Dialogi: HIFK:n ja Kärppien välistä pudotuspelisarjaa on erittäin vaikea ennakoida

LIIGA / Artikkeli
Ville Leskinen on yksi tämän sarjan mielenkiintoisimmista pelaajista.
Etelä vs. Pohjoinen on täällä taas. Tässä dialogissa ennakoimme tulevaa puolivälieräsarjaa.

Jatkoajan toimittajat Aki-Petteri Pulkkinen ja Veikko Nurminen käyvät läpi mielenkiintoista HIFK–Kärpät-pudotuspelisarjaa. Pulkkinen edustaa tässä dialogissa Kärppiä, ja Nurminen HIFK:ta.

Miksi Kärpät menee sarjasta eteenpäin?

A-P Pulkkinen: Kärpät sai erittäin hyvät lähtökohdat HIFK-sarjaan peittoamalla Sportin selvähkösti Villi kortti -kierroksella. Kärpät latoi tiskiin kliinisen ja varman esityksen molemmissa otteluissa. Sport, jonka tiedettiin Risto Dufvan alla nojaavan tiukkaan puolustusvoittoiseen pelaamiseen, ei päässyt pelaamaan omalla mukavuusalueellaan vaan Kärpät laittoi heti luisteluvaiheen silmään. Kärpät pelasi fiksusti, sillä Sport lähti toiseen otteluun kahden maalin takaa-ajajana, mikä ei ole ollut vaasalaisille helpointa viljaa niitettäväksi tällä kaudella.

Kärpät tulee jatkamaan samaa peliä myös HIFK:ta vastaan. HIFK on täysin eri luokan vastustaja kuin Sport, ja oululaisten on pelattava parasta peliään mikäli haluavat mitellä tasapäin HIFK:ta vastaan. HIFK pelaa myös luisteluvoimaista ja hyvin organisoitua viisikkopeliä, joten Kärpät ei pääse iskemään samoihin pelillisiin epäkohtiin kuin Sport-sarjassa.

Cody Kunyk oli pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella todella hyvä.
Kuva © Tiia Mahkonen

Kärpät pelasi runkosarjan lopun ja pudotuspelien ensimmäisen kierroksen nousujohteisesti eikä näyttäisi olevan mitään syytä, miksi tämä trendi ei jatkuisi myös HIFK:ta vastaan. Kärppien kärkipelaajat ovat osoittaneet, että kevään peleihin on herätty. Oman alueen pelaaminen sekä maalivahtipeli näyttelevät pääroolia pohjoisen ja etelän välisessä näytelmässä. Oululaisten on myös keksittävä keinot HIFK:n erikoistilannepelaamiseen: HIFK:n ylivoima oli runkosarjassa sarjan toiseksi tehokkainta, alivoima kolmanneksi parasta.

Miksi HIFK menee sarjasta eteenpäin?

Nurminen: Mikäli HIFK saa pelinsä samaan jamaan, jolla se pelasi ennen koronataukoa, niin Kärpillä ei vain riitä. Aktiivisesti karvaava HIFK tulee aiheuttamaan Kärpille todella paljon kiekonmenetyksiä, ja punapaitojen paremmat yksilöt kääntävät yksittäisiä otteluita HIFK:lle. Tämä tosin vaatii sen, että HIFK on toipunut täysin koronakurimuksesta

HIFK:n sentterikalusto on kiistatta sarjan laadukkain. Tällä hetkellä voisi jopa sanoa, että HIFK:ssa pelaa kolme NHL-tason sentteriä. Nelosketjussa loistavaa kautta pelaava Miro Väänänen muodostaa erinomaisen ketjun Juho Keräsen sekä Micke-Max Åstenin kanssa.

Runkosarjassa HIFK oli myös selkeästi parempi erikoistilannejoukkue. Ylivoima oli HIFK:lla Liigan toiseksi parasta, ja alivoimapeli oli sarjan kolmanneksi parasta. Roolitukset ovat myös aiempia kausia peilaten selkeämmät, ja jokaisen pelaajan työmoraali on pitkästä aikaa HIFK:ssa erinomaista

Sarjan avainpelaajat

Pulkkinen: HIFK:ta vastaan kokemus ei ole yhtä isossa roolissa kuin luisteluvoima ja taistelutahto. Ensimmäisenä pelaajan nostettakoon esiin slovakkihyökkääjä Michal Kristof. Käsistään taitava hyökkääjä on myös yksi oululaisten vikkeläjalkaisimmista pelaajista. Kärpät tulee tarvitsemaan Kristofin luisteluvoimaa eikä olisi ihme, mikäli Kristof nousisi oululaisten ottelukohtaisissa peliajoissa kärjen tuntumaan.

Jälkimmäiseen Sport-otteluun paluun kokoonpanoon tehnyt Topi Niemelä kannattaa niin ikään ottaa seurantaan. Vuoden vaihteen alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuskisojen turnauksen parhaan puolustajan kohdalla kiteytyy jälleen luistelu. Niemelä on erittäin sulavaliikkeinen luistelija ja hyvä pelinavaaja. Niemelä pystyy kuljettamaan kiekon itse paineen alta pois tai vaihtoehtoisesti antamaan itse avaavan syötön, josta syntyy hyökkäysalueen peli tai edes nopea hyökkäys.

Viimeisenä hahmona lavalle astelee Otto Karvinen. Karvinen edellä mainittujen tavoin luistella, mutta Karvisen kohdalla toteutuu eritoten peräänkuulutettu taistelutahto. Karvinen on pelaaja, joka jättää aina kaikkensa jäälle, eikä Kärpät kestä ainoatakaan vapaamatkustajaa haastavaa HIFK:ta vastaan. Karvinen ei kaihda kulmapelejä eikä suun soittaminen ole miehelle uutta. Kärppien ja HIFK:n välisissä kohtaamisissa intensiteettitaso on aina korkea, joten Karvisen ja Jari Sailion kaltaiset profiilipelaajat ovat todella tärkeitä joukkueelleen.

Nurminen: HIFK:lla on useita pelaajia, joista voidaan odottaa isoa ratkaisijaa. Yksi mielenkiintoisimmista nimistä on ehdottomasti Ville Leskinen. Tehokkaan runkosarjan pelannut Leskinen on siirtymässä ensi kaudeksi takaisin Kärppiin, joten näyttöhalut ovat varmasti "Lesellä" tapissa. Leskinen iski joukkueiden edellisessä kohtaamisessa hattutempun. Tuulennopea hyökkääjä aiheuttaa varmasti harmaita hiuksia Kärppien puolustajille.

Kousa on HIFK:lle todella tärkeä pelaaja.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Puolustuksen tärkein hahmo on ehdottomasti Mikko Kousa. Kiekollinen puolustaja tehtaili jälleen runkosarjassa komeat pisteet, mutta puolustuspelaamisessa Kousalla on runsaasti parannettavaa.

Ylivoimalla Kousa on varmasti edelleen Liigan eliittiä. Sulavasti liikkuva puolustaja toimittaa kiekkoa maalille hyvällä prosentilla, ja myös tarkka laukaus on Kousan vahvuus. Joonas Lyytisen kunnosta ei ole vielä täyttä varmuutta, ja kun Yohann Auvitun kausi on ohi, niin Kousan on napattava itselleen luotettavan puolustajan titteli välittömästi.

Frans Tuohimaa kantaa myös isot paineet HIFK-maalilla. Syksyllä Tuohimaa oli maalillaan epävarma, mutta vuoden 2021 puolella maalivahdin peli on ollut erinomaista. HIFK puolustaa joukkueena todella tiiviisti, ja se antaa myös selkeää työrauhaa Tuohimaalle.

Jatkoajan veikkaus sarjan lopputulemasta

Vaikka Kärpät on osoittanut nousukuntoa kauden tärkeimmillä hetkillä, HIFK vie kotiedun turvin sarjan nimiinsä otteluvoitoin 3−2.

» Lähetä palautetta toimitukselle