Dialogi: Ilves jatkaa runkosarjassa kirjoittamaansa tarinaa ja etenee välieriin niukasti yli Kärppien

LIIGA / Artikkeli
Kärpät tarjoaa Ilvekselle ison haasteen.
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa

Runkosarjan viimeinen kierros tarjosi jännitystä loppuun asti, sillä HPK:n hävittyä Pelicansille Lahdessa Kärpät kipusi kuudennelle sijalle kiinni suoraan puolivälieräpaikkaan, jonka myötä Kärpät kohtaa mainion kauden pelanneen Ilveksen. Jatkoajan toimittajat Lassi Seppä ja Veeti Kantoluoto arvioivat, miten sarjassa käy.

Miksi Ilves etenee sarjasta eteenpäin?

Lassi Seppä: Ilveksellä on tältä kaudelta hyviä kokemuksia oululaisista, sillä tupsukorvat voittivat kaikki neljä runkosarjakohtaamista. Vaikka ottelut olivatkin pääsääntöisesti tiukkoja, pystyi Ilves hallitsemaan suurta osaa kenttätapahtumista. On mielenkiintoista nähdä, miten Kärppien muutokset vaikuttavat aiemmin vallinneisiin voimasuhteisiin.

Ilves on Jouko Myrrän alaisuudessa saanut luotua itselleen peli-identiteetin ja tavan voittaa Liigassa. Nopeatempoinen luistelulätkä on niittänyt mainetta vastustajienkin keskuudessa ja myös omat kannattajat ovat sankoin joukoin omiensa takana. Juuri kotiyleisön tuki onkin kotiedun saavalle Ilvekselle iso plusmerkintä. Mylvivä Nokia Arena saattaa olla Kärppienkin kaltaiselle nipulle tärisyttävä kokemus.

Tamperelaisilla on jokaiselle pelipaikalle sarjan kärkipään osaamista. Marek Langhamer on osoittanut pystyvänsä koppailemaan kiekkoja kovassakin paineessa ja hyökkäyspeli tuottaa maalipaikkoja illasta toiseen. Ratkaisijamateriaali on myös leveä, sillä oikeastaan mikä tahansa neljästä vitjasta voi nousta esiin tarpeen tullen.

Miksi Kärpät etenee sarjasta eteenpäin?

Veeti Kantoluoto: Kärpät vaihtoi helmikuun lopulla päävalmentajaa, kun Lauri Mikkola sai väistyä ja Lauri Marjamäki astui oululaisten penkin taakse. Kärppien pelaaminen alkoi nopeasti muistuttaa tuttua Marjamäen joukkuetta, joka viihtyy kiekollisena maalin takana, tukkii keskialuetta eikä höntyile kaukalossa turhia.

Marjamäki lähti rakentamaan joukkueen pelaamista siis turvallisesti puolustuspelaaminen edelle, minkä päälle hyökkäyspelaamista pyritään rakentamaan matkan varrella. Tämä antaa luonnollisesti kilpailuetua vastapuolelle, joka on voinut harjoitella omaa pelitapaansa läpi kauden.

Kärpät on tuskaillut maalien tekemisen kanssa ja joukkue pyrkiikin varmasti kehittämään kyseistä osa-aluetta pienillä viilauksilla, pudotuspelitahdin sallimissa raameissa. Oululaisten kannalta runkosarjan viimeinen ottelu oli lupauksia herättävä, sillä Kärpät viimeisteli kotonaan neljä maalia KooKoota vastaan. Edellisen kerran Kärpät teki neljä maalia Ässien verkkoon 28. päivä helmikuuta.

Vahva maalivahti- ja puolustuspelaaminen, ja sitä kautta Ilveksen nopeajalkaisten sekä taitavien pelaajien hidastaminen ja turhauttaminen on vahvan erikoistilannepelaamisen lisäksi se ase, millä Kärpät pystyy erinomaisen runkosarjan pelanneen Ilveksen kaatamaan.

Sarjan avainpelaajat?

Lassi Seppä: Jo mainittu Langhamer kantanee tupsukorvien maalilla päävastuun, vaikka nuori venäläinen Vadim Žerenkokin on kantanut hyvin vastuuta omalla vahtivuorollaan. Hän paikkasi virkaveljensä pitkään loukkaantumista kauden keskellä. Langhamer pystyy huippuotteillaan torjumaan joukkueensa voittoon, vaikka kenttäpeli olisikin hieman nihkeämpää.

Ilveksen ykköspakki Les Lancaster loukkaantui runkosarjan päätösottelussa, eikä vielä ole varmaa pystyykö hän pelaamaan heti pudotuspelien alussa. Mikäli yhdysvaltalainen joutuu sivuun, on esimerkiksi Simon Johanssonin pystyttävä kantamaan iso ruutu ylivoimapelaamisessa. Myös tuoreempi vahvistus Daniel Gazda saisi tässä tilanteessa lisää vastuuta. Kokonaisvaltaisessa pelaamisessa Jarkko Parikka on Ilveksen tärkein puolustaja.

Kärpilläkin on laaja ja ratkaisuihin pystyvä materiaali, joten tamperelaisten on pystyttävä vastaamaan oululaisten heittämään haasteeseen. Kapteeni Eemeli Suomi näyttää esimerkkiä vaihto toisensa perään, joten häntä seuraamalla Ilveksen peli-ilme ei jää kertaakaan vajaaksi. Petri Kontiola onkin sitten hieman erilainen tapaus, sillä heikoimmillaan hän hidastaa joukkueen peliä. Paras mahdollinen "Konna" on tietysti erittäin laadukas pelaaja Liigan pudotuspeleihin.

Kärpät tulee todennäköisesti Marjamäen johdolla pelaamaan tiivistä puolustuspeliä, joten Kontiolan ohella taitavat pelaajat kuten Matias Mäntykivi, Balázs Sebők ja Nicholas Baptiste ovat avainrooleissa siinä, pystyykö Ilves puhkomaan vastustajansa viisikon tehokkaasti. Taistelijaluonteet Panu Mieho ja Joonas Oden sekä leijonasankari Marko Anttila tuovat pudotuspeleihin arvokasta kamppailuvoimaa.

Veeti Kantoluoto: Kärppien maalivahtikaksikko on kenties koko Liigan vahvin. Stanislav Galimov sekä Joel Blomqvist on esiintynyt edukseen läpi kauden ja Kärpät pystyy luottamaan kumpaankin maalivahtiin myös pudotuspeleissä.

Laadukkaasta puolustuksesta erottuvat mielenkiintoisina niminä puolustuksen johtohahmo Atte Ohtamaa ja 30 tehopisteen rajan rikkonut 19-vuotias Topi Niemelä. Lisäksi hyökkäyksessä on laajuutta ja laatua vaikka muille jakaa. Väkivahvasta hyökkäyksestä on nostettava esiin Juhamatti Aaltonen, jonka juonikkuutta Kärpät kaipaa hyökkäyspäässä, missä oululaisilla on eniten parantamisen varaa pelaamisessaan.

Toimituksen veikkaus sarjan lopputulemasta

Sarja on ennalta äärimmäisen tasainen ja lopputulos riippuu pitkälti siitä, kuinka hyvin Kärpät pystyy omalla puolustusvoittoisella pelillään rikkomaan Ilveksen raikasjalkaista ja runkosarjassa menestystä tuonutta jääkiekkoa. Arviomme on, että sarja venyy aina seitsemänteen otteluun asti ja Ilves etenee niukasti jatkoon. 

» Lähetä palautetta toimitukselle