa ensimmäisen mestaruutensa lähes 60 vuoteen?

Westerlund: Raumalaisten joukkuepelaaminen on ollut kuluvan kauden aikana timanttista, kun kiekkoa saadaan liikutettua alakerran kautta luontevasti, jolloin hyökkäyksiä voidaan rakentaa nopeaan tahtiin. Joukkueen vahvuutena on myös luisteluvoima ja koko kentällisen osallistuminen hyökkäyksiin. Lisäksi raumalaisten hyökkääjät pystyvät tarpeen tullen paikkaamaan puolustusta.

Kun luistin liikkuu nopeasti, syntyy helposti tilanteita, joissa kiekonmenetyksiä saattaa tulla. Yksilötaidolla voidaan kuitenkin napata kiekko mukaan matkaan hankalimmissakin tilanteissa ja yksilöillä on vapaus pelata rohkeasti omaa peliään. Harhasyöttöjä tulee väkisin jokaiselle, mutta usein tilanteet saadaan korjattua joko henkilökohtaisesti tai joukkueen voimin.

pelaajat yksi toisensa jälkeen blokkasivat laukauksia

Alkukaudesta Lukon alivoimapelaaminen oli ylivoimaisesti Liigan parasta. Vaikka prosentit ovat laskeneet, kykenevät pelaajat vahvan fyysisen kunnon ansiosta taistelemaan pitkiäkin vaihtoja omalla alueella. Semifinaaleissa Tapparaa vastaan nähtiin myös ehdotonta logolle pelaamista, kun pelaajat yksi toisensa jälkeen blokkasivat laukauksia ja hyökkäsivät kiekon perässä kulmiin pelaamaan kellosta aikaa pois.

Ylivoima on tilastoista Lukon kohdalla kenties heikoin, vaikka se toimikin ensimmäisellä kierroksella Ilvestä vastaan. Onnistumisprosentteja pitävät yllä yksilöiden rohkeat ja viisaat päätökset kiekon kanssa, jolloin esimerkiksi kiekkoa liikutetaan viivalla tai luodaan laukaisupaikkoja aloituspisteiden väliseltä alueelta. Kärkiyksilöiden lisäksi tulivoimaa riittää neljän kentällisen voimin, joten peli ei jää yksittäisten pelaajien harteille.

Lukon vahva joukkuepelaaminen, kiekollisen pelin nopeus sekä finaalivastustajaa syvempi kokoonpano antavat raumalaisille mahdollisuuden surullisenkuuluisan putken katkaisuun. Kanaalikaupungista löytyy luottoa joukkueen tekemiseen näiden seikkojen vuoksi.

Miksi Raimo Helminen johdattaa turkulaiset mestareiksi?

Koski: Vaikka Lukko lähtee sarjaan ennakkosuosikkina, pitää muistaa, että TPS:n koko kausi on ollut taistelua ulkopuolisten epäilyjä ja ennakkoluuloja vastaan. Tästä huolimatta hajanaiseksi muukalaislegioonaksi moitittu joukkue on osoittanut olevansa varteenotettava vastustaja mille tahansa joukkueelle.

Turkulaisten taival kauden alun epäilyistä finaaleihin asti on hieno urheiluromanttinen tarina, jossa pääosaa esittävät nuoret kukonpojat ja toisaalta kaiken Liiga-kentillä voittaneet konkarit. Joukkueen loisteliaan pudotuspelitarinan on nostanut entistä runollisempiin sfääreihin joukkueen selvän ykkösmaalivahdin Andrei Karejevin loukkaantuminen ja miltei kehäraakiksi tuomitun Karri Rämön nousu horjumattomaksi muuriksi TPS:n maalille.

Käsillä on klassinen altavastaajan tarina, jossa joukkue on oppinut näkemään omat vahvuutensa ja alkanut luottaa itseensä niin yksilöinä kuin kollektiivina – tällainen draaman kaari huipentuu tarinoissa suuriin juhliin ja uhmakkaan ennakkosuosikin yllättävään tappioon. TPS:llä ei ole tässä sarjassa enää mitään hävittävää, vaan kaikki paineet ovat varjostamassa ennakkosuosikki Lukon toimintaa.

TPS puhkuu itseluottamusta ja näyttöhaluja, minkä lisäksi joukkueen nuoret turkulaiset pelaajat haluavat palauttaa kunnian takaisin Artukaisiin. Joukkue tulee loppuottelusarjaan kuin lännenelokuvien räyhäkäs pyssysankari saluunaan: karmit kaulassa, rinta röyheänä ja ilta täynnä mahdollisuuksia vailla pelkoa häviöstä.

Turkulaisten luisteluvoima, itseluottamus sekä avainpelaajien voitokas vire antavat joukkueelle mahdollisuuden kaataa Lukko finaalisarjassa ja tuoda mestaruusjuhlat takaisin Aurajoen rannoille.

Kuva © Timo Savela

Finaalisarjan avainpelaajat

Westerlund: Vaikka Lukosta löytyy runkosarjan pistepörssin kärkipaikoille yltäneitä pelaajia, voidaan myös alempien ketjujen pelaajien esiinmarssia odottaa. Tästä nähtiin jo todiste Tapparaa vastaan, kun työmyyrä Mikko Petman onnistui kahdesti iskemään voittomaalin kirvesrintojen vastaan. Petman on pelannut lähes koko kauden Heikki Liedeksen johtamassa ketjussa ja tältä kolmikolta voidaan odottaa raastamisen ja kovuuden lisäksi hyviä ratkaisuja kiekollisena.

Joukkueen ykkösmaalivahti Lassi Lehtinen joutui etenkin Ilves-sarjassa seisomaan ajoittain pitkiäkin aikoja maalinsuulla ilman torjuntoja. Torjuntaprosentti ei tästä syystä noussut yhtä hulppealle tasolle kuin runkosarjassa, mutta torjuntataidot ovat edelleen tallella. Jos nuorelle huippulahjakkaalle maalivahdille osuu vähääkään runkosarjan kaltaisia päiviä finaalisarjassa, on Lehtisen ohittaminen erittäin vaikeaa.

Lukon joukkueesta ei löydy kovinkaan paljoa pudotuspelikokemusta kevään viimeisistä otteluista. Sebastian Repo on kuitenkin voittanut mestaruuden Tapparassa ja joukkueen nestorin Toni Koiviston kokemus saattaa nousta tärkeään rooliin, vaikka Koivisto ei olekaan päässyt kaikissa otteluissa kentälle. Hänen läsnäolollaan on tärkeä rooli, vaikka peliminuutteja ei tulisi kovinkaan paljoa.

Näiden pelaajien lisäksi ei voida unohtaa Eetu Koivistoista, joka johtaa pudotuspelien pistepörssiä ja joka on pelannut uransa tehokkainta kautta. Hänellä on kyky luoda maalipaikkoja lähes tyhjästä ja terävä laukaus lähtee lähes asennosta huolimatta. Eikä avainpelaajista puhuttaessa voida sivuuttaa runkosarjan parhaan pelaajan palkinnon napannutta Robin Pressiä, jolla on kyky tukea hyökkäyksiä ja voittaa kaksinkamppailuja.

Kaiken kaikkiaan Lukolta löytyy neljän kentällisen verran pelaajia, joilta voidaan kaikilta odottaa tärkeitä maaleja ja vahvaa kamppailupelaamista. Vahvan joukkuepelaamisen ollessa vahvuus, voidaan Jonne Tammelan tai Anrei Hakulisen kaltaisia monitaitureita peluuttaa tilanteessa kuin tilanteessa eikä joukkueesta löydy selkeitä heikkoja lenkkejä. Jokaisella on oma roolinsa ja osaamisalueensa.

Koski: Turkulaisten osalta suurin huomio kiinnittyy joukkueen kahteen kärkiketjuun, joiden harteille kasataan suurin paine maalinteosta. Onkin turkulaisten onni, että joukkueen kultakypärä Josh Kestner löysi HIFK-sarjassa uuden pelivireen ja teki ratkaisevassa ottelussa maalin ja alusti voitto-osuman. Myös Kestnerin ketjun keskushyökkääjä Ruslan Ishakov on merkittävässä roolissa alkavassa sarjassa.

Juhani jasu ja petteri WirtaneN ymmärtävät finaalisarjan vaatimustason

Alaketjujen keskushyökkääjät Juhani Jasu ja Petteri Wirtanen ovat myös erittäin isossa roolissa tässä sarjassa vaikka heiltä ei odoteta yhtä suuria tehopistelukemia kuin kärkikenttien taitureilta. Kokeneet ja meritoituneet hyökkääjät ymmärtävät finaalisarjan ja Lukon asettaman vaatimustason, joka pitää ylittää, mikäli TPS haluaa voittaa mestaruuden. Konkareiden vastuulle jää aloitusympyrän hallinta sekä vastustajan avainketjujen himmentäminen. Tehtävä ei ole helppo, mutta siinä heidän on onnistuttava.

TPS:n hyökkäyksen takaa löytyy useita vikkelästi liikkuvia ja mielellään hyökkäyksiä tukevia puolustajia. Aleksi Anttalainen, Ruben Rafkin sekä erityisesti Eemil Viro ovat kehittyneet pudotuspelien edetessä uudelle tasolle, mikä on näkynyt myös suoraan tulostaululla. Nuoret puolustajat huokuvat itseluottamusta ja haluavat lunastaa potentiaalinsa.

Yhtään mestaruutta ei ratkaista ilman hyvää maalivahtipelaamista. Sen takia onkin mahdotonta ohittaa Karri Rämöä, kun pohditaan sarjan avainpelaajia. Kokenut maalivahti ei ole turhia murehtinut yllättävästä ykkösmaalivahdin vastuustaan, vaan torjui joukkueensa jo loppuotteluihin tyylikkäillä otteillaan. Saman laadun on syytä jatkua myös kauden huipennuksessa, jotta TPS:llä olisi sauma menestykseen.

Arvio kauden 2020−2021 finaalisarjan lopputuloksesta

Vaikka nuorekkaan ja raikkaan TPS:n tarina on puhaltanut turkulaisen jääkiekon kytevään nuotioon kosolti uutta happea, Lukon huippuunsa viritetty joukkuepelaaminen ja TPS:ää syvempi kokoonpano ratkaisevat mestaruuden Lukolle. Pekka Virran projekti raumalaisten päävalmentajana huipentuu riemukkaaseen mestaruuteen voitoin 3−1.

» Lähetä palautetta toimitukselle