CHL-kierros: Tappara hamuaa seurahistoriansa ensimmäistä CHL-mestaruutta – Rögle luottaa kovaan vireeseensä, KHL-vahvistuksiin ja kotiyleisöönsä

CHL, LIIGA, SHL / Artikkeli
Tapparalla on tiistaina mahdollisuus voittaa kauden ensimmäinen mestaruus.
Kuva © Tiia Mahkonen
Tappara ja Rögle BK tavoittelevat ensimmäistä CHL-mestaruuttaan Ängelholmenissa.

Koronapandemian, ottelusiirtojen ja peruutusten värittämä CHL-kausi 2021–22 päättyy tiistaina finaaliin, jossa kohtaavat Suomen ja Ruotsin sarjojen kovavireiset huippujoukkueet.

Tappara lunasti turnauksen finaalipaikan voitettuaan yksiosaiseksi typistyneessä välierävaiheessa RB Münchenin maalein 3–0. Rögle sen sijaan pelasi kahdesti CHL-kenttien kestomenestyjä Frölunda HC:ta vastaan. Rögle voitti molemmat ottelut ja selvitti tiensä lopulta melko selvällä maalierolla finaaliin.

Maineen ja kunnian lisäksi ottelussa on panoksena myös aimo tukku kahisevaa. Finaalin – ja samalla koko turnauksen – voittaja kuittaa koko turnauksesta 495 000 euron voittopotin. Hopealle jäänyt tienaa yhteensä 325 000 euroa.

Jokerikortit vahvistavat Tapparaa

Vaikka Tappara onkin jo rutinoitunut CHL-edustaja, tämä on ensimmäinen kerta, kun se on lähellä mestaruutta. Tamperelaiset lähtevät otteluun tuloksellisesti oivassa vireessä. Kauden takkuillen aloittanut joukkue on hilannut itsensä hitaasti mutta varmasti Liigan piikkipaikalle.

Joukkue on edeltävillä kierroksilla erikoistunut tiukkoihin maalin otteluihin. Tätä trendiä on tukenut myös joukkueen tehokas alivoimapelaaminen ja toisaalta myös yskähtelevä ylivoima. Tapparan alivoimatehokkuus viimeisissä viidessä ottelussa on ollut 92,86 prosenttia, kun taas ylivoima ainoastaan 10,53-prosenttista

Liigan siirtomarkkinat kävivät maanantaina kuumana, ja myös Tappara vahvistui Jokerien KHL-pelaajien palattua ruplakaukaloista takaisin Suomeen. Tamperelaiset saivat riveihinsä lisää taitoa ja kokemusta Veli-Matti Savinaisen ja Otto Leskisen siirryttyä Tampereelle loppukauden kattavilla sopimuksilla.

– Kaikki on valmista. Meillä on täysi miehistö mukana ja olemme saaneet joukkueeseen viime hetkillä vahvistusta. Mutta niin on saanut Röglekin, Jukka Tapola kertoo Tapparan kunnosta finaalin alla.

Itse ottelusta päävalmentaja odottaa jälleen tiukkaa ja vaativaa kamppailua.

– Meidän pitää luistella kovaa ja pistää painetta. Kaksinkamppailuissa pitää olla vahva, Tapola korostaa ottelun avainasioita.

Joukkueen kapteeni Otto Rauhala näkee ottelun vaateen samanlaisena.

– Tulee varmasti nopea peli. On hienoa, että keskellä kautta tulee mahdollisuus pelata tällaisessa ottelussa.

Ruotsin ylpeys janoaa menestystä

CHL-menestyksensä perusteella isäntäjoukkueeksi valikoitunut Rögle BK pelaa ensimmäistä kertaa turnauksessa. Edeltävän kauden SHL-finalisti on esiintynyt vakuuttavasti niin kotimaansa kuin kansainvälisillä kentilläkin.

Rögle lähtee CHL-finaaliin kolmen ottelun voittoputkessa ja on hävinnyt ainoastaan kolmesti edeltävissä kymmenessä ottelussaan SHL-kaukaloissa. Vahvaan vireeseen äitynyt joukkue on lisäksi vahvistunut entisestään helmikuussa kolmella KHL-pelaajalla.

Kolmikon tutuin pelaaja Tapparalle on varmastikin Valtteri Kemiläinen, joka oli osa olympiakultaa voittanutta leijonalaumaa. 30-vuotias puolustaja kerkesi pelata ainoastaan yhden ottelun ennen olympialaisia, mutta kiekollisista taidoistaan tunnettu pelaaja syötti heti debyytissään kaksi maalia.

Ruotsalaiset vahvistivat puolustustaan myös toisella olympiakiekkoilijalla. Admiral Vladivostokista lähtenyt tšekki Vojtěch Mozík on pelannut tällä kaudella kolme SHL-ottelua ilman tehomerkintöjä. 29-vuotiaalla raamikkaalla puolustajalla on potentiaalia myös tehopisteisiin.

Joukkueen kolmas KHL-vahvistus saapui Torpedo Nižni Novgorodin joukkueesta. 27-vuotias Daniel Zaar on tunnettu Ruotsin maajoukkueista, mutta hänellä on myös erityinen paikka Röglen kannattajien mielissä, sillä Zaar iski edeltävällä kaudella ängelholmilaisten joukkueessa 18 maalia ja 50 pistettä 52 runkosarjan ottelussa. Hyökkääjä on jatkanut tälläkin kaudella vastaavaa pisteiloittelua. 

– Olemme valmistautuneet tätä ottelua varten koko kauden ajan aina ensimmäisestä ottelusta lähtien, Röglen päävalmentaja Cam Abbot kertoi.

Ruotsalaisjoukkueen kapteeni Mattias Sjögren jakoi päävalmentajan innon kuvaillessaan joukkueen tuntoja finaalin alla.

– Tämä on hyvin erityistä. Olemme todistaneet kaikille, että olemme vahva joukkue.

Kaudeksi 2015–16 Ruotsin pääsarjatasolle noussut joukkue on ollut pitkään ruotsalaisen kiekon sivuosarooleissa, mutta toissa kaudella se voitti pronssia ja viime kaudella puolestaan hopeaa. Joukkue on kokee olevansa valmis voittamaan CHL-mestaruuden.

– Olemme menneet koko ajan eteenpäin ja tulleet entistä paremmaksi vuosi vuoden perään. Ei ole mitään kummallista siinä, missä olemme juuri nyt. Olemme todellakin ansainneet sen vuosien kovan työn jälkeen, puolustaja Samuel Jonsson puhkuu intoa finaalin alla.

– Tämä on jotain, mitä sekä joukkue että kaupunki ovat odottaneet ja me teemme parhaamme kirjoittaaksemme historiaa, joukkueen tehohyökkääjä Leon Bristedt maalailee.

Joukkueen pelaava kokoonpano on kuitenkin vielä ottelun alla kysymysmerkki, sillä joukkueen tähtihyökkääjä Adam Tambellinin pelikunto ei ole varma. Myös joukkueen toisen hyökkääjän Ted Brithénin pelikunto on epäselvä.

Finaali alkaa tiistaina Suomen aikaa kello 20.00. Ottelun päätuomareina toimivat tšekkiläiset Robin Šír ja Vladimír Pešina.

» Lähetä palautetta toimitukselle