CHL-kierros: Ranskan lohikäärmeet lentävät Tapparan riesaksi, siipirikkoinen Lukko saa vieraita Münchenistä

CHL, LIIGA, Muut Sarjat, SHL / Artikkeli
Tappara havittelee lisää riemukkaita hetkiä CHL-kaukaloissa.
Kuva © Jarno Hietanen
CHL:n puolivälierien ensimmäiset osaottelut pelataan tiistaina. Turnauksessa on mukana vielä kaksi Liiga-joukkuetta, jotka saavat vieraita Keski-Euroopasta.

Mestarien liigan toinen pudotuspelikierros alkaa tiistaina, kun turnauksen kahdeksan parasta joukkuetta kisaavat paikasta välierissä.

Ottelupareista jatkoon selviää joukkue, joka on tehnyt kahdessa pelatussa ottelussa enemmän maaleja. Mikäli maalimäärä on tasan toisen osaottelun 60 peliminuutin jälkeen, joukkueet pelaavat kolmella kolmea vastaan kymmenen minuutin jatkoajan. Mikäli jatkoajalla ei nähdä ratkaisua, joukkueet ratkaisevat paremmuuden voittomaalikilpailussa.

Liiga-joukkueista pudotuspeleissä pelaavat Tappara sekä Lukko. SHL-seuroja on mukana kolme, Tšekin Extraligaa edustaa yksi seura kuten myös Ranskan ja Saksan pääsarjoja.

Rouenin lohikäärmeet härnäävät Tapparaa

Uuteen kotihalliin viikonloppuna muuttanut Tappara saa tiistaina uuden kokemuksen myös CHL-kaukaloissa. Tamperelaiset selvittivät ensimmäistä kertaa historiassaan tiensä turnauksen puolivälierävaiheeseen, jossa sitä vastaan asettuu ranskalainen Rouen Dragons.

Dragons voitti neljännesvälierissä RB Salzburgin yhteismaalein 4–3. Tappara sen sijaan nujersi hallitsevan SHL-mestari Växjö Lakersin yhteismaalein 6–4.

Ranskalaisten tärkeimpien pelaajien joukkoon tämän kauden CHL-otteluissa on kuulunut maalivahti Matija Pintarič, joka on torjunut joukkueen jokaisen ottelun tämän kauden Mestarien liigassa. Kiekot ovat tarttuneet kunnioitettavan 94,6 prosentin varmuudella.

Slovenian maajoukkueessakin pelanneen maalivahdin lisäksi joukkueen kokoonpanossa on tamperelaisille jääkiekon ystäville tuttu nimi, Mark Flood. 37-vuotias joukkueensa kapteeni pelasi Ilveksessä yhteensä 105 ottelua kausilla 2017–19. Dragonsin riveissä pelaavat myös hyökkääjät Kelsey Tessier, joka pelasi Sportissa viisi ottelua kaudella 2014–15, ja Anthony Guttig, jolle kertyi kausina 2013–16 kokemusta Mestiksestä ja Liigasta.

Tapparan edeltävät ottelut pelattiin paikallisvastustaja Ilvestä vastaan Tampereen hulppealla uudella kiekkoareenalla. Kahden hyvin erilaisen ottelun jälkeen kirvesrintojen tulee palata pian maan tasalle ja keskittyä arjesta poikkeavaan haasteeseen.

Joukkueen päävalmentaja Jussi Tapola arvostaa vastustajansa sitoutuneisuutta ja tiivistä puolustusta.

– Se on valtavan hyvin organisoitu joukkue. Katsoin heidän Salzburg-pelinsä ja pelasivat erittäin tiiviisti, olivat teräviä vastahyökkäyksissä ja puolustivat hyvin sisällä. He puolustavat maaliaan erittäin hyvin ja ovat nopea vastaiskujoukkue, joka pelaa erittäin hyvin sellaista altavastaajakiekkoa, Tapola kehuu ranskalaisia.

Dragonsin apuvalmentajana toimii Ari Salo, joka on valmentanut Ranskassa jo 19 kauden aikana. Salo muistetaan myös kokeneena Liiga-pelaajana Jokereiden ja JYPin riveistä sekä kausistaan JYPin apuvalmentajana.

Baijerin härät haastavat Lukon

Lukko lähtee CHL-pudotuspelien seuraavaan vaiheeseen sekasortoisista lähtökohdista. Joukkueen kokoonpanoa ovat rajoittaneet parin viikon takaiset koronatapaukset. Liigan sivuilla kerrotaan 12 Lukko-pelaajan olevan vielä poissa peleistä.

Joukkueen sairastuvalla riittää siis vieläkin ruuhkaa, vaikka karanteenissa olleet pelaajat vapautuvatkin päävalmentaja Marko Virtasen käyttöön tiistaiseen otteluun.

– Edelleen ne pelaajat ovat poissa, jotka olivat. Ainoastaan karanteenista vapautuneet ovat päässeet mukaan. Kokoonpanon suhteen meillä on erittäin haastava tilanne, Virtanen kuvailee joukkueensa vahvuutta München-ottelun alla.

– Meidän pitää luottaa yhteisöllisyyteen. Kokoonpanomme tulee olemaan erittäin nuori. Kollektiivinen voima, autetaan toisiamme ja tehdään yhdessä hommia, ovat aseitamme. Yksilövertailussa emme tule pärjäämään heitä vastaan.

Raumalaiset ovat koittaneet tilkitä repaleista kokoonpanoaan lainaamalla pelaajia muista Liiga-seuroista. Samuel Salosen sekä Kasper Simontaipaleen lainasopimukset päättyivät viikonlopun otteluihin, mutta puolustaja Roope Laavainen pelaa vielä tiistaina Lukon paidassa.

RB Münchenin sisäistä pistepörssiä DEL-sarjassa johtaa Turussa viime kaudella piipahtanut Austin Ortega. Hänen lisäkseen joukkueesta löytyy muutamia Saksan maajoukkueesta tuttuja nimiä, kuten Yannic Seidenberg ja Maximilian Kastner.

Virtanen kehuukin vastustajaansa vuolain sanoin.

– München on äärimmäisen hyvä ja laadukas joukkue. Meidän on onnistuttava isolla rintamalla. Siitä tulee meille haastava päivä, mutta meidän pitää löytää yhteisöstä voimaa.

– He ovat molempiin suuntiin laadukkaita. Hyökkääjät ovat erittäin hyviä, taitavia ja nopeita. En ihmettele yhtään miksi he ovat Saksan liigan kärjessä.

München voitti neljännesvälierissä Fribourg-Gottéronin yhteismaalein 7–4. Lukko puolestaan pelasi ainoastaan yhden neljännesvälieräottelun HC Bolzanoa vastaan. Lukko voitti ottelun maalein 3–1, mutta toista osaottelua ei pelattu Lukon koronatapausten takia. Lukon jatkopaikka varmistui lopulta kabinettipäätöksellä.

Pudotuspelikaavion vasen puoli:
RB München–Lukko
Tappara–Rouen Dragons

Pudotuspelikaavion oikea puoli:
Rögle BK–Sparta Praha
Frölunda HC–Leksands IF

Lukon ja Tapparan ottelut alkavat tiistaina kello 19. Puolivälierien toiset osaottelut pelataan 14.12.

Tekstiä muokattu 9.02, 7.12.2021: Lisätty maininta Anthony Guttigin Mestis- ja Liiga-historiasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle