Calder Trophy -ennustus: Svetšnikov haastaa huipputaitavan Sabres-kaksikon

NHL / Artikkeli
Hurricanes odottaa Svetšnikovista tulevaisuuden tähtilaituria.
Kuva © Getty Images

NHL on palkinnut kauden parhaan tulokkaan aina vuodesta 1933 asti, mutta nykyisen nimensä Calder Memorial Trophyn se sai 1943. Viime kaudella palkinto myönnettiin huikean kauden New York Islandersin paidassa pelanneelle Mathew Barzalille

On erittäin vaikeaa nimetä vain kolme potentiaalista palkinnonsaajaa, sillä tämän kauden tulokasluokka on erinomainen. Tästä syystä Elias Petterssonin, Martin Necasin, Miro Heiskasen ja Eeli Tolvasen kaltaisia todella lupaavia nuoria pelaajia jäi ennustuksen ulkopuolelle. 

Calder Trophysta äänestävät vuosittain PHWA:n (Professional Hockey Writers' Association) jäsenet. Tilastot kuten plusmiinus ja tehopisteiden määrä ovat historiallisesti olleet merkittäviä kriteereitä. Ennustusta tehdessä on otettava huomioon myös joukkueiden tasot, sillä oletetusti ykkösketjussa pelaava pelaaja saa runsaasti vastuuta peliajan muodossa, mikä taas vaikuttaa hänelle ennustettaviin pistelukemiin.

Casey Mittelstadt, Buffalo Sabres

Viime talven nuorten MM-kisojen arvokkain pelaaja on yksi tulevan kauden mielenkiintoisimmista tulokkaista. 19-vuotias Mittelstadt teki NHL-debyyttinsä viime kauden lopussa kirjauttaen kuuteen Sabres-paidassa pelaamaansa otteluun yhden maalin ja yhteensä viisi tehopistettä. 

Mittelstadt on äärimmäisen taitava ja luova kiekollinen keskushyökkääjä. Hän on erittäin juonikas pelintekijä, mutta pystyy myös tarvittaessa laukomaan tarkasti ja tehokkaasti. Viime kaudella hän pelasi pääosin Minnesotan yliopistojoukkueen riveissä ollen keskivertoa heikomman joukkueen kiistaton ykköstähti.

Vaikka yhdysvaltalaishyökkääjän taitavuutta kukaan ei voi kiistää, on hän saanut myös melko paljon kritiikkiä tehopisteidensä suhteen. Mittelstadtin maali- ja pistemäärät USHL:ssä tai yliopistotasolla eivät anna olettaa hänen olevan yhtä poikkeuksellinen lupaus kuin useat asiantuntijat uskovat. Esimerkiksi hänen viime kaudella tehtailemansa 30 tehopistettä 34 NCAA-ottelussa on hyvä suoritus, mutta ei mitenkään poikkeuksellinen.

Jäällä Mittelstadt on kuitenkin erottunut joukosta jokaisella sarjatasolla sekä myös kansainvälisissä turnauksissa, kuten Ivan Hlinkan muistoturnauksessa 2015 ja nuorten MM-kisoissa 2018. Tällä kaudella hän aloittanee Sabresin kakkossentterinä ja saa todennäköisesti runsaasti vastuuta ylivoimalla. Äärimmäisen lahjakkaalla Mittelstadtilla on potentiaalia yli 60 tehopisteen tulokaskauteen.

Rasmus Dahlin, Buffalo Sabres

Dahlin on selkeästi maailman ykköslupaus ja yksi kaikkien aikojen lahjakkaimmista 18-vuotiaista puolustajista. Hän on uskomattoman taitava kiekollisena, erinomainen luistelija, puolustusosaamiseltaan hyvällä tasolla ja paikoitellen dominoiva myös fyysisesti. Yhdenkään nuoren pelaajan vertaaminen Erik Karlssonin ja Nicklas Lidströmin kaltaisiin supertähtiin ei ole reilua, mutta jos jonkun kohdalla täytyisi tehdä poikkeus, tuo yksilö olisi Dahlin.

Ruotsalaispuolustaja saanee todennäköisesti vastuuta heti ensimmäisestä pelistään lähtien, sillä Sabresin puolustus on viimeisten vuosien tapaan todella kapea. Erityisesti ylivoimalla Dahlinilta on lupa odottaa paljon.

Calder Trophy on yleisesti ottaen ollut hyökkääjien palkinto. Vuodesta 1998 lähtien puolustaja on palkittu parhaana tulokkaana vain kolmesti, viimeisimpänä kesän 2014 ykkösvaraus Aaron Ekblad vuonna 2015. Yksi tätä selittävistä tekijöistä on se, että tehopisteet ovat palkinnoista äänestettäessä isossa roolissa. Dahlinilla on terveenä pysyessään täydet mahdollisuudet jopa yli 45 tehopisteen kauteen. Vertailun vuoksi Panthers-puolustaja Ekblad teki tulokaskaudellaan 12 maalia ja yhteensä 39 tehopistettä.

Andrei Svetšnikov, Carolina Hurricanes

Hurricanes menetti kesällä kaksi erinomaista laituria, Jeff Skinnerin ja Elias Lindholmin. Vaikka jälkimmäisen kauppaamisen yhteydessä joukkue vahvistui Micheal Ferlandilla, seurajohto ja fanit odottavat Svetšnikovin pystyvän paikkaamaan ainakin osan Hurricanesin menettämästä tulivoimasta. 

Pelaajana venäläislaituri on erittäin monipuolinen ja vailla selviä heikkouksia. Hän on erittäin vahva luistelija ja fyysisesti NHL-tasoa jo nyt. Vaikka pääasiassa Svetšnikov tunnetaan nimenomaan maalintekijänä, on hänen syöttötaitonsa myös erittäin hyvällä tasolla. 

Koko kesän 2018 varaustilaisuuden toisena pelaajana valitulla Svetšnikovilla on kaikki mahdollisuudet rikkoa terveenä pysyessään 30 maalin rajapyykki, sillä hän saa luultavasti saman tien paikan ykkösketjun oikeasta laidasta ja paljon ylivoimaminuutteja. 

» Lähetä palautetta toimitukselle