David Tomášekin lähtö tekee JYPin ringistä hälyttävän kapean, mutta silti se oli oikea liike

LIIGA / Artikkeli
David Tomasekin pelit JYPin paidassa on tältä erää pelattu.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

David Tomášek saapui viime kaudella Jyväskylään ja JYPiin hakemaan seuraavaa askelta kehittymisessään. Kotimaansa Dynamo Pardubicesta saapunut hyökkääjä vakiinnutti nopeasti roolinsa tuloksentekoketjuissa.

Kauden edetessä rooli alkoi kuitenkin pienentyä, etenkin Risto Dufvan siirryttyä JYPin peräsimeen. Lopulta kauden 56 ottelua tuottivat tehot 11+22, joilla irtosi hurrikaaniryhmän sisäisen pistepörssin neljäs sija.

Kohtalaisista tehopisteistä huolimatta kautta kuvasti epätasaisuus ja poukkoilu eri roolien välillä. Esimerkiksi loka- ja marraskuussa hänen ottelukohtaiset peliaikakeskiarvonsa ylsivät noin 18 minuuttiin, kun taas helmi- ja maaliskuussa, kauden ratkaisuhetkillä, peliaikakeskiarvo oli noin 11 minuuttia. Mies itsekin ilmoitti omaksi halukseen pelata sentterin tontilla, mutta se rooli ei hänelle koskaan vakiintunut. 

Kauden jälkeen huhut alkoivat kiihtyä siitä, että tšekkiläisen JYP-taival saattaa olla ohi. Loppukauden penkitykset luonnollisesti söivät itseluottamusta. Tämä kausi alkoi kuitenkin JYPissä ja vielä hyvin tehoin, kun seitsemään otteluun syntyi kuusi tehopistettä. Jälleen kerran yksi ottelu meni rotaatiossa hyvistä tehopisteistä huolimatta.

Miksi sopimus siis purettiin?

Kuten jo aiemmin mainittiin, 23-vuotiaan hyökkääjän halu on ollut pelata sentterin paikkaa, mutta usein hän on löytänyt itsensä laidalta. Jos tarkasteluun otetaan viime kauden ottelukohtaiset tilastot, ilman mahdollisuutta hän ei kuitenkaan ole jäänyt.

Pelipaikka Ottelut Maalit Syötöt Pisteet Peliaika
Keskushyökkääjä 17 2 5 7 17.33
Oikea laitahyökkääjä 22 4 13 17 16.12
Vasen laitahyökkääjä 17 6 4 10 14.12

Sentterinä Tomášekin pistetahti oli siis kaikista heikointa, vaikka vastuutakin tuli reippaasti. Hyökkääjä kantoi suurta vastuuta kiekon saamisessa hyökkäysalueelle, mutta osittain puutteellisen pelitavankin takia ylöstuonnit harvoin johtivat mihinkään konkreettiseen.

Puolustuspelillisesti ongelmakohdat tulivat selvimmin esille. Keskushyökkääjä tunnetaan usein viisikon yhteen liimaavana pelaajana, mutta jos keskushyökkääjä varastaa puolustuspelaamisessa, viisikko repeää helposti. Tätä Tomášekilta on nähty usein, sillä työmoraali alaspäin on ollut hieman puolivillaista. 

Keskushyökkääjän yksi tärkeä rooli on myös aloitusten ottaminen. Viime kauden JYPissä kahdeksan pelaajaa aloitti yli 50 kertaa ja näistä Tomášekia (44,6%) huonompi oli vain Janne Kolehmainen (26,9%). Yli 100 kertaa aloittaneista tšekkiläinen oli selvästi huonoin, kun seuraavana olleen Miika Lahden aloitusprosentti oli 53,1.

Tällä kaudella Tomášekille ei enää aloitusvastuuta annettu.

Rinki kapenee, jotta runko voi parantua

Jo aiemmin on ollut tiedossa, että JYPin runko eritoten hyökkäyspäässä ei ole kaikista levein, kun sopimuksenalaisia hyökkääjiä oli ennen Tomášekin lähtöä vain 14 kappaletta. Hänen lähtönsä vuoksi JYP onkin pakotettu pelaajamarkkinoille, minkä myös urheilutoimenjohtaja Mikko Viitanen myönsi seuran tiedotteessa.

Viime kaudella Tomášekista saatiin paras irti, kun hän pelasi Jerry Turkulaisen kanssa. Tällä kaudella JYPin ykkösketju, johon Turkulainen kuuluu Jarkko Immosen ja Jani Tuppuraisen kanssa, on ollut vahvassa vireessä. 

Tässä on malliesimerkki siitä, miten koko joukkueen tasapainoisuutta pitää ajatella, eikä vain sitä, miten Tomášek saadaan paras irti. Hän onkin jäänyt ikäänkuin väliinputoajaksi, sillä hänelle sopiva rooli on melko kapea, ja siihen JYPillä on tällä hetkellä parempia pelaajia.

Hänen tehoilunsa ei paikannut virheitä, jotka ovat tällä kaudella maksaneet JYPille pisteitä. Esimerkiksi KalPaa vastaan hänen radikaalista kiekonmenetyksestä kuopiolaiset ratkaisivat ottelun ja Lukkoa vastaan kaksi hänen virhettään johdattivat raumalaiset voittoon. Virheet näkyvät ottelukoosteen 1−0- ja 2−1-maaleissa.

Näiden syiden takia tämänkin kauden peliajassa on ollut nähtävillä laskua verrattuna hyökkääjän viime syksyyn. Esimerkiksi tasakentällisin Tomášek on pelannut hyökkääjistä kuudenneksi eniten, mutta ylivoimalla, johon hänen avujensa tulisi olla kuin luotuja, hän on saanut vastuuta vasta kymmenenneksi eniten.

Jos pelaajan vahvuudet eivät riitä hänen haluamaansa rooliin, miksi häntä siis pitäisi roikuttaa väkisin mukana? JYP tekikin siis tässä tapauksessa fiksusti. Esimerkiksi keskiviikkoisessa ottelussa oma kasvatti Samuli Ratinen saa mahdollisuuden tuloksentekoketjussa, ja Viitasen mainitsema etsittävä vahvistus voi hyvinkin olla JYPin tarpeisiin sopivampi pelaaja.

Yksi mahdollinen etsittävä pelaajaprofiili markkinoilta voisi olla energinen kahden suunnan hyökkääjä, joka toisi lisää voimaa JYPin yskineeseen alivoimapeliin.

Tomášek puolestaan pääsee hakemaan vastuuta toisesta seurasta, jossa hän mahdollisesti saa avunsa paremmin esiin. Kaikki siis voittavat.

» Lähetä palautetta toimitukselle