Coyotesin uusin tempaus sai muut liigan johtohenkilöt ärähtämään - “Tilanne on painajaismainen”

NHL / Artikkeli
Arizona Coyotesin uusi kotihalli herättää keskustelua ympäri liigaa.
Kuva © Christian Petersen
Arizona Coyotes joutui etsimään itselleen uuden kotihallin ensi kaudelle. Tempessä sijaitseva, vain 5000 katsojan kotihalli pelottaa liigan muita organisaatioita.

NHL on onnistunut luomaan menestyviä organisaatiota ympäri Pohjois-Amerikkaa. Liigan hallitseva mestari pelaa kotiottelunsa palmujen alla ja yksi sen suosituimmista joukkueista pitää kotiaan kasinokaupungissa keskellä erämaata.

Ohilaukauksiakin on kuitenkin tullut vuosien aikana ja nyt näyttää vahvasti siltä, että liigan uusin murheenkryyni on Arizonassa.

Arizona Coyotes on pelannut kotiottelunsa vuodesta 2003 lähtien Gila River -areenalla, Glendalen kaupungissa. Kuluva kausi on Coyotesin viimeinen Glendalessa, sillä kaupunki ei halunnut jatkaa enää sopimustaan joukkueen kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että Coyotesin on poistuttava nykyisen kotihallinsa tiloista kesäkuun loppuun mennessä.

Organisaatiolla on suuret suunnitelmat tulevaisuutensa varalle. Joukkue haluaa rakentaa uuden kotihallinsa Tempen kaupunkiin, jonka yhteyteen on tarkoitus myös houkutella muita toimijoita. Neuvottelut ovat kuitenkin vasta alkuvaiheissa ja mitään varmuutta uudelle hallihankkeelle ei ole vielä saatu.

Kello käy kuitenkin armotta ja Coyotes tarvitsee uuden kotihallin kaudelle 2022-2023. Verkkolehti Athleticin ja PHNX:n tietojen mukaan Coyotes on valmistautunut pelaamaan ensi kauden kotiottelunsa Arizonan osavaltion yliopiston, ASU:n, kampuksella. Uuden monitoimiareenan on tarkoitus valmistua vielä tämän vuoden puolella. 

Huhuille saatiin varmistus, kun joukkue ilmoitti aikeistaan pelata ASU:n hallissa omalla Twitter-tilillään. Coyotes pelaa seuraavat kaksi kautta kaikki kotiottelunsa ASU:n monitoimihallissa ja optiona on myös kauden 2025−2026 kotiottelut. 

Uuden kotihallin katsomokapasiteetti on AHL-tasoa

Uuteen monitoimihalliin mahtuu noin 5000 katsojaa ja katsomokapasiteetti pienenee, kun mukaan lasketaan NHL-tason mediatilat. Tällä hetkellä liigan pienin halli (15,294 katsojaa) löytyy Winnipegistä. Pienet tilat johtavat Athleticin haastattelemien liigan johtohenkilöiden mukaan siihen, että Coyotesin tulot kääntyvät mitä todennäköisimmin jyrkkään laskuun.

Kaikkien NHL-joukkueiden tulot lasketaan yhteen ja tuolla yhteissummalla on merkitystä muun muassa liigan palkkakattoon. Jos Coyotesin tulot laskevat runsaasti, näkyy se heti myös kaikkien muiden omistajien lompakossa. Nimettömänä pysyvä lähde kuvailee tilannetta tylyin sanoin.

– Coyotesin tilanne on painajaismainen, lähde toteaa. 

Suurin osa liigan kokonaistuloista (Hockey Related Revenue) tulee halleilla tehtävästä myynnistä; mukaanlukien otteluliput, oheistuotteet ja ruoka.

Tällä hetkellä Coyotesin katsojakeskiarvo on hiukan yli 11 000 katsojaa ottelua kohden. ASU:n monitoimihallissa katsojakeskiarvo putoaisi jonnekin 4500 katsojan tienoille.

Kaikki katsojat eivät kuitenkaan maksa lipuistaan ja niitä jaetaan myös avokätisesti yhteistyökumppaneille. Athleticin tietojen mukaan maksamattojen lippujen määrä on Coyotesin kohdalla liigan keskivertoa suurempi.

Joukkueet saavat ison osan tuloistaan myymällä mainoksia, mutta tämäkin on  tulevaisuudessa ainakin hankalaa Coyotesille. ASU:n omat joukkueet ovat hallin ensisijaisia käyttäjiä, joten mainospaikkojen myynti voi hankaloitua huomattavasti.

Nimettömänä pysyvän lähteen mukaan muutto ASU:n halliin voi karkoittaa myös huomattavan osan Coyotesin nykyisistä yhteistyökumppaneista.

Ongelmista huolimatta NHL on komissaari Gary Bettmanin johdolla seisonut vahvasti Coyotesin takana. Kun muut omistajat huolestuvat Coyotesin aiheuttamista talousongelmista, myös liigan johdon on otettava valitukset huomioon.

» Lähetä palautetta toimitukselle