CHL-kierros: Tappara matkaa lohikäärmeen pesään, Lukko härän pilttuuseen − Liiga-joukkueet veitsi kurkulla välieräpaikan äärellä

CHL, LIIGA, Muut Sarjat, SHL / Artikkeli
Rouen Dragonsin maalilla riittää ruuhkaa myös tiistaina.
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa
CHL:n pudotuspeleissä ratkaistaan välieriin jatkavat joukkueet. SHL-joukkueet ovat Leksandia lukuun ottamatta hyvissä asemissa, mutta Liiga-joukkueiden pitää puristaa loppuun saakka.

Mestarien liigan toinen pudotuspelikierros jatkuu tiistaina, kun turnauksen kahdeksan parasta joukkuetta kisaavat paikasta välierissä.

Ottelupareista jatkoon selviää joukkue, joka on tehnyt kahdessa pelatussa ottelussa enemmän maaleja. Mikäli maalimäärä on tasan toisen osaottelun 60 peliminuutin jälkeen, joukkueet pelaavat kolmella kolmea vastaan kymmenen minuutin jatkoajan. Mikäli jatkoajalla ei nähdä ratkaisua, joukkueet ratkaisevat paremmuuden voittomaalikilpailussa.

Kotikentällään kompuroinnut Tappara pakkovoiton edessä

Tappara joutui tyytymään 3−3-tasapeliin ranskalaista Rouen Dragonsia vastaan puolivälierien ensimmäisessä osaottelussa.

Ottelu eteni tamperelaisten hallinnassa, mutta sitkeä Dragons oli tehokas viimeistelyissään ja säilytti siten mahdollisuutensa seurahistoriansa ensimmäiseen välieräpaikkaan Mestarien liigassa.

Maaleja lukuun ottamatta ottelun tilastot olivat vahvasti Tapparan puolella. Maaliodottamien erotus oli 3,12 maalin verran tamperelaisten puolella, mutta viimeistely ei ollut tällä kertaa riittävän terävää ottelun voittamiseksi.

Nuhteita voi antaa myös kotijoukkueen maalinedustan puolustamiselle, sillä ranskalaiset vieraat pääsivät iskemään kolmesti parhaalta maalintekosektorilta. Myös hyökkäysalueen suoraviivaisuudessa olisi ollut kohennettavaa.

Pettymykseen päättyneen ottelun jälkeen katse oli käännettävä pian vierasotteluun. Joukkueen päävalmentaja Jussi Tapola pyrkiikin löytämään ensimmäisen osaottelun nihkeästä tuloksesta positiivisen kulman.

− Siinä mielessä asetelmat ovat selkeät, että käytännössä nollista lähdetään. Ehkä se on jopa helpompi näin, Tapola pyörittelee.

Tapola uskoo myös, että toisessa osaottelussa nähdään aiempaa määrätietoisempi Dragons.

− Varmasti he ovat aggressiivisempia kotiyleisön edessä. Kansainvälinen jääkiekko on kehittynyt niin paljon viime vuosina, että ennakkoastelemat ovat näissä peleissä tasoittuneet.

Tapparan kokoonpano on kaventunut sitten viikonlopun Kärpät-ottelun, sillä kyseisessä ottelussa loistanut Topi Rönni on poikien maajoukkueleirillä. Lisäksi Brady Austin kirjattiin ottelun jälkeen sairastuvalle, eikä hän ole Tapolan mukaan pitkään aikaan pelikunnossa.

Sen sijaan päävalmentaja kertoo Joona Luodon olevan jälleen pelikunnossa. Sami Moilasen pelikunto on kuitenkin vielä epäselvä. Maajoukkueen EHT-turnaukseen valitut Tappara-pelaajat ovat myös valmennuksen käytettävissä Dragonsia vastaan.

Ottelu alkaa Suomen aikaa kello 20.30.

Lukko hakee taisteluvoittoa Münchenistä

Lukko matkustaa Saksaan allaan kaksijakoisesti edennyt ottelu RB Müncheniä vastaan. Raumalaiset aloittivat ottelun verrattain vahvasti ja pääsivätkin kahden maalin johtoasemaan. Väkevän vierasjoukkueen hitaasti lämmennyt koneisto kiihtyi ottelun edetessä kuitenkin niin suurille kierroksille, ettei Lukko pystynyt varmistamaan kotivoittoa.

− Se oli tasainen peli. Alussa olimme paremmin mukana, mutta päätöserä oli heidän, Lukon päävalmentaja Marko Virtanen tiivistää ensimmäisen osaottelun kulun.

Vaikka ottelun maalit jaettiinkin tasan, saksalaiset vieraat voittivat maaliodottaman selkeästi lukemalla 3,77. Lukko loi paikkoja 2,03 maalin odottaman edestä. Varsinkin Lukon maalinedustalla nähtiin vaarallisia tilanteita.

Erityisesti vieraiden nimekkäät hyökkääjät Philip Gogulla ja Trevor Parkes esiintyivät vaarallisesti hyökkäysalueella.

Otteluparin voittaja ratkeaa vasta toisen osaottelun jälkeen, joten Virtasen mukaan joukkueen on oltava aktiivinen vieras nälkäisen kotijoukkueen edessä.

− Kolme erää kuudesta on vasta pelattuna. Sen tiedämme, että vastustaja tulee paineistamaan meitä kovaa. Kiekon liikuttelu ja oma liikkuminen ovat meillä pelin ydinkohtia.

Lukko voitti lauantaisessa ottelussaan KooKoon maalein 3−0. Poissaolojen runtelema joukkue sai voiton lisäksi myös ikäviä uutisia, kun 21-vuotias puolustaja Vili Laitinen loukkaantui ottelun tiimellyksessä. Lukon mukaan myös Mikko Petman ja Oliver Suni ovat varmuudella pelaavan kokoonpanon ulkopuolella.

Seura tiedotti maanantaina, että maalivahti Artjom Zagidulin jää pelikuntoisena pois Saksan-matkalta. Hänen tilalleen otteluun pukee Lukon 20-vuotiaiden joukkueen maalivahti Juuso Helomaa.

Raumalaiset ovat saanut toisaalta myös hyviä uutisia, sillä Sebastian Repo ja viimeksi 20.11. Liigaa pelannut Miska Kukkonen matkustivat joukkueen mukana Müncheniin. Myös edeltävän CHL-kamppailun huilannut joukkueen kapteeni Anrei Hakulinen sekä Pavol Skalický, Thomas Grégoire, Iivari Säkkinen ja Sami Päivärinta ovat tällä kertaa pelikunnossa.

Ottelu alkaa Suomen aikaa kello 21.15.

Ruotsalaiset seurat matkalla menestykseen

Vuodet vierivät ja kansalliset mestarit vaihtuvat, mutta yksi asia on ja pysyy: SHL-seurat ovat kivenkovia CHL-pudotuspeleissä. Tänäkin vuonna kahdeksan parhaan joukkueen joukossa pelaa kolme ruotsalaista seuraa, eikä olisi yllätys, jos kaksi näistä pelaisivat keskenään välierissä.

Tšekin ylpeys Sparta Praha kamppaili parhaansa mukaan Rögle BK:ta vastaan ja olikin pitkään voiton syrjässä kiinni kotiareenallaan Erik Thorellin ja Radek Jeřábekin maaleilla. Rögle osoitti kuitenkin olevansa väkevä jääkiekkojoukkue myös kansainvälisissä otteluissa ja iski toisessa erässä ratkaisevat kolme maalia. Maalijuhlat aloitti Tony Sund.

Spartan kannalta kolmen maalin tappio kotikentällään oli varmasti karvas, sillä joukkue loi Jan Buchtelen johdolla runsaasti maalipaikkoja. Varsinkin toisen erän loppu oli kotijoukkueen painostusta, mutta maalinteossa onnistuikin vierasjoukkue.

SHL-seurojen keskinäisessä välienselvittelyssä Leksandin ja Färjestadin välillä nähtiin tiukka kamppailu, joka päättyi lopulta moninkertaisen CHL-mestarin tuloksellisesti selvään voittoon. Frölunda iski viimeisen seitsemän minuutin aikana kolmesti.

Kolmen maalin ero jääkiekko-ottelussa on vielä mahdollinen kirittäväksi, mutta niin Leksandilla kuin Spartallakin on tästä huolimatta pienoinen vuori kiivettävään, mikäli ne aikovat yltää välieriin laadukkaiden vastustajiensa kustannuksella.

Pudotuspelikaavion vasen puoli:
RB München–Lukko (ensimmäisen osaottelun maalit 2−2)
Tappara–Rouen Dragons (3−3)

Pudotuspelikaavion oikea puoli:
Rögle BK–Sparta Praha (5−2)
Frölunda HC–Leksands IF (5−2)

Turnauksen välierät pelataan kaksiosaisesti kuten puolivälierätkin. Ensimmäiset osaottelut mitellään tiistaina 4.1. ja keskiviikkona 5.1. Loppuotteluun menevät joukkueet ratkeavat 11.1. ja 12.1.

» Lähetä palautetta toimitukselle