Boston Bruins nappasi kautta aikain 300. voittonsa Toronto Maple Leafsista − Tuukka Rask rikkoi myös merkittävän rajapyykin

NHL / Artikkeli
Tuukka Rask on jälleen ollut vahvassa torjuntavireessä.
Kuva © Getty Images
Bostonissa rikottiin viime yönä rajapyykkejä oikein kunnolla. Tuukka Rask sai NHL:ssä 500 ottelua täyteen, David Pastrnak iski 300. tehopisteensä ja Boston Bruins otti 300. NHL:n runkosarjavoittonsa Toronto Maple Leafsista.

Boston Bruins rikkoi organisaationa yhden rajapyykin, sillä yöllinen voitto Toronto Maple Leafista oli jo 300:s runkosarjavoitto rakkaasta vihollisesta. Bruins ei ole voittanut mitään muuta joukkuetta näin monesti, mutta New York Rangersista tullee seuraava vastustaja, jonka joukkue päihittää 300:nnen kerran. Rangersin Bruins on voittanut tähän mennessä 293 kertaa.

Bruinsin suomalaisvahti Tuukka Raskille 500 NHL-ottelun rajapyykin rikkominen tuli sopivasti juuri Maple Leafsia vastaan. Maple Leafs nimittäin varasi Raskin ensimmäisellä kierroksella kesän 2005 varaustilaisuudessa. Hän ei kuitenkaan vakuuttanut vaahteralehtien johtoa, ja seuralla oli riveissään toinen maalivahtilupaus Justin Pogge.

Maple Leafs ajatteli Poggen nousevan tulevaisuuden ykkösvahdiksi ja päätti kaupata eurooppalaisen lupauksensa Bruinsiin vaihdossa loistavan tulokaskauden NHL:ssä pelanneeseen Andrew Raycroftiin, joka pelasi Tapparassakin NHL:n työsulun aikana. Kauppa osoittautui yhdeksi surkeimmista koko NHL:n historian aikana.

Raycroft ja Pogge osoittautuivat molemmat tyhjiksi arvoiksi, joista ei ollut Maple Leafsille mitään hyötyä. Molemmat kaupattiin pikaisesti eteenpäin, ja kumpikin myös siirtyi Eurooppaan uransa loppupuolella. Rask puolestaan on kirjoittanut nimeään NHL:n historiaan ja ollut yksi liigan parhaimpia maalivahteja.

Viime yön ottelu oli Raskille jo uran viidessadas ottelu. 28 torjuntaa riitti 4−2-voittoon kanadalaisista vieraista. Kaikki suomalaisen torjumat ottelut ovat myös kaikki tulleet Bruinsin paidassa. Rask liittyi 28 maalivahdin joukkoon, joka on pelannut vähintään 500 ottelua samassa organisaatiossa. Listan kärkeen on vielä matkaa, sillä Martin Brodeur pelasi aikoinaan New Jersey Devilsin riveissä peräti 1 259 ottelua ennen siirtymistään muualle.

Raskista tuli kuudenneksi eniten voittoja samalla pelimäärällä napsinut maalivahti. Voittoja on kertynyt 269, jolla hän jakaa sijoituksen Ryan Millerin kanssa. Listan kärjessä on Montreal Canadiensin legendaarinen Jacques Plante, jolle voittoja kertyi 292 ensimmäisessä 500 ottelussa.

David Pastrnak on Bruinsin johtavia pelaajia.
Kuva © Getty Images

David Pastrnak ensimmäisenä kymmenen maalin kerhoon

Bruinsin tšekkihyökkääjä David Pastrnak jatkoi vakuuttavia otteitaan ja napsi tehot 1+1. Ottelun avausmaali oli hänelle uran 300. tehopiste, ja myöhemmin tullut syöttöpiste jo 301:s. Pastrnak on takonut lähes kaksi pistettä per ottelu saalistaen yhdeksään otteluun tehot 10+7, joilla hän on sarjan pistepörssissä toisella tilalla Washington Capitalsin hurjassa vireessä olevan puolustaja John Carlsonin takana.

Pastrnakin tehopisteet NHL:ssä ovat tulleet ainoastaan 329 ottelussa, joten pistetehtailu on ollut todella vakuuttavaa. Hänen merkitystään joukkueelle kuvaa se, että hän on ollut osallisena 11:ssä Bruinsin viimeisimmistä 14:stä maalista. Hänestä tuli seuran historiassa vasta neljäs pelaaja, joka on rikkonut 300 tehopisteen rajapyykin alle 350 ottelussa. Aiemmin saman ovat tehneet Barry Pederson, Bobby Orr ja Ray Bourque.

Pastrnak on rikkonut 30 maalin rajapyykin kolmella edelliskaudella, joten tällä vauhdilla sama tapahtunee helposti tälläkin kaudella. Hänestä tuli tämän kauden ensimmäinen kymmenen maalia iskenyt pelaaja. Edmonton Oilersissa loistavaa kauden alkua pelaava James Neal kärkkyy yhdeksällä maalillaan maalipörssissä Pastrnakin takana.

Pastrnak onnistui nyt toisen kerran urallaan iskemään kymmenen maalia korkeintaan yhdeksässä ottelussa, joten vahvat kauden aloitukset ovat hänelle tuttuja. Ainoastaan legendaarinen Phil Esposito on pystynyt kahdesti samaan Bruins-organisaatiossa. Esposito tarvitsi tähän kaudella 1973−74 ainoastaan seitsemän ottelua. Kertaalleen kymmenen maalia seitsemään otteluun on iskenyt myös Charlie Simmer. Pastrnakia nopeammin kymmenen maalia ovat iskeneet myös Cam Neely ja Herb Cain, jotka saivat kympin täyteen kahdeksassa ottelussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle