Dialogi: Hurjasta materiaalierosta huolimatta TPS lähtee HIFK-sarjaan ennakkosuosikkina

LIIGA / Artikkeli
Eemil Viro lähetti viime vuonna HIFK:n kesälomalle.
Kuva © Tiia Mahkonen

Runkosarjan neljäs TPS ja viides Helsingin IFK kohtaavat puolivälierissä. Jatkoajan toimittajat Veikko Nurminen sekä Mika Tallskog käyvät läpi tulevaa ottelusarjaa. Joukkueet ovat varsin tuttuja toisilleen, sillä viime keväänä TPS kaatoi HIFK:n välierissä.

Miksi TPS etenee sarjasta eteenpäin?

Mika Tallskog: TPS on viime peleissä pelannut jälleen alkukauden vahvuuksillaan tiiviillä viisikoilla, jolloin turkulaisten maalille on ollut hankala murtautua. Viimeisenä lukkona TPS-maalilla on erittäin vahvaa kautta pelannut Andrei Karejev. Varsinkin ottelussa Kärppiä vastaan TPS:ltä näkyi myös malttia pelata tarkkaa peliä vahvaa kiekkokontrollia hakevaa vastustajaa vastaan.

Lähes koko kauden vaivanneeseen maalintekoonkin on joukkue löytänyt lääkkeitä ja onkin yllättäen viimeisessä kymmenessä ottelussa ollut eniten maaleja tehnyt joukkue 31 osumalla. Ylivoima on samaisella jaksolla sekin ensimmäisellä sijalla 30 prosentin tekokkuudella.

Varsinkin Juraj Slafkovskyn paluu kokoonpanoon on tuonut uutta virtaa ulkomaalaisketjuun yhdessä Jack Rodewaldin ja Tyler Steenbergenin kanssa. Kuten myös Jaedon Descheneaun kanssa, joka on korvannut koronaa sairastaneen Steenbergenin viime otteluissa. Tämä on ollut turkulaisten kannalta tärkeää, sillä kauden aikana ykköskenttä oli liian pitkään käytännössä ainoa ratkaisuun kykenevä kentällinen.

Joukkueen pelaajat ovat pitkään pelanneet yhdessä, mitä voidaan pitää hyvänä asiana, sillä pelitapa on selvästi hallussa ja tekemisessä näkyy toisteisuutta palasten loksahdellessa paikoilleen. TPS:n hyvän ja huonon päivän ero saattaa olla suuri, mutta hyvänä päivänä joukkue pystyy kaatamaan kenet tahansa. Varsinkaan kauden viimeisissä otteluissa ei kauden aikana näkynyttä ailahtelevuutta ole enää ollut havaittavissa.

Miksi HIFK etenee sarjasta eteenpäin?

Veikko Nurminen: Helsinkiläisten suurin vahvuus on hurjan leveä materiaali, varsinkin hyökkäyspäässä. Olli Palola, Jere Innala, Iiro Pakarinen, Teemu Turunen, Eetu Koivistoinen, Otto Paajanen, Sebastian Dyk ja Alex Broadhurst edustavat Liigan eliittiä. Myös santapaperiosasto on kunnossa Miikka Salomäen, Otto Karvisen ja Micke Åstenin muodossa. JYP-paidasta hankittu Reid Gardiner tuo myös hurjasti taitoa HIFK:n maalinteko- ja ylivoimapeliin. Helsinkiläisten materiaali on niin leveä, että edes muutaman avainpelaajan loukkaantuminen ei juuri näy joukkueen iskukyvyssä.

HIFK:n hyökkäyspelaaminen on osoittanut viime viikkoina piristymisen merkkejä, mutta tasainen suorittaminen on ollut kateissa jo pitkään. Mikäli HIFK haluaa päästä kiinni omaan peliinsä, niin puolustajien kiekollisen pelin on syytä myös parantua. Kasper Kotkansalo, Joonas Lyytinen sekä Jordan Schmaltz ovat pelanneet viime aikoina alle oman tasonsa.

Kokemuksen merkitystä ei pidä myöskään väheksyä kevään isoissa peleissä. Joukkueessa on paljon voittajatyyppejä, ja tämä varmasti auttaa HIFK:ta tiukissa otteluissa. "Altavastaajan" asetelma on myös sopinut HIFK:lle, sillä keväällä 2018 punapaidat kukistivat JYPin, ja keväällä 2019 HIFK heitti ennakkosuosikki Pelicansin kesälomille.

Sarjan avainpelaajat

Nurminen: Palloseurasta nostaisin esiin Juuso Pärssisen. TPS:n ykkössentteri loukkasi itseään pahannäköisesti JYP-ottelussa, mutta puolivälierät Pärssinen pääsee aloittamaan terveenä.

TPS:n hyökkäyskalustossa ei ole liikaa taitoa, joten Pärssisen merkitys korostuu maalipaikkojen rakentamisessa. Runkosarjassa 41 ottelussa sentteri iski tehot 9+23=32.

On mielenkiintoista nähdä, että peluuttaako HIFK telaketjuosastoaan Palloseuran vahvaa ykkösketjua vastaan. Otto KarvisenMiikka Salomäen ja Micke-Max Åstenin taklaukset koettelevat varmasti nuorukaisen pelihuumoria.

Tuleva HIFK-sarja on Pärssiselle hyvää harjoitusta tulevaa NHL-uraa silmällä pitäen. Pystyykö kiekosta elävä nuorukainen jatkamaan hyvää tuloksentekoa, vaikka vastustaja hyökkää kiinni aktiivisesti ja fyysisesti?

HIFK:n puolelta nostan esiin jenkkisentteri Alex Broadhurstin. 41 runkosarjaottelussa tehopisteitä kertyi 11+23=34.

Parhaimmillaan Broadhurst on yksi Liigan parhaimmista pelaajista. Sentterillä on erinomainen pelikäsitys, mikä tuo paljon osaamista erityisesti helsinkiläisten ylivoimapeliin. Katsojan silmiin Broadhurstin liike saattaa välillä näyttää laiskalta, mutta vauhtiin päästessään hyökkääjä on todella taitava luistelija ja myös kiekon ylöstuonnin taito on erinomaisella tasolla.

On mielenkiintoista nähdä, että pystyykö Broadhurst omalla henkilökohtaisella taidollaan kääntämään tasaisia otteluja HIFK:lle. Jos peli muuttuu fyysiseksi, sentteri ei ole parhaimmillaan.

Tallskog: TPS:n puolelta pitää ehdottomasti nostaa esiin Pärssisen ohella kevättä kohti mentäessä kovaan vireeseen yltänyt Mikael Pyyhtiä. Hyökkääjä saalisti runkosarjassa 21 maalia ollen joukkueen paras maalintekijä. Varsinkin ylivoimalla Pyyhtiä on ottanut ratkaisijan viittaa kantaakseen.

HIFK:n puolelta huomioisin Jere Innalan, joka jatkoi nousujohteista tulosvirettään vieden joukkueen sisäisen pistepörssin ykkössijan tehoin 18+30=48. Hyökkääjä nautti viime kaudella Petri Kontiolan syötöistä, mutta osoitti tällä kaudella pystyvänsä tuloksen tekoon ilman Kontiolaakin.

Toimituksen veikkaus sarjan lopputulemasta

Nurminen: Joukkueiden nimilistaa katsoessa suosikin asema olisi helppo antaa HIFK:lle. Pelillisesti TPS on kuitenkin tällä hetkellä askeleen edellä. On yleisesti tiedossa, että koronan kanssa tuskaillut HIFK ei pystynyt tammi-helmikuussa harjoittelemaan joukkueena laadukkaasti. Tämän lisäksi useat uudet pelaajahankinnat ovat aiheuttaneet sen, että joukkueen ryhmäkemia ja ketjukoostumukset ovat menneet uuteen uskoon. Koronatauon jälkeen myös helsinkiläisten kamppailu- ja hyökkäyspelaaminen ovat ottaneet askelia taaksepäin.

TPS on pelannut pidemmän aikaa jo varsin tasaisesti, ja myös ketjumuutokset ovat olleet varsin vähissä. Ahokkaan tuoma vahva puolustuspelaaminen on myös selkeästi jokaisen TPS-pelaajan selkärangassa.

Tallskog: TPS:n selkeänä vahvuutena HIFK:hon verrattaessa on myös maalivahtipeli. Helsinkiläiset vahvistuivat hyökkäyksen osalta huimasti kauden aikana, mutta monen kaipaamaa maalivahtia joukkueeseen ei saapunut.

TPS etenee sarjasta jatkoon voitoin 4–2.

» Lähetä palautetta toimitukselle