CHL:n kausi polkaistaan käyntiin – Suomesta mukana neljä joukkuetta

CHL, LIIGA / Artikkeli
CHL-kausi starttaa torstaina, jolloin suomalaisjoukkueista liekeissä ovat Tappara ja Ilves.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Kiekkokauden aloittava CHL pyörähtää käyntiin torstaina. Liigasta mukana ovat Tappara ja TPS sekä Ilves ja Jukurit, jotka ovat mukana CHL-karkeloissa ensimmäistä kertaa.

Tapparalle ja TPS:lle CHL-ottelut ovat tuttua peruskauraa, mutta Ilves ja Jukurit pääsevät näyttämään taitonsa ensi kertaa Euroopan kiekkokaukaloissa.

Tamperelaisjoukkueet aloittavat kautensa jo torstaina vieraspeleillä. Tappara mittelee ensin slovakialaista Slovan Bratislavaa vastaan ja Ilves kohtaa sveitsiläisen Fribourg-Gottéronin. Molemmat suomalaisjoukkueet ovat olleet jo hetken aikaa valmistautumassa Keski-Euroopassa.

Tapparan kohtaa alkulohkossa myös saksalaisen Red Bull Münchenin ja sveitsiläisen Rapperswil-Jona Lakersin. Ilveksen alkulohkossa pelaavat puolestaan itävaltalainen Red Bull Salzburg ja norjalainen Stavanger Oilers.

Turun Palloseuran ja Jukureiden CHL-kausi käynnistyy kotiotteluilla perjantaina, kun TPS saa vieraakseen Olimpija Ljubljanan ja Jukurit Luulajan. Turkulaisten lohkossa muut joukkueet ovat EV Zug Sveitsistä ja Grizzlys Wolfsburg Saksasta, Jukurit kohtaa Luulajan lisäksi Sparta Prahan ja Aalborg Piratesin.

Yltääkö Tappara jälleen finaaliin?

Viime kauden suomalaisjoukkueista menestyksekkäin oli Tappara, jonka Rögle BK löi tiukassa finaaliottelussa maalein 1–2.

Finaalipaikasta ei voi vielä haaveilla, sillä Tapparankin on selvitettävä ensin tiensä kahden parhaan joukkoon omassa alkulohkossaan, jotta joukkue selviytyy toiselle kierrokselle. Haaste on kova, sillä esimerkiksi München ylsi viime kaudella DEL:issä finaaliin. 

– Joukkueen täytyy olla valmis alusta saakka, jos haluamme mennä jatkoon näin tiukasta lohkosta, Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola kertoi CHL:n pressitilaisuudessa.

Murheena ovat myös loukkaantumiset. Kapteeni Otto Rauhala on vielä jonkin aikaa pois tositoimista ja viime hetkillä sairastuvalle joutuivat Topi Rönni ja Petteri Puhakka.

Kristian Tanus ja Sami Moilanen pääsevät pelaamaan senttereinä. Tässä on heille selkeä kasvun paikka.

Viime kaudesta jäi varmasti nälkää. Vaikka Tapparalla on aiemminkin ollut loukkaantumishuolia, on joukkue kuitenkin aina kaivanut taisteluilmeen esille ja onnistunut tiukoissa paikoissa. Uudet vahvistukset Jori Lehterän ja Niko Ojamäen johdolla ovat valmiita näyttämään kyntensä ja ulkomailla opitut taitonsa.

Viime kaudella Tappara pääsi erittäin lähelle CHL:n mestaruutta. Tälle kaudelle jäi varmasti hampaankoloon, mutta loukkaantumisten vuoksi tilanne ei ole yhtä suotuisa kuin viime kaudella.
Kuva © Jarno Hietanen

Ilves ensikertalaisena CHL:ssä

Ilveksen pelaajatilanne on paikallisvastustajaa parempi, sillä sivussa on varmuudella vain Tuomas Salmela. Intoa piisaa, sillä joukkue on valmistautunut jo pidempään Keski-Euroopassa seurahistoriansa ensimmäiseen CHL-otteluun.

Ilves hankki joukkueeseensa useamman kokeneen pelaajan, kuten Jyrki Jokipakan ja Kevin Czuczmanin, joilla on kokemusta myös Pohjois-Amerikan kaukaloista. He tuovat joukkueeseen röyhkeyttä ja fyysisyyttä, jotka tasapainottavat nopeista vastahyökkäyksistä tunnettua nuorta joukkuetta.

– Jo pidempään meillä on ollut tavoitteena, että saamme ryhmään leveyttä. Nyt se on ollut mahdollista, Ilveksen joukkueenjohtaja Timo Peltomaa totesi CHL:n tiedotteessa.

Ilveksen otteet ovat Liigassa parantuneet vuosi vuodelta ja viime kausi päättyi pronssimitaleihin. Joukkueen asiakkuus- ja kehitysjohtajan Mikko Mattilan mukaan otetut askeleet ovat upeita, mutta tavoitteet ovat vieläkin korkeammalla. CHL:ssä haaste on kova, mutta ei mahdoton.

– Tavoitteemme on olla iso ja varteenotettava jääkiekkojoukkue Euroopassa viiden vuoden sisällä. Menestys jäällä on tärkeää, mutta myös organisaatiossa asioita on kehitettävä.

TPS:n tavoitteena jatkopaikka

Viime vuonna TPS:n taival päättyi CHL:n alkulohkoon. Tavoitteet ovat nyt korkeammalla ja joukkue on päävalmentaja Jussi Ahokkaan mukaan valmiimpi koviin kansainvälisiin peleihin kuin viime vuonna.

– Joukkue on hyvässä iskussa, haluamme päästä jatkoon. Työmme CHL:ssä jäi viime kaudella pahasti kesken.

TPS hankki kovia vahvistuksia joukkueeseensa Teemu Kivihalmeen johdolla, mutta keskikaista on suhteellisen heppoinen Arttu Ilomäen takana. Toivoa sopiikin, että joukkue saavuttaa tavoitteensa ja onnistuu pelaamaan läpi CHL:n ilman loukkaantumisia. Pohja on kuitenkin luotu ja joukkueella on kokemusta kovista ja tiukoista paikoista.

Turkulaiset aloittavat taipaleensa kahdella kotiottelulla ja kolmesta ensimmäisestä ottelusta kahdessa vastaan asettuu EV Zug, joka on voittanut Sveitsin pääsarja National Leaguen kahtena peräkkäisenä vuonna. Tarkkana on siis oltava välittömästi, jotta mahdollisuus jatkopaikkaan ei kuihdu heti ensimmäisissä mittelöissä.

Harjoituskauden vahvat otteet voivat siivittää joukkueen menestykseen myös CHL:ssä ja sitä kautta itsevarmuus saattaa myös kasvaa ajatellen Liiga-kautta. TPS:n lohkossa korostuu joukkueiden keräämät pisteet ristikkäin pelatuista otteluista. Omalla pelillään TPS voi kuitenkin pitää jatkopaikan omissa käsissään.

TPS on uusien hankintojensa johdolla valmis taistelemaan jatkopaikasta CHL:ssä.
Kuva © Tiia Mahkonen

Jatkuuko Jukureiden liito?

Jukurit saavutti sensaatiomaisesti runkosarjan kakkossijan Liigassa viime kaudella. Vaikka mitali jäi haaveeksi, nousi joukkue kuitenkin varteenotettavaksi menestyjäksi, etenkin jos liito jatkuu samankaltaisena.

Joukkue heikentyi viime kaudesta esimerkiksi Aatu Rädyn ja Petrus Palmun suunnattua katseensa ulkomaille. Jukurit pääsee kuitenkin pääalmentajansa Olli Jokisen kanssa ensimmäistä kertaa CHL-karkeloihin.

Vastus on erittäin kova, sillä sekä Luulaja että Sparta Praha yksivät viime kaudella omien sarjojensa finaalipeleihin. Alkulohkosta kaksi joukkuetta menee suoraan jatkoon, joten olisi valtava yllätys, jos toinen näistä joukkueista olisi Jukurit.

– Pelaamme Ruotsin huippujoukkuetta vastaan, kaikki tietävät joukkueen kyvyt. Sparta Praha on myös vahva joukkue ja nuo kaksi joukkuetta ovat kaksi tai kolme kertaa suurempia joukkueita kuin Jukurit. Aalborg on samalla viivalla kanssamme, Jokinen muistutti CHL:n pressitilaisuudessa.

Tärkeintä joukkueelle on kokemusten kerääminen ja pelitavan iskostuminen pelaajien mieliin, jotta viime kauden kaltainen liito voisi tälläkin kaudella jatkua Liigassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle