Dialogi: Brayden Point on Lightningin tähtikatraan uusin nimi − haastaa jo Steven Stamkosia ykkössentterin asemasta

NHL / Artikkeli
Brayden Point on päässyt Lightningissa valokeilaan.
Kuva © Getty Images
Nikita Kutšerovin, Steven Stamkosin ja Victor Hedmanin tähdittämässä Tampa Bay Lightningissa on kasvamassa uusi NHL-tähti. Brayden Point väläytti potentiaaliaan viime kaudella, ja tällä kaudella nuorukainen on syttynyt toden teolla.

Steven Stamkos on ollut Tampa Bay Lightningin johtava keskushyökkääjä jo usean kauden ajan. Kolmatta kauttaan NHL:ssä pelaava 22-vuotias Brayden Point on kuitenkin noussut nopeasti salamapaitojen hyökkäyspelaamisen dynamoksi. Nuori hyökkääjä on myös perimässä Stamkosin paikkaa joukkueen ykkössentterinä.

Jatkoajan NHL-toimituspäällikkö Markus Suhonen ja NHL-toimittaja Lassi Alanen pureutuvat dialogin muodossa Pointin asemaan Lightningissa ja tarkastelevat hyökkääjän tasoa koko NHL:n mittapuulla.

Point on noussut odottamattoman nopeasti Lightningin tähtipelaajaksi. Mitä se tarkoittaa joukkueen menestymishaaveiden kannalta?

Markus Suhonen: Yksinkertaisesti sitä, että Lightningin ikkuna Stanley Cupin suhteen pysyy nykyisellä kokoonpanolla ja sen rungolla aiempaa pidempään avonaisena. Point on vasta 22-vuotias, mikä antaa organisaation johdolle mahdollisuuden muovata ja rakentaa keskikaistaa hänen ympärillään.

Lightningin ikkuna Stanley Cupin suhteen pysyy nykyisellä kokoonpanolla ja sen rungolla aiempaa pidempään avonaisena.

Kaudella 2014−15 Lightning eteni aina Stanley Cup -finaaleihin saakka ja tuolloin sentterivaihtoehtoina kärkiketjuihin olivat Stamkos, Tyler Johnson ja Valtteri Filppula. Heistä Filppula ei ole enää joukkueessa, mutta Pointin esiinnousu tekee salamapaitojen nykyisestä keskikaistasta tuotakin kautta paremman.

Lightning on ollut tällä kaudella yksi NHL:n vahvimmista joukkueista, silloinkin, kun ykkösvahti Andrei Vasilevski oli loukkaantuneena kuukauden ajan. Hyökkäyspelaamisen vahvuuden ja kokonaisvaltaisuuden lisäksi Pointin tuoma panos kakkosketjun keskellä on noussut keskiöön.

Hyökkääjä on takonut 21 maalia ja 41 tehopistettä, ja organisaation menestymishaaveiden kannalta on toivottavaa, että Pointin hyökkäyspelaamisen huippukohta ei jää tähän ja että hän säilyttää tasonsa ikääntymiskäyrään nähden mahdollisimman pitkään.

Lassi Alanen: Ei kannata myöskään väheksyä sitä, että Point on pelipaikaltaan sentteri. Kun puhutaan esimerkiksi Pittsburgh Penguinsin dynastiasta, nousee esiin heti Sidney Crosbyn ja Jevgeni Malkinin muodostama keskushyökkääjäkaksikko. NHL-piireissä yleisestikin vahvaa sentteriosastoa pidetään maalivahdin ohella mestaruuteen pyrkivän joukkueen tärkeimpänä elementtinä.

Lightning on ollut viimeisten vuosien ajan yksi NHL:n kestomenestyjistä, ja tämä on näkynyt myös korkeiden varausvuorojen vähyydessä. Viimeisen viiden vuoden aikana Lightning on päässyt varaamaan 15 ensimmäisen joukossa ainoastaan kerran, kun organisaatio valitsi puolustaja Cal Footen kesän 2017 varaustilaisuuden 14. pelaajana. 

Korkeiden varausvuorojen puuttuessa Lightningin kykyjenetsijät ovat tehneet loistavaa työtä löytämällä varteenotettavia pelaajia myöhemmiltä kierroksilta. Esimerkiksi kesän 2015 varaustilaisuudessa organisaatio varasi sentteri Anthony Cirellin kolmannella ja laituri Mathieu Josephin neljännellä kierroksella. 

Kumpikin edellä mainituista pelaajista on viimeisen vuoden aikana noussut osaksi Lightningin vakiokokoonpanoa. Kirsikkana kakun päällä Lightning löysi Pointin vuoden 2014 varaustilaisuuden kolmannelta kierrokselta. 

Onko Pointissa ainesta uskottavaksi NHL:n kärkijoukkueen johtavaksi keskushyökkääjäksi?

Alanen: Jo viime kevään jälkeen olisin saattanut vastata myöntävästi, mutta viimeistään huikean alkukauden jälkeen Point on ansainnut paikkansa keskustelussa NHL:n parhaista senttereistä. Erityisesti tasaviisikoin kanadalaishyökkääjä on ollut tällä kaudella täysin pitelemätön.

Viimeistään huikean alkukauden jälkeen Point on ansainnut paikkansa keskustelussa NHL:n parhaista senttereistä.

Vaikka venäläislaituri Nikita Kutšerov on tehnyt Pointia enemmän tehopisteitä kaikki tilanteet huomioiden, johtaa heistä jälkimmäinen Lightningin sisäisiä tilastoja tasaviisikoin niin maalien kuin tehopisteiden osalta. Huomattavaa on myös, että Pointin 41 tehopisteestä peräti 37 on niin sanottuja ykköspisteitä (maalit + ykkössyötöt). 

Lightning-valmentaja Jon Cooper on myös antanut Pointille huomattavia puolustuspelillisiä vastuutehtäviä. Hän aloittaa tasaviisikoin vaihdoistaan valtaosan puolustusalueelta ja pelaa usein vastustajan kärkiketjuja vastaan.

Pointin luotettava kahden suunnan pelaaminen on avannut Cooperille mahdollisuuden antaa Stamkosille ja Kutšeroville enemmän hyökkäyspään aloituksia ja vaihtoja vastustajan alempia ketjuja vastaan.

Brayden Point on yksi Lightningin johtavista pelaajista.
Kuva © Getty Images

Suhonen: Nostamasi seikka Pointin pelaamisesta tasaviisikoin on tässä kysymyksessä keskeinen. Hän on näyttänyt kyntensä juuri sillä osa-alueella, joka näyttelee merkittävää osaa joukkueen menestymisessä. Pointin pelaamisessa ei ole näkyviä heikkouksia ja hän valjastaa ominaisuutensa lähes täydellisesti nyky-NHL:ään, joka nojaa pelinopeuteen ja kiekolliseen taitoon.

Kanadalainen oli viime kaudella yksi Lightningin tärkeimmistä ja parhaimmista hyökkääjistä hyökkäysalueelle murtautumisen suhteen. Tällä kaudella Pointin rooli joukkueen hyökkäyspelaamisessa on kasvanut entisestään. Jo kahden edellisen kauden aikana Point on pärjännyt erinomaisesti hyökkäyspelillisessä vertailussa Stamkosiin nähden.

Tällä kaudella Pointin rooli joukkueen hyökkäyspelaamisessa on kasvanut entisestään.

180-senttimetrisestä varrestaan huolimatta Point ei tee itseään alttiiksi yllättäville, puun takaa tuleville taklauksille. Pelivälinettä hallitessaan hyökkääjän painopiste on tukevasti alhaalla ja ilman kiekkoa Point on alati tietoinen ympäristöstään. Kanadalainen on noussut räjähdysmäisesti Lightningin tärkeimpien pelaajien joukkoon ja osoittanut kykynsä NHL:n absoluuttisella huipulla.

Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Point toimisi Lightningin johtavana keskushyökkääjänä jopa lähitulevaisuudessa. Se on vain ajan kysymys.

Valta vaihtuu siis ennemmin tai myöhemmin. Minkälaisessa roolissa kapteeni Stamkos palvelisi joukkuettaan parhaiten tulevaisuudessa?

Suhonen: Avainasia on, miten oleellisena Lightning näkee Stamkosin ja Pointin välisen vastuujaon jatkossa. Jos valmennus ja muu seurajohto lähtee ajamaan Pointia lähtökohtaiseksi ykkössentteriksi, on Stamkosin paikka kakkosketjun keskellä. Nyt Stamkos kantaa nimellisen ykkössentterin asemaa liukkaiden laitahyökkääjien rinnalla.

Lightning saa Stamkosista parhaan irti, kun häntä peluutetaan lähtökohtaisesti hyökkäyspäässä. Hän on edelleen yksi NHL:n vaarallisimmista maalintekijöistä ja kykenee kokonaisvaltaiseen, ketjua kannattelevaan pelaamiseen. Sen suhteen Stamkosille ei tulisi kuitenkaan asettaa liikaa odotuksia.

Ylivoimalla Stamkos on vielä pitkään osa joukkueen vaarallista ykkösnyrkkiä. Kanadalaiselle laukaisupaikkaa tarjoilevat pääasiassa Point, Kutšerov ja Victor Hedman. Ylivoimalla Point pelaa vastustajan alivoimaneliön keskellä laukaisupaikkaa kärkkyen, ja se on tällä kaudella tuottanut tulosta.

Lightning saa Stamkosista parhaan irti, kun häntä peluutetaan lähtökohtaisesti hyökkäyspäässä.

Jos Stamkos uhkaa jäädä erikoistilanteiden aikana aiempaa vähemmälle käytölle b-pisteen yläkaaren tuntumassa, voisi kapteenia peluuttaa vuorostaan neliön keskellä.

Alanen: Stamkos on ehdottomasti parhaimmillaan hyökkäyspään spesialistina, ja viime kausina hän on kehittynyt puhtaasta maalintekijästä enemmän kohti kokonaisvaltaista sentteriä. Pointin nousu varteenotettavaksi ykkössentteriksi antaa Lightningille vaihtoehdon peluuttaa Stamkosia kakkossentterin roolissa ja antaa hänelle tätä kautta helpompia minuutteja.

Cooper on myös kokeillut paikoin Stamkosia laiturina, mutta ainakin toistaiseksi Lightning-kapteeni on itse vahvasti halunnut jatkaa keskushyökkääjänä. Lightningilla on myös vaihtoehto lyödä esimerkiksi pudotuspeleissä tai otteluiden lopussa kentälle Pointin, Stamkosin ja Kutšerovin muodostama superketju.

Pointin tehokas maalitahti on jatkunut tälläkin kaudella.
Kuva © Getty Images

Pointin tulokassopimus häämöttää loppuaan. Minkä arvoinen hän on dollareina?

Alanen: Point on noussut viimeistään tällä kaudella sen kaliiberin pelaajaksi, että hänellä on kaikki oikeudet vaatia pitkää, seitsemän tai kahdeksan vuoden mittaista sopimusta. Tällä hetkellä pitäisin parhaana vertailukohtana Leon Draisaitlin kahdeksan vuoden mittaista ja 8,5 miljoonan dollarin verran Oilersin palkkakattoon vaikuttavaa sopimusta.

Draisaitl solmi jatkosopimuksensa kesällä 2017. Sopimusta edeltäneellä kaudella hän teki 82 runkosarjaottelussa 29 maalia ja 77 tehopistettä sekä pudotuspeleissä 13 ottelussa tehot 6+10. Point on tällä hetkellä matkalla yli piste per peli -kauteen ja oli jo viime kevään pudotuspeleissä Lightningin tärkein hyökkääjä.

Mikäli hän solmii jatkosopimuksensa vasta tämän kauden jälkeen, voidaan puhua jopa yli yhdeksän miljoonan dollarin keskimääräisistä kausiansioista. Siltasopimus ei ole mielestäni realistinen vaihtoehto Pointin tapauksessa.

Mikäli hän solmii jatkosopimuksensa vasta tämän kauden jälkeen, voidaan puhua jopa yli yhdeksän miljoonan dollarin keskimääräisistä kausiansioista.

Suhonen: Point ja siltasopimus eivät − varsinkaan Lightningin kannalta − kuulu yhteen, se on totta. Jos osapuolet päätyisivät esimerkiksi kahden vuoden sopimukseen, kasvattaisi Point sen aikana arvoaan entisestään.

Tulokassopimuksen solmimisen ja Pointin ensimmäisen täyden NHL-kauden väliin jäi ainoastaan yksi kausi juniorisarja WHL:ssä. Hyökkääjä otti paikkansa kirkkaissa valoissa nopeasti, eikä Lightningin kannattanut käyttää tulokassopimuksen liukumaa päästäkseen nauttimaan Pointin ensi kauden otteista halvalla.

Nyt puhutaan pelaajasta, joka johtaa jo nyt yhden NHL:n parhaimman joukkueen keskikaistaa. Palkkakatto on nousemassa ensi kaudella 83 miljoonaan dollariin ja Lightningin alakerrasta on vapautumassa Anton Strålmanin, Dan Girardin ja Braydon Coburnin miljoonasopimukset. Tämä antaa joustavuutta Pointin ja myöhemmin Vasilevskin kiinnittämiseen.

Lähtötasona voisi pitää Sean Monahanin 21-vuotiaana solmimaa 6,375 miljoonan dollarin keskimääräiset kausiansiot tuovaa sopimusta, mutta nykymarkkinassa Point saa ansaitusti vielä enemmän. Pointin mahdollisen pitkän sopimuksen keskimääräinen kausiarvo asettunee kahdeksan−yhdeksän miljoonan dollarin välille, sinne, missä hänen tasonsakin on.

» Lähetä palautetta toimitukselle